Tudnivalók a terhességi cukorbetegség alatt

A terhességi cukorbetegség, vagy más néven gesztációs diabetes, a terhesség alatt kialakuló szénhidrát-anyagcsere zavar, amely jelentős hatással lehet mind az anya, mind a gyermek egészségére. Ez az állapot a terhes nők körülbelül 3-9%-ában fordul elő, és általában a terhesség második vagy harmadik trimeszterében alakul ki. A terhességi cukorbetegség kockázata és a megelőzési stratégiák megértése segíthet a nőknek jobban felkészülni rá, és minimalizálni a komplikációk esélyét.

Mi a terhességi cukorbetegség?

A terhességi diabétesz, más néven gesztációs diabétesz, a terhesség alatti időszakban kialakult állapot, amely alatt a szervezet nem képes megfelelően hasznosítani az inzulint, ennek következtében a vércukorszint kórosan emelkedik. Ezt nevezzük magas vércukorszintnek vagy hiperglikémiának. 

Néha ez az állapot onnan is eredhet, hogy a test képtelen előállítani elegendő mennyiségű inzulint a növekvő igények kielégítésére. Ez az állapot magas kockázatot jelent az anya és a gyermek számára egyaránt, de megfelelő kezeléssel és gondozással a kockázatok minimalizálhatóak.

Milyen tünetek jellemzik?

Leggyakrabban nincsenek jelző jelek, és a terhességi diabétesz gyakran csak a rutin szűrővizsgálatok során derül ki. Azonban létezik néhány árulkodó tünet mint pl.  a megnövekedett szomjúság érzet, a gyors fáradtság, a gyakori vizelés és a hirtelen súlygyarapodás.

Fontos megjegyezni, hogy a terhességi cukorbetegség csak a terhes nők mintegy 7% -át érinti, és gyakran nem okoz tartós egészségügyi problémákat. Mégis, minden terhes nőnek tudnia kell a betegség kockázatait, hogy megelőzhesse azt vagy időben kezeltesse magát.

Kiket veszélyeztet leginkább a terhességi cukorbetegség?

Néhányan nagyobb kockázatnak vannak kitéve a terhességi cukorbetegség szempontjából. Ez nem azt jelenti, hogy az alábbiakban felsorolt tényezők miatt feltétlenül ki is alakulhat a betegség, de érdemes ezeket szem előtt tartani, és elővigyázatosággal eljárni.

 • Túlsúly: azok akik terhesség előtt a normálisnál magasabb testtömeg-indexel (BMI) rendelkeznek (magasabb mint 30), valószínűbb a terhességi cukorbetegség kialakulása.
 • Életkor: előrehaladottabb életkorban megnő a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata is. Főleg azoknak érdemes figyelniük erre akik 35-40 életévüket betöltötték
 • Családi előzmények: ha a családban már előfordult valakinél a terhességi cukorbetegség, nagyobb esély van a betegség kialakulására
 • Előző terhességek során kialakult cukorbetegség: Ha a múltban már volt terhességi cukorbetegsége az anyának, nagyobb az esélye annak, hogy a következő terhesség során is előjön a probléma.
 • Korábbi nagy súlyú szülés: nagy súlyú (4 kg feletti) baba megszülése után is növekszik a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Az életmód is szerepet játszik ezen kockázatok csökkentésében. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás segíthet kontrol alatt tartani a vércukorszintet, és elkerülni a terhességi cukorbetegség kialakulását.

A terhességi cukorbetegség hatása a magzatra

Fontos, hogy tisztában legyünk milyen következményei lehetnek a terhességi cukorbetegségnek a magzatra nézve. Megemeli ugyanis bizonyos szövődmények kockázatát, mint pl. a makroszómia (nagyobb testsúlyú  újszülött), a várandósság utolsó harmadában fellépő  pre-eklampszia (magas vérnyomás a terhesség alatt), és a születés utáni alacsony vérnyomást a babánál. 

Ezen túlmenően, a magzati hiperinzulinémia (a magzatnál fellépő inzulincsúcs)  eredményeként a magzat növekedése is felgyorsul, ami magasabb testsúlyhoz és nagyobb fejmérethez vezethet a születéskor. Ez pedig szülészeti komplikációkat okozhat, mint például a váladék belégzése, vagy a várandósság vége felé történő súlyosbodó magzati stressz.

Az újszülöttek esetében gyakoribb az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) és a sárgaság. Továbbá, az anyai cukorbetegségben született újszülöttek hajlamosabbak lehetnek későbbi életükben súlyproblémákra és 2-es típusú cukorbetegségre.

Mint látható, a terhességi cukorbetegség komoly hatással lehet a magzatra, ezért szükséges az azonnali és megfelelő kezelés.

A terhességi cukorbetegség kezelése

Terhességi cukorbetegség
forrás: elements.envato.com

Az orvos általában részletes értékelést végez annak meghatározására, hogy milyen típusú kezelésre van szükség. A terhességi cukorbetegség megelőzése és kezelése a betegség súlyosságától függően változhat. Általában a táplálkozási változások, a testmozgás növelése és a glikémiás kontroll a kezelés alappillérei.

Az alábbi módszerek lényeges változást jelenthetnek az életmód megváltoztatásában, az egészségi állapot fenntartásában:

 • Diéta : A legelső és legfontosabb mérföldkő a diéta. Fontos a hozzávalók, a mérték és az időzítés figyelembe vétele. Figyelni kell a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok arányát az étkezésekben. Megfelelő szénhidrátbevitelre van szükség a magzat megfelelő fejlődéséhez, túlzott mennyiségű szénhidrát azonban az anya vércukorszintjének emelkedéséhez vezethet.
 • Testmozgás:  A rendszeres testmozgás, például séta, úszás, jóga vagy könnyű aerobik segít a vércukorszint szabályozásában. Így segíthetünk a szervezetnek jobban felhasználni az inzulint és csökkenteni a cukor felhalmozódását a vérben.
 • Inzulin: Ha a diéta és a testmozgás nem elég a vércukorszint szabályozásához, akkor az orvos inzulin injekciókat írhat elő. Az inzulin segíti a glükóz bejuttatását a sejtekbe, ezáltal szabályozza a vércukorszintet és biztosítja a magzat számára a szükséges energia ellátást.

Ha mindezt nagy hatásfokkal és sikerrel szeretnénk véghez vinni, akkor a legszakszerűbb a diabetológus orvos tanácsai mellett, egy dietetikus szakértő és egy mozgásterapeuta véleményét is kikérni, és az általuk javasolt, egyénre szabott kezelési sémát követni.

A terhességi cukorbetegség célértékei

Ha a nemzetközi szakmai ajánlásokat figyeljük, azt észleljük, hogy a vércukorszint határértékek többször is változtak a közelmúltban. Magyarországon 2020 júliusában érvénybe lépett ajánlás értékei a nők számára terhesség alatt a következők :

 • Éhgyomri Vércukorszint célértékek : 3,5-5,5 mmol/l
 •  Étkezés utáni Vércukorszint célértékek  7 mmol/l
 •  120 perces terheléses glükóz: 6,1 mmol/l alatti 
 •  HbA1c érték: 6% alatti,
 • Fruktózamin érték: 170-220
 • Optimális Vérnyomás célértékek : 110-129/70-79 Hgmm

Továbbá javasolt :napi 800 ug folsav, 2000-4000 mg myo-inositol, 2000 NE D-vitamin, 100 mg aszpirin szedése, 18-19. héten magzati fejlődést ellenőrző ultrahang, 20-22. héten kiterjesztett magzati szívultrahang, 28-36. héten 4 hetente magzati növekedést ellenőrző ultrahang, 34. héttől NST vizsgálat. Cukorbeteg várandósok terhességének befejezése a 37(+0)-38(+6) terhességi héten ajánlott folyamatos CTG, óránkénti vércukor-ellenőrzés és glükóz-inzulin infúzió adása mellett.

A terhességi cukorbetegség megelőzési lehetőségei

A terhességi cukorbetegség megelőzése érdekében fontos a rendszeres orvosi vizsgálatokon való részvétel. A terhesség alatti vércukor-szint monitorozása, az egészséges étkezési szokások betartása és a rendszeres testmozgás elengedhetetlen elemek a betegség megelőzésében és a terhesség alatti egészség fenntartásában.

Általánosan a terhesség 24. és 28. hete között történik meg a cukorterheléses vizsgálat (OGTT-Orális Glükóz Tolerancia Teszt), mely a terhességi cukorbetegség szűrésében játszik kulcsszerepet. Ebben az időszakban a magzat fejlődése intenzívebbé válik, és az anya szervezetének vércukor- és inzulinháztartása is nagyobb terhelésnek van kitéve. Ebben az időszakban a terhes nők 50%-ánál mutatható ki az inzulin-rezisztencia jele, ami a gesztációs diabetesz előhírnöke lehet.

Ha azonban a várandósnál már a korábbi terhességek alatt  is terhességi cukorbetegség lépett fel, akkor a cukorterheléses vizsgálat a terhesség korai szakaszában, már a 10-12-ik héten megtörténik, és az ismételt szűrés a második trimeszterben kerül megszervezésre.

Amennyiben gesztációs diabetes diagnosztizálható, a vércukorszint monitorozását gyakrabban, akár napi szinten is el kell végezni. Ekkor a terhes nőknek a nap folyamán több alkalommal is mérniük kell a vércukorszintjüket, hogy biztosított legyen a stabilitás és megakadályozható legyen a túlzott vércukoringadozás. Mindez elengedhetetlen az egészséges terhesség fenntartása és a magzat védelme érdekében.

Terhességi cukorbetegség és táplálkozási tanácsok

Amikor terhességi cukorbetegségről beszélünk, a táplálkozás kulcsszerepet játszik mind a megelőzésben, mind a kezelésben. Íme néhány tanács a diétával kapcsolatban annak érdekében, hogy a cukorszint egészséges tartományban maradjon, miközben a szervezet és a magzat megfelelő táplálkozását is biztosítjuk.

Az egészséges táplálkozás alapelvei

 • Kiegyensúlyozott étkezés: Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés az egész terhesség alatt fontos, de különösen akkor, ha terhességi cukorbetegségről van szó. Az étrendnek tartalmaznia kell a szükséges fehérjéket, kalciumot, rostot és vitaminokat, miközben kerülni kell a túlzott cukor- és zsírbevitelt.
 • Rendszeres étkezés: a kis adagok rendszeres fogyasztása segít a vércukorszint stabilizálásában. Próbáljunk meg naponta öt vagy hat kis étkezést fogyasztani pl. három nagy adag helyett.
 • Figyeljünk a szénhidrátra:  A szénhidrátok befolyásolják a vércukorszintet, ezért fontos, hogy milyen típusúakat és mennyit fogyasztunk belőlük. Részesítsük előnyben  a teljes kiőrlésű termékeket, a gyümölcsöt és a zöldséget a feldolgozott élelmiszerek helyett.

Szülés és a terhességi cukorbetegség

Kezdetben érdemes tudni, hogy a terhességi cukorbetegségben szenvedő nők szülése általában jól szervezett, előre tervezett esemény. Az orvosok gyakran a szülés beindítását javasolják,  vagy tervezett császármetszést a terhesség 38-39. hetében, hogy elkerüljék a túlhordást, amely további kockázatokat jelenthet mind az anya, mind a baba számára.

A tervezett szülés lehetővé teszi a vércukorszint kontrollált kezelését a szülés alatt, és minimalizálja a csecsemő alacsony vércukor szintjének kockázatát születés után.

Kockázatok a szüléskor

Van néhány kockázat, ami figyelmet igényel a szülés alatt. Az egyik a nagyobb súlyú babák szülése, ami hosszabb és nehezebb munkát, illetve nagyobb valószínűséggel császármetszést von maga után. Emellett fennáll a csecsemő vércukorszintjének hirtelen esése a születés után, mivel az ő vércukor szintjüket az anyaé szabályozta .

Szünet a cukorbeteg-gyógyszeres kezelésben

Az inzulinkezelés vagy más cukorbeteg-gyógyszerek szedése általában megszakad a szülés után, mivel a vércukorszint gyakran visszaáll a normális szintre a baba születését követően. Azért fontos, hogy folytassuk a vércukorszint rendszeres ellenőrzését a szülés után, mivel a terhességi cukorbetegségben szenvedő nők hajlamosabbak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására a jövőben.

Gondoskodás a szülés után

Az orvosi felügyelet és az egészséges életmód folytatása különösen fontos a szülés után. A táplálkozás megtervezése, a rendszeres testmozgás és a vércukorszint monitorozása alapvető lépések minden anya számára, aki átesett a terhességi cukorbetegségen.

Ne feledd, hogy partnered az egészségügyi csapatod, és a cél a legjobb egészségügyi eredmények elérése mind az anya, mind a baba számára. A megfelelő információval és támogatással a terhességi cukorbetegség sikeresen kezelhető és a szülés biztonságosan átélhető.

Források

 1. Gestational diabetes
 2. What is Gestational Diabetes?
 3. Terhességi Cukorbetegség Dr.Rencsi Márta
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.