Stressz kezelése: 11 gyógynövény a stressz és szorongás oldására

A modern világban egyre több ember szembesül a stressz és szorongás kihívásaival. A stressz kezelése természetes úton is végbemehet,  jelentős segítséget nyújtva a kellemetlen tünetek ellen. Számos gyógynövény rendelkezik olyan nyugtató hatással, amely segíthet a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez, illetve enyhítheti a szorongást.

A stressz és szorongás okai

A stressz és szorongás több tényező által is kiváltható. Emberekben a stressz lehet fizikai és érzelmi is, mely hosszabb távon fennállhat. A szorongás, ellenben, az agyalapú félelem és aggodalom érzése, amelyek zavaróak lehetnek a mindennapi életben.

Fizikai stressz

A fizikai stressz, ami az emberi testet érinti, szintén kiválthat stresszes reakciókat és szorongást. Ezek a stresszorok lehetnek akár trauma, betegség vagy fizikai erőfeszítés is.

A stressz és szorongás tünetei

A stressz és szorongás fizikai és érzelmi tüneteket okozhatnak. Ezek a jelek és tünetek mind az elmeben, mind a testben megjelenhetnek, és széles skálán mozoghatnak az enyhe diszkomforttól a súlyos pánikrohamokig. A tünetek egyénenként eltérőek, és a stressz és szorongás mértékétől, időtartamától, és az egyén sajátos reakciójától függenek.

Fizikai tünetek: 

A fizikai tünetek közé tartozik például a fejfájás, gyomorfájás, hátfájás, izomfeszülés, alvászavarok, fáradtság és kimerültség, vagy akár a szívritmuszavar is.

A negatív stressz és szorongás több szervrendszerünk is kedvezőtlenül befolyásolhatja és érintheti, mint pl.:

 • Agyi funkciók romlása:  a stressz rendkívül negatívan hat az agyi működésre. Gátolhatja a memóriát, a koncentrációt, és általánosan véve ronthatja a mentális teljesítményt. Az agyi funkciók romlása pedig tovább növelheti a stresszt és szorongást, tehát egy ördögi kört hozhat létre.
 • Emésztőrendszeri problémák : szorongás esetén gyakoriak lehetnek a gyomor-bél rendszeri problémák is. A stressz és szorongás hatására felgyorsulhat a bélmozgás, hasmenést okozva, és az ételek gyorsabb haladása miatt a test kevesebb tápanyagot képes felszívni. A szorongás súlyosabb következményeként továbbá gyomorfekélyhez és gyomorégés is megjelenhet
 • Szív- és érrendszerre kifejtett negatív hatások: a szorongás szívritmuszavart, magas vérnyomást és szívdobogás érzést okozhat. Nagyon fontos, hogy ha ilyen tüneteket tapasztalunk, orvoshoz forduljunk, mert ezek a tünetek akár komoly szívproblémákat is jelezhetnek.
 • Légzőrendszeri problémák:  a stresszhelyzet a testünk számára egy harcos készenléti állapot, az úgynevezett “harcolj vagy menekülj” kényszerhelyzet , melyhez több oxigénre van szüksége. Ez gyors, felszínes légzést eredményez, ami hosszú távon légzési problémákat okozhat.
 • Szexuális és reproduktív problémák : végül de nem utolsó sorban, a stressz és szorongás hatással lehet a szexuális és reproduktív funkciókra is. A nők esetében a menstruációs ciklus zavarai, a férfiaknál pedig a szexuális vágy csökkenése és a potenciazavarok lehetnek a stressz és szorongás következményei.

Stressz kezelése: hogyan hatnak a gyógynövények?

A gyógynövények hatása a stresszre és szorongásra egy igen bonyolult és sokféle módon történő folyamat, melynek megértése segíthet könnyebben alkalmazni ezeket a természetes megoldásokat a stressz és szorongás enyhítésére otthoni körülmények között.

Először is, fontos megérteni, hogy a stressz és szorongás biológiai reakciókat vált ki a szervezetben. Ez magában foglalja a kortizol stresszhormon szintjének emelkedését, ami befolyásolja az alvást, az étvágyat, a vérnyomást és más testi funkciókat.

A gyógynövények több mechanizmuson keresztül csökkenthetik a stresszt és a szorongást. Egyesek közvetlenül a kortizoltermelést csökkentik, míg mások a stresszreakcióval kapcsolatos különböző biokémiai folyamatokat befolyásolják. A stresszen és szorongáson túlmenően, számos gyógynövény a közérzet javításával is hozzájárulhat az egészséges életmódhoz.

Végül, de nem utolsó sorban, Matricaria recutita, ismertebb nevén kamilla, rendkívül széles körben használt gyógynövény, különösen a szorongás kezelésében. A kamilla esszenciális olajai segíthetnek a relaxációban, az alvás javításában, valamint a fejfájás és az emésztési zavarok enyhítésében.

Mielőtt azonban bármely gyógynövényt alkalmaznánk, győződjünk meg róla, hogy orvos vagy gyógyszerész tanácsát kérjük. Fontos mérlegelnünk az egyéni egészségügyi állapotúnkat, lerakódásainkat és az esetleges gyógyszerkölcsönhatásokat.

A legnépszerűbb gyógynövények a stressz és szorongás enyhítésére

Ha a statisztikákat vizsgáljuk, azt találjuk, hogy a stressz és szorongás a világ népességének 18,1%-át érinti. A gyógynövényeket a stressz és szorongás enyhítésére a lakosság 32%-a használja. 

Lássuk, melyek a leghatásosabb gyógynövények melyek biztonságosan, kímélően nyújtanak megoldást a belső feszültség oldásában.

A macskagyökér nyugtató hatása

Stressz kezelése
forrás: elements.envato.com (Valeriana gyökér)

A valeriana officinalis vagyis a macskagyökér az egyik leghatásosabb nyugtató gyógynövény, mely a GABA (gamma-aminovajsav) lebontásáért felelős enzimek működését gátolja, ezáltal növeli a GABA szintjét. Kutatások igazolták, hogy a növény hatóanyagai közvetlenül csökkenthetik a szervezet  kortizol szintjét is. A macskagyökér gyakran használt gyógynövény, amely segít az alvás minőségének javításában és az ideges eredetű fejfájások (migrének) enyhítésében is.

A stressz, a szorongás és az idegesség okozta tünetek, mint például a magas vérnyomás,  szívdobogás, a fulladás, az asztmatikus roham és a gyomor-bélrendszer idegi eredetű problémái is kezelhetők a gyógynövény alkalmazásával.

A macskagyökér hatóanyagai a valepotriátok egyik fő aktív összetevője a valerénsav, bár kellemetlen szagú karbonsav, hatása annál számottevőbb. A kutatások szerint közvetlenül csökkenti a stressz szintet azáltal, hogy pozitív hatással van az idegrendszerre. A macskagyökér legtöbbször nyugtató tea, kapszula, vagy tinktúra formájában használható. Optimális esetben, napi szinten, néhány hétig, a lefekvés előtt érdemes alkalmazni a szer alkotóelemeit. Folyamatos, hosszú távú használat esetén azonban fennáll a veszélye a függőség kialakulásának, ezért hosszútávon csak orvosi felügyelet mellett szabad fogyasztani.

Miután befejeztük a macskagyökér-kúrát, legalább egy hónapos szünetet ajánlott tartanunk mielőtt újra elkezdenénk a gyógynövény fogyasztását. Ez a szünet szükséges azért, hogy szervezetünknek legyen lehetősége regenerálódni a hatóanyagok folyamatos befogadása után. Ugyanakkor az is fontos, hogy ebben az időszakban kizárólag orvos által rendelt gyógyszereket szabad használni, hogy elkerüljük a potenciális kereszthatásokat.

Az Orbáncfű hangulatsabilizáló hatása

Egy érdekes gyógynövény az orbáncfű, amelyről újabban egyre több kutatás mutatja, hogy milyen hathatós szer lehet a stressz kezelésében. Az orbáncfű nemcsak a magas vérnyomás, a szívproblémák és az alvási problémák leküzdésében lehet segítségünkre, de a stressz okozta fizikai tünetek, mint például a fejfájás, a gyomorfájás és a hasi görcsök enyhítésében is.

Ez a gyógynövény komplex módon hat a szervezetünkre, mivel aktív összetevői közvetetten befolyásolják a központi idegrendszer működését, és segítenek csökkenteni a túlzott stresszhormon termelést. Az orbáncfű hatóanyagai hozzájárulnak a szerotonin, illetve a noradrenalin szint emelkedéséhez, ami segít stabilizálni a hangulatot, csökkenti a depressziót, fokozza a motivációt, a hangulatváltozások stabilizálója.

Az orbáncfűből készített teák és kivonatok használata mellett a növény illóolaja is rendkívűl hatékony lehet. Az illóolajok belégzése segíthet megnyugtatni az idegrendszert és csökkenteni a szorongás tüneteit. Az illóolaját többféleképpen is alkalmazhatjuk, például párologtatva, fürdővízhez adva, vagy közvetlenül a bőrre kenve, de mindig ügyeljünk a megfelelő adagolásra és használatra!

Tudnivalók az orbáncfű tabletta használata esetén

Ámbár az orbáncfű előnyei jelentősek, fontos ismernünk a lehetséges kölcsönhatások kialakulását más gyógyszerekkel. Például, az orbáncfű növelheti a májban található lebontó enzimek mennyiségét, ezáltal befolyásolva a gyógyszerek lebomlását. Ez pedig azt eredményezheti, hogy az adott gyógyszerek hatása gyengébb lesz. Bizonyos gyógyszerek, mint például az antikoagulánsok, az immunrendszer működését befolyásoló szerek és egyes szívgyógyszerek, különösen érzékenyek az orbáncfű hatására. Az is ismert, hogy az orbáncfű csökkentheti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát. Ilyen esetekben az orbáncfű használata kerülendő vagy csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható.

Az orbáncfű hatóanyagai  közé tartozik a hipericin és a hiperforin, melyek számos jótékony terápiás hatással bírnak, azonban ezek és más összetevők egyidejűleg növelik a bőr érzékenységét a napsugárzásra. Ez a fototoxikus – vagyis fénymérgezést okozó – hatás azt jelenti, hogy az orbáncfű szedése közben a bőr szokatlanul érzékeny lehet a napfényre, ami fokozza a leégés, gyulladás és akár pigmentfoltok kialakulásának esélyét is. Ezen túlmenően, azok a személyek, akik nagyobb mennyiségű orbáncfüvet fogyasztanak – például teában – nagyobb eséllyel tapasztalhatják ezt a fototoxikus hatást. Emiatt tanácsos kerülni a közvetlen napfényt és magas faktorszámmal rendelkező napvédőt használni az orbáncfű hosszabb ideig történő alkalmazása során, különösen, ha a bőr nagy mennyiségű napfénynek van kitéve.

A citromfű hangulatjavító hatása

A Citromfű (Melissa officinalis) a mentafélék családjába tartozik. Nevét az egyértelmű citrom illattól kapta, amelyet friss leveleiből szabadul fel. Több évszázados hagyományai vannak az európai gyógynövény-terápiában, különösen a hangulat és a szorongás oldásának terén.

A kedélyállapot javításában, a citromfű remek szolgálatot tehet. Előnyei közé tartozik az agyban található gamma-aminovajsav (GABA) termelésének növelése, amely egy nyugtató hatású neurotranszmitter. A citromfű ezen tulajdonsága teszi ideálissá a stressz és a szorongás kezelésében, mivel képes megszüntetni a felesleges stresszhormonokat a testben.

A citromfűt sokféleképpen lehet alkalmazni stressz és szorongás esetén. Az egyik leggyakoribb módja a friss vagy szárított citromfűből készült tea fogyasztása, ami segít a testnek és az elme a pihentetésében, csökkenti a stresszérzetet és javítja az alvást. A citromfüvet esszenciális olajaként is lehet használni, melyet használhatunk fürdővízhez hozzáadva, vagy párologtatva a levegőbe, ezzel hozzájárulva a nyugodtabb légkör kialakításához.

A kamilla nyugtató hatása

A kamilla (Matricaria chamomilla) széles körben ismert gyógynövény, amelyet hosszú ideje használnak szorongás és stressz kezelésére. Ennek oka elsősorban a benne található bizonyos vegyületek, melyek nyugtató hatásúak. A kamilla az apigenin nevű vegyületet tartalmazza, amely hozzájárulhat a nyugalmi állapot eléréséhez és a stressz szintjének csökkentéséhez.

Több kutatás is kimutatta, hogy a kamilla tea fogyasztása hozzájárulhat a stressz és szorongás csökkentéséhez. Ezenkívül a kamilla illóolajaként is alkalmazható, melyek belélegzése ugyancsak segíthet a nyugodtabb állapot elérésében.

A kamilla használata azonban nem korlátozódik kizárólag a stressz kezelésére. Számos más egészségügyi előnye van, beleértve a gyulladások csökkentését, az emésztési rendellenességek kezelését és az alvás minőségének javítását.

Gyakran kombinálják más, stresszoldó gyógynövényekkel, így hatékonyabb lehet a szorongás kezelésében. Az egyik leggyakoribb kombináció a kamilla és a levendula, de más gyógynövényekkel is kombinálható, például az orbáncfűvel vagy a citromfűvel.

“A kamilla gyógynövény nyugtató hatású, és hosszú ideje használják a stressz és a szorongás enyhítésére.”

A kamilla használata során azonban fontos, hogy szem előtt tartsuk a lehetséges mellékhatásokat is. Bár a kamilla általában jól tolerálható, egyes emberek érzékenyek rá, és allergiás reakciót okozhat. Ha allergiás reakciót észlel, azonnal hagyja abba a kamilla használatát és forduljon orvoshoz.

A levendula stresszoldó hatása

A levendula (Lavandula angustifolia), egy kedvelt gyógynövény, melyet széles körben használnak a stressz és szorongás kezelésében. A levendula olajat az aromaterápiában gyakran használják nyugtató hatása miatt. A levendulában található linalool és linalil-acetát vegyületek aktiválják az agy GABA (gamma -aminovajsav) receptorait, melyek gátolják az idegimpulzusokat és ezzel csökkentve az idegességet és a szorongást.

A levendula esetében különösen hatásosnak bizonyul a belőle nyert illóolaj, amit akár a bőrre kenve, fürdővízbe cseppentve vagy diffúzorral a légkörbe juttatva is alkalmazhatunk.  Mindezek mellett, a levendula tea fogyasztása is hozzájárul a stressz szintjének csökkentéséhez, serkenti az anyagcserét és támogatja az alvást.

A levendula azonban nem csak stressz és szorongás esetén lehet hasznos. Kutatások kimutatták, hogy a levendula érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Emellett, a levendula antibakteriális, antiszeptikus, és gombaellenes hatásairól is ismert.

Míg a levendula számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik, érdemes megjegyezni, hogy a nyugtató hatást gyakran idővel fejti ki. Az eredmények gyakran nem azonnaliak, és rendszeres használatot igényelnek a hosszútávú stressz és szorongás csökkentéséhez.

A passióvirág szorongásoldó hatása

Stressz kezelése
forrás: elements.envato.com(Passiflora)

A Passiflora incarnata, ismertebb nevén a passióvirág (golgota virág) hagyományos gyógynövény, amelyet amerikai őslakosok már évszázadokkal ezelőtt használtak szorongás, álmatlanság és fájdalom kezelésére. Modern tudományos tanulmányok is megerősítették a passióvirág nyugtató, szorongásoldó tulajdonságait.

A passióvirág benzo-glikozidokat, flavonoidokat és alkaloidokat tartalmaz. Ezek az összetevők együttesen fejtik ki hatásukat az emberi idegrendszerre. A benzo-glikozidok és alkaloidok hatásos szorongásoldók, valamint gátolják az alfa-aminosavas receptorokat, segítve ezzel a koponyán belüli nyomás csökkentését.

Az egyik legnagyobb előnye a passióvirágnak, hogy annak ellenére, hogy hatékony szorongásoldó, nem okoz függőséget, mint néhány hagyományos orvosi kezelés. Ez annak köszönhető, hogy a gyógynövényben található alkaloidok különböznek a hagyományos orvostudományban használt benzodiazepintől. Ami még fontosabb, hogy a passióvirág használata nem okoz jelentős mellékhatásokat, melyek gyakoriak a farmakológiai szorongásoldókkal szemben.

Hogyan használjuk a passióvirágot?

Többféle formában is elérhető a passióvirág, beleértve a teát, a kivonatot, a tabletta vagy a kapszula formát. A passióvirág teát általában meleg vízben áztatják, majd leszűrik. A teát 15-30 perccel lefekvés előtt ajánlott fogyasztani, hogy segítsen ellazulni és elősegítse a pihentető alvást. A tabletta és kapszula formájú passióvirágot naponta 2-3 alkalommal lehet bevenni, nem ajánlott viszont a napi 1500 mg-nál nagyobb dózis használata. A passióvirág kivonatát közvetlenül a nyelv alá csepegtethetjük vagy vízzel hígíthatjuk.

A komló alvás segítő hatása

A komló – tudományos nevén Humulus lupulus – ismert szereplő a gyógynövények között, különösen, ha stresszoldásról van szó. Egy nagyon régen ismert nyugtató és görcsoldó tulajdonságokkal rendelkező növény, ami miatt a komló kiválóan alkalmas a stressz okozta fizikai tünetek, mint például a fejfájás és az izomfeszülés enyhítésére. A növényben található vegyületek, mint például a humulon és a lupulon, segítenek a központi idegrendszer megnyugtatásában, ami hozzájárulhat az általános stressz csökkenéséhez.

Továbbá,  enyhe altató , a komló elősegíti a jó minőségű alvást is, ami kulcsfontosságú a stresszkezelésben és a szorongás csökkentésében. Az alváshiány ugyanis növeli a stressz szintjét, és hozzájárul a szorongásos tünetek kialakulásához. Különböző eredetű alvászavarok, elalvási nehézségek kezelésére javallt.

A komló teát napközben is ihatjuk a feszültség oldására két-három alkalommal, vagy lefekvés előtt ajánlott fogyasztani, hogy segítséget nyújtson a nyugodt, pihentető alváshoz. A komlókivonatot pedig étkezés után kell bevenni vízzel leöblítve. Fontos azonban megjegyezni, hogy a komló hatóanyagainak gyors felszívódásához és hatásához elegendő víz fogyasztása szükséges.

A komló tartós használatával kapcsolatban nincs dokumentált bizonyíték arra vonatkozóan, hogy függőséget vagy elvonási tüneteket okozna.

A rózsagyökér adaptogén hatása

Stressz kezelése
forrás.elements.envato.com (Rhodiola)

A Rhodiola rosea azaz rózsagyökér, az adaptogének közé tartozik, ami azt jelenti, hogy segít a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez, beleértve a fizikai stresszt is. Kutatások szerint a rhodiola rosea segíti a test a fizikai ellenálló képességét, a megterhelést, mint például a túlzott edzés vagy a munka általi fizikai stressz, valamint hozzájárul a fizikai erőnlét és a teljesítmény javításához.

Megjegyzendő, hogy a belsőlegesen alkalmazott Rhodiola készítmények napi adagja 100-600 mg közé esik,  mellékhatásként szédülést, szájszárazságot vagy túlzott nyálképződést okozhatnak. Szokásos kúrája 6-12 hét, terhességben és bizonyos autoimmun betegségekben (pl. szklerózis multiplex, arthritis) nem ajánlott az immunstimuláló hatása miatt.

A Bergamott illatos boldogító hatása

A stressz és szorongás kezelésének egyik különleges eszköze a bergamott. A Citrus bergamia néven is ismert növény gyümölcse a citrusfélék családjába tartozik, melynek illóolaja a világ minden táján elismerést nyert nyugtató és hangulatjavító tulajdonságai miatt.

A bergamott illóolaj nemes összetevői, mint a limonén, linalool és a bergaptén, segítik az idegrendszert a szorongás és a stressz kezelésében, az alvásminőség javításában. A feszültség testünk minden részére hatással van, így a bergamott olaj megfelelő alkalmazásával hozzájárulhatunk a fizikai tünetek, mint például a fejfájás vagy a gyomorproblémák enyhítéséhez. Ezenkívűl, fertőtlenítő és antibakteriális hatása is van.

Ez a citrus illatú olaj a rózsaszínű bimbóból származó elsődleges illóolaj, melyet széles körben használnak az aromaterápiában. A tömény olajat soha ne alkalmazzuk közvetlenül a bőrön, hiszen erős égő érzést okozhat. A bergamott olaj használata terén a legnépszerűbb a diffúzoros alkalmazás, ami lehetővé teszi, hogy a finom illat betöltse a szobát és segítségével a stresszes helyzetekben is könnyebben visszanyerjük a belső egyensúlyunkat.

Csalán regeneráló hatása

A csalán ( Urtica dioica), hosszú ideje használatos gyógynövény, ami magas vas- és C-vitamin tartalmának köszönhetően az erőnlét fokozásában és a fizikai erőfeszítés utáni regenerációban segíthet. A csalán teát stresszes időszakokban vagy nagy fizikai megterhelés után ajánlott fogyasztani, mivel segít csökkenteni a fáradtságot és gyorsítja a szervezet regenerációját.

A zsálya feszültségoldó hatása

A zsálya (Salvia officinális), szintén kedvelt gyógynövény a fizikai stressz kezelésében. A zsálya is jól ismert a nyugtató, görcsoldó hatásáról, ami ideálissá teszi a fizikai stressz, például az izomfeszültség vagy a fájdalom kezelésében. Emellett az antioxidáns tulajdonságai miatt segít a szabad gyökök okozta károkat ellensúlyozni, amelyek a stressz és a gyulladás következtében keletkeznek.

A gyógynövények standardizált készítményei

A szorongás és stressz enyhítésére használt hagyományos gyógynövények közül egyre több gyógyhatású étrendkiegészítő készítmény kerül ki kapszulák vagy tabletták formájában (pl. macskagyökér, komló, citromfű,).

Ezzel szemben, a gyógyszernek minősülő készítmények minőségi bevizsgálásai a biztonságot és hatásosságot alapozzák meg azáltal, hogy  pontosan meghatározott mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, és gyakran klinikai vizsgálatok is bizonyítják hatékonyságukat. Ha tehetjük, döntsünk a megbízható termék mellett. Gyógyszertárban kapható standardizált kivonatot tartalmazó nyugtató hatású gyógyszerek pl. az alábbiak:

 • Relaxina 210 mg tabletta: macskagyökér száraz kivonatát tartalmazza, felnőttek és 12 éven felüliek számára
 • Sedacur forte bevont tabletta: macskagyökér , citromfű és komló száraz kivonatait tartalmazza, felnőttek számára
 • Baldivian Night (441,35 mg) bevont tabletta: macskagyökér száraz kivonat, felnőttek és 12 éven felüliek számára
 • Hova filmtabletta: szárított komló és szárított macskagyökér kivonat, felnőttek számára
 • Remotiv extra 500 mg filmtabletta: orbáncfű virágos hajtásvég száraz kivonata, felnőttek részére
 • Vitango 200 mg filmtabletta: rhodiola (rózsás varjúháj) gyökerének és gyöktörzsének száraz kivonata, felnőttek részére 

Fontos tudnivalók:

 • Fontos megjegyezni, hogy bár a gyógynövények hasznosak lehetnek a szorongás kezelésében, mindig konzultáljunk orvossal vagy gyógyszerésszel, mielőtt bármilyen új kezelést vagy kiegészítő terápiát elkezdene alkalmazni. Különösen akkor rendkívül fontos ez, ha a szorongás kezelésére egyéb gyógyszerek is használatosak.
 • Mindenekelőtt azonban fontos megjegyezni, hogy bár a gyógynövények segíthetnek a stressz és szorongás kezelésében, ezek nem helyettesítik a szakember által felírt kezelést, és nem szántak súlyos mentális egészségi problémák önálló kezelésére. Mindig konzultáljunk orvossal vagy szakképzett természetgyógyászattal, mielőtt hosszabb időn keresztül gyógynövényeket fogyasztunk.
 • A fennt említett gyógynövények általánosságban 4-6 hétig alkalmazhatók rendszerességgel, ha ez  idő alatt nincs észlelhető jobbulás, szakemberhez kell fordulni további segítségért
 • A gyógynövények nyugtató hatása időben jelentkezik, általában 2-4 hét szükséges a hatás megjelenéséig
 • Bizonyos gyógynövények esetében (pl.macskagyökér) szünetet kell tartani a kúrák között
 • A gyógynövényes terápia alatt az alkohol fogyasztása kerülendő
 • Mint minden kívűlről bevett szer esetében, a gyógynövények esetében is lehetséges allergiás reakciókra, vagy egyéb mellékhatásokra is számítani kell. Ezért, ha bármilyen váratlan tünet jelentkezik a használatuk során, azonnal abba kell hagyni a fogyasztást és szakemberhez kell fordulni
 • A kutatási eredmények hiánya miatt és elővigyázatossági szempontok miatt, a fenti gyógynövények terhesek, szoptatók és gyermekek részére nem ajánlott.

Források

 1. Valeriana officinalis
 2. Rhodiola, Uses, Side effects and more
 3. Bergamot, Uses, Side effects and more
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.