Az antioxidánsok- Sejtjeink védelmező testőrei

Az antioxidánsok alapvető szerepet játszanak a szervezetben, mivel kulcsszerepük van a sejtek egészségének megőrzésében. Ezek az anyagok támogatják és védelmezik a sejteket a káros szabad gyökökkel szemben, amelyek oxidatív stresszt okoznak és hozzájárulnak többek között az öregedési folyamatokhoz és a krónikus betegségek megjelenéséhez. Az antioxidánsok így mindennapi táplálkozásunk és életmódunk elengedhetetlen részei.

“Az antioxidánsok védőhálót képeznek a sejtek körül, segítve ezeket a káros külső hatásokkal szembeni ellenállásban.”

 Az antioxidánsok szerepe a szervezetünkben

Mielőtt jobban belemennénk az antioxidánsok szerepébe a szervezetünkben, érdemes megértenünk, mi is valójában az antioxidáns. Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek képesek leküzdeni a szervezetben bekövetkező oxidációs folyamatokat. Ezek a folyamatok természetes módon zajlanak le a szervezetben, azonban túlzott mennyiségben káros következményekhez vezethetnek.

 • Az antioxidánsok alapvetően két módon harcolnak az oxidációs folyamatokkal szemben: semlegesítik a már kialakult szabad gyököket, illetve megakadályozzák azok kialakulását.
 • Az antioxidánsok hozzájárulnak a sejtkárosodás megelőzéséhez, miközben támogatják a sejtek egészséges funkciónjuk fenntartását.

Ezenkívül az antioxidánsok az immunrendszer erősítése, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, a szem egészségének megőrzése, és még az öregedési folyamatok lassítása terén is meghatározó szerepet játszanak.

Az oxidatív stressz és hatásai

Az oxidatív stressz olyan állapot, amit a szabad gyökök és az antioxidánsok közti egyensúly felborulása okoz a szervezetben. A szabad gyökök nagy energiájú, instabil molekulák, amelyek képesek a sejtekhez kötődni, ott károsítani a sejtszerkezetet, az örökítő anyagot, a fehérjéket és a lipideket. Egyensúlyukra nagy szükség van, mert némi mértékig szükségesek a szervezet normális működéséhez. Azonban túlzott mennyiségben káros, sejtpusztítást végezhetnek a szervezetben.

Az oxidatív stressz hosszú távú egészségügyi problémákat okozhat, mint például szív-és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, rák és neurodegeneratív betegségek, mint az Alzheimer-kór. Ráadásul az öregedési folyamatot is felgyorsítja.

Az oxidatív stressz okai

Az oxidatív stressz kialakulásának számos oka lehet. Ide tartoznak az olyan egészségtelen életmódbeli tényezők, mint a dohányzás, a szennyezett levegő belégzése, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a túlzott alkoholbevitel. Egyes gyógyszerek és az ionizáló sugárzás szintén növelheti a szabad gyökök szintjét a szervezetben, ezáltal hozzájárulva az oxidatív stresszhez. De vannak biológiai okok is, mint például a gyulladásos állapotok vagy a túlzott fizikai terhelés.

Az oxidatív stressz hatásainak csökkentése antioxidánsokkal

Az antioxidánsok szerepet játszanak az oxidatív stressz csökkentésében, és segítenek a szabad gyökök semlegesítésében. Számos természetes forrásból hozzájuthatunk antioxidánsokhoz, mint például a zöldségekből, gyümölcsökből, a fűszerekből, a diófélékből, a zöld teából és a csokoládéból. Érdemes az étrendünkbe beépíteni ezeket, hogy természetes védelmet nyújtsanak a szervezetünknek az antioxidánsokkal szemben.

Antioxidánsokban gazdag táplálékfogyasztással, egészséges életmóddal, beleértve a rendszeres testmozgást, a dohányzás elkerülését és a mérsékelt alkoholfogyasztást, csökkenthetjük az oxidatív stressz kockázatát.

Az antioxidánsok védelmező hatása a sejtekre

Az antioxidánsoknak kulcsszerepe van a sejtek védelmében. Ezek olyan molekulák, amelyek képesek gátolni vagy lelassítani más molekulák oxidációját a szervezetben, csökkentve ezzel az oxidatív stresszt. Mindez segít megelőzni vagy javítani a sejtkárosodást. Ennek értelmében, az antioxidánsoknak az emberi szervezetben betöltött szerepét a “radikális csapda” vagy “gyökfogó” metaforával is szemléltetik.

Az antioxidánsok hatására a sejtekben elnyelt szabad gyökök átalakulnak olyan formára, amelyek kevésbé károsak és könnyebben eltávolíthatók a szervezetből. Ezzel az antioxidánsok segítenek védeni a sejtmagot és a géneket az oxidatív károsodástól.

Antioxidánsok és a DNS-védelem

Az antioxidánsok a szervezetben található szabad gyökökre reagálnak, amelyek a sejteket és az azokban található DNS-t is károsíthatják. 

Az antioxidánsoknak szerepük van a DNS sérülésének megelőzésében is. A DNS sérülése komoly következményekkel járhat, beleértve a rák kialakulását és az öregedési folyamatok gyorsulását. Szerencsére a természetes antioxidáns források, így például a friss gyümölcsök és zöldségek, támogatják a DNS-védelmet a szabad gyökökkel szemben.

Az antioxidánsok forrásai

Az antioxidánsok forrásai közé tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak és fűszernövények, amelyekben természetes formában fordulnak elő. Éppen ezért az egészséges, kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres mozgás fontos részét képezi a sejtek védelmező rendszerének megfelelő működésének.

A legfontosabb antioxidánsok fajtái

Az antioxidánsok széles körben megoszlanak a természetben, találhatóak szerves és szervetlen formában is, és mindegyiknek megvan a maga előnye és szerepe a szervezetben. Az antioxidánsok kategóriái közé tartoznak a vitaminalapú antioxidánsok, mint pl. az A-vitamin és az azzal rokon anyagok, a karotinoidok, a flavonoidok, a C- és E-vitaminok, valamint egyéb fenolos vegyületek, nyomelemek és enzimek.

Beta-karotin és A-vitamin

Antioxidánsok
forrás: elements.envato.com

A beta-karotin, a karotinoidok egyik fő képviselője, az előanyaga az A-vitaminnak. A beta-karotin narancssárgás színpigment, amely gyakran jelen van a zöldségekben és gyümölcsökben. Minél inkább élénkebb színűek a természetes források, annál több mennyiséget tartalmaznak belőle. Az A-vitamin fontos a szem egészségének megőrzése érdekében, és antioxidánsként is működik a szabadgyökök ellen. Elsősorban húsokban és tejtermékekben található meg, de a beta-karotin tartalmú gyümölcsök és zöldségek szintén segítenek a szervezetnek A-vitamint előállítani.

Lutein és zeaxantin

A lutein és a zeaxantin két nagyon fontos karotinoid, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Mint antioxidánsok, a lutein és a zeaxantin arra szolgálnak, hogy semlegesítsék a szervezetben termelődő szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket és elősegíthetik a betegségek, köztük különösen a szem betegségeinek, mint például az időskori makuladegeneráció (AMD) kialakulását.

A lutein főként zöld leveles zöldségekben található, mint a spenót, a kelkáposzta és a petrezselyem. Megtalálható továbbá mások, mint a brokkoli, a borsó, a paprika, a sütőtök, a paradicsom, a narancs, a grapefruit és a dinnye. A luteinben gazdag élelmiszerek közé tartozik továbbá a tojássárgája és a tengeri algák. A szervezet nem képes előállítani a luteint, így a táplálék keretében való bevitel elengedhetetlen a szervezet számára.

Likopin

A likopinnal kapcsolatos kutatások azt is sugallják, hogy ez az antioxidáns segíthet csökkenteni a prosztatarák kockázatát a férfiak körében. A paradicsom az egyik leggazdagabb likopin forrás. De nem csak ebben található, hanem más, vörös színű gyümölcsökben, zöldségekben is, mint például a görögdinnye, a paprika és a grapefruit.

Azt is érdemes tudnI, hogy a likopin a legjobban hasznosul a szervezetben, ha zsírok jelenlétében fogyasztjuk, mivel zsírban oldódó vegyület. Ezért jó ötlet a likopinban gazdag ételek fogyasztása egy kis olívaolajjal vagy avokádóval.

C-vitamin és E-vitamin

A C-vitamin (aszkorbinsav) ismert mint “erős antioxidáns”, segíti a bőr regenerálódását és az immunrendszer erősítését. A legtöbb gyümölcs és zöldség tartalmazza, különösen a citrusfélék és a bogyós gyümölcsök. Az E-vitamin (tokoferolok) véd a sejtkárosodást okozó szabad gyökökkel szemben, és javítja az immunrendszert. Az olajos magvak, mint a mandula és a napraforgó, valamint a teljes kiőrlésű gabonák gazdagok benne.

Fenolos vegyületek

Rengeteg gyümölcsben, zöldségben és gabonafélében megtalálhatóak a fenolos vegyületek, melyek nagy mértékben segítenek a test antioxidáns védekezésében. Ide tartoznak például a flavonoidok, amelyek szintén erős antioxidáns hatást fejtenek ki, segítenek csökkenteni a gyulladásokat és hozzájárulnak az egészséges szív- és érrendszer működéséhez.

Nyomelemek és enzimek

Az antioxidánsként működő nyomelemek közé tartoznak a szelén,cink, a mangán és a réz. A közel kétszázféle enzimet magába foglaló kulcsfontosságú enzimcsoportok, mint a glutation peroxidázok (GPx), a szuperoxid-dizmutázok (SOD), és a katalázok elengedhetetlenek a szervezet védekező rendszere számára.

Omega 3

Az Omega-3 egy nagyon fontos esszenciális zsírsav, ami nagy mennyiségben található meg a halakban, chia magban, lenmagban és diófélékben.

Az Omega-3 zsírsavak jótékony hatásai közé tartozik a szív- és érrendszeri egészség javítása, a gyulladás csökkentése és az agy működésének támogatása. Ezen kívül, az Omega-3 zsírsavak segítenek leküzdeni az oxidatív stresszt is, ami hozzájárulhat az öregedéshez és számos krónikus betegséghez.

Összegző táblázat a vitaminszerű antioxidánsokról

Antioxidáns Fő forrás Szervezeten belüli szerep
A-vitamin Zöldségek, gyümölcsök Segíti a szem egészségének megőrzését
C-vitamin Citrusfélék, paprika Erősíti az immunrendszert, támogatja a sejtek regenerációját
E-vitamin Magvak, olajos halak Lassítja az öregedési folyamatokat, segíti a bőr egészségének megőrzését

Szerves és szervetlen antioxidánsok közötti különbségek

Az antioxidánsokat kémiai szerkezetüket tekintve nagy vonalakban két csoportba sorolhatjuk: szerves és szervetlen antioxidánsokra. Mindkét típus fontos szerepet játszik a szervezet működésében és védelmében, azonban jelentős különbségek vannak közöttük.

Szerves antioxidánsok: A szerves antioxidánsok szerves vegyületek, azaz szénalapúak. Ilyenek például a flavonoidok, a fenolos vegyületek, a C-vitamin, az E-vitamin és a beta-karotin. Ezeknek az antioxidánsoknak a fő feladata, hogy semlegesítsék a szabadgyököket a szervezetben, ezáltal óvják a sejteket az oxidatív stressz káros hatásaitól.

Szervetlen antioxidánsok: A szervetlen antioxidánsok közt megtalálhatók a fémbázisú vegyületek, például a szelén és a cink, de ide sorolható a Q10 koenzim is. Ezen antioxidánsok nem szénalapúak, hanem fémionok, amelyek képesek elektronokat adni vagy venni. A szervetlen antioxidánsok szintén fontosak a szervezet számára, mivel szerepet játszanak a sejtek védelmében és a szabadgyökök semlegesítésében.

Fontos megjegyezni, hogy bár mind a szerves, mind a szervetlen antioxidánsok hatékonyak a szabadgyökök semlegesítésében, a szervetlen antioxidánsokat jellemzően kisebb mennyiségben találjuk meg a természetes élelmiszerekben. Ezért különösen fontos, hogy kiegyensúlyozott étrendet kövessünk, amely tartalmazza mindkét típusú antioxidánst.

Emellett a szervetlen antioxidánsok túlzott bevitele nem ajánlott, ugyanis túl nagy koncentrációban toxikusak lehetnek. Ezért ajánlott az antioxidánsokat tartalmazó étrend-kiegészítők használata előtt konzultálni orvosunkkal, gyógyszerésszel vagy dietetikussal.

Természetes antioxidánsok forrásai

Antioxidánsok
forrás: elements.envato.com

Szerte a természetben számos táplálék található, ami gazdag forrásul szolgál az antioxidánsok számára és ezzel hozzájárulhatnak egészségünk megóvásához. Ezek közül néhányat szeretnék bemutatni, melyek jól beépíthetőek a mindennapi étrendünkbe.

Zöld tea: A zöld tea igen gazdag forrása a polifenoloknak, amelyek erős antioxidáns vegyületek és hatékonyan védenek a szabad gyökök káros hatásai ellen. Naponta pár csésze zöld tea fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.

Olívaolaj: Az olívaolaj fontos összetevője a mediterrán étrendnek, amelyet széles körben értékelnek egészségvédő tulajdonságai miatt. Az olívaolajban található antioxidánsok – többek között az oleuropein és a hidroxitiroszol – segíthetnek az oxidatív stressz elleni küzdelemben és csökkenthetnek bizonyos krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Bogyós gyümölcsök: A szeder, az áfonya, az eper és a málna mind gazdagok antioxidáns flavonoidokban. Ezek a vegyületek erősíthetik az immunrendszert, lassíthatják az öregedési folyamatokat és hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri egészség fenntartásához.

Csokoládé: A sötét étcsokoládé kiváló forrása a flavonoloknak, amelyek az antioxidáns vegyületek közé tartoznak. Szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében és az agyi funkciók javításában. Fontos azonban, hogy a csokoládé cukortartalmára mindig figyelni kell, és mértékkel kell fogyasztani.

Diófélék és magvak: A dió, a mandula, a lenmag és a chia mag is tele vannak antioxidánsokkal. Ezek a táplálékok számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkeznek, többek között védenek a szabad gyökök által okozott sejtkárosodás ellen, hozzájárulhatnak a szív-és érrendszeri egészség megőrzéséhez, és elősegíthetik az emésztést.

Kérjük, figyelembe vegye, hogy az antioxidánsokban gazdag étrend nem helyettesíti az egészséges életmódot, a rendszeres testmozgást és a szakember által javasolt betegségmegelőzést.

Hogyan válasszunk megfelelő antioxidáns tartalmú étrendkiegészítőt?

Amikor antioxidánsokat tartalmazó étrend-kiegészítőt választunk, fontos, hogy alaposan megvizsgáljuk a termék összetevőit. Nem minden étrendkiegészítő egyforma, és vannak olyanok, melyek nem rendelkeznek a hatásos antioxidánsok által kínált átfogó előnyökkel. Íme néhány tipp, amely segít a megfelelő termék kiválasztásában:

Jelentős antioxidánsok: Az étrend-kiegészítők tartalmazhatnak számos különböző antioxidánst. Keressünk olyan alapvető antioxidánsokat, mint a C-vitamin, az E-vitamin, a beta-karotin, a szelén és a cink. Ezek az anyagok kulcsszerepet játszanak a szabad gyökök káros hatásainak ellensúlyozásában a szervezetünkben.

Képlet és adagolás: Mint minden étrendkiegészítőnél, az antioxidánsoknál is fontos a helyes adagolás. Vizsgáljuk meg a címkén, mennyi antioxidáns található egy-egy adagban, és melyik antioxidánsok vannak jelen. Ha lehet, válasszunk olyan készítményt, amely többféle antioxidánst tartalmaz, hogy széles körű védelmet biztosíthassunk a szervezetnek.

Mellékhatások és ellenjavallatok: Bár az antioxidánsok általában biztonságosak, néhány esetben előfordulhatnak mellékhatások, vagy fennállhatnak ellenjavallatok. Például néhány antioxidáns, mint a E-vitamin, nagyobb mennyiségben bevitt, vérrögképződést okozhat. Mindig olvasd el a címkén található utasításokat, és konzultálj egészségügyi szakemberrel, mielőtt megkezded az antioxidánsok szedését.

Természetes összetevők: A természetes összetevők talán a legfontosabbak. Olyan étrend-kiegészítőt válasszunk, amelyek tartalmazzák az antioxidánsok természetes forrásait, mint például gyümölcsök és zöldségek kivonatait, mint a cseresznye, a brokkoli, a spenót, vagy a goji bogyó. Ezek az élelmiszerek kifinomult összetételű antioxidánst tartalmaznak, amiről bebizonyosodott, hogy segítik a sejtek védelmét.

Hitelesség: Bizonyosodjunk meg róla, hogy a termék hitelesen tesztelt és bizonyítottan hatásos. Sajnos hamis márkák sok esetben irreálisan magas antioxidáns tartalmat hirdetnek, valójában azonban ezek a termékek gyakran nem tartalmazzák a címkén álló mennyiséget.

Összegzés

Megfelelő antioxidáns bevitellel tehát támogathatjuk szervezetünk egészséges működését, és hozzájárulhatunk az életminőségünk javításához. Határozottan ajánlott olyan élelmiszerek fogyasztása, amelyek bővelkednek antioxidánsokban, vagy ha szükséges, étrendkiegészítők formájában is pótolhatjuk ezeket.

Források

 1. Antioxidants
 2. Antioxidant Supplements: What You Need To Know
 3. Antioxidants Key Facts 
 4. International Journal of Biomedical Science (Free Radicals, Antioxidants in Disease and Health),
 5.  Nutritional Journal (The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs, and supplements used worldwide),
 6. Oxidative Medicine and Cellular Longevity (Antioxidants: Scientific Literature Landscape Analysis),
 7. Clinical Interventions in ageing (Oxidative stress, aging, and diseases),
 8.  Macular Disease Foundation Australia (Nutrition and Lifestyle),
 9. Cochrane Clinical Answers (What are the effects of antioxidant supplements to prevent mortality in healthy adults and adults with various diseases?)
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.