A Szaruhártya Fekély: Okok, Tünetek, Diagnózis és Kezelés

Ismerjük meg a szaruhártya fekély kialakulásának okait, tüneteit, és azt hogy hogyan lehet diagnosztizálni és kezelni ezt a súlyos szemproblémát. Tudjunk meg mindent a szaruhártya-fekély elkerüléséről és azok kezelési lehetőségeiről.

Mi a szerepe és hol található a szaruhártya ?

A szaruhártya a szemünk külső részét borító, átlátszó védő szövetrétege, amely kiemelten fontos szerepet játszik a fény és a képek befogadásában. Valójában a fény mintegy 70%-át a szaruhártya töri meg, biztosítva ezzel, hogy a képek élesen és világosan jelenjenek meg a retinán.

A szaruhártya alakja és szikrázó tisztasága elengedhetetlen a tisztán látás szempontjából. Egyrészt, befogadja és átirányítja a fényt a szem belső része felé, másrészt védi a szemet a káros külső hatásoktól, például a portól és a kórokozóktól is. A szaruhártya számos idegvégződést tartalmaz, ezért különösen érzékeny minden sérülésre és fertőzésre. Így tehát a szaruhártya rendkívül fontos, és mit sem ér az éleslátás, ha ez a kis szövetréteg nem működik tökéletesen.

Szaruhártya Fekély: Miért Alakul ki?

A szaruhártya fekély a szem szaruhártyájának gyulladásos beetgsége és maradandó károsodást okozhat a szemben, ha nem kezelik időben. De mi vezet ennek a súlyos állapotnak a kialakulásához? Több tényező is hozzájárul a fekélyesedés folyamatához. Ezt a problémát bakteriális fertőzések gyakran okozzák, de a szemet ért sérüléseket vagy égéseket is követheti a szaruhártya fekélyesedése. Mint a legtöbb betegség esetében, itt is rengeteg féle ok állhat fenn, ezért fontos, hogy pontosan megértsük, mi okozhatja.

A szaruhártya fekély kialakulhat bakteriális, vírusos, gombás vagy parazitafertőzés, a szem idült gyulladásos betegségei, vagy súlyos szemsérülések következtében. Mint tudjuk, a szemünk védelmét elsősorban a könnyfilm biztosítja, amely a szem szaruhártyájának hidratálását, táplálását és védelmét szolgálja. Ha ez a könnyfilm sérül, a szem védekezőképessége romlik, ami megnyitja az utat a különböző kórokozók előtt.

Különösen veszélyesek a különböző anyagok, idegen testek által okozott sérülések, melyek bejutva a szaruhártya szerkezetébe, károsíthatják azt. Ilyen esetben, a szem kiszáradhat, a könnyfilm elpusztul és a szaruhártyára rátelepedhetnek a kórokozók, ami gyors fekélyesedéshez vezethet.

Azt is fontos megemlíteni, hogy a szaruhártya fekély kialakulását jelentősen befolyásolhatják az immunrendszeri problémák. Ha az immunrendszer nem képes hatékonyan elpusztítani a szembe bejutott kórokozókat, nagyobb az esély a fekély kialakulására.

A szaruhártya fekély gyakorisága

A szaruhártya fekély évente körülbelül 1,5-2 millió embert érint világszerte. Sajnálatos módon a szaruhártya fekély az egyik leggyakoribb oka a látásvesztésnek és súlyos szemfájdalomnak, amelyek jelentősen befolyásolhatják az életminőséget. Ugyanakkor nem minden szaruhártya fekély eredményez maradandó látáskárosodást. Tény, hogy a megfelelő és időben történő kezelés nagymértékben segít a teljes gyógyulásban és a látás helyreállításában.

Szaruhártya Fekély Tünetei

Amikor a szaruhártya fekélyes állapotba kerül, a szemben számos kellemetlen tünet észlelhető. A tünetek az esetek túlnyomó többségében nem maradnak észrevételenül, és gyakran hozzájárulnak ahhoz, hogy a beteg orvoshoz forduljon.

Ezek a tünetek a következők lehetnek:

  • Vörös szem: Gyakran ez az első és leginkább szembetűnő tünet. A szem fehérje része vörösre változik, ami arra utalhat, hogy a szem sokkal több vért kap, mint általában. Ez a gyulladás egyik legjellemzőbb jele.
  • Fájdalom: A szaruhártya fekély fájdalmat okozhat, amely időszakosan vagy folyamatosan jelen lehet. A fájdalom mértéke ettől a betegtől és a fekély méretétől függ.
  • Zavaró látás: Lehet, hogy észreveszi, hogy a látása homályosabb, mint általában. Néha ez csak átmeneti, de befolyásolhatja a hétköznapi tevékenységeket, mint például az olvasás vagy a számítógép használata.
  • Fényérzékenység: A szaruhártya fekélyben szenvedő betegek gyakran érzékenyebbek a fényre. A fényes napfény különösen zavaró lehet, és szemüveget igényelhet.
  • Szemváladék: A szemváladék mennyisége megnövekedhet, különösen reggelente. Ez lehet fehér, sárga vagy zöld, és ragadós lehet, ami akadályozza a szem nyitását reggel.

Ha bármelyiket észleli ezek közül, sürgősen forduljon orvosához. A szaruhártya fekély komoly probléma, amely sürgős orvosi beavatkozást igényel.

Hólyag a szemen: hogy néz ki a szaruhártya fekély?

szaruhártya fekély
forrás: canva.com (A szaruhártya fekély jelei)

A legegyszerűbben talán azt mondhatnánk, hogy a fekély úgy néz ki mint egy átlátszó hólyag a szemen, vagy fehér folt a szemfehérjén. A szaruhártya fekély egy érzékeny területet hoz létre a szem felszínén, amely diszkomfortot és komoly szövődményeket is okozhat.

A szaruhártya fekély az esetek többségében jól látható a szemben. Ritka eset, amikor az átlátszó hólyag a szemen olyan parányi, hogy azt csak szemészeti vizsgálaton mutatható ki. A betegség elején a szemfelszín közepe fehéres vagy szürkés színt kap. Ezt a látható változást gyakran kisérheti szemirritáció, égő érzés vagy akár könnycsepp is. Ez a szürkés vagy fehér folt a szemfehérjén- fekély – elkülönül a környezetétől, és általában kissé kiemelkedik a szemfelszín felett, gyakran kör alakú vagy ovális és éles szélű. Idővel a fehér folt a szemfehérjén besárgulhat vagy barnulhat, ami azt jelzi, hogy a betegség előrehaladt.

A szaruhártya fekélyről nem szabad megfeledkezni, mivel súlyos esetekben látáskárosodást okozhat. Ezért fontos, hogy ha a fenti tüneteket észleljük, keressünk szemorvost a lehetséges szembetegségek kizárására és a szükséges kezelések elindítására.

Szaruhártya Fekély Diagnózisa: Hogyan Történik?

Sok esetben, a szaruhártya fekély tünetei könnyűszerrel észlelhetőek, azonban hivatalos diagnózist csak szakorvos állíthat fel. Kezdetben, a szemész orvos általános szemvizsgálattal kizárja a további szemproblémákat. Ezt követően, speciális fluoreszcein cseppet használ, mellyel megjeleníthető a fekély a szemfelszínen. A fluoreszcein világosan megfesti a sérült szaruhártya részeket, lehetővé téve az orvos számára a pontosabb diagnózis meghatározását.

Amennyiben a kezdeti diagnózis beigazolódik, és szaruhártya fekély alakul ki, további tesztekre lehet szükség annak meghatározására, hogy melyik kórokozó okozta a fertőzést. Ez magában foglalhatja a szaruhártya kenetvételét, hogy ezt laboratóriumi vizsgálatra küldjék. A teszteknek köszönhetően, az orvos képes lesz a megfelelő és személyre szabott kezelési terv elkészítésére.

A Szaruhártya Fekély Kezelési Módjai

Szaruhártya fekély
forrás:elements.envato.com

Sokféle lehetőség van a szaruhártya fekély kezelésére. Mindenekelőtt fontos meghatározni a fekély okát, mivel a kezelés módja erősen attól függ, hogyan alakult ki a fekély.

A szaruhártya fekély esetében a szemész extrém esetben veti be a sebészeti beavatkozás. Leggyakrabban azonban az antibiotikumok, antivirális vagy antifungális szemcseppek alkalmazva a fertőzések kezelése. Vegyük sorra a különböző terápiás lehetőségeket.

Gyógyszeres kezelések

Például, bakteriális fekélyek esetén gyakori az antibakteriális szemcseppek és szemkenőcsök alkalmazása. Ezek a kezelések rendszerint hatékonynak bizonyulnak a fertőzés okozta további károkozás megállításában.

Számos antivirális szemcsepp és szemkenőcs létezik, amelyek segíthetnek a vírusfertőzések, például a herpes simplex okozta fekélyek kezelésében. Ha gombás fekélyekről van szó, speciális gombellenes cseppeket írhat elő az orvos.

Sebészeti beavatkozások

Ha a betegség előrehaladt állapotban van vagy a szem fekély súlyos, szemészeti sebészeti beavatkozás lehet szükséges. A leggyakoribb eljárás a szaruhártya-átültetés, amelyet akkor alkalmaznak, ha a beteg szaruhártyája olyan mértékben károsodott, hogy a látás már nem állítható helyre más kezelési módszerekkel.

Milyen a szaruhártya kezelés hossza?

A szaruhártya fekély kezelésének hossza nagymértékben függ a fekély okától, típusától, méretétől és helyétől, valamint a beteg immunrendszerének állapotától és a kezelésre adott válaszától.

Általában a kezelés néhány hétig, ritkább esetekben néhány hónapig is eltarthat. Az elsődleges cél a szem fekély okozta fertőzés kiirtása, majd a gyógyulási folyamat elősegítése és a végső cél a szaruhártya teljes gyógyulása.

Ezért fontos, hogy betartsuk az orvos által előírt terápiát, és kövessünk minden utasítást a gyorsabb és jobb gyógyulás érdekében. A szem felületén kialakuló fekély komoly állapot, amely akár a látás elvesztését is eredményezheti, ezért a kezelés hossza nem a legfontosabb szempont. A legfontosabb a gyógyulás minősége, hogy a látás hosszú távon is megmaradjon.

A Szaruhártya Fekély Megelőzése: Praktikus Tippek és Tanácsok

Egyértelmű, hogy a szaruhártya fekélyek elkerülése sokkal egyszerűbb, mint a kezelése. Az alapvető szemhigiénia a legfontosabb elővigyázatossági intézkedés. Felmerül a kérdés: mi a teendő, hogy a szemeink egészségesek maradjanak? A válasz egyszerű, csak figyelmet igényel.

Mindenekelőtt ügyeljünk arra, hogy rendszeresen mossunk kezet, főleg mielőtt megérintenénk a szemünket. Ez segít elkerülni a kórokozók szembe kerülését, amely gyakran fekélyek kialakulásához vezethet. Emellett, ha kontaktlencsét használunk, mindig ügyeljünk a megfelelő tisztítás és karbantartás szempontjaira. Használjunk mindig sterilitást biztosító oldatot, és kerüljük el azokat a helyzeteket, mint például az uszodai fürdőzés, ahol a lencsék káros baktériumokkal találkozhatnak.

Fontos a rendszeres szemészeti vizsgálatok elvégzése is, főleg, ha korábban már voltak szemproblémáink. A szemész képes a legkisebb eltéréseket is észrevenni, ami korai diagnosztizálást és kezelést tesz lehetővé, mielőtt a betegség súlyosabbá válhatna.

Az egészséges életmód sem utolsó szempont. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő folyadékbevitel hozzájárul a szem egészségéhez is. Az alapvető vitaminok és ásványi anyagok, különösen az A-vitamin, mely segít fenntartani a szem egészségét, fontos szerepet játszanak. Próbáljunk olyan ételeket fogyasztani, amelyekben bőséges az A-vitamin, például a sárgarépa, a spenót vagy a kelbimbó.

Ezen felül igyekezzünk elkerülni a szemet erősen igénybe vevő tevékenységeket, mint például a hosszú ideig tartó számítógépezés, vagy televízió nézés.

Összegzés

Összefoglalva, fontos hangsúlyozni, hogy a szaruhártya fekély nem csak egy esztétikai probléma, hanem valójában sokkal többről van szó. Az esztétikai kellemetlenségen túlmenően ez az állapot jelentős fájdalmat okozhat, zavarhatja a látást és akár vaksághoz is vezethet, ha nem kezelik időben és megfelelően. Tehát mindig tartsd szem előtt, hogy a hólyag a szemen nem csak a szem külső megjelenését befolyásolja, hanem az egészséget és a jólétet is veszélyezteti.

Források

  1. Corneal Ulcer
  2. Corneal Ulcer: Symptoms, Causes and Treatment
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.