Mire jó az E-vitamin: hatásai, beviteli források, ajánlott adagok és hiánytünetek

https://gyogyline.hu/termekek/gal-e-vitamin-komplex-csepp-95-mlAz E-vitamin rendkívül fontos szerepet tölt be a szervezetben, sokoldalú jótékony hatásai a mindennapi egészség megőrzésében nélkülözhetetlenek. Antioxidáns tulajdonságaival, védelmi vonalat képez a szabad gyökök káros hatásai ellen, támogatja szervezetünk védekező rendszerét, és nem utolsó sorban, aktív szerepet játszik a szív- és érrendszert érintő betegségek megelőzésében.

Mire jó az E-vitamin?

Az E-vitamin (alfa-tokoferol), melyet sokan az “örök fiatalság vitaminjaként” is ismernek, egy zsírban oldodó vitamin, mely számos előnyös hatást gyakorol a szervezetben. Először is, erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, tehát védi a sejteket a káros szabadgyököktől, melyek a betegségek és az öregedés fő okozói. Az E-vitamin segít abban, hogy a bőr hidratált maradjon, megőrzi a bőr fiatalságát, elősegíti a bőr regenerációját és csökkenti a bőr irritációját és gyulladását, azaz csökkenti az öregedés jeleit. Elősegítheti a sebek gyógyulását. Ezenkívűl sok más jelentős szereppel bír, mint pl:

 • Immunrendszer támogatása: Az E-vitamin hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, segít a szervezetnek ellenállni a különböző betegségeknek.
 • Szív- és érrendszeri egészség: Az antioxidánsként működő E-vitamin védheti a szívet és az ereket a korai öregedéstől és a betegségektől.
 • Támogatja az agy és idegrendszer épségét: csökkenti az érelmeszesedés, Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.
 • A máj egészségének a támogatása: májbetegségek esetében javítja a májenzim értékeket.

Miben van E-vitamin?

Mire jó az e-vitamin
forrás: elements.envato.com

Az E-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, amelyek valószínűleg már most is a napi étrended részét képezik. Különböző táplálékformákban található meg, beleértve a természetes és mesterséges forrásokat is. A fő természetes E-vitamin források az alábbiakban találhatók:

 • Zöldségek:  zöldlevelek, brokkoli, spenót stb.
 • Gyümölcsök: avokádó, őszibarack, eper stb.
 • Magvak és olajok: napraforgómag, mandula, olívaolaj, tökmagolaj, búzacsíraolaj, kukoricaolaj stb.
 • Diófélék: mogyoró, dió, mandula stb.
 • Halak: lazac, makréla, hering stb.

Továbbá az E-vitamint egyes feldolgozott élelmiszerekbe is hozzáadhatják, például a reggeli gabonafélékhez vagy a margarinhoz. Ezek a mesterségesen erősített termékek gyakran hasznosak lehetnek azok számára, akiknek nehézséget jelent a szükséges mennyiségű vitamin bevitel a szervezetbe.

Természetesen a legoptimálisabb az E-vitamin bevitel során, ha a természetes forrásokat részesítjük előnyben. Azonban ha nehezen esik megteremteni a változatos, vitamindús étrendet, fontoljuk meg az E-vitamin különböző étrend-kiegészítők formájában történő bevitelét.

Napi E-vitamin szükséglet

A napi E-vitamin szükséglet változik, számos tényezőtől függ, beleértve a kort, az étrendet és az életmódot. Ámbár zsírban oldodó vitamin, a többi zsírban oldodó vitaminokhoz képest a szervezetben rövid ideig tartózkodik. Általánosságban elmondható, hogy a felnőtteknek a hivatalosan elismert adag napi 15 milligramm (22,5 NE) E-vitamin . Az E-vitamin napi adagja a kor előrehaladtával az alábbiak szerint változhat:

 • A csecsemőknek csak 4-5 milligramm E-vitaminra van szükségük naponta.
 • A gyerekek napi 6-7 milligramm E-vitamin bevitelére szorulnak.
 • A felnőtteknél a napi ajánlott E-vitamin adag 15 milligramm.
 • Idősek esetében még akár 20 milligramm E-vitamin fogyasztása is előnyös lehet.

Vitaminhiány esetén nagyobb adag 100-300mg E-vitamint érdemes pótolni felnőttek esetében.

Dohányzás esetében több E-vitaminra lehet szükség, ugyanis a dohányzás lebontja a szervezetben lévő E-vitamint.

Melyik a legjobb E-vitamin? Nem mindegy melyik forma

Ha jobban szemügyre vesszük az E-vitamin családot, azt találjuk, hogy korábban a köznyelv az E-vitamint csupán az egyik típushoz, azaz az alfa-tokoferolhoz fűzte.

Pontosabban azonban, az E-vitamin tulajdonképpen 8 fajtája ismert : alfa-, béta-, gamma-, delta-tokoferol és ezek izomerjei, az  alfa-, béta-, gamma-, delta-tokotrienolok. Az izomerek kémiai szerkezetüket tekintve abban  különböznek a tokoferoloktól hogy több telítetlen (kettős) kötést tartalmaznak, aminek köszönhetően hatékonyabb molekulákká válnak, antioxidáns jellegük is többszörösét mutatja a tokoferolokhoz képest, akár 40-60-szoros nagyságrenddel.

A természetben előforduló természetes alfa-tokoferol, vagy más néven a nem izolált alfa-tokoferol, az E-vitamin komplex formája. Ez a forma nem csak alfa-tokoferolt tartalmaz, hanem a többi tokoferol és tokotrienol típussal együtt jelenik meg, melyek mind kiegészítik és támogatják az E-vitamin működését.

A laboratóriumi körülmények között előállított szintetikus E-vitamin formája, amit más néven az izolált alfa-tokoferolnak hívunk alapját képezi a legtöbb mesterségesen gyártott E-vitamin kiegészítőnek. Többnyire nagy koncentrációban tartalmazza csupán a tiszta alfa-tokoferol alapú E-vitamint.

Az izolált alfa-tokoferolt tartalmazó készítmények esetén felmerülő veszély az, hogy a többi tokoferol és tokotrienol hiányában, túlzott mennyiségben bevitt alfa-tokoferol gátolhatja a többi E-vitamin forma hatását a szervezetben (pl.a gamma-tokoferolt). Emiatt, habár a cél az lenne, hogy az E-vitamin mennyiségét növeljük a szervezetben, valójában csökkenthetjük az E-vitaminok összhatását, ha nem figyelünk arra, hogy a bevitt E-vitamin milyen formában van jelen.

Ennek következtében, mára már egyre több tanulmány és kutatás mutat rá arra, hogy valójában az együttes adagolás (azaz az E-vitamin összes fajtája) jelenti a legjobban hasznosuló és eredményes hatást, az eddig elterjedt csupán alfa-tokoferolt tartalmazó készítményekkel szemben.

Felszívódását segíti a C-vitamin és szelén együttes adagolása, minden 200 NE E-vitamin mellé ajánlott 200 mg C-vitamin és 25mikrogramm szelén bevitele a legjobb hatás elérése érdekében.

A fogamzásgátló tabletták, kolesztiramin vagy kolesztipol hatóanyagot tartalmazó epesavkötő gyógyszerek gátolják a felszívódását, valamint a magas vas-, réz- illetve mangán tartalom is befolyásolhatja ezt.

A GAL E-vitamin komplex csepp az E-vitamin család 4 formájából áll, alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferolból, a természetben előforduló változathoz hasonlóan. Ezt a növényi kivonatot stabil formában tartalmazza, szójamentes, a szervezet számára kedvező arányú omega-6 tartalmú nem génkezelt napraforgóolajban.

Ajánlott adagolása felnőtteknek: napi 28 csepp étkezések közben.

Mit okoz az E-vitamin hiánya?

Az E-vitamin hiányának számos tünete és hatása lehet a szervezetre.  Ezek a tünetek különbözőek lehetnek a súlyosságtól és az egyén egészségi állapotától függően. Az alábbiakban felsorolunk néhányat a leggyakoribb tünetek közül, hogy megértsük, mire is számíthatunk, ha kevés az E-vitamin a szervezetben.

 • Az idegrendszer károsodása: ez koordinációs és egyensúlyi problémákhoz vezethet  , izomgyengeséghez és szenzoros problémákhoz.
 • Immunrendszeri problémák: az E-vitamin hiánya gyengítheti az immunrendszert, ami növelheti a fertőzések és betegségek kockázatát.
 • Vérszegénység: ezek a tünetek a vörösvérsejtek károsodása miatt jelentkeznek, ami ronthatja a vér oxigénszállító képességét.
 • Látásproblémák: súlyos E-vitamin hiány esetén látásproblémák is kialakulhatnak, beleértve a látóideg-károsodást és a retina érintettségével járó panaszokat.
 • Szívbetegség: növekszik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mivel az E-vitamin segít megelőzni az artériák elzáródását a vérrögök által.

Az E-vitamin hiányának kezelése legtöbbször a bevitel növelését jelenti, ami elérhető a megfelelő étrenddel, vagy szükség esetén étrend-kiegészítőkkel. Fontos azonban tudni, hogy az étrend-kiegészítők csak rövid távú megoldást nyújtanak, és nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet.

Az E-vitamin mellékhatása

Az E-vitamin nagy mennyiségű bevitele okozhat emésztési problémákat, fejfájást, fáradtságot és véralvadási zavarokat is.

Ahogy minden vitaminnál, az E-vitaminnal is fontos szem előtt tartani, hogy nagy mennyiségben történő bevitel esetén mellékhatások jelentkezhetnek, mint pl. :

 • hányinger
 • hasmenés
 • fáradtság, gyengeség
 • bélgörcs
 • kiütés
 • homályos látás

Az E-vitamin túladagolása és szövődményei

Az E-vitamin úgymondd nehezen túladagolható, a fölos mennyiség a szervezetből a széklettel ürül, erről a zsíroldékony vitaminról aligha találunk toxikus felhalmozódásra utaló dokumentációt.  A túladagolása esetén a mellékhatások a következőek lehetnek:

Fáradtság, gyomorpanaszok, hasmenés: az E-vitamin túl nagy mennyiségben való bevitelkor fáradtságot, gyomorpanaszokat és hasmenést okozhat. Ezek a mellékhatások általában a túladagolástól származnak, és csökkenhetnek, ha csökkentjük az E-vitamin bevitelét.

Rosszindulatú daganatok: Primer diétás forrásokból származó, nagy mennyiségű E-vitamin növelheti a rosszindulatú daganatok, mint a tüdőrák, a prosztatarák és a vastagbélrák kockázatát.

Az E-vitamin kölcsönhatása gyógyszerekkel

A napi szintű nagy dózisokban szedett, azaz a 300 mg-ot meghaladó E-vitamin adagok bizonyos gyógyszerek hatásait befolyásolhatja, azaz kölcsönhatások alakulhatnak ki a párhuzamosan szedett gyógyszeres kezelés és E-vitamin bevitel között. Ilyen kölcsönhatások az alábbiak:

Párhuzamos vérhígító hatású gyógyszeres kezelés: az E-vitamin befolyásolhatja a véralvadást (koagulációját), ezért nagy mennyiségben való bevitel esetén azoknál, akik párhuzamosan véralvadásgátló gyógyszereket szednek (pl.syncumar, warfarin, aszpirin 100 mg ), az E-vitamin növelheti a vérzéses szövődmények kockázatát, hisz az E-vitaminnak is vérhígító jellege van.

Kölcsönhatás párhuzamos sztatin és niacin kezelés alatt: a magas koleszterinszint csökkentésére használt niacin és sztatinok (pl. szimvasztatin, rovasztatin) alkalmazása mellett azt mutatták ki, hogy az E-vitamin csökkentheti a niacin szintjét.

A Tamoxifen egy olyan gyógyszer, amelyet rendszerint mellrák kezelésére használnak. A Tamoxifen és az E-vitamin interakcióját vizsgálva kutatások azt mutatják, hogy az E-vitamin pozitív hatással lehet a tamoxifen hatékonyságára, növelve annak rákellenes hatását. Azonban a kezelés alatt az E-vitamin szinteket szigorúan monitorozni kell a legjobb eredmény érdekében, mivel túl magas E-vitamin bevitel esetén a tamoxifen hatása csökkenhet.

Fontos, hogy ezek csak lehetséges mellékhatások és valószínűbbek a túladagolás, vagy a nagy dózisú szintetikus E-vitamin bevitel esetén. Mindig kérjük ki az egészségügyi szakember tanácsát, az E-vitamin megfelelő, biztonságos és egészséges bevitelével kapcsolatban.

E-vitamin és egyéb vitaminok hatásai

Az E-vitamin fontos szerepet játszik a szervezetben, hála antioxidáns tulajdonságainak, de szorosan együttműködik más vitaminokkal is, így javítva azok hatását. Az A-vitaminnal például harmonikusan működik, segítve felszívódását és hatékonyságát. Az E-vitamin nélkülözhetetlen az A-vitamin számára, hiszen segít megőrizni a nyirokrendszerben található A-vitamint, valamint hozzájárul a látási problémákkal küszködők kezeléséhez.

A C-vitamin gyakran kerül említésre az E-vitaminnal együtt, mint egy erős antioxidáns páros. A C-vitamin segít helyreállítani az E-vitamin oxidált formáját, ezzel hozzájárulva az E-vitamin antioxidáns hatásának folyamatos fenntartásához. Emellett, a C-vitamin segíthet fokozni az E-vitamin felszívódását is, ami különösen előnyös lehet azok számára, akik mesterséges forrásból veszik be az E-vitamint.

Az E és K-vitamin közös adagolását azonban kerülni kell, annak érdekében hogy az E-vitamin ne gátolja a K-vitamin véralvadást segítő hatását.

Források

 1. Synergistic interactions between vitamin A and vitamin E against lipid peroxidation in phosphatidylcholine liposomes
 2. Vitamin E-drug interactions: molecular basis and clinical relevance
 3. Vitamin E in Chronic Liver Diseases and Liver Fibrosis
 4. Treatment for Non-Alcoholic Fatty Liver With Different Doses of Vitamin E
 5.  
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.