Szemszárazságot okozó gyógyszerek

A szemszárazság egy olyan egészségügyi probléma, ami sokak számára akár ismerősen hangzik, mások pedig nem is hinnék, hogy milyen komoly következményei lehetnek. Bizony, a szemszárazság nem csak kellemetlen érzést okoz, de sajnos súlyos esetekben akár vaksághoz is vezethet. Ebben a cikkben a gyógyszerektől eredő szemszárazságot taglaljuk, és bemutatjuk azokat a helyzeteket, mikor is válhat ez a jelenség igazán kritikussá. Mely gyógyszerek okozhatják ezt a problémát, és mit tehetünk a megelőzése érdekében?

A Szemszárazság súlyossága és következményei

Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai között szerepel a szemszárazság is, amely sok esetben elviselhetetlenül kényelmetlenné teszi a mindennapjainkat. Az érintett személyek gyakran panaszkodnak a viszkető, égő érzésről, a homokszem-érzetről és arról, hogy nehezen nyitják ki a szemüket, különösen ébredés után. Az sem ritka, hogy vérvörössé válik a szemfehérje, és hogy a szem könnyezni kezd.

A szemszárazság, szaknyelven xerophthalmia a szem felszínét borító kötőhártya kiszáradását jelenti. Ez ritka a fejlett országokban, de nagyjából népbetegség a fejlődő országokban. Ezt a betegséget a Világ Egészségügyi Szervezet először az 1960-as években vizsgálta globálisan, és több országban is jelentős elterjedést mutatott.

A xerophthalmia különösen akkor veszélyes, ha nem kezelik időben ugyanis súlyos következményekhez vezethet, mint például a vakság. A xerophthalmia legjellemzőbb tünetei közé tartozik a kötőhártya kiszáradása, a szürkületi vakság (nem látunk jól sötétedéskor vagy gyengén megvilágított helyen), a szaruhártyán megjelenő fehér foltok, az úgynevezett Bitot-foltok, és a szaruhártya megpuhulása.

Amit mindenképpen fontos hangsúlyozni, hogy bár a szemszárazság komoly betegségtünet lehet, gyakran egyszerűen gyógyszermellékhatásról is lehet szó, ami megszűnik a készítmény szedésének abbahagyása után. Ha Ön szemszárazságot tapasztal, és gyógyszert szed, mindenképpen forduljon orvosához, aki képes lesz meghatározni a tünetek okát és a szükséges kezelést.

Amikor egy gyógyszer szemszárazságot okoz, szaknyelven ezt xerophthalmianak nevezünk. Ez az állapot mögött jellemzően a szem természetes nedvesítésének csökkenése vagy megszűnése áll.

Szerencsére a szemszárazságot okozó gyógyszerekkel szembeni védekezésre számos lehetőség adódik. Kezdetben a legfontosabb, hogy szemész szakemberhez forduljunk, aki segít megtalálni a probléma forrását és megfelelő orvosi kezelést javasol.

Néha a gyógyszeradag módosítása, vagy egy másik gyógyszerrel való helyettesítés elegendő lehet a tünetek enyhítéséhoz. Ezen kívül vannak speciális szemcseppek, melyek pótolják a szem természetes nedvességét, segítenek a szemszárazság tüneteinek enyhítésében. Illetve, könnyű életmódváltásokat is bevezethetünk, mint például a megfelelő hidratáltság fenntartása, vagy a szem megfelelő pihentetése.

A lényeg, hogy a szemszárazságot komolyan kell venni, és nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Hogyan Okoznak Szemszárazságot a Gyógyszerek?

A különböző gyógyszerek használata a szemszárazságot azáltal okozzák, hogy megváltoztatják a szem környezetének nedvességtartalmát. Ennek leggyakoribb módja az, hogy csökkentik a könnyezést, vagy akadályozzák a szem természetes hidratáló folyamatait. 

A gyógyszer okozta szemszárazság tünetei közé tartoznak a következő tünetek:

 • a szemben érzett égés vagy karcolás,
 • viszketés
 • rendellenes könnyezés
 • elhomályosodás, homályos látás
 • fényérzékenység
 • szemvörösödés
 • valamint a könnyfolyadék hiánya.

Számos gyógyszer, beleértve a hypertonia (magas vérnyomás), az allergiák, a depresszió, az álmatlanság és az akne kezelésére használt gyógyszereket, szemszárazságot okozhat. Még az antibiotikumok és bizonyos érzéstelenítők is kiszáradást okozhatnak a szemben.

Nagyobb eséllyel tapasztalhat szemszárazságot, ha idősebb, nő, vagy ha menopauza állapotában van, mivel a hormonális változások növelhetik a szemszárazság kockázatát. Ezenkívül bizonyos krónikus betegségek, mint például a szisztémás lupus erythematosus vagy a Sjögren-szindróma, is növelhetik a szemszárazság kockázatát.

A szemszárazság kezelésére a legtöbb esetben alkalmazhatók a szemcseppek, melyek mesterséges könnyekként működnek, és segítenek fenntartani a szem nedvességtartalmát. Ezenkívül a kiegyensúlyozott, egészséges étrend, amely magas vitamin A és omega-3 zsírsavtartalmú, segíthet a szemszárazság tüneteinek enyhítésében és a szem egészségének megőrzésében.

A Leggyakoribb Szemszárazságot Okozó Gyógyszerek

Nézzünk néhány konkrét példát olyan gyógyszer csoportokra, melyek szemszárazságot okozhatnak. Itt fontos megjegyeznünk, hogy ezek a gyógyszerek eltérő módon hatnak, és különböző erősségű szemszárazságot okozhatnak. A leggyakoribb szemszárazságot okozó gyógyszerek:

 • Antidepresszánsok: Ide tartornak pl. azok az SSRI-ok (Selective Serotonin Reuptake Inhibitorok – mint ) , melyeket depresszió kezelésére használnak. Ezek a hatóanyagok megzavarhatják a szem vizes és nyálkás (mucin) rétegének a kiválasztását. Mindez úgy történik, hogy az SSRI-k kölcsönhatásba lépnek a könny termelő anyagokkal (a posztszinaptikus muszkarin receptorok acetilkolinjával versengenek), oly módon hogy csökkentik a természetes könnyképződést. Ennek eredményeképpen a szem természetes védelmi filmrétege instabillá válik, ami szemszárazságot okoz. Ezek a gyógyszerek gyakran okoznak szemproblémákat, különösen, ha hosszabb ideig használjuk őket.
 • Antihisztaminok: Aki allergiás betegségekre szedi ezeket a gyógyszereket, sokszor tapasztalhat szemszárazságot. A H2-blokkolók gátolják a hisztaminokat, ezáltal a nyálkatermelést ami a könnykomponens fontos része. Ha a szervezet kevesebb nyálkát termel, akkor ez az állapot a szemszárazságra hajlamosíthat.
 • Magas vérnyomáscsökkentő hatású gyógyszerek: a Béta-blokkolók (pl. metoprolol, carvedilol, bisoprolol stb.) egyik melléhatása az, hogy csökkenti a könnyfehérjék mennyiségét, ami kevesebb könny termelődését okozza. Ez időben a szem szárazságához vezet. A béta-blokkolók a szem normális nyomását csökkenthetik, ami befolyásolja a könnyben levő víz mennyiségét, és a szárazságot fokozhatja. Egy másik csoport, a diuretikumok (vízhajtók) mint vérnyomáscsökkentők, amelyek a szervezetet a víz és sók ürítésére serkentik, hatással lehetnek a könnyfolyadék összetételének a megváltoztatására.
 • Fogamzásgátlók: olyan hormonokat tartalmaznak, mint pl. az ösztrogén és a progeszteron, melyek jelentős szerepet játszanak a test számos fiziológiai folyamatában. Az ösztrogén szabályozza a szervezet vízháztartását és a nyálkahártya egészségét. Akár a szervezetben lévő ösztrogén szint, akár az ösztrogénbeavatkozással kapcsolatos változások, mint amilyen a fogamzásgátlók használata, befolyásolhatják a szem természetes nedvességtartalmát.  A szem felszínét borító könnyfilm, ami a szemideg-impulzusokat továbbítja, hormonális szabályozás alatt áll. Ez azt jelenti, hogy a könnyfilm képződése szoros összefüggésben van a hormonális értékekkel. A fogamzásgátlókban alkalmazott hormonális változások hatással lehetnek a könnyfilmre és ennélfogva a szemnedvesség megőrzésének képességére. A szemnedvesség hiánya pedig gyakran szemszárazsághoz vezet.
 • Antibiotikumok: Néhány antibiotikum, melyek közé tartozik a doxiciklin, minociklin, és a tetraciklin, gátolják a szem környékén található meibomi-mirigyek normális működését. Ezek a mirigyek fontos szerepet játszanak a szem nedvesítésében, mert termelik a könnyfilm lipid rétegét, ami megakadályozza a könny gyors elpárolgását. Ezenkívül a tetraciklinek hajlamosak a szemhéj gyulladásos folyamatait – vagyis a blefaritiszt – súlyosbítani, ami szintén tovább ronthatja a könnyfilm minőségét, ezáltal a szemszárazságot okozva.  Az aminoglikozidok, mint például a gentamicin vagy a tobramicin, helyileg alkalmazva szintén hajlamosak szemszárazságot okozni. Ezeket az antibiotikumokat gyakran szemcseppek vagy szemkenőcs formájában alkalmazzák, hogy helyi szemfertőzéseket kezeljenek. Az aminoglikozidok irritálhatják a szemfelszínt, ami viszkető, égő érzetet és szemszárazságot okozhat.

Mit Tehetünk a Gyógyszer okozta Szemszárazság Megelőzése Érdekében?

Bizonyos gyógyszeres kezelések néha elengedhetetlenül szükségesek az egészség helyreállítása érdekében. Ugyanakkor tudatában vagyunk annak is, hogy ezek a kezelések olykor szemszárazságot is okozhatnak. Ez néha kellemetlenségekhez vezethet – de vajon mit tehetünk ennek a megelőzése érdekében?

Először is, fontos, hogy folyamatosan kommunikáljunk a kezelőorvosunkkal. Értesítsük őt a szemszárazságról, melyet a gyógyszer okoz. A kezelőorvos lehet, hogy módosítani tudja a gyógyszer adagolását, vagy alternatív kezelési lehetőségeket ajánlhat. Amennyiben a gyógyszer csere valamilyen okból nem megengedett vagy nem lehetséges, semmiképp ne szakítsuk meg a fenálló kezelést, ilyenkor segíthetnek a mesterségesen előállított a természetes könnyfolyadékot pótló, úgynevezett műkönnyek használata. A megfelelő nedvesítő szemcsepp enyhíit a szemszárazság tüneteit és hidratálja, védi a szemet a külső kártékony hatásoktól.

Vitaminok is segíthetnek a szemszárazság megelőzésében. Az A-vitamin különösen fontos a szem egészsége szempontjából, mivel segíti a szem nyálkahártyájának egészségét. Tehát, ha szemszárazsággal küzdünk, fontolóra kell venni, hogy beillesztjük az étrendedbe a magas A-vitamin tartalmú ételeket, például a sárgarépát, a spenótot vagy a kelkáposztát.

Ugyanakkor, a hidratáltság is kulcsfontosságú lehet. A dehidratáció ugyanis hozzájárulhat a szemszárazsághoz. Igyekezzünk megfelelő mennyiségű vizet meginni naponta, hogy szervezetünk minden szervéhez eljusson a szükséges mennyiségű folyadék.

A Szemszárazság és a Kontaktlencsék: mire figyeljünk?

A kontaktlencsék használata növelheti a szemszárazság valószínűségét, különösen, ha már korábban is szembetegséggel küzdött valaki. A lencsék felülete ugyanis sokszor irritálja a már így is érzékeny szemhártyát, ami tovább ronthat az állapoton. De, van néhány egyszerű, és hatékony óvintézkedés, melyekkel csökkenthető a szemszárazság kialakulásának esélye.

Az első és legfontosabb az, hogy a kontaktlencséket mindig megfelelően kell tisztítani és tárolni. A kontaktlencsék felülete könnyen összegyűjti a szennyeződéseket, beleértve a pollent, az allergén anyagokat és a bakteriális szennyeződéseket is, amelyek irritálják a szemet és szemszárazságot okozhatnak. Ezért követni kell a gyártó utasításait a lencsék tisztítását és tárolását illetően, és soha ne használjuk a lencséket hosszabb ideig, mint amit a gyártó javasol.

Emellett fontos, hogy szánjunk időt a szemek pihentetésére is. Lehetőleg ne viseljük a kontaktlencséket egész nap, és próbáljunk meg időközönként szemcseppet vagy mesterséges könnyeket használni az állapot enyhítése érdekében. Ha pedig esténként a lencsék eltávolítása után fokozott nyctalopia, azaz a szem látási nehézségekkel küzd félhomályban vagy éjszaka, illetve éjszakai vakság jelentkezik, azonnal forduljunk szakemberhez, mert ez jelezheti a szemszárazság súlyosabb formáját, a xerophthalmiát.

Sok kiváló minőségű műkönny áll rendelkezésre, amelyek nem befolyásolják a kontaktlencse minőségét és remekül használhatók kontaktlencsékkel is. Ezek a termékek nemcsak a szemszárazságot kezelik, de rendkívül kényelmesek és biztonságosak a kontaktlencsés felhasználók számára is. Kontaktlencsékkel használható műkönnyek:

Források

 1. A Review of Ocular Complications Associated with Medications Used for Anxiety, Depression, and Stress
 2. Is Your Medication Causing Dry Eye?
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.