Peptikus Fekély: Okok, tünetek, diagnózis és kezelés

Ismerjük meg a peptikus fekély alapvető okait, figyelmeztető jeleit, diagnosztizálását és kezelését. Ez a cikk útmutatóként szolgál majd, amely segít megérteni, hogyan formálódik és fejlődik a peptikus fekély, valamint mit tehetünk a kezelés érdekében.

A Peptikus Fekély Alapvető Okai

A peptikus fekély rendkívül fájdalmas, de szerencsére kezelhető betegség, amely a gyomor vagy a vékonybél belső falának sérülése. A fekély alapvető okai között tartjuk számon a Helicobacter pylori nevű baktériumot és a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint például az ibuprofen hosszú távú használatát.

A Helicobacter pylori meglepően gyakori baktérium, ami a világ népességének közel felét érintheti. A baktérium a gyomor savas környezetében él, és képes megfertőzni a gyomor és a vékonybél nyálkahártyáját. Ha a fertőzés által okozott gyulladást nem kezelik időben, az idővel fekélyhez vezethet.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek hosszú távú használata szintén fokozza a fekély kialakulásának kockázatát. Ezek a gyógyszerek csökkentik a prostaglandin nevű vegyület termelődését, amely elengedhetetlen a gyomor bélrendszerének védelmében a savas környezettel szemben. A gyógyszerek szedésekor csökken a prostaglandin szintje, ezáltal a gyomor savai könnyebben megsebesíthetik a nyálkahártyát, ami végül fekélyhez vezethet.

A dohányzás és az alkoholfogyasztás is hozzájárul a peptikus fekély kialakulásához, rontva a gyomor sav-ellenálló képességét és elősegítve a Helicobacter pylori fertőzés terjedését. Mindezek mellett a krónikus stressz és bizonyos genetikai tényezők is növelhetik a fekély kockázatát.

Ezért fontos az életmódod felülvizsgálata és a potenciális kockázatok csökkentése, ha peptikus fekélyre hajlamos vagy. Ne feledd, az egészség a kezedben van!

A Peptikus Fekély Tünetei: Figyelmeztető Jelek

A peptikus fekély tünetei személyenként eltérőek lehetnek, és sok tényező meghatározza, hogy egy személy milyen tüneteket fog tapasztalni. Az alábbiakban bemutatjuk azokat a tüneteket, amik a leggyakoribbak:

 • az egyik leggyakoribb tünet a hasi fájdalom, amelyet egy érzés kísér, mintha égetné a gyomrot. Ez a fájdalom jellemzően a gyomor felső részén érezhető, és éhgyomorra, vagy étkezések közben jelentkezik. Sokan összetévesztik ezt a tünetet gyomorsav túltengéssel, de valójában a peptikus fekély az okozója.
 • emellett a betegek gyakran tapasztalnak hányingert, hányást és fogyást. A hányás során előfordulhat, hogy a betegek sötét, kávézacc-szerű anyagot hányanak fel, ami jelezheti a fekélyből származó vér jelenlétét. Ugyanakkor jelentős súlyvesztés is bekövetkezhet, amelyet étvágytalanság okoz.
 • a betegek panaszkodhatnak erős, visszatérő böfögésre, és szokatlanul gyors teltségérzetet érezhetnek még kis mennyiségű étel elfogyasztása után is. Ezek a tünetek sajnos gyakran hozzájárulnak a betegség előrehaladásához, mert megnehezíthetik a megfelelő kalóriabevitel biztosítását.

Mi a különbség a vékonybél-, a gyomor- és a vastagbél fekély között?

peptikus fekély
forrás:elements.envato.com (Gyomorfekély)

A peptikus fekély bárhol előfordulhat az emésztőrendszerben, de a gyomor és a vékonybél azon részei, amelyek leggyakrabban érintettek. A gyomorfekély általában a gyomor belső falán található, míg a vékonybél fekélye, amelyet gyakran duodenális fekélynek neveznek, a vékonybél kezdeti szakaszában, az úgynevezett duodenum területén alakul ki.

A vastagbél fekélyének kialakulását különböző okok idézhetik elő, többek között a krónikus gyulladásos bélbetegségek, mint például a Crohn-betegség vagy az ulceratív colitis. Ezek a fekélyek gyakran sokkal fájdalmasabbak, mint a gyomor vagy a vékonybél fekélyei, és komoly szövődményekkel járhatnak, mint például a bélperforáció vagy a bél obstrukció. 

A különböző fekélyek tehát eltérő tüneteket, diagnosztikai eljárásokat és kezelési módokat igényelnek. Fontos, hogy orvosához forduljon, ha fájdalma van, vagy gyanítja, hogy fekélye lehet, hogy a lehető legkorábban megkezdhesse a megfelelő kezelést.

A Peptikus Fekély Diagnosztizálása

A szakorvosok különböző vizsgálatokat végeznek annak meghatározására, hogy a tünetek mögött valóban peptikus fekély áll-e. Az első lépés általában egy alapos fizikális vizsgálat, amely tartalmazza a has megvizsgálását. Ha a doktor úgy gondolja, hogy további tesztekre van szükség, endoszkópiát javasolhatnak.

Az endoszkópia során a szakember egy vékony csövet (endoszkópot) továbbít a nyelőcsövön keresztül a gyomorba és a vékonybélbe, hogy megvizsgálja a belső felületet. Ezzel az eljárással a szakorvos közvetlenül meg tudja nézni a gyomor és vékonybél belső falát. Ha szükséges, biopsziát is elvégezhet: egy kis szövetdarabot vesznek és laboratóriumi vizsgálattal ellenőrzik a fekélyt.

Egy másik teszt, amit orvosa ajánlhat, a Helicobacter pylori baktérium jelenlétének ellenőrzése. Ezt a baktériumot gyakran társítják a peptikus fekélyek kialakulásával. Általánosan véve, egy egyszerű vérvizsgálattal vagy légzési teszttel kimutatható a H. pylori jelenléte.

Mit kell tudni a peptikus fekély gyógyszeres kezeléséről?

A gyógyszeres kezelés az enyhe és közepes súlyosságú fekély gyógyítását szolgálja. Általánosságban, a peptikus fekély kezelésnek három fő célja van:

 • a károsodott nyálkahártya gyógyítása;
 • a gyomorsav termelés csökkentése azért, hogy a gyomor és a nyombél a szervezet saját regenerációs képességével helyreálljon;
 • és végül a Helicobacter pylori baktérium, ami gyakran a fekélyek kialakulásának oka, kiirtása.

Gyomorfekély Kezelése

A gyomorfekély gyógyítása nem csupán gyógyszeres kezelést jelent, hanem életmódbeli változásokat is magába foglal. Az első lépés mindig a tünetek enyhítése és a szövődések megelőzése.

Kezdetben az orvos valószínűleg protonpumpa-gátlókat, H2-receptor blokkolókat vagy antacidumokat írhat fel, amelyek segítenek csökkenteni a gyomorban lévő sav mennyiségét, és így jobban hagyják a sebeknek, hogy gyógyuljanak. Ezenkívül, ha a Helicobacter pylori baktérium okozza a fekélyt, antibiotikumokat is felírhatnak.

Ugyanakkor fontos az is, hogy bizonyos ételeket és italokat kiiktassunk az étrendből, mint például a koffein, az alkohol, a csokoládé, a zsíros és fűszeres ételek, melyek irritálhatják a gyomorfalat. Mindemellett ajánlott a dohányzás abbahagyása is, mert a nikotin erősíti a gyomorsav termelést.

A fájdalomcsillapítók, mint például az acetaminofen segíthetnek a fájdalom enyhítésében, viszont elkerülendőek a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), mint az ibuprofen és az aszpirin, mivel ezek súlyosbíthatják a fekélyeket.

A gyomorfekély gyógyítása során nagyon fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés, hogy nyomon kövessük a fekély gyógyulásának folyamatát, és időben felismerjük, ha szövődmények alakulnak ki.

És végül, de nem utolsó sorban, a stressz kezelése is nagyon fontos. A stressz ugyanis növelheti a gyomorsav termelést, ezért fontos, hogy alkalmazzunk lazító technikákat, mint például a jóga, a mélylégzés vagy a meditáció.

Hogy a kezelés hosszú távú eredményt hozzon, minden esetben érdemes olyan életmódváltásokat bevezetni, amelyek hozzájárulnak a gyomorfal egészségének megőrzéséhez.

A Patkóbél Fekély – Nyombélfekély

A patkóbél fekély – amit gyakran duodenális fekélynek vagy nyombélfekélynek is hívnak – veszélyes állapot lehet. A patkóbél – vagyis a vékonybél első része – az emésztés létfontosságú része. Amikor fekély alakul ki ezen a területen, a gyomorsav túl nagy mennyiségben jelenik meg, és kárt okoz a bélfalban.

A patkóbél gyulladás tünetei

A patkóbél fekély nem mindig okoz tüneteket, de néhány esetben észrevehető lehet. Az emberek gyakran hasi fájdalmat észlelnek közvetlenül az étkezés után, vagy éjjel. Ezenkívül a hasi fájdalom kifejezetten intenzív lehet, ha a gyomor üres. Egyes betegek azt észlelik, hogy a fájdalom jelentősen enyhül, ha ennivalót fogyasztanak, vagy savsemlegesítőt szednek.

Néhány más tipikus tünet, amelyeket érdemes figyelembe venni, a következők: a hányinger és a hányás, különösen, ha vért tartalmaz, szintén a gyenge étvágy és a fogyás. Hasmenés vagy székrekedés is előfordulhat néhány esetben. Bizonyos embereknél az émelygés, a túlzott teltségérzet, a puffadás és a bélgázok nagy mennyiségben történő megjelenése is előfordulhat. A patkóbél gyulladás tünetei komolyságot sugallnak és orvosi beavatkozást igényelnek.

A patkóbél fekély gyógyszeres kezelése hasonló a gyomorfekélyben alkalmazott gyógyszerekhez, az életmódváltozások nagyon hatékonyak lehetnek a patkóbél fekély kezelésében, de nélkülözhetetlen az orvosi felügyelet és a rendszeres ellenőrzések, hogy biztosítsák a teljes gyógyulást és megelőzhető legyen a lehetséges szövődmények kialakuláas.

Vastagbél Fekély Kezelése: Mit Kell Tudni?

Az orvos valószínűleg gyógyszeres kezelést javasol a tünetek enyhítésére és a fekély gyógyítására. Mindezek közül a leggyakoribbak az antibiotikumok, protonpumpa-gátlók és a H2-blokkolók. Az antibiotikumok hivatottak kiirtani a fekély kialakulását okozó baktériumokat, míg a protonpumpa-gátlók és a H2-blokkolók csökkentik a gyomorsav termelődését, ezzel elősegítve a fekély gyógyulását.

Fontos megjegyezni, hogy bár ezek a gyógyszerek segíthetnek a tünetek kezelésében, a fekélynél mélyebb, komolyabb problémák is fennállhatnak, mint például a vastagbélrák. Ezért fontos, hogy rendszeresen keressen fel orvost, és kövessen minden általa javasolt vizsgálatot.

Emellett javasolt az egészséges életmód, kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás és a stressz csökkentése. Ezek a tényezők hozzájárulhatnak a fekélyek megelőzéséhez, és az immunitás erősítéséhez, mely segíthet a baktériumok elleni harcban.

A vastagbél fekély kezelése hosszú folyamat lehet, és sok türelemre van szükség.

A peptikus fekély szövődményei

A peptikus fekély nem csak kellemetlen tüneteket okoz, de sajnos esettől függően szövődményekkel is járhat, amelyek komolyabb betegségek kialakulásához vezethetnek. Ezek közé tartozik a vérzés, perforáció, a gyomor vagy nyombél szűkület és a rosszindulatú daganat kialakulása.

Gyomorvérzés

A peptikus fekély gyakori szövődménye a gyomorvérzés, vagyis a gyomorba vér gyülemlik.

A gyomorvérzés hirtelen kezdődő és súlyos tüneteket okozó egyben életveszélyes állapot lehet. Az enyhe tünetek között a halvány színű vagy fekete széklet, a fáradtság és a légszomj található. Ha vér jelenik meg a hányásban, vagy a székletben – ami gyakran kávézacc-szerűnek tűnik – az már egy súlyosabb tünet. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnali orvosi segítséget kell kérnie.

A gyomorvérzés kezelése függ annak súlyosságától és a vérzés forrásától. Enyhébb esetekben gyógyszeres kezelés szükséges, míg a súlyosabb esetekben műtéti beavatkozásra lehet szükség. Fontos azonban tudni, hogy az orvosi beavatkozás csak rövid távú megoldást jelent – a végső gyógyulás a fekély alapvető okának kezelésétől függ.

Perforáció

A fekély további elfajulása esetén az emésztőrendszer falán keresztüllyukadt (perforált) fekély is kialakulhat. Ez súlyos, életveszélyes állapot, ami műtéti beavatkozást igényel.

Szűkület

A fekély gyógyulása során hegszövet képződhet, ami a gyomor vagy a nyombél szűkületét okozza, megakadályozva az étel normális haladását az emésztőrendszerben. Ez a szövődmény rendszerint fájdalmat és hányást okoz, és gyakran műtéti beavatkozást igényel.

Rosszindulatú daganat

A peptikus fekélyek néha az emésztőrendszer rosszindulatú daganatainak előfutárai lehetnek, különösen, ha Helicobacter pylori fertőzés is jelen van. Ennek elkerülése érdekében rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges.

A peptikus fekélyben szenvedőknek jelentősen növekszik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is. Ezért ezeknek a szövődményeknek a megelőzése végett rendkívül fontos a fekély hatékony kezelése és a helyes életmód kialakítása.

A Peptikus Fekély Prognózisa

Sok tényező befolyásolja a peptikus fekély gyógyulásának esélyét. Szerencsére, az esetek nagy többségében, a megfelelő kezelés mellett a fekélyek 90-100%-os sikeres gyógyulási aránnyal rendelkeznek. Azonban fontos megjegyezni, hogy a gyógyulás sebessége és sikere nagymértékben függ a beteg általános egészségi állapotától, az életmódváltások betartásától, a gyógyszeres kezelés betartásától, valamint a fekély méretétől és helyzetétől.

Azoknál a betegeknél, akik szigorúan betartják az orvosi utasításokat és változtatnak életmódjukon, jelentősen növelhető a gyógyulás esélye. Ez magában foglalja az alkohol, a dohányzás és a nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID-k) kerülését, valamint a megfelelő étrend betartását. Azok a betegek, akiknél a fekély baktérium, a helicobacter pylori miatt alakul ki, antibiotikumokkal történő kezelése elengedhetetlen a sikeres gyógyuláshoz.

A Peptikus Fekély Gyógyulási ideje

A fekélyekkel kapcsolatos legfontosabb dolog az, hogy az időben történő és megfelelő kezelés jelentősen hozzájárul a gyors gyógyuláshoz és a komplikációk megelőzéséhez. Azonban általánosságban elmondható, hogy a peptikus fekélyek többsége 1-2 hónap alatt gyógyul meg a megfelelő kezelés mellett.

Néhány esetben a fekélyek gyógyulása hat hónapon keresztül, vagy még tovább is eltarthat. Krónikus betegséggel küzdők esetében mint pl. Zollinger – Ellison szindróma a kezelés hosszú távú, akár élethossziglan eltartó lehet. Ha a tünetek nem javulnak, vagy rosszabbodnak a kezelés alatt, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Gyógynövények hatása a peptikus fekélyre

Általánosan elmondható, hogy a gyógynövény-szereket nem szabad fő kezelési formaként használni peptikus fekély esetén – kérjük ki ehhez egészségügyi szakember tanácsát. Azonban néhány növény segíthet a tünetek enyhítésében, és kiegészítő kezelésként alkalmazható.

A kamilla például népszerű hazai gyógynövény, mely gyomornyugtató hatásairól ismert. A kamilla tea a gyomorban lévő fekélyek kezelésében is előnyös lehet, mivel csökkentheti a gyomorsav termelést és gyógyító hatású lehet az emésztőrendszer nyálkahártyáján.

Egy másik gyógynövény az édesgyökér, amelyet gyakran használnak a gyomorfekélyek kezelésére. Az édesgyökér alkalmas lehet a gyomorhártya megerősítésére és a gyomorsav termelésének csökkentésére.

A szentjánoskenyér gyakran használt alternatív gyógymód a gyomorfekélyek ellen, mert védelmi réteget képez a gyomor belső felületén, ezzel segítve a nyálkahártya gyógyulását.

Az állatkíséreletekkel végzett tudományos kutatások mindmáig sok természetes növényekből kivont, kiemelkedő peptikus fekély ellenes  aktivitást mutató fitokomponensről számol be, mint pl.: a szkvalén (anyanövény -Muntingia calabura), brasiliensz sav (anyanövény-Callophyllum brasiliense), ligusztilid (Angelica sinensis), allitridin (anyanövény, fokhagyma – Allium sativum), rutin (Stryphnodendon rotundifolium), rozmarinsav (Ocimum tenuiflorum), kurkuma (Curcuma longa) stb. Bár a preklinikai vizsgálatokban ígéretes eredmények születtek, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy biztonságosságukat és hatékonyságukat embereken is biztosítani lehessen.

Előzze meg a Peptikus Fekélyt: Életmódváltási Tippek és Ötletek

A mindennapi szokások és az életmódváltások hozzájárulhatnak a peptikus fekély megelőzéséhez. Vizsgáljuk meg összefüggést a két terület között.

Elsősorban fontos megjegyezni, hogy a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás kulcsszerepet játszik a gyomor és a bélrendszer egészségében. Kerüljük a magas zsírtartalmú ételeket, az alkoholt, a fűszeres ételeket, illetve a dohányzást is mellőzzük, a gyakori és nagy mennyiségben való fogyasztásuk.

A rendszeres testmozgás kiemelten fontos. Nem csak az általános jó közérzet fenntartása érdekében, de az emésztési folyamatok elősegítésében is jelentős szerepet játszik. Nem kell rögtön a legnehezebb edzési módokat választani, már a napi séták is segítenek.

A stressz csökkentése is fontos részét képezi a peptikus fekélyek megelőzésének.

Végül, de nem utolsósorban, ne feledkezzünk meg az orvosi vizsgálatokról. Időnkénti szűrővizsgálatok nagyban hozzájárulhatnak a különböző betegségek korai felismeréséhez, beleértve a peptikus fekélyeket is.

Források

 1. Peptic Ulcer
 2. Peptic Ulcer Disease
 3. Ulcer Treatment and Prevention
 4. A Review on Herbal Drugs Used in the Treatment of Peptic Ulcer
 5. Plants and phytochemicals for treatment of peptic ulcer: An overview
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.