B12-Vitamin Hiány és Demencia: Mi a kapcsolat?

A B12-vitamin az idegsejtek védőpajzsa, de emellett még számos fontos hatással bír a szervezetben. Annak ellenére, hogy a B12-vitamin hiány ritkán jár jelentős tünetekkel, hosszú távon a szellemi képességünk tönkrejutását, a tanulás, memóriakészségét csökkenését, és erőnléti szintünk gyengülését is okozhatja. Mi lehet ennek a folyamatnak a biológiai háttere? Erről szól az alábbi rovat.

Mi a demencia?

A demencia jelentése tulajdonképpen szellemi hanyatlás, a gondolkodás memória és a kommunikációs  képességek romlását jelenti. A név gyűjtőfogalom, az összes neurokognitív rendellenességgel járó kórképet foglalja magába, mint pl. agyi sérülés, ereket érintő sorvadás, Alzheimer betegség vagy agyvérzések után fellépő mentális leépülés.

Lehet genetikai, életkorral összefüggő vagy krónikus betegségek  által okozott. A betegség előrehaladtával a demenciában szenvedő emberek nehezen  boldogulnak a mindennapi tevékenységekkel, a kommunikációban és változásokat mutathatnak a viselkedésükben  és a személyiségükben. Előfordulhat, hogy nem emlékeznek a közelmúlt eseményeire, és még  az ismerős embereket sem ismerik fel. Ez befolyásolja az életminőséget és a függetlenségre  való képességüket.

A demencia nem gyógyítható, de a kezelések segíthetnek a tünetek enyhítésében és a betegség  lassításában. Emellett az egészséges táplálkozás, a testmozgás és az agyműködést serkentő tevékenységek csökkenthetik a kockázatot.

A B12-vitamin fontos szerepet játszik,  egészségesen tartja az idegeket és vörösvértesteket  képez. Alacsony szintje memóriazavart és koncentrációs nehézségeket okozhat. Egy  tanulmány kimutatta, hogy az alacsony B12-vitamin-szintű embereknél nagyobb  valószínűséggel fordulnak elő memóriaproblémák és kognitív hanyatlás, mint a normális B12- vitamin-szinttel rendelkezőknél.

💡Kognitív funció jelentése: a megértéssel, gondolkodással, érzékeléssel kapcsolatos folyamatok összessége. 

Mi a kapcsolat a demencia és a B12-vitamin hiánya  között?

A B12-vitamin hiánya hatással lehet az agyra és az idegsejtekre és ezáltal összefüggésbe hozható a demencia magasabb kockázatával. Az alacsony B12- szint memóriavesztéshez és zavartsághoz vezethet, ami a demenciában gyakori. Ez azért van, mert idegkárosodást okoz, ami  megzavarja az agysejtek közötti jeleket, és leállítja a mielin termelődését

A kutatások azt mutatják, hogy az alacsony B12-vel  rendelkezőknél nagyobb a valószínűsége a kognitív hanyatlásnak és az Alzheimer-kórnak.

A hiány oka mögött a rossz táplálkozás, felszívódási probléma vagy bizonyos gyógyszerek állhatnak. A  megfelelő B12-vitamin kulcsfontosságú az idegrendszer és a vörösvértestek számára.

A B12-vitamin hiány korai felismerése és kezelése megelőzheti vagy lelassíthatja a demenciát, lassíthatja a kognitív hanyatlást és javíthatja a mentális  egészséget.

A demencia nem minden esetét okozza B12-hiány. A genetika és más egészségügyi állapotok  is szerepet játszanak. De az agy egészsége szempontjából fontos, hogy elegendő B12-t  kapjunk az étrendben vagy étrend-kiegészítőkben.

Mik a demencia tünetei?

A demencia tünetei stádiumtól és típustól függően eltérőek lehetnek. A leggyakoribb tünetek közé  tartoznak:

 • Memóriavesztés 
 • Zűrzavar 
 • Kommunikációs és nyelvi problémák 
 • Hangulatváltozások 
 • Változások a viselkedésben 

Egyéb jelzések lehetnek:

 • Dezorientáció
 • Rossz ítélőképesség
 • Motoros készségek/koordinációs problémák
 • Étkezési vagy öltözködési kihívások
 • Hallucinációk
 • Téveszmék
 • Agresszió

Nem minden demenciában szenvedő személynél jelentkeznek ezek a tünetek. Ráadásul a demenciához fizikai tünetek is társulnak. Ezek a következők lehetnek:

 • Fogyás
 • Nyelési nehézség
 • Hólyag vagy bélszabályozás elvesztése
 • Alvási problémák
 • Nyugtalanság
 • Ismétlődő viselkedés, mint például járkálás vagy kézrátétel

Hogyan diagnosztizálják a demenciát?

Diagnosztizálása olyan  tesztekkel történik, amelyek a személy mentális állapotát méri. Ezek magukban foglalhatják  az egyén kórtörténetének áttekintését, fizikai és neurológiai vizsgálatokat, valamint  laboratóriumi vizsgálatokat. A tesztek a kognitív funkciókat is értékelhetik, például a memória  felidézését és a gondolkodási feladatokat. Az agy MRI- vagy CT-vizsgálatokkal történő képalkotása segíthet a demenciával összefüggő változások azonosításában.

A demencia kezelése, B12-vitaminnal elért hatások

A demencia valós probléma, amely emberek millióit érinti. Sajnos még nincs rá gyógymód. A  kutatások azonban kimutatták, hogy a kezelések segíthetnek a tünetek kezelésében, és  lassíthatják a betegség súlyosbodásának ütemét. Az egyik ilyen kezelés a B12-vitamin terápia.

A B12-vitamin segít a mielin létrehozásában, amely védi az idegsejteket az agyban. A  kiegészítők vagy injekciók segíthetnek a mielin helyreállításában vagy védelmében, ami  javíthatja a demenciában szenvedők kognitív funkcióit.

Egy 1432 beteget bevont 2000-ben végzett kutatás a bristoli memóriazavarok klinikáján, arra a következtetésre jutott, hogy minden kognitív károsodásban szenvedő betegnél meg kell vizsgálni a B12-hiányt. A B12-vitamin pótlás javíthatja a homloklebeny és a nyelvi funkciókat a kognitív károsodásban szenvedő betegeknél, és ritka esetben képes visszafordítani a demenciát.

A B12-vitamin más egészségügyi előnyökkel is rendelkezik. Segít fenntartani az egészséges idegrendszert,  részt vesz a vörösvérsejteket képzésében, és segíti a DNS képződést is.

Gyakori kérdések

Mi a kapcsolat a demencia és a B12-vitamin hiánya között?

A demencia és a B12-vitamin hiánya összefügg, mivel a B12-vitamin döntő szerepet játszik az  agy egészségében. Ennek a vitaminnak a hiánya kognitív hanyatláshoz, memóriavesztéshez,  zavartsághoz és más, a demenciához hasonló tünetekhez vezethet.

Hogyan járul hozzá a B12-vitamin hiánya a demenciához?

A B12-vitamin nélkülözhetetlen a mielin, az idegsejtek körüli védőbevonat előállításához az  agyban. Elegendő B12 nélkül ez a bevonat sérülhet, ami idegkárosodáshoz és a  demenciával járó kognitív hanyatláshoz vezethet.

A B12-vitamin hiánya okozhat visszafordítható demenciát?

Igen, bizonyos esetekben a B12-vitamin-hiány okozta demencia visszafordítható. Ha a hiányt  idejében felismerik és kezelik, a B12-vitamin szintjének pótlása étrend-kiegészítőkkel vagy étrendi  változtatásokkal segíthet a kognitív funkciók javításában és a demencia tüneteinek  visszafordításában.

Vannak-e kockázati tényezői a B12-vitamin hiányának?

Igen, bizonyos tényezők növelik a B12-vitamin-hiány kialakulásának kockázatát, beleértve az  öregedést, a vegetáriánus vagy vegán étrendet (mivel a B12-vitamin elsősorban állati  termékekben található), a gyomor-bélrendszeri rendellenességeket és bizonyos gyógyszereket,  amelyek gátolják a B12-vitamin  felszívódását.

Hogyan diagnosztizálható a B12-vitaminhiány?

A B12-vitamin-hiányt vérvizsgálattal lehet diagnosztizálni, amely a szervezet B12-szintjét méri.  Bizonyos esetekben további vizsgálatokat, például teljes vérképet és perifériás kenetet lehet  végezni a vörösvértestek egészségének felmérésére és a tünetek egyéb lehetséges okainak  kizárására.

Hogyan kezelhető a B12-vitaminhiány?

A B12-vitamin-hiányt általában B12-kiegészítőkkel kezelik, amelyeket szájon át vagy injekció  formájában lehet bevenni. A kezelés dózisa és időtartama a hiány súlyosságától függ.  Abszorpciós problémák esetén az emésztőrendszer megkerülése érdekében B12-injekciókra  lehet szükség.

Források

Vitamin B12 deficiency in dementia and cognitive impairment: the effects of treatment on neuropsychological function, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1099-1166(200003)15:3%3C226::AID-GPS98%3E3.0.CO;2-K

Low Serum Vitamin B12 in Alzheimer-type dementia,https://academic.oup.com/ageing/article-abstract/13/2/101/14990

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.