Lábzsibbadás: Eredete, Hatékony Kezelési módszerek és Ajánlott Gyógyszerek

A lábzsibbadás komplex állapot, ami számos különböző kiváltó okra vezethető vissza: legyen szó idegrendszeri problémákról, mozgásszervi rendellenességekről, vagy akár vérellátási zavarokról. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a lábzsibbadás különböző eredetű okait, a rendelkezésre álló kezelési lehetőségeket, valamint az erre a problémára használható gyógyszereket.

Mi okozza a lábzsibbadást?

A lábzsibbadás okait számos tényező befolyásolja, leggyakrabban az idegek károsodása vagy megszorulása áll hátterében. Ezek között találhatóak az idegeket érintő egészségügyi problémák, mint például a perifériás neuropátia, amely a végtagok idegeinek károsodását okozza. Egy másik gyakori ok a gerincvelő kompressziója – ez általában hát- vagy nyaki fájdalommal jár együtt. Az idegek szorítása vagy irritációja, mint például a túlzott lehajolás, hosszú időn keresztül ugyanazon pozícióban maradás vagy éppen a túlzott sportolás is kiválthatja ezt a tünetet.

A mozgásszervi bántalmak, mint a gerincsérv, a lumbágó, a csípőízületi gyulladás, vagy a térdsérülések arra kényszeríthetik az idegrendszert, hogy folyamatosan aktiválja a fájdalomérzékelést, a zsibbadást, amit a végtagokban, különösen a lábakban érzünk.

Az érelmeszesedés, illetve a cukorbetegség és más krónikus betegségek sokszor felelősek a lábzsibbadásért. Ez azért van, mert ezek a betegségek rontanak az idegek vérellátásán, ami idővel idegkárosodáshoz vezethet. Emellett a lábzsibbadás hajlamos a gyógyszerek, különösen azok között, amelyeket olyan betegségek kezelésére használnak, mint a magas vérnyomás vagy a depresszió.

A vitaminhiány is kedvez a lábzsibbadás kialakulásának. Mivel az idegrendszer működéséhez elengedhetetlenek bizonyos tápanyagok, amelyek hiányában rendellenességek léphetnek fel. Ilyen például a B12-vitamin hiánya, ami idegrendszeri funkciózavarokat, így a lábzsibbadást is okozhatja.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a lábzsibbadás hátterében sokszor állhat jelentéktelen, átmeneti ok, mint például a rossz testtartás vagy az ízületek átmeneti merevsége és fájdalma. Ha a lábzsibbadás tartósan fennáll, vagy ha más súlyos tünetekkel is jár, mint például a mozgáskoordináció elvesztése, izomgyengeség, vagy szédülés, sürgősen forduljon orvoshoz. Ilyen esetekben a lábzsibbadás komoly egészségi problémák tünete lehet, mint például szklerózis multiplex vagy stroke.

A lábzsibbadás típusai

A lábzsibbadás leggyakrabban két meghatározó típusba sorolható: perifériás neuropátia és centrális neuropátia. A perifériás neuropátia olyan állapot, ahol a perifériás idegek károsodnak, pontosabban azok, amelyek összekötik az agyat és a gerincvelőt a test többi részével. Ez a típus leginkább a lábakban és a karokban okoz zsibbadást, gyengeséget. Közönséges oka a cukorbetegség, de okozhatja alkoholizmus, sérülések, vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is.

A centrális neuropátia az agyban és a gerincvelőben lokalizált idegek betegsége. Ez a típus ritkább és számos neurológiai rendellenesség, mint például sclerosis multiplex vagy Parkinson-kór tünete lehet. Zsibbadás mellett gyakori kísérő tünet a bizsergés, az izomgyengeség és a koordinációs problémák. 

A lábzsibbadás érintheti az alsó vagy felső végtagot is, a teljes lábat, vagy csak a láb bizonyos részeit, mint a lábujjakat vagy a talpat. Mindezen faktorokat figyelembe véve, a lábzsibbadás diagnosztizálása és helyes kezelése komplex feladat, mely igényli az orvos és a beteg közötti aktív kommunikációt és a tünetek részletes, pontos ismertetését.

A lábzsibbadás tünetei és ezek jelentése

Lábzsibbadás
forrás:elements.envato.com

A jellegzetes tünetek között szerepel a zsibbadás, a bizsergések érzése, a hideg és az érzéskiesés. Gyakran előfordulhat, hogy ezek a tünetek a láb teljes területén érezhetők, vagy csak egy bizonyos részén, például az ujjakban vagy a talpon. Néha a tünetekhez fájdalom is társul, amely további kellemetlenséget okozhat az érintettek számára. A lábzsibbadás tünetei jellemzően a neurológiai problémákra utalnak, és a perifériás idegek működésének zavarával járnak együtt. Az idegrendszeri zavarok komoly következményekkel járhatnak, ezért fontos a betegség korai felismerése és kezelése.

A  tünetek gyakran hasonlóak más neurológiai rendellenességek tüneteihez, például a polyneuropathia vagy az “ideges lábszindróma” tüneteihez. Ezért rendkívül fontos a pontos diagnózis meghatározása, hogy megfelelő kezelést kapjon az érintett.

A tünetek kialakulása hirtelen vagy fokozatosan is jelentkezhet. Ha az állapot hirtelen jelentkezik és súlyosbodó, azonnali orvosi beavatkozás lehet szükséges. Ha a tünetek fokozatosan jelentkeznek, akkor szakember tanácsára hosszú távú kezelés és életmódváltozás kezdhető el.

Természetes módszerek a lábzsibbadás enyhítésére

Lábzsibbadás
forrás:elements.envato.com

Az alternatív gyógymódoknak köszönhetően, természetes kezelési módok is léteznek, amelyek hatékonyak lehetnek a lábzsibbadás enyhítésében.

Ide említhető módszerek közé sorolható a gyógytorna,  jóga vagy a fizikai terápia, amelyek javíthatják a vérkeringést és csökkenthetik a stresszt, ezáltal kedvezően hatnak a zsibbadási érzésre. A légzési technikák vagy a meditáció is segíthetnek a stressz csökkentésében.

Emellett, fontos figyelembe venni a megfelelő hidratáltság fenntartását is. A vízhiány közvetlen oka lehet a lábzsibbadásnak, mivel a kiszáradás negatívan befolyásolja a szervezet idegrendszert.

Az aktív életmód,dohányzás abbahagyása és az egészséges étrend követése további természetes megoldási lehetőségek, melyek lényeges változásokat hozhatnak.

Fontos, hogy mindig konzultáljon egészségügyi szakemberrel a lábzsibbadás természetes kezelési lehetőségei kapcsán, mivel ezeknek az állapotnak az okától, a súlyosságától és a beteg egyedi fizikai adottságaitól függően alkalmazhatóak.

A lábzsibbadás gyógyszeres kezelése

Enyhébb esetekben az étrend-kiegészítők, mint például a B-vitaminok vagy az alfa-liponsav  pozitív hatást gyakorolhatnak, mivel hozzájárulnak az idegvégződések egészségéhez és támogatják az idegi kommunikációt. 

A fájdalmas diabéteszes neuropátia tüneteinek enyhítésére az orvosi vizsgálat alapján felírt, orálisan alkalmazott gyógyszerek az alábbi hatóanyagcsoportok lehetnek:

 • triciklikus antidepresszánsok
 • szerotonin-noradrenalin visszavétel gátlók
 • nátriumcsatorna-blokkolók
 •  gabapentinoidok, mind hatásosnak tűnnek.

Az opioidok rövid távon csökkenthetik a fájdalmat a polineuropátiában szenvedő betegeknél, de a hosszú távú hatékonyságuk megkérdőjelezhető.

A nabilon, a nyugati országokban hivatalos kannabiszalapú gyógyszer,  szintetikus kannabinoid, segíthet a neuropátiás fájdalom enyhítésében, de további kutatások szükségesek a pontos hatásának megismeréséhez.

Magyarországon, a fájdalom és gyulladás csökkentésére többnyire  a kortikoszteroidok javalltak.

A lábzsibbadás és a stressz kapcsolata

Az orvostudományi kutatások kimutatták, hogy különféle stresszfaktorok, például a személyes életben vagy a munkahelyen felmerülő problémák, növelhetik a lábzsibbadás, azaz perifériás neuropátia kialakulásának esélyét. A stressz fiziológiailag aktiválja az úgynevezett ‘harcolj vagy menekülj’ válaszmechanizmust a szervezetünkben, ami a stressz hormonok, így például a kortizol és adrenalinszint emelkedéséhez vezet. Ezen hormonok krónikusan magas szintje viszont hosszú távon kedvezőtlenül befolyásolja az idegsejtek működését, ami perifériás neuropátiához, köztük a lábzsibbadás tünetéhez vezethet.

Az idegek karbantartása és a megfelelő funkciók fenntartása, beleértve a láb érzékenységét és érzékelését, kulcsfontosságú szerepet játszik az egészségben. A stressz jelenléte azonban gyakran zavarja az idegrendszer megfelelő működését, ami lábzsibbadást okozhat. E néhány ok miatt rendkívül fontos, hogy mindig vegyük figyelembe a stressz és a lábzsibbadás közötti kapcsolatot.

A stressz csökkentésének sok módja létezik, amelyek közé tartoznak a rendszeres testmozgás, a meditáció, a jóga, a megfelelő táplálkozás és az elegendő alvás. Ezek a módszerek mind segíthetnek a krónikus stressz csökkentésében, ami végül hosszú távú enyhülést hozhat a lábzsibbadás tüneteiben.

Mindenekelőtt azonban fontos megjegyezni, hogy, mielőtt bármilyen kezelést választanánk, mindig konzultáljunk egészségügyi szakemberekkel, akár az orvossal, akár a gyógyszerésszel. Ők adhatják a legmegbízhatóbb tanácsokat a lábzsibbadás és a stressz közötti kapcsolatról, és azt is, hogyan csökkenthető ezek kombinált hatása.

Hogyan segíthet a rendszeres testmozgás?

A rendszeres testmozgás az egyik leghatékonyabb természetes módszer a lábzsibbadás kezelésére és megelőzésére. A gyakori fizikai aktivitás serkenti a vérkeringést, ezáltal javítva a vérellátást az egész testben, beleértve a lábakat is. A megfelelő vérellátás nélkülözhetetlen az idegek egészséges működéséhez és a szövetek megfelelő oxigénellátásához, ami csökkentheti a zsibbadás érzését és a perifériás neuropátia kialakulásának kockázatát.

Miközben a konkrétan ajánlott testmozgás mértéke és típusa egyéni tényezőktől függ, a gyakori, mérsékelt intenzitású aerob aktivitás, mint a séta, az úszás vagy a kerékpározás, általában jótékony hatású. Szintén fontos említeni a nyújtás jelentőségét is, amely segíthet a rugalmasság fokozásában és a sima izomműködés fenntartásában, továbbá elősegíti az idegek egészséges állapotának megőrzését.

A rendszeres testmozgás előnyei nem korlátozódnak csak a fizikai egészségre. A testmozgás bizonyítottan csökkenti a stressz-szintet és a szorongást, amelyek mind hozzájárulhatnak a lábzsibbadás súlyosbodásához vagy kiváltásához. Ezen felül, a testmozgás segíthet a testsúly szabályozásában, ami különösen fontos lehet azoknak az embereknek, akiknek a lábzsibbadása a túlsúly miatti megnövekedett nyomás eredménye.

Mindenképpen fontos az egyéni igények és korlátok figyelembevétele a testmozgási program kialakításakor. A gyógyulás nem siettethető, és a túl intenzív edzés csak további sérüléseket okozhat. A legmegfelelőbb a fokozatosan növekvő intenzitású, változatos edzésprogram, amelyet egy szakemberrel közösen állítanak össze.

A lábzsibbadás veszélyei és miért fontos kezelni a tüneteket?

A zsibbadás csökkent érzékeléssel jár, amely leginkább nyugalmi állapotban fordul elő. A lábzsibbadás, nem mindig vezet súlyos állapothoz, azonban ha a tünetek huzamosabb időn keresztül fennmaradnak és/vagy korlátozzák a mozgást, a megfelelő kezelés elkezdése nélkülözhetetlen. A lábzsibbadás potenciálisan veszélyeztetheti a normális napi tevékenységeket, valamint csökkentheti az életminőséget.

A végtagokban tapasztalt elhúzódó zsibbadás potenciális egyensúlyzavarokhoz, járási zavarokhoz és még sérülésekhez is vezethet. Az érintett személy esetleg nem veszi észre a lábaiban fellépő apró sérüléseket vagy fekélyeket, ami súlyosbíthatja az egészségügyi problémákat. Továbbá, a lábzsibbadás hosszú távon idegfájdalmat is okozhat, ami mint komoly komplikáció, komolyabb kezelést igényel.

A megfelelő ideggyógyászati és fizikai vizsgálatok, valamint a képalkotó eljárások segítenek a diagnózisban. A kezelés a zsibbadás okától függ, és magában foglalhatja a gyógyszeres kezelést, a fizikai terápiát, és néha a sebészeti beavatkozást is.

A megfelelő kezelés elmulasztása esetén a helyzet súlyosbodhat és végleges károsodást eredményezhet. Ezért is fontos a lábzsibbadás tüneteinek észlelése és a megfelelő orvosi konzultáció igénybevétele.

Lábzsibbadás és a táplálkozás

Lábzsibbadás
forrás:elements.envato.om

A táplálkozásnak kiemelt szerepe van a lábzsibbadásban. Az alultápláltság vagy bizonyos tápanyagok hiánya hozzájárulhat a probléma kialakulásához vagy súlyosbodásához.

A B-vitaminok, például a B1-, B6-, B9- és B12-vitamin, különösen fontosak az idegek megfelelő működéséhez. A hiányuk komoly idegrendszeri problémákat okozhat, például a zsibbadást vagy az érzékenység elvesztését. Az Omega-3 zsírsavak szintén létfontosságúak, mivel szerepet játszanak az idegszövetek épségének fenntartásában.

Ezzel szemben, bizonyos táplálkozási tényezők, mint például a magas cukorbevitel, negatívan befolyásolhatják az idegeket, és hozzájárulhatnak a lábzsibbadás kialakulásához. A cukor túlzott bevitele hosszú távon károsíthatja az idegeket, és polineuropátiához vezethet.

A helyes táplálkozási szokások kialakításával, a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele révén csökkenthetők a lábzsibbadás tünetei, vagy akár megelőzhető a kialakulása.

Hasznos tippek a lábzsibbadás megelőzéséhez

Lássunk az alábbiakban néhány fontos stratégiát és módszert, melyekkel képesek lehetünk ennek a kellemetlen tünetnek a megelőzésére:

 • Az egészséges életmód alapjainak megteremtése esszenciális a lábzsibbadás megelőzésében. A táplálkozás, a testmozgás és a megfelelő pihenés mind hozzájárulnak a testünk idegrendszerének egészségéhez. A kiegyensúlyozott étrend, amely magas rost- és alacsony cukortartalmú ételeket tartalmaz, javíthatja az idegrendszerünk működését, míg a rendszeres testmozgás serkentheti a vérkeringést, fokozva ezzel a lábakban az oxigén- és tápanyagellátást.
 • Fontos szerepet játszanak a lábzsibbadás megelőzésében a táplálékkiegészítők is. A B-vitaminok, különösen a B12-vitamin, segítenek az idegek egészségének fenntartásában. Az alfa-liponsav is hatásos lehet, mivel antioxidánsként védi az idegsejteket a szabad gyökök károsító hatásaitól.
 • A stresszkezelés szintén nélkülözhetetlen. A stressz hosszú távon negatívan befolyásolhatja az idegek állapotát, így fontos olyan stresszkezelő technikákat beépíteni a mindennapokba, mint a mélylégzés, a mindfulness, vagy a jóga.
 • Az orvosi szűrések és a rendszeres egészségügyi kontroll jelentőségét sem szabad alábecsülni. A korai diagnózis sok esetben kulcsfontosságú lehet a súlyosabb problémák elkerülésében.

Összefoglaló

Összegezve, a lábzsibbadás komplex egészségügyi állapot, amelyet számos tényező okozhat, és számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre:

 • A lábzsibbadásért felelős okok között szerepelnek a krónikus betegségek, megerőltető fizikai tevékenység, az érzőideg-károsodás és a stressz.
 • Tekintve a lábzsibbadás típusait, a tünetek széles spektrumát, mint a fájdalom, az égő érzés vagy a hideg lábak, és azokat, amelyek mindegyikét okozhatják, több módon vitatható video.
 • A lábzsibbadásban szenvedők számára rendelkezésre álló kezelések közé tartoznak a hagyományos orvosi beavatkozások, például a gyógyszeres kezelés, az életmód-változtatás, a rendszeres testmozgás és a megfelelő táplálkozás.
 • Mindenekelőtt, a lábzsibbadás kezelése személyre szabott megközelítést igényel, figyelembe véve a beteg egyedi tüneteit, az alapul szolgáló okokat és az életmódját.

Végső soron, ha lábzsibbadást tapasztal, fontos, hogy azonnal forduljon szakemberhez a kezelés megkezdése érdekében, és megakadályozza a szövődmények kialakulását.

Források

 1. What is Polyneuropathy?
 2. Diagnose and management for patients with polineuropathy
 3. Peripheral Neuropathy
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.