Csecsemőkori Kólika: Hasfájós Baba Kezelése

Ebben a cikkben bemutatjuk a csecsemőkori kólika okait, gyakoriságát, kezelési lehetőségeit, valamint azt, hogy hogyan segíthet a baba étrendjének megváltoztatása és az egészséges bélflóra fenntartása a kényelmetlen tünetek enyhítésében.

 • Hogyan enyhíthető a baba hasfájás?
 • Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre kólika ellen?

Mi a csecsemőkori kólika?

Sok szülőt a hasfájós baba látványa, sokszor a tehetetlenség érzésének súlyával nyomasztja. Egy új szülő számára talán kevés olyan dolog jelenthet mély aggodalmat, mint egy gyermek, aki láthatóan fájdalomban van és nem tudni, hogy fájdalmának mi az oka. 

Mielőtt még belemennénk a baba hasfájás részleteibe, egy dolgot fontos megjegyezni: a csecsemőkori kólika (más néven a hasfájós baba), bár nehéz időszak lehet mind a szülő, mind a csecsemő számára, ártalmatlan állapot és idővel magától is megoldódik.

Ha szülőként azt tapasztalja, hogy a csecsemője rendszertelenül sikít és láthatóan fájdalmat érez, mégpedig hosszabb ideig, több napig, esetleg hetekig is, akkor valószínű, hogy csecsemőkori kólikával, másnéven hasfájással küzd.  Számos szülő találkozik hasonló problémával, és az jó hír, hogy megoldások is vannak rá. Az információ hatalom, ezért következzenek az alapok.

A csecsemőkori kólika azt az állapotot jelenti, amikor egy egészséges csecsemő hosszabb ideig, a szokásosnál erőteljesebben, vígasztathatlanul sír vagy feszeng. A hasfájós baba síráas akár folyamatosan 3 óra hosszáig is eltart napi szinten,  minimum heti 3 alkalommal jelentkezik és több mint 3 hétig elhúzódik. A csecsemőkori kólika a baba 2 hetes korától kezdődően lép fel, és legfeljebb 4 hónapos korig tart. Igencsak ritka az az eset, amikor a hasfájós baba a 6-ik betöltött hónapjában lel nyugalomra.  Összességében rendkívül gyakori jelenség, szerte a világban minden ötödik csecsemőt érint.

Az okokat sokan kutatták már, és ámbár nincs konkrét érv, a gyakorlati tapasztalatok és a tudományos eredmények is segítenek abban, hogy mit tehetünk a kólika ellen . Először is tisztázzuk, hogy:

A csecsemőkori kólika nem egy betegség, ezért nincs specifikus gyógyszeres kezelése.

A csecsemőkori kólika tünetei

A hasfájós baba jellegzetes tünetei :

 • Szokásosnál erőteljesebb sírás vagy nyafogás, különösen bizonyos időpontokban, gyakran este.
 • A baba lábai behúzódnak a test felé.
 • A baba hasa feszült és puffadt.
 • A baba arca piroslást mutat, kézfejeiben ökölbe szorítja az ujjait.
 • A pihenő időszakok rövidebbek, és egyértelműen kevésbé pihentetőek.
 • A baba hosszabb ideig szopik és gyakori vagy erőltetett a széklete

Természetesen, minden baba egyedi és a csecsemőkori kólika tünetei is jelentősen eltérhetnek. Minden esetben érdemes szakemberhez fordulni, ha a baba fájdalmat érez.

Miért fáj a babák hasa?

Csecsemőkori kólika esetén könnyű elveszíteni a reményt. Kétségbeesett szülőként, azon tűnődhetünk, vajon mikor fog véget érni az 1 hetes baba hasfájása?

A hasfájós baba hátterében álló problematika csak részben tisztázott. Számos tényező játszhat szerepet a kólika kialakulásában, beleértve a túlzott gázképződést, az érzékeny beleket, az anyatej vagy a tápszer egyes összetevőivel szembeni intoleranciát és azon belül a laktóz intoleranciát is.

A baba hasfájás gyakran azért jelentkezik, mert emésztőrendszerük még nem fejlődött ki teljesen, így nehezen bírkóznak meg bizonyos ételek és italok feldolgozásával. Az 1 hetes baba hasfájással küzdhet a túlzottan felgyülemlett gázok miatt, ami fájdalmat és kellemetlenséget okoz.

A hasfájás babáknál ezenkívül a stressz és a feszültség miatt is létrejöhet. Például, ha a baba szorong, vagy ha szorongást érzékel a környezetében, szülői stressz esetén, az emésztőrendszerére gyakorolt ​​hatások miatt kólika alakulhat ki.

Szakértők szerint a babák beleiben lévő baktériumok milyensége is szerepet játszik a baba hasfájásban. Bizonyos “jó” baktériumok hiánya, amelyek segítenek az élelmiszer emésztésében, hozzájárulhat a kólika kialakulásához.

Mennyi babát érint a baba hasfájás?

A csecsemőkori kólika egy olyan jelenség, amely a csecsemők körülbelül 20%-át érinti, és nagyon megterhelő lehet a szülők számára. A kólika jelensége az egyik leggyakoribb ok, a miatt, amiért a szülők orvoshoz fordulnak.

A legfontosabb talán, hogy ne feledjük: a csecsemőkori kólika múló állapot. A kólikaval küzdő szülők számára viszont, a legjobb módszer a próbálkozás: megtalálni azt a módszert vagy kezelést, ami a leghatékonyabb a saját babájuk esetén.

Baba hasfájás különböző korokban

A hasfájó státusz a babák között igen gyakori. Bár sok esetben nincs komoly oka a fájdalomnak, a hasfájást gyakran kíséri nyugtalanság és sírás.

Érdemes tisztában lenni a ténnyel, hogy a hasfájás természetes jelenség az újszülöttek és a csecsemők körében. A gyomruk és a belek még fejletlenek, és időt igényelnek a szilárd ételek emésztésének megtanulásához. Azonban számos módszer létezik, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt a feszültséget, és segítenek a babának könnyebbé tenni az emésztési folyamatot.

Az Étrend Szerepe a Csecsemőkori Kólikában

csecsemőkori kólika
forrás: elements.envato.com

A baba étrendje fontos szerepet játszik a csecsemőkori kólika kezelésében és megelőzésében. Ugyanis a babának adott táplálék közvetlen befolyással van a bélrendszerére és így a hasfájásra.

A szoptatás során a csecsemő a gyomrába juttatott levegő is okozhatja a hasfájást. Az ügyes táplálás, lassabban, nyugalomban, esetleg szopóka használata segíthet ezen. Az anya étrendjének is befolyása lehet, bizonyos ételek, mint például a hüvelyesek, a tejtermékek vagy a csokoládé, átjuthatnak az anyatejen, és irritálhatják a baba érzékeny emésztőrendszerét.

Ha a baba már szilárd ételt fogyaszt, érdemes megfontolni a hasznos prebiotikus élelmiszerek bevezetését, mint például a banán, az articsóka vagy a vöröshagyma. Ezen élelemszerek segíthetnek a bélflóra egészségének megőrzésében, és csökkenthetik a kólika esélyét.

Végül, de nem utolsósorban,  az anyatejről tápszerre való áttéréskor, érdemes olyan terméket választanunk, amely speciálisan a kólikás csecsemők számára lett kifejlesztve. Ezek a tápszerek gyakran tartalmaznak olyan összetevőket, mint a prebiotikumok vagy a probiotikumok, melyek elősegítik az egészséges bélflóra kialakulását.

Egészséges Bélflóra a Csecsemőkori Kólika ellen

A csecsemők bélflórája fontos szerepet játszik a kólika megelőzésében. A pozitív bélflóra nem csak az emésztésben segít, hanem a csecsemőkori kólika megelőzésében is.

Az egészséges bélflóra fenntartása érdekében fontos, hogy a csecsemő megfelelő táplálkozást kapjon. Az ideális tápanyagbevitel biztosítja, hogy a bélben élő hasznos baktériumok támogatást kapjanak a szaporodásukhoz és túlélésükhöz. Így elősegítve a bélflóra egyensúlyát és az egészséges emésztést.

Egyes kutatások azt is megállapították, hogy a probiotikumok segíthetnek a kólika tüneteinek csökkentésében. Ezek a hasznos baktériumok segíthetnek megelőzni a gyomor-bélrendszeri problémákat, beleértve a csecsemőkori kólikát is.

Az egészséges bélflóra támogatása mellett a szoptatás is fontos szerepet játszhat a kólika megelőzésében. A szoptatás során az anyatej, mely magában foglalja az életfontosságú tápanyagokat és ellenanyagokat, segíthet a csecsemő bélflórájának egészséges fejlődésében.

Diagnosztizálás

A csecsemőkori kólika diagnosztizálása nem könnyű feladat, hiszen nincsenek konkrét tesztek, melyekkel ezt a problémát meghatározhatnánk. Az orvosok általában a tüneteket vizsgálják, és más betegségek kizárása után jutnak el a kólika diagnózisához.

A diagnózis felállításához a szülőknek részletesen kell beszámolniuk a baba viselkedéséről és tünetekről. A baba sírásának ideje, időtartama és intenzitása, valamint a hasfájás egyéb jelei, mint például a lábak behúzása, mind fontos részét képezik a diagnózis felállításának.

Más betegségek kizárása rendkívül fontos, mert több más egészségügyi probléma is hasonló tüneteket okozhat, mint például a GERD (a gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe), élelmiszer intolerancia, vagy akár valamilyen fertőzés.

Minden esetben konzultáljon gyermekorvosával, ha a baba rendszeresen és nyugtalanítóan sokat sír. Ő tudja a legjobban értékelni a tüneteket, és döntést hozni a további teendőkről.

Megoldások és Kezelési Lehetőségek hasfájásra babáknak

Vegyük sorra, melyek lehetnek azok a módszerek amelyek segíthetnek enyhíteni a hasfájós baba tüneteit és javítani a baba hangulatát.

Otthoni módszerek a hasfájós baba tüneteinek enyhítésére

Az alábbiakban néhány olyan lehetőséget mutatunk be, amit otthonunkban is alkalmazhatunk:

csecsemőkori kólika
forrás:elements.envato.com (Babamasszázs)

1. Babamasszázs: A babamasszázs segíthet a gázok elmozdításában a baba hasában, ezzel enyhítve a fájdalmat. Ez a gyakorlat kiváló módja akár az 1 hetes baba hasfájás enyhítésének, akár a baba és a szülő közötti kapcsolat erősítésének is.

2. Baba hordozása: A mozgás gyakran megnyugtatja a hasfájást a babáknál. Jó lehetőség erre a hordozó használata a napi séta vagy a ház körüli tevékenységek elvégzése alatt.

3. Zenehallgatás: a csendes lágy zene,  segíthet nekik ellazulni és elaludni. Kísérletezzünk különböző zenei stílusokkal, hogy megtaláljuk, melyik stílus tetszetősebb.

4. Szoptatási technikák: néha egy kis változás, például a védőnő által javasolt pozíciók használata, segíthet a babának jobban lenyelni a tejet.

5. A csendes környezet: a baba alvási környezete legyen csendes és nyugodt. Sok babának segít a csendes, sötét környezet, amikor aludni készülnek.

6. Táplálkozási változtatások: figyeljük meg, és próbáljuk kiszűrni ha valamely táplálék fogyasztáas után jelentkezik a hasfájás a babánál. Az anya megfelelő étrendje vagy diétája, illetve a tápszer cseréje is nagy mértékben csökkentheti a tüneteket.

Hatékony szerek a hasfájásra babáknak

Minden szülő álma, hogy csendes, nyugodt éjszakákat tölthessen el, mindazután, hogy napközben mindent megtesz a gyermek boldogságáért, fejlődéséért. De mi történik akkor, ha a kiságyból éjszaka hirtelen sírás hallatszik, és nem tudjuk, hogyan segíthetnénk a gyermeken? Hasfájó babákat látunk minden nap és tudjuk mennyire kimerítő lehet. Ebben a cikkben olyan gyógyszerekről olvashat, amelyek segíthetnek enyhíteni a babák hasi fájdalmait és megkönnyíthetik az éjszakákat, miközben világra nyílnak a szemek, és felfedezik a csecsemők új világát.

Espumisan szuszpenzió – Hatóanyaga Szimetikon

Csecsemőkori kólika

Az Espumisan egy olyan gyógyszer, amely elősegíti a gázképződés csökkentését a gyomorban és a belekben. A természetes vegyületek csoportjába tartozik, amelyek segítik a gázoldódás folyamatát. Csökkenti a felületi feszültséget, ami lehetővé teszi a gázok összeolvadását a gyomorban és a belekben. Ezáltal a gázok nagyobb buborékokká alakulnak, amelyek könnyebben távoznak a szervezetből.

A Szimetikon alkalmazása tehát csökkenti a puffadást és teltségérzetet, a gázbuborékok mennyiségét és méretét, enyhítve ezzel a hasfájást és a puffadást. A babák könnyebben ki tudják üríteni a gázt, ami segíthet a hasi fájdalom enyhítésében.

Ez a gyógyszer rendkívül biztonságosnak tekinthető, mivel nem szívódik fel a szervezetben, és gyakorlatilag változatlan formában ürül ki a szervezetből. Ezért a Szimetikont gyakran használják csecsemőkori kólika kezelésére mint biztonságos és hatékony szert.

Kétféle hatáserősségben elérhető a gyógyszertárban, Espumisan 40 mg/ml és Espumisan 100mg/ml-es koncentrációban belsőleges emulzió formájában.

Adagolás csecsemőkori hasfájás enyhítésére (3 hónapos kortól):

 1. Espumisan 40 mg/ml :Csecsemőknek 25 csepp (megfelel 1 ml-nek) a cumisüvegbe adagolva minden etetéskor, vagy a csecsemőnek szájba beadva minden szoptatás előtt vagy után
 2. Espumisan 100 mg/ml : csecsemőknek 5-10 csepp minden etetéskor

Coli Comfort (régi neve Colief) csepp- Hatóanyag Laktáz Enzim

Mivel a csecsemő emésztőrendszere még fejlődőben van, így az enzimkészlete sem teljes. A  babák számára kifejlesztett Colief cseppek laktáz enzimet tartalmaznak, mely segít lebontani az anyatej vagy tápszerben jelen lévő laktózt (tejcukrot). Az enzim hiányában a laktóz nem tud lebomlani megfelelőképpen, emésztetlenül áthalad a vékonybélből a vastagbélbe és az ott lévő baktériumok hatására bomlik le, miközben gázképződés keletkezik. Ennek következményeként pedig hasfeszülés és puffadás alakul ki.  A Coli Comfort csepp etetések előtti bevétele könnyebbé teszi a tej emészthetőségét a laktózérzékeny babák számára.

Adagolás: születéstől, 4 csepp etetések előtt kiskanállal szájba adva vagy a tápszerhez, anyatejhez keverve. Az adag nagyobb mennyiségű táplálék esetén 12 cseppig emelhető étetésenként.

BioGaia Protectis Baby Csepp – Hatóanyaga L. Reuteri

csecsemőkori kólika

A BioGaia Protectis Baby csepp jó megoldás nyújthat hasfájásra babáknak. Már egy adagja is minimum 100 millió élő Lactobacillus reuteri probiotikum törzset tartalmaz melyet anyatejből izoláltak.  A közelmúltban végzett tudományos kutatások kimutatták, hogy a probiotikus L. reuteri DSM 17938 kiegészítés jelentősen csökkentette a babák napi sírásának és nyugtalanságának idejét. A legtöbb vizsgálatban jelentős csúcshatást 3 hét után észleltek.

Adagolás: születéstől kezdve adható, napi 5 csepp kanálba vagy anyatejhez tápszerbe belekeverve, a nap bármely részében, étkezésektől függetlenül. Használat előtt felrázandó!

Bonolact Baby Csepp – Hatóanyaga L. Rhamnosus

cs

Csecsemőknek kifejlesztett magas minőségű Lactobacillus rhamnosus GG tartalmú élőflórás készítmény, szintén születéstől kezdve adható. Adagonként 1 milliárd élő, jótékony, a baba bélflóráját kiegészítő tejsavbaktériumot tartalmaz. A Lactobacillus rhamnosus GG törzzsel számos kutatás és vizsgálat készült, az egyik legkutatottabb probiotikum melyről jótékony hatást írtak le.

Adagolás: születéstől napi 1x9 csepp kiskanálba vagy a tejhez tápszerhez adva a nap bármely részében, étkezéstől függetlenül.

Osmobiotic Flora BABY Boiron – Hatóanyaga B.breve és L. Casei

Az Osmobiotic Flora 2 féle probiotikus törzset tartalmaz és adagonként 250 milló Bifidobacterium breve illetve Lactobacillu caseit juttat a szervezetbe. A termék előnye, hogy mikrokapszulázási technológia védi a baktériumtörzset, így ez ellenálóbb az emésztőenzimekkel szemben és nagyobb számú élő, a jó hatásért felelős probiotikum jutthat el a béltraktusba.

Adagolás: 1 hónapos kortól adható napi 5 csepp kanálba cseppentve vagy a táplálékhoz keverve.

Gripe Water Baby

A Gripe Water Baby növényi hatóanyagai a kapormag olaj, borsmenta olaj és ánizs olaj, emellett még nátrium-bikarbonátot tartalmaz. Ez a kombináció alkalmas az emésztés során felhalmozodó gázok enyhítésére és a hasfájásos panaszok csökkentésére.

Adagolás: 1 hónapos kortól napi 3x 2,5-5ml (3x 1 teáskanál), 2 éves kor felett 3x 2-3 teáskanál naponta.

Babapocak Teakeverék Naturland

Ez a teakeverék olyan gyógynövény komponenseket tartalmaz mint az ánizs, kömény, kamilla, koriander és citromfű,melyek hatékonyan enyhítik a hasfájós baba panaszait, hozzásegítve őket a jó közérzet eléréséhez, a nyugodt és görcsmentes állapot megőrzéséhez.

Adagolás: újszülőtt kortól, egy csésze szobahőmérsékletű tea, a nap folyamán több részletben kortyolgatva.

Források

 1. Treating infants’ colic
 2. A probiotikus Limosilactobacillus Reuteri (L. Reuteri) hatása a kólikás csecsemők sírási idejére

 3. Colic in Babies
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.