A B12-vitamin jelentősége szerepe, hatásai

Véget nem érő fáradtság és kimerültség ? A B12-vitamin lehet az a tápanyag, amelyre  ilyenkor szükség van. A B12-vitamin szintjének egyensúlyban tartása létfontosságú a szervezet működése és egészsége szempontjából. Fedezzük fel ennek a vitaminnak a  fontosságát ebben a cikkben!

Mi a B12-vitamin és miért fontos?

A B12-vitamin, más néven kobalamin az emberi szervezet számára elengedhetetlenül fontos! Segíti a vörösvértestek termelődését és a DNS-szintézist,  az idegrendszer megfelelő működését.

A vízben oldódó vitaminok családjához tartozik, ez azt jelenti hogy a szervezetbe jutva vízben oldódik, a fölös mennyiség a vizelettel távozik.

Az utóbbi években egyre nagyobb az érdeklődés a B12-vitamin-pótlás lehetséges előnyei iránt.  Tanulmányok szerint javíthatja a hangulatot és csökkentheti a neurodegeneratív betegségek  kockázatát.

A B12-vitamin szerepe a szervezetben

A B12-vitamin többféle szerepet tölt be a szervezetben, az alábbi mechanizmusokat segíti:

 • Az egészséges idegrendszerhez elengedhetetlen: segíti a mielin termelődését, amely védi az idegrostokat és biztosítja a megfelelő jelátvitelt.
 • Több energiát is adhat! A B12-vitamin segít az ételek energiává alakításában, energia felszabadító, csökkenti a fáradtságot
 • Segít a vörösvérsejtek előállításában, így elkerülhető a vérszegénység, és  biztosítható az oxigénellátás az egész szervezetben.
 • Agyi funkciók támogatója: tanulmányok szerint javíthatja a memóriát, az  összpontosítást és a koncentrációt.
 • A homociszteinszint szabályozásával a szív egészségének megőrzésében is segít. 
 • Fontos a növekedéshez és a fejlődéshez, mivel segíti a DNS-szintézist és a sejtosztódást.

A B12-vitamin hiánya komoly problémát jelenthet. A rosszul megválasztott étrend vagy  bizonyos egészségügyi állapotok nem megfelelő felszívódáshoz vagy alacsony szinthez  vezethetnek ebben a tápanyagban. A B12-kiegészítők szájon át történő szedése nem biztos,  hogy olyan hatékonyan működik, mint az injekciók vagy a szublingvális módszerek  alkalmazása. !

Természetes beviteli források

Az emberi szervezet nem képes előállítani a B12-vitamint, ezért táplálékból vagy étrend kiegészítőkből kell bevinnünk.A B12-vitamin legjobb forrásai a következők:

 • húsfélék: marha, sertés, baromfi, bárány B12-vitaminban gazdagok
 • hal: tőkehal, tonhal tele van B12-vitaminnal
 • tengeri herkentyűk: kagylók és rákok
 • tejtermékek: tej, sajt, joghurt és egyéb tejtermékek.
 • tojás: A tojássárgája jó forrása ennek a tápanyagnak
 • dúsított élelmiszerek: B12-t tartalmaznak a gabonafélék és a növényi alapú tej

A táplálkozási élesztő és az erjesztett élelmiszerek, további  lehetőségeket jelentenek.

A B12-vitamin-hiány tünetei és jelei

A kobalamin hiány előfordulhat a malabsorptioval szenvedő egyéneknél vagy akik gyomor bélrendszeri betegségekkel, rossz emésztéssel küzdenek.

Ámbár sok egyénnél a tünetek nem jelennek meg vagy nagyon enyhék, és csupán a biokémiai tesztek igazolják a B12-vitamin hiányt, olyan problémákhoz vezethet, mint a vérszegénység, fáradtság, gyengeség, a fizikai erő csökkenése, légszomj és neurológiai problémák, pl. memóriazavarok és idegkárosodás

Ezek következményeként a B12-vitamin-hiányára utaló jelek közé sorolható a sápadt arcbőr, nehéz légzés, kifáradás, bizsergő zsibbadó érzés a karok és lábakban.  

Különös figyelem! A vegánoknak és vegetáriánusoknak különösen óvatosnak kell lenniük,  mivel a növényi alapú élelmiszerek nem tartalmaznak belőle eleget.  Az idősebb felnőtteket pedig a csökkent felszívódás miatt különösen veszélyezteti a hiány.

A vitamin nagy része a májban tárolódik, kb. 90%-a itt raktározódik. Egészséges, mindenevő ember teljes test vitamin tartalma kb. 3-5 mg. A B12-vitamin hiány tünetei kb.3-5 év elteltével mutatkoznak.

A B12-vitamin-hiány kockázatai

A kutatások szerint a B12 potenciális előnyökkel járhat az agy egészségére nézve is.  Tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony B12-szintű egyéneknél nagyobb lehet a kognitív  hanyatlás és a demencia kockázata. Az összefüggés megértéséhez azonban további  kutatásokra van szükség.

Ha nem jut elég ebből az alapvető tápanyagból, az  vérszegénységhez, idegkárosodáshoz, sőt memóriaproblémákhoz és demenciához is vezethet.

Hogyan előzhetjük meg a kobalamin hiányt?

A B12-vitaminhiány elkerülését a megfelelő étrenddel biztosíthatjuk, emellett a különös módon pótlást igénylők (vegánok és vegetáriánusok) étrendkiegészítők szedésével tarthatják fent az optimális szintet. A rendszeres ellenőrzés – vérvizsgálat, vitaminszint mérés- is segíthet rálátni a pótlás igényére vagy ütemére.

A B12-vitamin felszívódása, útja a szervezetben

A B12-vitamin szerkezetét tekintve elég nagy molekula. A táplálékban fehérje mátrixban kötve fordul elő, ahonnan az emésztés során először fel kell szabadulnia. Felszívódása a szervezetben 2 lépésben és 2 különböző úton történik.

Első lépésben a gyomor savas környezetében a B12-vitamin leválik a hozzá kapcsolódó fehérje mátrixról, és egy  R-faktornak nevezett szállító molekula a bélrendszerbe szállítja. Itt második lépésben egyesül egy másik gyomorban termelt, úgynevezett  intrinsic faktor fehérjével. Végső soron az intrinsic faktorral együtt szívódik fel a vékonybélben. A B12-vitamin másik felszívódási útja diffúzió által történik.

Ezek után, a vérben felszívódó B12-vitamin minden formáját plazmafehérjék,az úgynevezett  transzkobalamin I és II szállítja tovább a sejtek belsejébe speciális receprotokon át. A sejtek belsejébe az aktív formák (metilkobalamin, adenozil-kobalamin) tudnak bejutni, és így képesek kofaktorként fontos metabolikus reakciókban részt venni, a fentebb említett hatásokat betölteni.

Aktív forma jelentése: Az aktivált vitamin a vitaminok legaktívabb formája, ami azt jelenti, hogy biológiailag jobban hasznosítható, és azonnal felszívódnak a szervezetben. Amikor a vitaminokat inaktív formában vesszük be, a májnak és/vagy a vesének, enzim függő köztes reakcióknak aktiválnia kell őket, mielőtt a szervezetbe felszívódhat és hasznossá válhat.

 A kobalamin típusai

Az élelmiszerekben található B12-vitaminnal ellentétben az étrendkiegészítős B12-vitamin nem kötődik fehérjéhez, gyorsabb és könnyített módon, diffúzióval közvetlenül felszívódik.

A kiegészítés adagolási rendszere lehet szublingvális tabletta, folyadék, vagy a gyomorban vagy az alsó bélcsatornában felnyíló kapszula vagy tabletta.

A B12-vitamin három természetes formája kapható a kereskedelemben: metilkobalamin (aktív vitamin forma), adenozil-kobalamin (aktív forma) és hidroxokobalamin (inaktív forma). Klinikai vizsgálatok szerint ezek mindegyike javítja a B12-vitamin hiányos szintjét. Az hidroxokobalamin inaktív formát a szervezet metil- vagy adenozil-kobalaminná alakítja.

Ez a három forma bioidentikus (természet-azonos) az emberi szervezetben és az állati eredetű élelmiszerekben előforduló B12 formákkal. Ezzel szemben a cianokobalamin szintetikusan előállított, az élelmiszerek dúsítására és egyes étrend-kiegészítőkben használt B12 vegyület mely nem található meg a természetben.

Mikor melyik B12-vitamin fajta előnyös?

Általánosságban elmondható, hogy a kívülről bevitt inaktív formákat a legtöbb esetben – normális körülmények között- a szervezet aktív formává alakítja és nem lényeges, hogy éppen melyik formát választjuk.

Mélyebbre kutatva azonban, találunk olyan tanulmányt ami arra mutat rá, hogy súlyos B12-hiánnyal járó demencia és pszichózisos beteg csoport jobban reagált a nagy dózisú szájon át szedhető metilkobalaminnal történő kezelésre, mint a hidroxokobalaminra.

Sajnos, a metilkobalamin és cianokobalaminnal végzett eddigi összehasonlító kutatások nem tudnak konkrét és lényeges különbségeket megalapozni kettőjük között.  Némely kutatások azt mutatják, hogy a cianokobalamin jobban felszívódik, de nagyobb mértékben távozik a vizelettel, míg a metilkobalamint képes a szervezet valószínűleg jobban visszatartani. Más tanulmányok szerint a felszívódás és a visszatartás közötti különbségek minimálisak. Egyelőre a kutatások mennyisége korlátozott, nagyobb számú vizsgálatra lenne még szükség.

gyogyszerész tanácsa a B12-vitaminról

A gyógyszerész tanácsa- Injekció vagy orális bevitelt válasszunk?

A szájon át szedhető B12 kiegészítő tabletták felszívódásának hatékonyságát több minden befolyásolja : a gyomor megfelelő savas környezete, proteolitikus enzimek jelenléte, stb.

Ennek kiküszöbölésére hatékony megoldás a nyelv alatti (szublingvális) tabletta használata, mint gyógyszerforma. A hajszálerekben dús nyelv alatti terület, rendkívüli felszívódó képességgel rendelkezik, a vele érintkező anyagok akár 90%-át is képes a véráramba juttatni, így a B12-vitamint is.

A British Journal of Pharmacology-ban megjelent tanulmány szerint, a B12-vitamin hiányban szenvedők esetében 8 hét utáni szublingvális adagolás után magasabb B12-szinteket mértek a hagyományos tablettákat szedő egyénekkel szemben.

Egy másik hatékony beviteli mód az injekció útján történő adagolás. Előnye, hogy a vitamin azonnal a vérbe jut. A vérben a plazmafehérjékhez kötődik és sejten belüli folyamatok indulnak meg. Ezért mondhatni hogy az izomba adott injekció hatása gyors és potenciálisan hatékony.

Adagolás

A NIH (Nemzetközi Egészségügyi Szervezet) szerint a 14 év felettiek és felnőtteknek naponta 2,4 mikrogramm (mcg) B12-vitamint kell bevinni  természetes forrásokból vagy dúsított élelmiszerekből. Az egyéni szükségletek azonban az  életkortól, a terhességi vagy szoptatási állapottól és bizonyos egészségügyi állapotoktól  függően változhatnak.

Példaként, ennek megértéséhez, ha valaki reggelire 2 tojást (1 mcg), ebédre 85 gramm tonhalat (2.5 mcg) és vacsorára 85 gramm bárányt (2.4 mcg) fogyaszt, a bevitel szempontjából biztonságban érezheti magát, hisz bőven, a napi ajánlott mennyiség dupláját vitte be magába.

A gyógyszertárban vény nélkül beszerezhető tabletták, rágótabletták többnyire 1000 mcg (1 mg) mennyiségben tartalmaznak B12-vitamint cianokobalamin formában. Ez a magas dózis azért van, mert az orálisan alkalmazott mennyiség kb. 1-3 %-a jut dózis függő módon a vérbe. A kezelést legfeljebb 3 hónapig lehet folyamatosan szedni, orvosi konzultáció nélkül.

A kobalamin felesleg vesén át ürül ezért vesekárosodásban szenvedő betegek esetében, illetve a biztonsági adatok hiánya miatt a májbetegeknél is óvatossággal adható, a betegek felügyelete szükséges.

Felnőttek ajánlott adagolása: napi 1 tabletta . 

A B12-vitamin leggyakoribb kombinációit a B1- és B6-vitaminnal együtt találjuk (Milgamma N, Neurobion, Neurogerlon), melyek úgyszintén az idegrendszer egészséges működését, az idegek védelmét szolgálják, illetve hiányállapotokban javasoltak.

Abszorpciós (felszívódási) zavarok esetén, vagy amikor hirtelen gyors pótlás igényére van szükség, illetve ha más orvosi javaslat indokolja, választhatjuk az izomba adott injekciót.   A B12-vitamin injekció vényköteles, 2 féle erősségben 300 mcg és 1000 mcg-os formában kapható. Előnye egyrészt, hogy megkerüli az emésztőrendszer útját, másrészt a havi rendszerességű beadás kényelmesebb adagolást tesz lehetővé.

Adagolása: 1-2 hétig napi 300 mcg, majd át lehet térni a fenntartó kezelésre, ami havonta 1000 mcg. Féregűzés követően a vitamin tartalék kialakítására, 1-2 hétig napi 300 mcg.

A B12-vitamin széles terápiás skálával rendelkezik, azaz igen nehezen lehetne túladagolni. Más vitaminokhoz képest, nem okoz toxikus tüneteket még a magas szint sem.

Mivel minden személynél más-más okok és súlyossági szintek állnak fenn, így a személyre szabott  kezelési tervek eltérőek lehetnek.

Gyógyszerkölcsönhatások és interakciók

Bizonyos gyógyszerek csökkenthetik a B-12 vitamin felszívódását és szérumszintjét, ezért törekedjünk a vitamin pótlást ezektől elkülönítve bevenni (legalább 2-3 óra elteltével). Ezek a következők:

 • Reflux elleni gyógyszerek: omeprazol, cimetidin
 • Diabetesz gyógyszere: metformin
 • Fogamzásgátlók
 • Antibiotikumok: neomicin, kloramfenikol
 • Egyéb gyógyszerek: aminoszalicilsav, metildopa, kolesztiramin, kálium-klorid, olanzapin, riszperidon stb.

Az erős dohányzás inaktiválja a kobalamint.

Gyakori kérdések

Mi a B12-vitamin jelentősége?

A B12-vitamin létfontosságú a megfelelő agyműködéshez, a vörösvértestek képződéséhez, a DNS-szintézishez és az idegrendszer fejlődéséhez.

Melyek a B12-vitamin étrendi forrásai?

A B12-vitamin természetes módon megtalálható az állati eredetű termékekben, például a  húsban, a halban, a tojásban és a tejtermékekben. Egyes dúsított élelmiszerek és étrend kiegészítők is tartalmazzák ezt a vitamint.

Kiket veszélyeztet a B12-vitamin hiánya?

A vegetáriánusok, vegánok, idősebb felnőttek és a gyomor-bélrendszeri  rendellenességekben szenvedő egyének esetében nagyobb lehet a B12-vitamin hiányának  kockázata.

Hogyan diagnosztizálható a B12-vitamin hiánya?

Vérvizsgálattal meghatározható a szervezet B12-vitamin-szintje. Ha hiány gyanúja merül  fel, további vizsgálatokat lehet végezni a kiváltó ok azonosítására.

Milyen tünetei vannak a B12-vitamin hiányának?

A tünetek közé tartozhat a fáradtság, gyengeség, zsibbadás vagy bizsergés a kezekben és  lábakban, rossz memória, depresszió és egyensúlytartási nehézségek.

Károsak lehetnek a B12-vitamin kiegészítők?

A B12-vitamin-kiegészítők általában biztonságosak. Nagy adagok azonban kisebb  mellékhatásokat, például hasmenést vagy viszketést okozhatnak. A megfelelő adagolással  és útmutatással kapcsolatban forduljunk egészségügyi szakemberhez.

Források

Vitamin B12, https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/vitamin-b12

Comparative Bioavailability and Utilization of Particular Forms of B12 Supplements With Potential to Mitigate B12-related Genetic Polymorphisms,https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5312744/

Unexpected Recovery of Moderate Cognitive Impairment on Treatment with Oral Methylcobalamin. Journal of the American Geriatrics Society 2014

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.