Afta: A Szájfekély Tünetei, 8 Legyakoribb Oka és 2 Hatékony Kezelési Útvonala

Az afta, más néven aftás fekély vagy szájfekély, olyan állapot, amelyet a szájüregben, a nyelven, az ínyen, ajkakon, a torok közelében  kialakuló egy vagy több apró fekély képződése jellemez. Ezek a fekélyek általában szürkés-fehéres vagy sárgás színűek, vöröses gyulladt szegéllyel. A hólyagok kialakulását szúró égető érzés előzi meg. A hólyagok pár nap után kifakadnak, majd gyógyulnak.

Az afta típusai

Az afta a hólyagok mennyisége, elhelyezkedése és mérete alapján általában három típusba sorolható:

 1. Afta minoris (vagy Mikulicz-féle afta): mint latin neve is sugallja, kis méretű afta, mérete 2-8 mm között, a leggyakoribb típus. Felnőttek és gyermekek esetében is kialakulhat, többnyire a belső ajkakon, vagy arcon jelentkezik egy szabályos kör alakú piros fekély formájában. Viszonylag könnyen és gyorsan gyógyul.
 2. Afta majoris (Suttom-féle): az afta mérete nagyobb mint 10 mm, mélyebb szöveteket is érinthet, fájdalmasabb viszont ritkán fordul elő. Szabálytalan forma jellemzi, a gyógyulási idő hosszabb (akár 1 hónap) és hegképződéssel zárul.
 3. Herpetiform afta (Cooke-féle) : egyes írások szerint főleg a nőkre jellemző ez a ritka herpesz formájú afta hirtelenszerű megjelenése. Egyszerre sok kicsi hólyag képződik amely aztán egy nagy méretű fekéllyé érik. A herpesszel szemben ez nem fertőző eset, mivel nem vírus okozza. Pár hét alatt gyógyul, a gyógyulás utáni hónapokban gyakori a kiújulás esélye.

Mi az afta oka?

Az afta pontos oka nem teljesen tisztázott. Úgy vélik, hogy elsősorban az immunrendszer különböző tényezők által kiváltott zavara áll a háttérben. Ilyen tényezők lehetnek a

 • vitamin- és ásványi anyag hiány (például folsav, B12, vas, cink),
 • fizikai trauma (például az arcba harapás vagy a szájba kapott ütés),
 • hormonális változások (pubertáskor, menstruáció vagy terhesség alatt),
 • kemény vagy nagyon forró ételek fogyasztása,
 • stressz és szorongás,
 • genetikai tényezők,
 • vírusos vagy bakteriális fertőzések, 
 • száj belsejének kisebb sérülései (pl. fogászati beavatkozások során).

Bizonyos betegségek is hozzájárulhatnak az afta kialakulásához, ilyen pl. a cukorbetegség. A cukorbetegek magas glükóz szintje nemcsak a vérben, hanem a nyálban is megmutatkozik, a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenálló képességük és a szájszárazság (alacsony nyálszint) kedvez a gombák, baktériumok elszaporodásának, ami szájpenészt, máskor afta kialakulását okozza.

Egy másik betegség, a több szervrendszert is érintő Behcet-kór. Jellegzetessége, hogy kezdő tünetként szájüregi fekély jelentkezik a betegek kétharmadánál.  

Hajlamosító állapot lehet a gluténérzékenység is. A lisztérzékenyek többnyire emésztőrendszeri problémákkal küzdenek, de emellett jelentős lehet a nyelvet érintő gyulladás amit afta megjelenése is kísérhet.

Hogyan zajlik az afta vizsgálat?

Az aftát általában fizikális vizsgálat útján diagnosztizálják. A háziorvos szürkéssárga bevonattal borított, esetleg fehér vagy vörös udvarral körülvett kis vörös fekélyeket talál a szájüregben. Bár az aftára nincs specifikus vérvizsgálat, más okok kizárására vérvizsgálatot lehet végezni. Ezek a vizsgálatok általában teljes vérképet, valamint vas-, B12-vitamin- és folsav szint-vizsgálatot tartalmazhatnak.

Mennyi az afta gyógyulási ideje?

Az afta gyógyulási ideje általában 7-14 nap, ez idő alatt spontán gyógyul, az esetek többségében nem okoz különös gondot, viszont fájdalommal jár. A fájdalom és az égető érzés az első napokban erőteljesebb, nehezíti az étkezést, az afta körüli terület nagyon érzékeny. A gyógyulás utolsó fázisában a tünetek enyhülnek.

Az afta kezelése

Az afta sajnos nem gyógyítható, de sokat tehetünk a megelőzés és a tünetek enyhítése érdekében. Ha már kialakult az afta elsősorban a helyi kezelés jelenthet gyors enyhülést, a szájüregben alkalmazható ecsetelők, öblögetők, gélek segítségével. Amennyiben gyakran visszatérő aftával küzdünk, illetve vitamin- és ásványi anyag hiány igazolódik, akkor a pótlást a szájon át szedhető készítményekkel érdemes biztosítani a szervezet számára.

Az afta általában önmagától is gyógyul, és csak ritka súlyos esetekben kell orvoshoz fordulni. Az enyhe esetek csillapítására néha elegendő a házi praktikák bevetése (kamillás, meleg sós vizes vagy szódabikarbónás vizzel való öblögetés, ritkábban jegelés), erőteljesebb tünetekre, vagy azoknak akiknek praktikus megoldásra van szüksége sokféle patikai szer áll rendelkezésére.

Afta elleni helyi kezelés

A helyi tüneti kezelés lényege a fájdalom csillapítása, a szájüregben tartózkodó esetleges baktérium- gomba vagy vírus kiölése (fertőtlenítő hatású szájöblögetővel) vagy nagyon erős, étkezést és ivást akár beszédet akadályozó kínzó égő fájdalom esetén érzéstelenítő hatású szerek bevetése. Lássuk ezeket részletesebben az alábbiakban.

Fájdalomcsillapítás afta elleni krémek vagy gélekkel

Céljuk, hogy rövid időn belül csökkentik a fájdalmat és segítik a gyógyulási folyamatot. Napi többszöri alkalommal (3-4 alkalommal) az étkezések után egy órával vagy lefekvéskor érdemes használni őket, hogy minél több ideig ott tudjanak maradni a fekélyes területen.

Az Anaftin termékcsalád hialuronsav tartalmú, megköti a vizet és segíti a sérült hámréteg regenerációját. Jellegzetessége, hogy védőréteget képez a fekély területén, védi a sebet, megelőzi a további fertőzés kialakulását. Emellet az aloe vera kivonat tartalma pedig fokozza a seb nyugtató hatást.

Az Anaftin termékkínálat kiszerelése az afta többféle típusának a kezelését is könnyíti: az Anaftin gél csőrszerű adagolója pontosan az afta felszínére juttatja a gélt , az Anaftin spray a nehezen elérhető torok közelében lévő vagy csoportosan kialakult aftákra szórja a hatóanyagot, míg az Anaftin szájöblítő az elszórtan jelentkező fekélyek egységes kezelését szolgálja.

A Carbosan gél hatóanyaga a karbenoxolon-nátrium az édesgyökérből származik. Gyulladáscsökkentő, elősegíti a nyálkahártya gyógyulását, csökkenti a fájdalmat és vírusellenes hatású ezért az ajakherpesz tüneteire is alkalmazható, azaz az ajkak és a belső szájüregi afták tüneteire is.

Master Aid Afta Care gél összetevői semlegesítik az afta fájdalmas tüneteit, hialuron tartalma által segíti a gyógyulást.

Az Aperisan gél gyógynövény kivonatot, orvosi zsálya levelet tartalmaz . Csökkenti a gyulladást, enyhén nyálkaösszehúzó, baktérium- gomba- és vírus ellenes hatású.

Az Aphto Fix Afta elleni krém szintén védőfilmet képez az afta felszínén és ezáltal segíti a gyógyulást. Használata napi többszöri alkalommal javasolt.

A Kamistad gél lidokain és kamillavirág kivonatot tartalmaz, az enyhe gyulladás és fájdalom mérséklését szolgálja. Felnőttek és 12 év felüliek számára ajánlott, napi 3-szor kell alkalmazni kb. fél cm-es hosszúságú gélcsíkot.

A Gengigel klinikailag bizonyított és hatásos a szájfekélyek, sérülések, szájüregi sebek kezelésére. 0,2 % koncentrációjú hialuronsavat tartalmaz, afta esetén segíti a sérült gyulladt hámszövetek regenerációját, a szájüreg tisztán tartását. Teljesen biztonságos mindenki számára beleértve a gyermekeket, terhes és szoptató nőket is.  A Gengigel termékcsalád elérhető változata a gél, szájspray és a szájöblögető oldat. Adagolás: a gélt napi 3-5 alkalommal kell a fekélyre felvinni

Az Aphthasol 5%-os paszta az egyetlen vényköteles gyógyszer, hatóanyaga az Amlexanox, amelyet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) engedélyezett az aftás sztomatitisz kezelésére. Hatásmódja nem teljesen tisztázott, gátolja a gyulladásos mediátorok felszabadulását, gyorsítja a gyógyulást. Magyarországon nincs forgalomban. 

Fertőtlenítés – Afta kezelése szájnyálkahártyára alkalmazott oldatokkal

A szájüreg fertőtlenítésére használt hatóanyag mint a klórhexidin tartalmú Chlorhexamed oldat, vagy az  alkoholmentes Corsodyl jól kötődik a száj nyálkahártyájához, több órán át folyamatosan oldódik ki, így hosszantartó védelmet nyújt a káros baktériumokkal szemben. Alkalmazása: aftás gyulladás esetében napi kétszer, 10 ml kész oldattal kell 1 percen át öblögetni a tünetek megszűnését követő 2-ik napig.

A Tantum Verde oldat vagy sprayben benzidamin-hidroklorid van, gyulladásgátló, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító. Alkalmazása: garat tájéki gyulladásos folyamatok esetén a kezelés megkezdésekor a legelső alkalommal  hígítva ajánlott alkalmazni a készítményt (15 ml vizet adva a 15 ml tömény oldathoz), majd 15 ml (1 evőkanál) tömény Tantum Verde oldattal lehet folytatni az öblítést általában naponta 2-3, de legfeljebb 5 alkalommal. Bizonyos esetekben a 15 ml tömény Tantum Verde oldatot 15 ml vízzel felhígítva, szájöblítőként is hatásosan biztosítja a száj napi higiénéjét.
Tantum Verde Spray: egymás után 4 adag permetezése a szájba vagy garatba  naponta 5 alkalommal

A Curasept Afterapid szájöblögető innovatív DNS technikával enyhíti az afta okozta panaszokat. Összetételében teafaolaj, manuka olaj, ruszkogenin olaj, glicirretinsav és allantoin biztosítja az azonnali enyhülést és gyorsabb gyógyulást. Kisméretű, nagyméretű erős fájdalommal járó aftákra vagy kiújuló esetekre is alkalmas.

Alkalmazása: a tünetek megszűnéséig napi kétszer 10 ml oldattal 1 percig öblögetni, majd ezt követően legalább egy óráig nem szabad étkezni vagy inni.

A Phlogosol oldat (nátrium-szamárium-diszulfoszalicilát) helyi fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő, a torok és szájüreg különböző betegségei mellett ecsetelésre vagy öblögetésre használható kiújuló afták kezelésére is.

Adagolása : Felnőttek és öblögetni tudó gyermekek esetén 1 dl vízhez vagy kamilla teához 1-2 kávéskanál Phlogosol oldatot adni, jól elkeverni, majd az így elkészített oldattal szükség szerint naponta 3‑5 alkalommal lehet öblögetni.

Ecsetelésre: a kezelendő felületet a hígítatlan oldattal naponta 3-5 alkalommal ecsetelni. Belsőleg nem alkalmazható, lenyelni nem szabad!

A Glycosept oldat (akriflavin-korid, levomentol, rezorcin) baktériumellenes, az alkalmazás helyén fájdalom- és enyhe viszketés csillapító hatással rendelkezik. Torokgyulladás-, légcső- és gégegyulladás valamint gennyes és fekélyes szájbetegségekben ecsetelőként vagy öbögetőként is alkalmas.

Adagolása: szájöblítésre hígítva 100 ml vízbe 40 cseppet csepegtetni, ecsetelésre hígitatlanul kell alkalmazni. Gyermekkorban is használható, 3 éves kor alatt csak ecsetelőként. Belsőleg nem, lenyelni tilos!

Fitoral szájvíz összetett gyógynövényes komplexumai (mint pl. cickafarkfű, orvosi zsálya, kakukkfű, citromfű, fahéj, édes kömény, ánizs, szegfűszeg, gyömbér, narancs, borsosmenta) gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, vérzéscsillapító hatásuak.

Adagolása: napi 1-3-szori alkalmazása elősegíti a szájhigiéne helyreállítását, 1/2 pohár vízhez 10-15 cseppet kell adagolni.

A Gingisol fogíny és szájápoló oldat szegfűszegolaj és kamilla kivonata antibakteriális, gyulladáscsökkentő és enyhe fájdalomcsillapító oldat.

Alkalmazása: 0.5 langyos vízhez adagoljunk 5-10 cseppet és ezzel öblögessünk vagy közvetlenül kenjük az aftára kisméretű vattatamponnal, tiszta újjbeggyel napi 2-3 alkalommal.

Érzéstelenítés – szájban oldodó szopogatótabletták

A torokfájás kezelésére használt szopogató tabletták közül a helyi érzéstelenítőt (lidokain-hidroklorid) tartalmazó készítmények hatékonyan csillapítják a nagy mértékű fájdalmat. Ilyen pl. a Mebucain MINT, Septofort, Angised Mentol , Strepsils Plus, Dorithricin általában 6 éves kor fölött alkalmazhatók.

Belsőleges szerek afta ellen

Az afta pontos okát megszüntetni nem tudjuk, mivel nehéz behatárolni pontosan mikor mi miatt alakul ki éppen. Azonban olyan belsőleges szereket szedhetünk amelyek az immunrendszer erősítését szolgálják, vagy a hiányzó vitaminokat pótolják és ezáltal nyújtanak védelmet a kiújulásokkal szemben.

Az L- Lizin mint esszenciális aminosav, csökkenti a szájfekélyek kialakulásának esélyét, enyhítheti és megrövidítheti az afta gyógyulási idejét.

Adagolása: felnőtteknek az afta kialakulásának megelőzésére napi 500 mg, már meglévő afta kezelésére naponta 3×500 mg 3-5 napig .

A vitaminok közül különösen a folsav, B1-vitamin illetve a B12-vitamint hiánya vezethet afta kialakulásához. Komplexben vagy külön készítményként érdemes pótolni pl. a B1-vitamint napi 100-300 mg-nyi mennyiségben.

A D-vitamin  mint immunrendszer erősítő hozzájárul a fekélyek megelőzéséhez , a C-vitamin fontos a sebgyógyulás fázisában.

Az ásványi anyagok közül törekedni kell a vaskészlet és a cink raktárak megfelelő szinten tartására.

Amire figyelni érdemes

Ahhoz, hogy a gyógyulást segítsük és a szájfekély kellemetlen tüneteit minél inkább elviselhetőbbé tegyük figyeljünk az alábbi néhány tippre:

 • a szájhigiénia mint mindig, ez esetben is fontos, viszont kerülnünk kell a Natrium-Lauryl-Szulfát (SLS) tartalmú fogkrémek vagy szájápolási termékeket, ugyanis a legtöbb ilyen készítmény ezt a detergenst tartalmazza. Az SLS rontja a szájnyálkahártya védőrétegét, ezáltal a szövetek könnyebben irritálódnak és emiatt esélyesebb az afta kialakulása
 • ne fogyasszunk savas kémhatású italokat, leveket, szószokat mert ezek serkenthetik az afta kialakulását, illetve a már meglévő fekélyt irritálják
 • ne sértsük meg, ne piszkáljuk a fekélyes hólyagokat

Források

https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/amlexanox

https://www.diagnosebook.com/diving-deep-into-oral-canker-sores-symptoms-treatment-and-prevention/

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.