Mire jó az A-vitamin: 5 fontos szerepe a szervezetben

Akár a látásról, akár a bőr-, haj- szépségéről, a csontok erősségéről vagy éppen az immunrendszer egészségéről legyen szó – az A-vitamin jelenléte nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működésében. Nézzük meg, mire jó az A-vitamin, miért van ilyen jelentősége ezeknek, a szervezetünk fontos részeinek a működésében.

Mire jó az A-vitamin: Milyen szerepet játszik a testünk egészségében?

Az A-vitamin egy zsírban oldodó vitamin mely alapvető fontosságú a szervezet számára, és számos kulcsfontosságú folyamatban vesz részt. Először is, segít fenntartani a normális látást sötétben, ezért “éjszakai vakság” alakulhat ki, ha nincs elegendő mennyiség a testben. Emellett létfontosságú a szervezet immunválaszának támogatásában, hozzájárul a sejtek növekedéséhez és osztódásához, valamint szabályozza a génexpressziót. Mindezen felül az A-vitamin szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában, a bőr és a nyálkahártyák egészséges állapotának megőrzésében, valamint fontos a szív, a tüdő, a vese és más szervek normális működéséhez.

Fontos megjegyezni, hogy az A-vitamin csak akkor hasznosulhat optimálisan a szervezetünkben, ha egészséges és változatos táplálkozás mellett vesszük be. Ennek oka, hogy az A-vitamin zsírban oldódik, ezért a zsírban gazdag ételek elősegítik a vitamin felszívódását.

A-vitamin hiány: Mire figyeljünk?

A-vitamin hiány esetén, a szervezet különböző tüneteket mutat. Hasznos, ha tisztában vagyunk ezekkel, mert így könnyebben felismerhetjük, ha valami nincs rendben. Íme, a leggyakoribb A-vitamin hiány tünetei és jelei:

 • Csökkent látásélesség, különösen szürkületben vagy sötétben: Az A-vitamin a szemet védő rhodopsin nevű pigment termelődéséhez szükséges, mely segíti a szemnek, hogy alkalmazkodjon a sötét körülményekhez. Ha a szervezetben kevés az A-vitamin, ez a folyamat zavart szenvedhet.
 • Bőrszárazság és hajhullás: Az A-vitamin hiány befolyásolhatja a bőr és a haj egészségét is. Ha észreveszed, hogy a bőröd kiszáradt és a hajad hullik, ez A-vitamin hiány jele lehet.
 • Gyengült immunrendszer: Az A-vitamin elősegíti az immunrendszer működését, ezért ha gyakran beteg vagy, ez is utalhat A-vitamin hiányra.
 • Hámló bőr: Az A-vitamin elősegíti a bőr regenerálódását, hiány esetén pedig a bőr hámlóvá, érdesé vállhat.

Fontos: Bár ezek a tünetek gyakran jelentkeznek, ha az A-vitamin szintje alacsony a szervezetben, ne feledjük, hogy más betegségek, állapotok tünetei is lehetnek. Ezért elegendő A-vitamin bevitel mellett is érdemes rendszeres orvosi ellenőrzésen részt venni!

A-vitamin túladagolás: Milyen tüneteket okozhat?

Annak ellenére, hogy az A-vitamin létfontosságú az egészségünk számára, túlzott mértékbeni bevitel esetén az a szervezetre nézve mérgező lehet. A túlzott bevitel tünetei:

 • szédülés,
 • hányinger,
 • bőrirritáció,
 • fájdalom a test különböző részein,
 • valamint a haj és a bőr kiszáradása. Ebben az esetben azonnal forduljunk orvoshoz.

Az A-vitamin napi orális toxikus dózisa nagyban függ az egyén életkorától, testtömegétől és egészségi állapotától. Ennek ellenére az általánosan elfogadott maximum napi beviteli mennyiség felnőttek esetében 3000 mikrogramm (10 000NE). Ennél nagyobb mennyiség tartós használata májkárosodást és túladagolás tüneteit okozhatja, mint a fennti felsorolásban.

A-vitamin beviteli formái: Milyen ételekben található meg?

Az A-vitamint számos élelmiszerben megtalálhatjuk, így nem nehéz beépítenünk a napi étrendbe. Az A-vitamin két formában létezik: elővitamin A (karotinoidok) és aktív A-vitamin (retinol). A karotinoidokat főként növényi forrásokból kapjuk, míg a retinolt leginkább állati eredetű ételek tartalmazzák.

Lássuk, melyek az A-vitamin tartalmú ételek, kezdjük a növényi forrásokkal:

 • Sárga, narancs és vörös zöldségek és gyümölcsök, mint a sárgarépa, a sütőtök és a paprika, szerte a világon ismertek magas karotinoid tartalmukról.
 • Zöld leveles zöldségek, mint a spenót és a kel, szintén nagyszerű karotinoid források.
 • Az édesburgonya és a mangó is tele van ezzel az elővitaminnal.

Most pedig az állati eredetű források:

 • A máj, különösen a borjúmáj, a legmagasabb A-vitamin tartalommal rendelkezik az összes étel közül.
 • Tojások és tejtermékek, mint a vaj és a sajt, szintén tartalmaznak némi A-vitamint.
 • A naponta fogyasztott olajok, mint a halolaj, is jó forrást jelentenek.

Csökkent bevitel vagy fokozott szükséglet esetén (pl. Hiányos étrend, vegetarianizmus) az A-vitamin pótolható étrendkiegészítők vagy multivitamin készítmények formájában.

Az ajánlott A-vitamin napi adag felnőttek számára körülbelül 700-900 mikrogramm, mely mennyiséget bőségesen tudunk biztosítani a helyes étrenddel, nem szükséges különleges kiegészítőket szednünk.

Az A-vitamin és a bőr egészsége: Mi a kapcsolat?

Mire jó az A-vitamin
forrás: elements.envato.com

Feltűnt már néhány apró bőrprobléma, például finom ráncok, bőrszárazság vagy egyszerűen csak az, hogy a bőr nem olyan egészséges és ragyogó, mint hajdanán? Lehet, hogy az A-vitamin hiánya áll a probléma hátterében.

Az A-vitamin nagyban hozzájárul bőrünk egészségéhez. Ez az alapvető tápanyag serkenti a bőrsejtek megújulását és a kollagén termelést, ami segít a bőr rugalmasságának megőrzésében.

Ezen túlmenően, az A-vitamin segíthet megőrizni a bőr egészségét és ragyogását. Segíti a sejtek növekedését és a bőrregenerációt, feszesíit a bőrt, csökkenti a finom ráncokat, és segít csökkenteni a bőrproblémákat, mint például az akné.

A retinoidok – az A-vitamin származékai – kifejezetten jó hatással vannak az aknés bőrre. Működésük során elősegítik a bőrsejtek gyorsabb cserélődését, ezáltal csökkentik az elhalt hámsejtek mennyiségét, amelyek elzárhatják a pórusokat, így akadályozva, hogy a baktériumok túlságosan elszaporodjanak és gyulladást okozzanak. Ezen felűl, a retinoidok serkentik a kollagén termelést is, ami hozzájárul a bőr egészségéhez és rugalmasságához, és csökkenti az aknéból eredő hegek megjelenését.

A-vitamin terhesség alatt – Fontos tudnivaló! A terhesség idején különös óvatosságra van szükség a retinoidok használatában, mivel ezen A-vitamin származékok bizonyos formái káros hatást fejthetnek ki a magzat fejlődésére. Esetenként súlyos fejlődési rendellenességet okozhatnak, ezért a terhesség előtt célszerű alaposan mérlegelni a retinoidok használatát. A legnagyobb kockázat a retinoidok szájon át történő bevitelével jár, míg a külsőleg, a bőrön alkalmazott retinoidok kisebb kockázattal járnak. Mégis, minden esetben tanácsos az orvossal konzultálni a terhesség alatti vagy azt megelőző retinoid használatról, hogy minimalizálhassuk a magzati kockázatot.

Egy kis kémia: mi a retinol, retinál és retinsav?

A-vitamin formái
forrás: canva.com

Az A-vitamin minden formája hasonló alapszerkezetű és ugyanazokat az élettani funkciókat látja el a szervezetben. Ezek a vegyületek gyűjtőneve a retinoidok, beleértve a négy izoprenoid egységből álló közös szerkezetű, természetes vagy szintetikus eredetű vegyületeket is.

Ha az A-vitamin szerkezetét nézzük, azt mondhatjuk, hogy a benne található konjugált kettős kötések miatt, kémiai reakciókra, azaz redukcióra érzékenyek. A láncvégi OH- csoportot aldehiddé (CHO-) és karboxil(COOH-) csoporttá lehet oxidálni. Az aldehid forma a retinál, míg a karboxil csoport eredménye a retinsav. Élettanilag, mind a retinol (alkoholos forma), mind a retinál (aldehid) és a retinoidsav is (karboxil) fontos hatással bír, csupán különböző észterezés reakciók végeredményéből született származékok.

Bár az A-vitamin kifejezés alatt többnyire a retinolt értjük, és a retinol tény és való, hogy a retinoidok uralkodó formája az emberi szervezetben, a fő biológiailag aktív molekulák az oxidált származékok, a 11-cisz-retinal és a trans-retinoidsav.

A retinol, retinal és retinsav mind a retinoidok csoportjába tartoznak, de mindháromnak számottevő hatása és felhasználása van a szervezetben. A retinol, a látásért felelős, és létfontosságú az éjszakai látás szempontjából is. Nagy hatással van a bőr egészségére is: támogatja a sejtek növekedését és megfiatalítja a bőrt.

A retinal, szintén hozzájárul a normális látásunkhoz, és még relevánsabb szerepet játszik az egészséges bőr fenntartásában, mint a retinol. A bőrsejtek megújulását serkenti és segít az acne és a nap káros hatásainak minimalizálásában.

A retinoidsav, nagyon hatékony a ráncok csökkentésében, a bőr tónusának és textúrájának javításában. Továbbá, gyorsítja a sejtregenerációt, így elősegíti a sebek és vágások gyógyulását. A növekedésre és az immunrendszerre is hat.

Melyik a legjobban felszívódó A-vitamin forma?

A szerkezetbeli különbégeken túl, ha a felszívódás mértékét keressük, akkor azt találjuk, hogy az A-vitamin észterek felszívódása 70-90% közötti, míg a beta-karotinoké 8,7%-65% közé tehető.

Bakuchiol

A bakuchiol egy természetes összetevő, amelyet gyakran “természetes retinolnak” is neveznek. Fontos szerepet játszik a bőregészség fenntartásában, segítve a ráncok és a finom vonalak minimalizálását, valamint a bőr textúrájának és rugalmasságának javítását. Mivel a bakuchiol nem irritálja a bőrt, kevesebb mellékhatással jár, mint a hagyományos retinol, így ideális alternatíva azok számára, akik érzékeny bőrrel rendelkeznek.

A bakuchiol használata nagyon egyszerű. Számos bőrápolási termékben megtalálható, beleértve az arcolajokat, szérumokat, hidratáló krémeket és maszkokat. Csak vigyen fel egy kis mennyiséget a tiszta, száraz bőrére naponta egyszer vagy kétszer, lehetőleg éjszaka. Használatával fokozatosan látványos és hosszú távú eredmények érhetők el.

Az A-vitamin szájon át szedhető és külsőleges szerei

Az A-vitamin két nagy csoportba sorolható: a szervezetben felszívódó, szájon át bevihető formák, és a külsőleg használható készítmények. A személyes szükségletektől és preferenciáktól függ, hogy melyiket választjuk, de érdemes tudni, hogy ezek a formák milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek.

Vényköteles és szabadon kapható Retinol termékek

A Retinol, Retinal és Retin észterek a bőrszépítő termékek összetételének komponensei lehetnek és szabadon megvásárolhatók. A retinsav ehhez képest vényköteles, szájon át szedhető készítmény formájában kapható.

Az A-vitamin szájon át szedhető formái

Számos táplálékban és étrend-kiegészítőben találkozhatunk az A-vitaminnal. Ezek közül a leggyakoribb formái a retinol és a béta-karotin.

A retinol a legaktívabb A-vitamin forma, amelyet az állati eredetű élelmiszerekben találhatunk meg, például a májban, a tojássárgájában és a tejtermékekben. Ez az, amit a szervezet közvetlenül fel tud használni.

A béta-karotin, más néven pro-vitamin A, a növényi eredetű élelmiszerekben található, és a szervezet képes azt A-vitaminná alakítani.

A-vitamin olajok

Sokféle A-vitamin olaj áll rendelkezésre, amiket csepp formájában használhatunk az optimális felszívódás érdekében. Ezek közül a legismertebbek és leggyakrabban használtak a retinil-észterek, mint a retinil-palmitát és a retinil-acetát kifejezetten az A-vitamin táplálékból való felszívódását segítik elő.

A-vitamin kapszula

A legpotensebb orális retinsav származék az Izotretinoin, mely receptköteles. Olyan hatóanyag, amely gyakran alkalmazható a súlyos akné kezelésében. Hatásával csökkenti a bőrben lévő faggyúmirigyek termelőképességét, valamint csökkenti az elhalt bőrsejtek mennyiségét is, ezzel segítve a bőr megújítását és tisztítását. Az Izotretinoin a szájon át szedhető formában különösen erősnek számít, a kezelés során szükség lehet a bőrgyógyász szakember figyelmes megfigyelésére és ellenőrzésére.

Az A-vitamin külsőleg használható formái

Meglepő lehet, de az A-vitamin nem csak belülről, hanem kívülről is hozzájárulhat a bőr egészségéhez. Ilyen formában legtöbbször retinol formájában találkozhatunk vele. A kozmetikai ipar számos termékében (például krémek, gélek, szérumok) találkozhatunk ezzel a hatóanyaggal.

Hatása a bőrre rendkívül széleskörű: segít a pigmentfoltok csökkentésében, a ráncok kisimításában, valamint serkenti a kollagén termelést is, amiért a bőr feszességéért és rugalmasságáért felelős.

Mielőtt azonban elkezdenénk használni a külsőleges szereket, érdemes tudni, hogy az A-vitamin külsőleges túlzott használata irritációt okozhat, különösen, ha a bőr érzékeny vagy allergiás.

Nehéz megtalálni a tökéletes egyensúlyt az A-vitamin bevitelében, de ismerve a szervezetünk szükségleteit és hallgatva az orvosunk tanácsát, egészséges és virágzó testet érhetünk el.

Az Adapalen egy másik népszerű A-vitamin-származék, amit gyakran topikális (bőrre alkalmazható) retinoidnak is neveznek. Elsősorban a pattanásos bőr kezelésére használják, ahogyan az olyan krémekben és gélékben is megtalálható, mint a Differin. Működése során serkenti a bőrsejtek termelődését és hámlását, ami elősegíti a pórusok tisztaságát és csökkenti a pattanások kialakulásának esélyét. Emellett az Adapalen segít csökkenteni a gyulladást és a bőrpírt, ami szintén hozzájárul a bőr egészségének és megjelenésének javításához. Az Adapalen használata során fontos tisztában lenni azzal, hogy a bőrt érzékennyé teheti a napfényre, ezért fontos a megfelelő napvédelem biztosítása.

A Tazaroten és a Tifarotén szintén A-vitamin derivátumok, amelyek számos bőrápolási előnyt kínálnak. A Tazaroten például psoriasis és aknés bőr kezelésére használják, mivel elősegíti a sejtosztódást és csökkenti a bőr gyulladásos válaszát. Ezenkívül a Tazaroten hozzájárul a bőr egészségéhez is, segítve a pórusok tisztítását és az arcszínt egységessé tétele.

A Tifarotén ugyanakkor egy viszonylag új retinoid, amely elsősorban a pattanásos bőr kezelésére használható. Különösen hatékony a komedók (pattanások) kezelésében, és nagyszerű eredményeket mutat a bőrpír, gyulladás és a pórus eltömődése ellen. Hazánkban a Tifarotén csak vényköteles formában érhető el, és szintén fontos figyelembe venni, hogy a használata során a bőr fokozottan érzékeny lehet a napfényre, ezért mindig gondoskodni kell a megfelelő napvédelemről.

A-vitamin és a szem egészsége: Mit kell tudni?

Az A-vitamin elengedhetetlen a szem egészségének fenntartásában, különösen a látás normál működésében. Ez a vitamin segít megőrizni  a szem különböző rétegeinek egészségét, és védi a szemet a szárazság ellen, ami a látáskárosodás egyik gyakori oka lehet.

A szem retinának nevezett részében található sejtek, amelyek speciálisan azért felelősek, hogy átalakítsák a fényt idegi jelekké, amit az agy értelmezhet. Az A-vitamin, és annak aktív formája, a retinol, nélkülözhetetlenek ezen sejtek működéséhez.

Még lényegesebb az A-vitamin szerepe az éjszakai látásban. Az A-vitamin részt vesz a rodopszin nevű pigment szintézisében, amely segít látásunknak alkalmazkodni a sötétben. Ennek hiánya az éjszakai vakságban mutatkozik meg, ami azt jelenti, hogy nehézségekbe ütközünk, amikor sötétedés után próbálunk látni.

Az A-vitamin hiányának másik tünete a xerophthalmia, ami a szemben fellépő szárazságot és gyulladást eredményezhet, és végül vaksághoz vezethet, ha nem kezelik időben.

A-vitamin, mint  szemvitamin

Az A-vitamin számos fontos belsőleges szemvédő hatóanyaggal társul. Ezek közül néhány a lutein és a zeaxantin, amelyek antioxidáns hatásuk miatt segítenek a szabad gykökö elleni védekezésben, ezáltal csökkentve a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció kockázatát. Ezenkívül az A-vitamin gyakran társul a karotinoidokkal, például a béta-karotinnal, amely szintén antioxidáns hatású és a szem egészségének megőrzésében játszik szerepet. Ugyanezt a hatást fokozhatja a cink, a szelén és az omega-3 zsírsavak együttes kombinációja.

A-vitamin és szürkehályog

Az A-vitamin hiánya növelheti a szürkehályog, azaz a szemlencse elszürkülése és elhomályosodása kockázatát. A szürkehályog az idősebb korosztályban a vakság leggyakoribb oka világszerte. A szem lencséjének oxidatív károsodása által okozott szürkehályog megelőzésében az A-vitamin antioxidáns tulajdonságai alapvetőek.

Az A-vitamin számos fontos belsőleges szemvédő hatóanyaggal társul. Ezek közül néhány a lutein és a zeaxantin, amelyek antioxidáns hatásuk miatt segítenek a szabad gykökö elleni védekezésben, ezáltal csökkentve a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció kockázatát. Ezenkívül az A-vitamin gyakran társul a karotinoidokkal, például a béta-karotinnal, amely szintén antioxidáns hatású és a szem egészségének megőrzésében játszik szerepet. Ugyanezt a hatást fokozhatja a cink, a szelén és az omega-3 zsírsavak együttes kombinációja.

Az A-vitamin és a haj egészsége: Mi az összefüggés?

Az A-vitamin elősegíti a haj növekedését, védelmet is nyújt a különböző hajproblémák ellen, mint például a hajhullás. De miért is van ez így?

Mivel az A-vitamin fontos szerepet játszik a sejtosztódásban, és ezzel egy időben a hajgyökerek egészséges fejlődésében is, enélkül a folyamat nélkül a hajszálak gyengén és törékenyen növekednek, ami hajveszteséghez vezethet.

De az A-vitamin nem csak a hajveszteség ellen védi meg a hajat. Az is képes arra, hogy elősegítse a fejbőr egészséges szövetnövekedését és a haj erősítését is. Ez azt jelenti, hogy ha elegendő A-vitamint visz be szervezetébe, akkor biztosítja a fejbőr egészségét és a hajában található természetes olajok megfelelő termelődését is, amelyek aztán védelmet nyújtanak a hajhullás és más hajproblémák ellen.

Az A-vitamin hatása a csontépítésben

Az A-vitamin jelentős játszik a csontok egészségének fenntartásában. Kutatók, azt találták, hogy A-vitaminban gazdag étrenddel rendszeresítve napjainkat, az A-vitamin képes beavatkozni a csontépítés folyamatába, különösen ha az az osteoblastok és osteoclastok működését vizsgálták.

Kezdjük az osteoblastokkal, melyek a csontépítő sejtek. Az A-vitamin serkenti az osteoblastok osztódását és differenciálódását, ami növeli a csonttömeg növekedését. Ezen felül, az A-vitamin biztosítja a kollagén termelést is, amely a csontok alapvető alkotóeleme, ezáltal segítve a csontok erősségének és rugalmasságának növelését.

Aztán ott vannak az osteoclastok, a csontlebontó sejtek. Az A-vitamin szintén befolyásolja ezeket a sejteket, de ebben az esetben a cél az osteoclastok tevékenységének csökkentése. Az A-vitamin tehát kettős hatással bír: segít a csontok építésében és védi őket a lebontástól.

Az egész folyamat eredményeképpen, az A-vitamin biztosítja a csontrendszer megfelelő egészségét és működését. Fontos megjegyezni, hogy a túlzásba vitt A-vitamin bevitel elkerülése érdekében mindig konzultáljunk orvosunkkal vagy dietetikussal a megfelelő mennyiségű A-vitamin felvételével kapcsolatban.

A-vitamin és az immunrendszer: Milyen hatást gyakorol?

Talán nem is gondolnánk, de az A-vitamin az immunrendszer működésére is nagy hatással van. E vitaminnak köszönhetően szervezetünk könnyebben védekezik a kórokozókkal szemben, segíti az immunsejtek – például a T-sejtek és a B-sejtek – működését, valamint hozzájárul a nyirok áramlásához is. De hogyan is történik ez pontosan?

Az A-vitamin segíti a szervezetet a kórokozókkal szembeni védekezésben azzal, hogy hozzájárul a szervezet általános immunválaszához. Ezt úgy is elképzelhetjük, mint egy hadsereget, ahogy a sejtek küzdenek a behatoló kórokozók ellen. Az A-vitamin nélkül ez a “hadsereg” gyengébb lenne, és több kórokozó juthatna be a szervezetbe.

 • Sejtek egészsége: Az A-vitamin segít fenntartani a sejtfalak integritását, így a kórokozók nehezebben jutnak be a sejtekbe.
 • T-sejtek és B-sejtek működése: Az A-vitamin növeli a T-sejtek számát, amelyek kulcsszereplői a szervezet immunreakciójának. A B-sejtek, amelyek antitesteket termelnek a kórokozók ellen, szintén az A-vitamin hatása alatt állnak.
 • Nyirok áramlás: Az A-vitamin hozzájárul a nyirokkeringéshez, ami segít a szervezetben található toxinok és hulladékok eltávolításában.

Források

 1. A Clinician’s Guide to Topical Retinoids
 2. The Ultimate Guide To Understanding The Hierarchy of Retinoids
 3. Vitamin A Update: Forms, Sources, Kinetics, Detection, Function, Deficiency, Therapeutic Use and Toxicity
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.