A Legjobb Körömgomba Elleni szerek

Sokan keresik a körömgomba valódi hatékony kezelését. Az alábbiakban részletesen kitérünk a legjobb körömgomba elleni szerekre, melyek segítenek a fertőzés elleni küzdelemben.

Bizonyára már sokan tudják, hogy a körömgomba milyen kellemetlen probléma tud lenni. Elsősorban az érintett köröm felszínén jelenik meg, ahol fájdalommentes, de esztétikailag zavaró változásokat okoz, amelyek gyakran járnak viszketéssel és kellemetlen szaggal. De vajon miért alakul ki a körömgomba?

A körömgomba okai

Általában a fonalas gombák (dermatophytonok) okozzák a körömgombát.

Ezenkívűl, a körömgomba fő okai közé tartoznak: a túlzott izzadás, a szűk cipők hosszabb ideig történő viselése, közös fürdők látogatása, személyes higiéniai eszközök megosztása, valamint az általános egészségi állapot romlása, különösen az immunrendszer gyengülése. Ezenkívül bizonyos betegségek, pl. a cukorbeteség és a keringési rendellenességek is növelhetik a körömgomba kialakulásának kockázatát. A gomba könnyen terjed személyről személyre, így kiemelten fontos a megelőzés.

A körömgomba tünetei

Az érintett köröm színében és állagában bekövetkező változások a körömgomba elsődleges tüneteihez tartoznak: a köröm elszíneződhet, megvastagodhat vagy törékenyebbé válhat. Esetenként a köröm is leválhat a körömágyról. A fertőzés a lábkörmökön sokkal gyakoribb, mint a kézen. Ha ezeket a tüneteket észleljük, ajánlott minél hamarabb szakemberhez fordulni. A korai kezelés meglehetősen hatékony a gombák elszaporodása ellen és csökkenti a körömgomba visszatérési esélyét.

Ezek a változások könnyen összekeverhetőek más bőr- vagy körmökkel kapcsolatos problémákkal, ezért fontos, hogy orvos végezze el a diagnózist. Ne feledd, hogy a tünetmentes körömgomba nem jelenti azt, hogy a fertőzés nem terjed tovább!

Hatékony külsőleges kezelési módszerek

A legjobb körömgomba elleni szerek azok lehetnek, amelyek képesek mélyen a szarurétegbe behatolni, ugyanis a hatás elérése itt mehet végbe. A hatóanyagok célja a gomba elpusztítása és a fertőzés további terjedésének megakadályozása. Itt néhány gyakran alkalmazott és hatékony külsőleges kezelést szeretnénk bemutatni:

 • Antimikotikus krémek és kenőcsök: ezek a termékek, mint például a klotrimazol vagy a terbinafin, közvetlenül a gombára hatnak, lelassítva vagy megállítva annak növekedését.
 • Gyógyszeres körömlakkok: ha a körömgomba csak a köröm felső részét érinti, a gombaellenes lakkok jól működhetnek. Ezeket általában néhány hónapon át kell alkalmazni, hogy a gomba teljesen eltűnjön.
 • Keratolítikus termékek: a keratolítikus termékek a körömgomba által érintett részek eltávolításában segítenek, megkönnyítve ezzel az antimikotikus hatóanyagoknak a gomba elpusztításához való hozzáférését.

Ezeket a termékeket gyakran kombinálják a hatékonyság növelése érdekében. Fontos azonban, hogy mindig kövessük a termék utasításait, és szükség esetén konzultáljunk orvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel.

Érdemes megjegyezni, hogy bár ezek a külsőleges kezelések hatékonyak lehetnek a körömgomba kezelésében, nem helyettesíthetik a szakszerű orvosi diagnózist és kezelést.

A legjobb körömgomba elleni szerek

Legjobb Körömgomba elleni szerek
Forrás: elements.envato.com

Tekintsük át az alábbiakban melyek a makacs görömba elleni szerek  közismert és hatékony hatóanyagai:

 1. Ciklopirox 80 mg/ ml: erős gombaellenes szer, amelyet rendszerint lakk formájában alkalmaznak a fertőzött körmökre. Széles spektrumú, azaz a gombafajták jelentős részére hat. Alkalmazása felnőttek esetében: naponta egyszer, vékony rétegben alkalmazzuk a fertőzött körmö(kö)n. Előtte a körmöket meg kell mosni és meg kell szárítani. A gyógyszeres körömlakkot fel kell kenni a köröm egész felszínére és a környező bőr 5 milliméteres sávjára. Ha lehetséges, a gyógyszeres körömlakkot a köröm szabad széle alá is fel kell kenni.Körülbelül 30 másodpercig hagyjuk száradni.A kezelt körmö(ke)t a körömlakk felkenése után hat óráig nem szabad megmosni, ezért javasolt este, lefekvés előtt alkalmazni a körömlakkot. A hat óra eltelte után a szokásos módon lehet tisztálkodni.A gyógyszertárakban kapható Kitonail Ciclopirox tartalmú gyógyszer , ugyanilyen a Ciklolak készítmény is.
 2. Amorolfin 50mg/ ml: ezt az összetevőt gyakran használják a külsőleges gombaellenes készítményekben. Az Amorolfine megakadályozza a gombaspórák növekedését. Az amorolfin tartalmú körömlakkok használata során 2 lépést figyelembe kell tartani: a köröm reszelést és a felvitt gyógyszeres körömlakk eltávolítását egy újabb adag felvitele előtt. Ennek értelmében, az első használatkor a csomagolásban található reszelő segítségével le kell reszelni a köröm fertőzött területét és a köröm felületét, majd a tisztítókendővel letisztítani. Ezután az applikátor segítségével fel kell vinni a gyógyszeres körömlakkot egyenletes módon a körömre, majd 3 percig szárítani. A lakkozást heti egyszer kell végezni, az előzetes lakkot el kell távolítani reszelés útján, majd a tisztára törölt körömre újabb adagot rávinni. Amorolfin tartalmú készítmények: Amorolfin-Teva, Lackenroll, Loceryl, Amolak stb.
 3. Kénes kenőcs: a ként tartalmazó kenőcsök csak enyhébb esetekben alkalmazhatóak, de hatékonyak lehetnek a gombák elpusztításában.
 4. Terbinafin: gombaölő lakk formájában kapható. A lakk előnye, a többi forgalomban lévő lakkokhoz képest, hogy a köröm reszelése nélkül, az első 4 héten naponta, majd heti 1x elegendő alkalmazni
 5. Tolnaftát: a tolnaftát tartalmú stift megvastagodott, deformálódott, elszíneződött, töredezett köröm gombás fertőzésének hatékony kezelését szolgálja. Patikában beszerezhető gyártói neve a Chinofungin stift.

Felmerülhet az a kérdés is, melyik a legjobb körömgomba ecsetelő ha enyhe körömgomba tüneteit észleljük a lábujjon és egyszerű, könnyen elvégezhető de hatásos kezelést keresünk. Az enyhe tünetek esetében legfennebb két löröm érintett, mely sárgás-barnás elszíneződést mutat de nem teljesen elszíneződött, csupán fehéres szigetek láthatók a köröm felületén.

A Scholl termékcsalád körömgomba elleni ecsetelője tudományosan  igazolt módon elpusztítja a gombák 99%-át. Összetételében olyan anyagok szerepelnek amelyek két lépésben küzdenek a gomba ellen:

 • védőfilmet hoznak létre a köröm felületén, ami megakadályozza a gomba tovaterjedését és visszafertőződését
 • a karbamid, glicerin és panthenol együttes hatása csatornákat képez a körömlemezbe, segítve ezáltal a hatóanyag mélybe jutását és a gombás fertőzés kiírtását .

Miért lehet szükség a körömreszelésre a gyógyszeres körömlakk felvitele előtt?

A köröm felcsiszolása körömreszelővel a gombaölő körömlakk felvitele előtt több okból is fontos lépés. Először is, segít fizikailag eltávolítani a körömnek azt a rétegét, amely a leginkább fertőzött a gombával. Ez nemcsak csökkenti a gombaterhelést, amellyel a kezelésnek foglalkoznia kell, hanem gyorsabban javíthat a köröm megjelenésén is.

Másodszor, a csiszolás hatékonyabbá teheti a gombaellenes lakkot. A köröm kisimításával és elvékonyításával lehetővé válik, hogy a gyógyszeres hatóanyag mélyebben behatoljon a körömbe, és hatékonyabban elérje a gombát. Ráadásul a köröm felső rétegének eltávolításával az elhalt sejtek is távoznak, amelyeket a gomba esetleg táplálékforrásként használ, ami lelassíthatja a növekedését.

Harmadszor, a reszelés a kezelési folyamatot is kényelmesebbé teheti. A fertőzött körmök vastagok, kemények és nehezen vághatóak lehetnek. A reszelés megkönnyítheti a kezelésüket, csökkentve a kellemetlenséget és javítva a körmök egészségét.

Némely készítmény figyelmeztet a körömreszelés szükségességére, mások oly módon lettek kialakítva, hogy ez a lépés megtétele nem szükséges.

A körömgomba sikeres kezeléséhez gyakran szükség van a gyógyszeres kezelés és a higiéniai szokások kombinálására. Emellett fontos, hogy maradjunk türelmesek és kitartóak, mert a körömgomba gyógyulása időigényes folyamat. Az új köröm lassan nő, meglehet hogy 2-3 hónap is eltelik mire észrevehető javulás tapasztalható. 

A belsőleges kezelés jelentősége

A belsőleges kezelés elengedhetetlen része a körömgomba hatékony legyőzésének. Bár a külsőleg alkalmazott krémek, oldatok rendkívül fontosak, a körömgomba gyakran mélyen megbújik a köröm más rétegeiben is, ahol a külsőleges szerek nem éri el. A belsőleges kezelés azért is kulcsfontosságú, mert a szervezet immunrendszerét erősíti, segítve, hogy maximálisan harcba szálljon a gomba ellen.

Rendkívül fontos megemlíteni, hogy a belsőleges kezelést mindig szakemberrel való konzultáció alapján, orvos által írt receptre előírt gyógyszerrel végezzük. Ez azért van, mert a körömgombára hatásos hatóanyagok, mint például az itrakonazol, a terbinafin vagy a flukonazol, erősek, és mellékhatással is járhatnak. Ezek a gyógyszerek a májra gyakorolt hatásuk miatt csak ellenőrzött körülmények között, orvosi felügyelet mellett alkalmazhatóak.

Ezért nem árt óvatosságról tanúbizonyságot tenni, és a belsőleges kezelést is megfontoltan, a szükséges elővigyázatossággal és szakmai segítséggel végezni.

A belsőleges kezelés gyakran tartalmazza az immunrendszer erősítését célzó gyógynövények, mint a fokhagyma, az echinacea vagy a ginseng rendszeres fogyasztását is. Ezek a természetes erősítő szerek segítenek a szervezetnek maga legyőzni a körömgombát, meggyorsítva a gyógyulási folyamatot.

Életmódváltozások a belsőleges kezelés támogatására

A belsőleges kezelés hatékonyságát támogatja, ha néhány egyszerű életmódváltoztatással igyekszünk segíteni a szervezetnek a kór legyőzésében. Ilyen lehet a dohányzás mellőzése, a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás, és a rendszeres testmozgás, mely mind pozitívan hat az immunrendszerünkre, ezzel is elősegítve a gyógyulási folyamatot.

Alternatív gyógymódok a körömgomba ellen

Ha az orvosilag ajánlott kezelések mellett alternatív megoldásokra is nyitottak vagyunk, akkor érdemes néhány természetes gyógymódot is bevetni a körömgomba ellen. Ebben a fejezetben néhány holisztikus és természetes gyógymódot ismertetünk, amelyek pozitív hatással lehetnek a körömgomba kezelésére. Fontos azonban megemlíteni, hogy míg ezek az alternatív módszerek hatásosak lehetnek, a legjobb eredmények általában az orvosi kezelést és az életmódváltozások kombinációjából származnak.

Teafa olaj

A teafaolaj ismert és kedvelt természetes szer a körömgomba ellen. Gazdag antifungális és antibakteriális hatóanyagokban, amik hatékonyan küzdenek a gomba ellen, ami körömgomba esetén különösen hasznos. A teafaolaj alkalmazása egyszerű, naponta egyszer cseppentsünk néhány csepp olajat a megtisztított, száraz körömre, majd masszírozzuk be óvatosan. Fontos, hogy az olajat hagyjuk beszívódni, mielőtt zoknit vagy cipőt húzunk. Kiegészítő kezelésként ajánlott a teafaolajat fürdővízhez hozzáadni, ami segít megakadályozni a gomba terjedését is.

Jódozott só

Talán meglepő, dejódozott só is használható a körömgomba kezelésében. A jódozott só antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a gomba gyors elpusztításában. A só feloldásához keverjünk össze 1 teáskanál sót 2 csésze meleg vízzel, majd áztassuk bele az érintett lábat vagy kezet 20 percig naponta.

Almaecet

A körömgomba kezelésére az almaecet is alkalmas lehet, hála savas összetételének, amely gátolhatja a gombák szaporodását. Keverjünk össze egyenlő arányban almaecetet és meleg vizet, majd áztassuk bele az érintett területet naponta 20 percig.

Körömgomba kezelésének időtartama és hatékonysága

Amikor körömgomba kezelésének hatékonyságáról és időtartamáról beszélünk, fontos tudni, hogy az eredmények nagyban függnek több tényezőtől, beleértve a fertőzés mértékét és a választott kezelési módszert is. Kiindulópontként azonban elmondható, hogy a külsőleges kezelések gyakran hetekig, vagy akár hónapokig is eltarthatnak ( kézköröm 6hónapig, lábköröm 9-12 hónapig ), míg a belsőleges gyógyszeres kezelés esetén akár néhány hét alatt is látható eredmény, de ez esetben is a kezelés hónapokig tarthat.

Ugyanakkor, fontos megérteni, hogy a körömgomba egy makacs fertőzés, amely hajlamos visszatérni. Ezért a kezelés hatékonysága nem csak a tünetek enyhülésében mérhető, hanem abban is, hogy mennyire sikerül megelőzni a fertőzés visszatérését. Ebben a tekintetben a belsőleges gyógyszeres kezelés sokszor hatékonyabb, hiszen a gomba egész szervezeten belül átható, nem csak a látható tünetekhez korlátozódik.

Azonban szem előtt kell tartani, hogy a belsőleges gyógyszeres kezelés nem mindenkinél javasolt, és mellékhatásokkal is járhat, így a döntés mindig személyre szabottan, orvosi tanács alapján történjen.

Kombinált kezelés a hatékonyabb eredményért

Sok esetben a legjobb eredményeket a külsőleges és belsőleges kezelés kombinációja hozhatja, különösen a makacsabb fertőzéseknél. A különböző hatóanyagokkal végzett külsőleges kezelés a látható tüneteket célozza meg, míg a belsőleges gyógyszeres kezelés a gomba szervezeten belüli terjedését próbálja megállítani. Ezenkívül a kombinált kezelés jelentősen csökkentheti a fertőzés visszatérésének esélyét is.

Végül, de nem utolsósorban fontos említést tenni arról, hogy a körömgomba kezelése türelemet igényel. A köröm lassan növekszik, így a kezelt területnek időre van szüksége, hogy teljesen megújuljon és egészséges kinézetű legyen. Türelmesnek kell lenni és következetesnek a kezelésben, még akkor is, ha a tünetek már enyhülni látszanak.

Gyakori hibák a körömgomba kezelésében

Talán nem is gondolnánk, de a körömgomba kezelése során gyakran elkövetünk néhány hibát, amelyek gátolhatják a gyógyulást. Nézzük meg, melyek ezek a leggyakoribb bakik, és hogyan kerülhetjük el őket.

Az egyik leggyakoribb hiba a túlzott higiénia. Bár rendkívül fontos a tisztaság, a folyamatos szappanozás és fertőtlenítő szerek alkalmazása kiszáríthatja a bőrt a lábakon, ami végül tovább növeli a gomba kialakulásának esélyét. A megoldás: kerüljük a túlzott tisztálkodást, és alkalmazzunk hidratáló krémető a bőr védelmére.

A második hiba, amit sokan elkövetnek, az a kezelés túl korai befejezése. Nem elég a tünetek megszűnéséig alkalmazni a gyógyszert, a kezelést a javasolt időtartam végéig folytatni kell. Ezáltal biztosítható, hogy a gomba teljesen eltűnik, és nem alakul ki újra.

A harmadik hiba, amely talán még a többinél is gyakoribb, a lábfej és a lábujjak közötti területek elhanyagolása. Ezek a helyek ideálisak a gombák számára, mivel sötétek, nedvesek és melegek. Gondoskodjunk róla, hogy ezeket a területeket is rendszeresen kezeljük, ápoljuk, tisztálkodás után szárazra töröljük.

Végül, de nem utolsósorban, sokan nem veszik figyelembe a cipő szerepét a körömgomba kialakulásában. A szűk, nem lélegző cipők elősegítik a gombás fertőzések kialakulását. Próbáljunk kényelmes lábbelit viselni, ami jól szellőzik.

Az is fontos, hogy tisztában legyünk: a körömgomba terjedő fertőzés, amely másokat is megfertőzhet. Ha gyanítható, a gombás fertőzés, kerüljük a közösségi helyek, például a szabadtéri medencék, zuhanyzók és öltözők használatát, amíg a kezelés be nem fejeződik.

További tanácsok és tippek a körömgomba kezeléséhez

Az első és legfontosabb tanács: soha ne halogassuk a kezelést! A körömgomba nem fog magától meggyógyulni. Minél hamarabb kezdjük el a kezelést, annál előbb szabadulhatunk meg a kellemetlen tünetektől és annál kisebb a kockázata a továbbterjedésnek.

A második tanács, a türelmesség bevetése . A gomba elleni küzdelem hosszadalmas folyamat lehet, de ne adjuk fel! A kezelési idő a gomba fejlettségétől és az egyedi reakciótól függ. Folytassuk a kezelést mindaddig, amíg a köröm teljesen meg nem gyógyul, még akkor is, ha a tünetek már megszűntek.

Következő tanácsunk az alapos személyi higiénia. Mossunk alaposan kezet és lábat, különösen, ha érintkeztünk a fertőzött területtel. Mindig használjunk saját törölközőt, és soha ne osszunk meg pedikűrkészleti eszközöket másokkal.

Végül, kerüljük a gombás fertőzés kockázati tényezőit. Például viseljünk zárt cipő helyett szellős lábbelit, különösen meleg, nedves környezetben, mint például uszodák vagy edzőtermekben. Ha mégis zárt cipőt kell viselnie, próbáljon meg időnként szellőztetni.

Források

 1. Fungal Nail Infection
 2. How To Handle Toenail Fungus
 3. Home Remedies for Toenail Fungus
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.