Külsőleges Szerek Az Izületi Fájdalom Kezelésére: A Legjobb Választások

Az ízületi fájdalom, ahogy a neve is sugallja, az ízületekben jelentkezhet. Ez a fajta fájdalom számos okból adódhat, így például traumából, betegség következményeként, vagy az életkor előrehaladtával. A jó hír az, hogy számos külsőleg alkalmazott termék létezik amelyek segíthetnek csillapítani ezeket a fájdalmakat.

A Külsőleges Szerek Működése: Hogyan Enyhítik Az Izületi Fájdalmat?

Nézzük, milyen típusú külsőleges szerek léteznek, és milyen hatásuk van:

 • Antiinflammatorikus (gyulladáscsökkentő) gyógyszerek: Ezek a szerek csillapítják a gyulladást és enyhítik a fájdalmat, leggyakrabban krém, gél vagy spray formájában kaphatók.
 • Fájdalomcsillapító gyógynövények: Néhány gyógynövénynek is bizonyítottan gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van, ezért gyakran találkozhatunk velük külsőleges termékekben.
 • Melegítő szerek: Ezek a termékek fokozzák a vérkeringést az alkalmazás helyén, ami enyhíti a fájdalmat és segíti a gyógyulást.

Először is vegyük sorra, hogy az izületi fájdalom fellépésekor miért érdemes elsődleges megoldásként rögtön valamilyen külsőleges szer alkalmazásával indítani.  Az izületi fájdalom külsőleges terápiájának előnyei az alábbiak lehetnek:

 •  a külsőleges szerek közvetlenül elősegítik a fájdalmas terület kezelését, ami gyors és célzott enyhülést eredményezhet, ott hatnak ahol éppen szükség van
 • megkímélik a gyomor-bélrendszert
 • A belsőleges gyógyszerek, bár hatásosak, jellemzően egész testre hatnak, ami indokolatlan lehet, ha csak egy specifikus területen van jelen a fájdalom. Emellett a belsőleg használt gyógyszereknek mellékhatásaik is lehetnek, ez kivédhető a helyi kezelésekkel
 • csak nagyon kevés százalék jelenik meg a hatóanyagból a plazmában ezért szélesebb betegkörnek is ajánlható, mint pl.: magas vérnyomással küzdők, vese- és májbetegek, 65 év felettiek
 • kevesebb mellékhatás a belsőleges szerekkel szemben
 • a külsőleges szerek melegítő vagy hűsítő hatásúak lehetnek. A melegítő hatású szerek például lazíthatnak az izmokon, kitágíthatják az erek falát és több oxigénnel látják el a fájdalmas területet, így csökkentve a fájdalomérzetet. A hűsítő szerek segíthetnek a gyulladás és duzzanat csökkentésében.
 • egyszerű, gyors és kényelmes alkalmazást nyújtanak
 • bizonyos külsőleges szerek (pl. Gyógyszeres tapaszok), kontrolláltan szabadítják fel a hatóanyagot, így  lehetőség nyílik a fájdalom hosszabb távú kezelésére.

Fontos azonban megjegyeznünk, hogy bár ezek a termékek segíthetnek az ízületi fájdalmak enyhítésében, az alapvető okot is kezelni kell. Tehát ezen szerek használata mellett mindig beszéljünk az orvosunkkal a legmegfelelőbb kezelési stratégia kidolgozásáról.

De hogyan is működnek ezek a készítmények? Működési elvük egyszerű: amikor a gyulladt, vagy fájdalmas területre alkalmazzuk őket, hatóanyagaik behatolnak a bőr alá, és ott közvetlenül a fájdalom forrásánál fejtik ki hatásukat. Például, a diklofenák-tartalmú krémek, gélek vagy tapaszok elsősorban az izületekben észlelt fájdalom csökkentésére használhatóak. Ezek a szerek gátolják a gyulladást okozó anyagok képződését, ezáltal csökkentve a duzzanatot és a fájdalmat.

Szintén érdemes megemlíteni a hőkezelés hatékonyságát. A hő alkalmazásának több formája létezik, például forró fürdőbe ülés, meleg zuhanyzás, vagy meleg vízbe mártott törölköző alkalmazása a fájdalmas izületekre. A hő fokozza a vérkeringést, ellazítja az izomrostokat, így javítja az érintett terület oxigénellátottságát, és csökkenti a fájdalom érzetét. Ám ne feledjük: a hőkezelést óvatosan, csak 15-20 perces időszakokban alkalmazzuk, és a hőforrást mindig tartsuk el a bőrtől egy törülköző segítségével, hogy elkerüljük az esetleges égési sérüléseket!

Krémes vagy géles Megoldások: melyik forma a legjobb Izületi Fájdalomra?

Izületi fájdalom- krém vagy gél

Meglehet, hogy felmerült bennünk a kérdés: vajon melyik a jobb választás az izületi fájdalom enyhítésére, a kenőcs, krém vagy a géles forma? Mindhárom terméknek megvannak a maga előnyei és a választás elsősorban az egyéni preferenciákra és az adott probléma jellegén múlik. A krém állagú készítmények általában vizes alapúak, míg a kenőcsök zsírosabb alapanyagot tartalmaznak, így jobban beépülnek a bőrbe és tartós hatásúak lehetnek, ideálisak a hosszú ideig tartó fájdalomcsillapításra. Az olajos bázisú készítmények könnyen kenhetőek, mélyen hidratálják a bőrt, és hosszú ideig képesek megtartani a hatóanyagot a fájdalom területén.

A géles gyógyszerformák is nagyon jól alkalmazhatók az izületi fájdalom kezelésében. Előnyük, hogy gyorsan és könnyen felszívódnak a bőrön, hűsítő hatásúak, ami javítja a komfortérzetet és csökkenti a fájdalmat. Ráadásul, mivel a gél nem hagy zsíros nyomot a bőrön, nem kell félnünk attól, hogy ruházatunkon, fehérneműnkön nyomot hagy. Hátrányként említhető, hogy mivel az izületi fájdalom gyakran hosszan tart, és a gél gyorsabban szívódik fel, esetleg gyakrabban kell felvinni a fájó területre.

Az is előfordulhat, hogy a gél alkalmazása után hűsítő, csípő vagy éppen égető érzést tapasztalunk a bőrön. Ez általában normális, hiszen a gél gyorsan beépül a bőrbe és ott fejti ki hatását. Amennyiben azonban ez az érzés túlságosan erős vagy hosszan tart, érdemes orvoshoz fordulni.

Összefoglalva: a gél formát akkor válasszuk, ha gyors, hűsítő hatású, könnyen felvihető készítményre van szükségünk, viszont számítanunk kell azzal, hogy gyakrabban kell felvinni a fájó területre.

Gyógyszerhatóanyagot tartalmazó külsőleges szerek

A nem szteroid gyulladáscsökkentőket tartalmazó krémek, mint amelyek diklofenákot, ketoprofent, vagy piroxicam-ot tartalmaznak, kiemelkedő hatékonyságot mutatnak, mind krónikus, mind akut mozgásszervi fájdalmak kezelésében. Számos klinikai vizsgálat igazolja ezen hatóanyagok eredményességét. De vizsgáljunk meg részletesebben egy-egy terméket, ami akár segít eligazodni majd a különböző krémek között.

Ha alaposan megvizsgáljuk a termékkínálatot azt tapasztalhatjuk, hogy bizonyos hatóanyagból akár több hatáserősségű termék is létezik, mint pl. a diklofenák tartalmú készítmények esetében: találunk 1%-os (10mg/g), 2%-os (20mg/g) vagy 5%-os (50 mg/g) töménységű készítményt is. A grammonkénti hatóanyag tartalom növekedésével mondhatnánk a szer erőssége is egyenesen arányos, de ez nem mindig van így. Számít, ugyanis az is, hogy milyen kenőcsalapba van beágyazva a hatóanyag. Vizsgálatok azt igazolják, hogy a helyi alkalmazású készítmények összetétele befolyásolhatja a bőrön keresztüli felszívódást és a hatóanyag felszabadulását. Nemcsak az számít hogy mennyiségileg sokat tartalmazzon egy adott krém vagy gél a hatóanyagból, de jelentős szerepe van a technológiának, illetve a megválasztott beágyazás alapnak amelybe a hatóanyagot juttatják.

Az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító készítmény a potens gyulladáscsökkentő hatóanyagot, a betegek által jól tolerált, azaz diklofenákot tartalmazó Emulgel. Ez a gyógyszerforma ötvözi a krém és a gél állag tulajdonságainak előnyeit aminek köszönhetően magas a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő képessége. Egy másik előny, hogy gyorsan fel tud szívódni az alkalmazott területen valamint hűsítő és nyugtató hatással is rendelkezik, ami tovább fokozza a fájdalom csillapítását. A Magyarországon forgalomban levő Voltaren Emulgel forte 20mg/g forma a diklofenák dietilamin mellett olyan komponenst tartalmaz (oleil alkoholt) ami klinikailag bizonyítottan elősegíti a hatóanyag felszívódását, ex-vivo tanulmány alapján akár 8-szoros mennyiségben az 5%-os géllel összehasonlítva. A 18 évet betöltött egyének számára, a napi 2x-eres alkalmazása során a diklofenák célzottan a gyulladt területekre koncentrálódik és közvetlenül enyhíti a gyulladást és csökkenti a fájdalmat.

A ketoprofent tartalmazó krémek szintén hatékony választást nyújtanak az izületi fájdalom kezelésére. A ketoprofen csökkenti a szövetekben termelődő gyulladásos anyagokat, így segítve az izmok és az ízületek helyreállítását.

A piroxicamot tartalmazó krém is kiemelenedő fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, a vizsgálatok szerint hatékonyan csökkenti a gyulladásos folyamatokat, így segítve a fájdalom enyhítését.

Gyógyszeres Tapaszok: Hatékony Segítség Az Izületi Fájdalmak Elleni Küzdelemben

Izületi fájdalom- fájdalomcsillapító gyógytapasz

 

A Gyógyszeres tapaszokat igencsak érdemes fontolóra venni fájdalomcsillapítóként, különösen azok számára akiknek a kenegetés időigényes folyamatot jelent, vagy amennyiben a hagyományos krémek vagy gélek nem adnak megfelelő enyhülést. Ezek a gyógyszeres tapaszok kiemelkedően alkalmasak a kar és a lábsérülések következtében kialakuló zúzódások, sportsérülések, rándulások, ficamok vagy húzódások kezelésére.

Kiknek javallt a gyógyszeres tapaszok alkalmazása? Ezeket a tapaszokat a 16 évnél idősebb felnőttek és idősek egyaránt alkalmazhatják, helyi rövid távú gyors kezelés céljából.

Milyen hatóanyagot tartalmaznak a gyógyszeres tapaszok? Az izületi fájdalom csillapítására használt tapaszok többnyire nem szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagot tartalmaznak, mint pl. diklofenák, ibuprofén, ketoprofén. 

Hogyan alkalmazhatók a tapaszok? A gyógyszeres tapaszok a hatóanyagot egy vékony, rugalmas, öntapadó, fehér (Voltaren Actigo 140mg tapasz) vagy bőrszínű (Keplat 20mg és Nurofen 200 mg tapasz) hátlappal ellátott rétegben tartalmazzák. A hatóanyag ebben az esetben is közvetlenül az érintett területre kerül, folyamatos hatóanyag ellátást biztosít az adott területen, csökkentve a szisztémás mellékhatások valószínűségét. Ezenkívül a tapasz formájú gyógyszeres kezelések hosszabb ideig tarthatnak, ami egész napos megkönnyebbülést jelenthet.

A tapasz neve Voltaren Actigo 140 mg Keplat 20 mg Ibuprofen 200 mg Flector 140 mg
Hatóanyaga Diklofenák-nátrium Ketoprofén Ibuprofén Diklofenák-epolamin
Javallata 16 év felett 12 és 18 év fölött az orvos utasítáas szerint 16 év felett 15 év felett
Alkalmazása Napi 2x, 1 tapasz reggel, 1 tapasz este, egyszerre csak egy tapasz helyezhető fel Napi 1 tapasz 24 óra alatt Napi 1 tapasz 24 óra alatt Napi 2 tapasz, reggel és este 1
Figyelmeztetés Fényérzékenység! A kezelés ideje alatt és azt követően 2 hétig a kezelt bőrfelületet nem szabad kitenni napsugárzásnak (szolárium UV) a heves bőrreakciók elkerülése érdekében.
Kiszerelés 2, 5 vagy 10 db-os 2, 4 vagy 7 db-os 2, 4, 6, 8 vagy 10 db-os 2, 5 vagy 10 db-os
A kezelés hossza
A kezelés ideális hossza 7 nap, illetve ne tartson 14 napnál hosszabb ideig!

Fontos! A gyógyszeres tapaszok használata során fontos, hogy mindig épséges sérülésmentes száraz megtisztított bőrfelületen alkalmazzuk, kerüljük a nyílt vágások vagy sebek környékét, mivel ez irritálhatja a bőrt és csökkentheti a tapasz hatékonyságát. Célszerű a tapaszt a lehető legközelebb alkalmazni a fájdalom forrásához, hogy optimális eredményeket érjünk el.

A Legjobb Természetes Összetevők Külsőleges Szerekben Izületi Fájdalomra

Gyógynövények izületi fájdalomra

Az enyhe és közepes intenzitású izületi fájdalom csillapításában hatékony megoldást nyújtanak a természetes összetevőket tartalmazó krémek, amelyek beváltak akár a fájdalom, akár a duzzanat, gyulladás enyhítésében.

Az alábbi gyógynövények a legjobb választások az izületi fájdalom csillapítására:

Kamillavirág: A kamilla régóta ismert gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásáról. A kamillavirág kivonatot sok krémben és gélben használják, és számos kutatás bizonyítja hatékonyságát.

Kapszaicin: A csilipaprika természetes összetevője, a kapszaicin kifejezetten hatékony lehet az izületi fájdalom enyhítésében. Kutatások kimutatták, hogy a hosszú távú alkalmazás enyhíti a krónikus izom-izületi fájdalmat. Viszont figyelni kell rá, hogy magas koncentrációban bőrirritációt okozhat, ezért mindig kövessük a gyártó használati utasításait.

Szalicilát: A szalicilát egy másik természetes hatóanyag, amelyet gyakran használnak külsőleges szerekben. Ez az anyag segít a fájdalom és a gyulladás csökkentésében, de ugyanakkor, mint a kapszaicinnél, itt is fennáll a bőrirritáció kockázata. Fontos tehát az óvatosság betartása és a gyártó utasításainak követése.

Árnika: Az árnika egy olyan növényfajta, melyet gyakran használnak külsőleges szerekben az izületi és izomfájdalmak enyhítésére. Ez a növény számos jótékony tulajdonsággal bír, melyek közül kiemelkedik a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása. Mint természetes analgetikum, az árnika elősegíti a vér keringését, ezáltal csökkenti a duzzanatot és segíit e a sérült szövetek gyógyulását.

Rozmaring: A rozmaring nem csupán a konyhában használt fűszer, hanem évszázadok óta alkalmazzák a természetes gyógyászatban is gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító külsőleges szerként. A rozmaringolaj tartalmazza azt a növényi vegyületet, amelyiknek köztudottan az izmokat lazító és a vérkeringést serkentő hatása van, ezáltal jelentősen hozzájárul az izületi fájdalom csökkentéséhez. Emellett, a rozmaring antioxidáns tulajdonsága révén segít a szabad gyökök elleni védekezésben, ami a gyulladásos folyamatokat lassítja, így enyhíti az ízületi problémákkal járó fájdalmat.

Boswellia: A boswellia, más néven indiai tömjén, híres gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásáról, ami kifejezetten előnyös az izületi fájdalom enyhítése szempontjából. Aktív összetevője, az AKBA (Akrilkarvakű sav) közvetlenül beavatkozik a gyulladásos folyamatokba és gátolja a leukotriének termelődését, melyek az ízületi gyulladás és fájdalom kialakulásáért felelősek. A boswellia rendszeres használata hozzájárulhat az ízületi duzzanat és merevség csökkenéséhez, valamint mindennapi mozgékonyságának javításához. A boswelliából készült krémek és balzsamok különösen hatékonyak a fájdalom helyi kezelésében, mivel gyorsan és mélyen hatolnak be a bőrön keresztül, ezzel biztosítva a gyors enyhülést.

Aloe vera: Az aloe vera nem csak a bőr egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet, hanem rendkívül hatékony az izületi fájdalom kezelésében is. Az aloe vera gélben található aktív összetevők, mint az acetil-mannán, direkt módon segítik a szervezet állhatatos küzdelmét a gyulladásos folyamatok ellen. Ezen felül antiszeptikus, vírus- és gombaölő, valamint immunmodulánsokat is tartalmaz, amelyek erősítik a szervezet védekező képességét és segítenek elnyomni a gyulladást. Az aloe vera hűsítő hatása is hozzájárul a fájdalom csillapításához, különösen, ha a bőrön keresztül alkalmazzák. Helyi alkalmazás esetén az aloe vera gél gyorsan felszívódik, mélyen behatol a bőr rétegeibe, és közvetlenül a fájdalom forrásánál fejti ki hatását, ezzel gyorsan enyhítve a fájdalmat és csökkentve a duzzanatot.

Vadgesztenye: A vadgesztenye is kiváló választás lehet az izületi fájdalmak kezelésében. Ennek az erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező növénynek az eszcin nevű aktív alkotórésze segíthet a gyulladás csökkentésében, ezáltal hatékonyan enyhíti az izületi fájdalmakat. A vadgesztenye különösen jó hatással lehet azokra az izületekre, amelyek krónikus gyulladástól szenvednek. A bőrbetegségek kezelésében is sokszor használt vadgesztenye krém, valamint a belőle készült hűsítő gél alkalmazása segít a duzzanat csökkentésében és a fájdalom enyhítésében. A vadgesztenye kivonat egyes tanulmányok szerint javítja a vérellátást és serkenti a vénás keringést, ami további jótékony hatást gyakorol a gyulladásos izületekre. Emellett javítja az izületi folyadék termelését, ezáltal segítve a védelmet a további sérülések ellen.

Eukaliptusz:  természetes megoldás az izületi fájdalomra, melyet bőrön keresztül alkalmazva nyugtató és frissítő hatással van, ami segít a fájdalom és a gyulladás csökkentésében.

Egy másik természetes összetevő, amit érdemes figyelembe venni a külsőleges készítményekben az izületi fájdalomra, a bromelain. Ez egy olyan fehérje-bontó enzim, amely az ananászból származik, és hosszú ideje használják gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságainak köszönhetően. A bromelain segít csökkenteni az izületi fájdalmat és gyulladást, javítja a mobilitást, valamint elősegíti a sebgyógyulást. Mindezek mellett nincsenek ismert szignifikáns mellékhatásai, így hosszú távon is biztonságosan alkalmazható ennek az enzimnek a használata.

A fekete nadálytőt külsőleg alkalmazva, hatékony segítséget nyújthat az izületi gyulladásos tünetek, mint például a merevség és fájdalom enyhítésében. Az aktív összetevők gyorsan felszívódnak a bőrön keresztül, így közvetlenül az izületekben fejtik ki hatásukat, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Továbbá, bizonyos vizsgálatok szerint a fekete nadálytő segíthet a sérült szövetek gyógyulásának felgyorsításában is.

Az Ázsiai gázló hatását is érdemes megemlíteni, amikor az izületi fájdalom kezeléséről beszélünk. Kimutatták, hogy ennek a növénynek a felhasználása gyulladáscsökkentő hatással bír, ami hozzájárul az izületi fájdalmak enyhítéséhez. Az Ázsiai gázló alkaloidokat tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást és az ezzel járó fájdalmat, valamint javítják az inak és izmok rugalmasságát. Ezáltal javítja az izületek működését és növeli a mobilitást.

Az ördögcsáklya dél-afrikai növény, régóta ismert a hagyományos gyógyászatban, különösen az izületi fájdalmak kezelésében. Az ördögcsáklya gazdag gamma-linolénsavban, ami döntő szerepet játszik a gyulladások és fájdalmak csökkentésében. Az ördögcsáklya szereket rendszeres használat esetén jelentős enyhülést hozhat az izületi fájdalmakban, hozzásegíthet a kényelmetlen tünetek, mint az ízületi gyulladás és az arthritis, kezeléséhez. Az ördögcsáklya segít csökkenteni a duzzanatot és fokozza a mozgás szabadságát.

Praktikus és hatékony megoldás lehet ha kombinált készítményt választunk, amely akár több gyógynövényt is tartalmaz a fennt említett sorozatból, így együttesen képesek csökkenteni az izületi fájdalmakat. Ilyen kombinált gyógynövényes készítmények pl. a következők :

 • VoltaNatura: vadgesztenye, ázsiai gázló, árnika, fajdbogyó, borsmenta, aloe vera, alga
 • Dr.Kelen Izület masszázs emulgél: MSM, glükózamin, boswellia
 • Perozin krém: árnika, rozmaring, gyömbér, mentol, menta.

Mennyi ideig használjuk a külsőleges szereket izületi fájdalomra és mikor jelentkezik a hatás?

A külsőleges szerek használatának időtartama változó lehet, a termék jellegétől és az egyéni reakciótól függ. A krémek és gélek naponta többször is alkalmazhatóak, akár több hónapon át, amíg a fájdalom csillapodik. Ezzel szemben a gyógyszeres tapaszokat általában naponta egyszer kell cserélni, a terápia hossza ált.ban 7-10-14 napra korlátozódik.

Az eredmények megjelenése szintén az adott terméktől függ. Néhány termék, mint például a melegítő vagy hűsítő hatású krémek, gyors enyhülést nyújtanak, de ezek gyakran rövid távú megoldást jelentenek. Más termékek, mint például a gyulladáscsökkentő hatóanyagot tartalmazó tapaszok hatáas valószínűleg hosszabb idő után érezhető, a teljes hatás elérése érdekében.

Mindig fontos, hogy alaposan olvassuk el a termék használati utasításait, és kövessük az ajánlásokat. Ha a fájdalom nem enyhül, vagy rosszabbodik, forduljunk orvoshoz.

Források

 1. Herbal Remedies, Supplements & Acupuncture for Arthritis
 2. Use of Herbal Medications for Treatment of Osteoarthritis and Rheumatoid Arthritis
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.