A probiotikum szedése: mikor, kinek javallt és melyiket válasszuk?

A probiotikumok szedése kulcsfontosságú lehet az optimális emésztőrendszeri egészség eléréséhez és fenntartásához. Ezen felűl, léteznek olyan kórállapotok vagy betegségek amelyek esetében adagolásuk kimondottan javasolt pl. a széklet normalizáló, fertőzésgátló, emésztést javító, tápanyag felszívódás segítő bizonyított jellegük miatt. Mikor és kinek érdemes a probiotikum bevitelt elkezdeni, a cikkből kiderül.

A probiotikumok fontossága

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyeket, ha megfelelő mennyiségben fogyasztunk, kedvező hatással vannak egészségünkre. A probiotikumok jelentősége elsősorban abban rejlik, hogy támogatják az egészséges bélflóra kialakulását, ezzel hozzájárulva a gyomor-bélrendszerben fellépő kellemetlen tünetek kezeléséhez. Nézzük tovább, hogyan segíthetnek a probiotikumok a gyomor- és bélproblémák természetes otthoni kezelésében.

 • Az antibiotikum terápia mellékhatásai: Az antibiotikumok széles körben használtak bakteriális fertőzések kezelésére, azonban gyakran károsítják a bélflórát, ami hasmenést és egyéb gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat. A probiotikumok segíthetnek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, ezért fontosak az antibiotikum okozta hasmenés kezelésében.
 • Irritábilis bél szindróma: Egyes kutatások szerint a probiotikumok segíthetnek csökkenteni az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit, mint például a puffadás, a hasi fájdalom és a székrekedés.
 • gyulladásos bélbetegségek: A probiotikumoknak gyulladáscsökkentő hatásaik vannak, ezért lehetnek hatékonyak a gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn-betegség és az ulceratív kolitisz kezelésében.

A probiotikumok fontos szerepet játszanak a bélrendszer egészségének fenntartásában. Az egészséges bélflóra nélkülözhetetlen a megfelelő emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához, és az immunrendszer működéséhez. – Dr. István Kovács, gasztroenterológus

Az egészséges bélflóra szerepe a jó emésztésben

Mit is jelent az “egészséges bélflóra”? Nos, a beleinkben milliárdnyi baktérium él, amelyek nélkülözhetetlenek a jó emésztéshez. Mondhatni nincs jó emésztés egészséges bélflóra nélkül. Ezek a baktériumok képesek lebontani azokat a tápanyagokat, amelyeket a szervezetünk nem tudna, így segítve a szükséges vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

Az emésztőrendszer épsége kapcsolatban áll az immunredszer megfelelő működésével, a probiotikumok jótékony hatásának nagy szerepe van a természetes védekező rendszerünk fenntartásában is.

“Az egészséges bélflóra nem csupán a jó emésztésért felelős, hanem nagyban hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.”

Ez azért van, mert a bélbaktériumok segítenek az immunsejtek szabályozásában, így segítve a szervezetnek a káros mikrobák elleni harcban. Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, azonban szükség van a bélbaktériumok egészséges egyensúlyára – és ebben nagy szerepet játszanak a probiotikumok.

Probiotikumok és a bélflóra

A probiotikumok szervezetbe juttatása két úton mehet végbe tudatosan: élelmiszerekkel vagy kiegészítőkkel. Ezek a baktériumok nemcsak hogy túlélnek a gyomorsavak között, de képesek megtelepedni a beleinkben, ahol hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez.

Hogyan lehet a probiotikumokat beépíteni az étrendbe?

Probiotikum szedése
forrás: elements.envato.com

Az első és legfontosabb dolog, amit érdemes tudni, hogy a probiotikumokat nem csak kapszula formájában érhetjük el. Sok élelmiszerünkben megtalálhatóak ezek a jó baktériumok. Vannak természetes források, mint a fermentált élelmiszerek, amelyek közül néhány az alábbiakban olvasható:

 • Kefír: tejből készült erjesztett ital, ami a probiotikumok gazdag forrása. Egyre népszerűbb az egészségtudatos táplálkozásban.
 • Joghurt: a legismertebb probiotikum beviteli forrás, azonban nem minden joghurt tartalmaz probiotikumot, ezt a gyártók a termék címkéjén jelzik
 • Savanyú káposzta: főleg a nem pasztőrizált változata a jó
 • Kombucha: egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, a fekete édes teából készült ital, ami szintén sok probiotikumot tartalmaz. A kombucha gomba erjedéséből nyerik
 • Kimchi: Erjesztett zöldség, általában káposztaból készül, dél-koreai eredetű, hasonló a savanyú káposztához
 • Miso: fermentált szójababszósz, sok elkészíthető étel alapja
 • Erjesztett uborka: szintén remek probiotikum forrás, de ügyeljünk arra, hogy természetes erjesztésű legyen
 • Lágy sajtok: az élőflórás gouda, mozzarella és a cheddar sajt fogyasztása szolgálhat probiotikum forrásként

Érdemes azonban tudni, hogy nem minden fermentált étel tartalmaz probiotikumot, mivel a hőkezelés során a benne lévő baktériumok elpusztulhatnak. Megvásárolt élelmiszer esetén, ezért mindig ellenőrizzük a címkén feltüntetett élőflórás, probiotikummal dúsított kifejezést.

Hogyan válasszunk megfelelő probiotikumot?

Probiotikum szedése
Probiotic pills for better digestion and intestinal flora

A megfelelő probiotikum kiválasztása alapjaiban meghatározza annak hatékonyságát és a gyomor-bélrendszeri problémákra gyakorolt hatását. Az alábbiakban láthatunk néhány fontos szempontot, ami segíthet a termék döntésben:

1. Törzs: Mindenki más, és ugyanez vonatkozik a bélflórára is. Ezért fontos, hogy a probiotikumokat hatóanyagaik (törzsek) szerint válasszuk ki. Az egyes törzsek különböző előnyöket kínálnak, például néhány jobban segít a puffadás vagy gasztrointesztinális rendellenességek kezelésében, míg mások inkább az immunrendszer erősítésében vagy a közérzet javításában hatásosak.

2. Koncentráció: Vegyük figyelembe a CFU (kolóniaalkotó egység) értéket a probiotikum készítmény dobozán. Minél magasabb a CFU érték, annál több élő és aktív baktérium található a termlékben.

3. Minőség: Keressük a GMP (Good Manufacturing Practices – jó gyártási gyakorlat) minősítéssel rendelkező termékeket, hogy biztosak lehessünk a termék minőségében és tisztaságában.

4. Hozzáadott anyagok: Kerüljük azokat a termékeket, amelyek felesleges adalékanyagokat, pl. mesterséges színezékeket, tartósítószereket vagy édesítőszereket tartalmaznak.

A probiotikumok biztonságosnak mondhatók, használatuk nem okoz különösebb mellékhatásokat, viszont túlzott fogyasztásuk jelentős gyomorproblémákat okozhat. Fontos, hogy mindig olvassuk el a termék használati útmutatóját, és kövessük az egészségügyi szakember tanácsait vagy a gyártó ajánlásait.

Probiotikumot mikor kell bevenni?

A probiotikumok szedésének nincsenek úgymondd nagyon szigorú szabályai, azonban néhány általános irányelv betartásával javíthatjuk a probiotikumok hasznosítását.

Ideális napszak: Általánosságban elmondható, hogy a probiotikumokat napközben érdemes bevenni, amikor az emésztőrendszer aktívabb. Ilyenkor a bélflórában lévő baktériumok is aktívabbak, ezzel elősegítve a probiotikumokkal bevitt baktériumok beépülését.

Étkezések előtt vagy alatt: A legtöbb probiotikum gyártó azt javasolja, hogy a tablettákat vagy kapszulákat étkezés előtt vagy közben vegyük be. Az étel segíthet védeni a probiotikumokat a gyomorsavtól, és így növelhetjük azok túlélési esélyét a belekben.

Mérsékelten gyomorbaj esetén: Ha rendszeresen gyomorégést vagy gyomorsav túltengést tapasztalunk, érdemes a probiotikumot lefekvés előtt bevenni. Ilyenkor a gyomorban lévő savszint alacsonyabb, így kevésbé rontja a probiotikumok túlélési esélyét.

Fontos megjegyezni, hogy a probiotikumoknak időre van szükségük, hogy pozitív hatást gyakoroljanak a bélflórára, ezért türelmesnek kell lenni. Javulást általában néhány hét rendszeres szedés után lehet tapasztalni.

Probiotikumok szedése különleges helyzetekben

Probiotikum várandósság alatt:terhes nőknek különösen oda kell figyelniük a bélflóra egészségére, mert ez hatással lehet a fejlődő magzatra is. Ebben az esetben a probiotikumokat étkezés közben vagy után ajánlott bevenni, amikor a gyomorsav szintje alacsonyabb.

Probiotikum szedése antibiotikum kúra alatt: Az antibiotikumok hatására a bélflóra megváltozik, csökken a hasznos baktériumok száma. Ebben az esetben a probiotikumok segíthetnek a bélflóra helyreállításában. Azonban fontos, hogy az antibiotikumot és a probiotikumot külön időpontban vegyük be, legalább 2-3 óra különbséggel. 

Gyógyszer szedése esetén: Bizonyos gyógyszerek, például a savcsökkentők, negatívan befolyásolhatják a probiotikumok hatását. Ezért ha rendszeresen szedünk ilyen gyógyszert, mindenképpen beszéljük meg orvosunkkal a probiotikum szedésének részleteit.

Probiotikum szedése gyermekeknél

A Lactobacillus reuteri, egy természetes probiotikum törzs, rendkívül hasznos lehet a szoptatott csecsemőknél jelentkező kólika kezelésében. Hatékony és ígéretes voltát több vizsgálat és meta-analízis is bizonyítja, melyből azt a követekztetést vonták le, hogy a Lactobacillus reuteri probiotikum adagolása jelentősen csökkentette a szoptatott csecsemőknél a sírási időt.

Azt is kimutatták, hogy a L.reuteri használata elősegíti a fertőzést okozó mikroorganizmusok esélyének a csökkentését, valamint a gyulladást okozó mediátor sejtek felszaporodását a szervezetben. A L.reuteri a reuterin nevű antimikrobiális vegyület termelése által főként a Gram-negatív baktériumokat gátolja, de egyéb hatásos metabolitjai mint pl. a reuterociklin hatással van a Helicobacter pylori, Salmonella, Escherichia coli vagy Clostridium difficile törzsek ellen is.

Összegezve, ez a különleges baktérium segíthet normalizálni a bélflórát, elősegítve ezzel a gázok termelődésének csökkenését és enyhítve az ezzel járó diszkomfort érzetet. Az efféle segítség nem csak a csecsemőnek jelent könnyebbséget, de a szülők számára is csökkentheti a stresszt, melyet a síró csecsemő okoz. A Lactobacillus reuteri tehát alapvetően fontos segítséget nyújt a csecsemőkori kólika természetes kezelésében.

A BioGaia Baby csepp Lactobacillus reuteri tartalmú étrendkiegészítő, melynek sajátosságai:

 • gyomorsav ellenálló baktériumtörzset tartalmaz, azaz a gyomorsav nem hatástalanítja a probiotikumot, és így épségben halad tovább a hatás kifejtésének helyére, azaz a belekbe
 • humán eredetű, anyatejből kivont
 • egy adagja minimum 100 millió élő baktériumtörzset tartalmaz
 • tehéntejfehérje -, laktóz-, glutén- és szacharózmentes
 • csupán a probiotikumokat tartalmazza, adalékanyag, tartósítószermentes.

Ezek a kedvező tulajdonságok szolgálják a BioGaia Baby csepp hasfájásos csecsemők tüneteinek az enyhítését már születéstől kezdve, csecsemők és kisgyermekek számára . Ajánlott adagja: napi 5 csepp a nap bármely szakaszában, étkezéstől függetlenül ( 1adag= 5 csepp).

Probiotikum szedése felnőtteknél

A felnőttek körében a probiotikumok alkalmazása  különösen nagy jelentőségű, olyan helyzetekben, mint a hasmenés, az antibiotikum-kúrás időszak vagy a Clostridium difficile fertőzés esetében. Ezekben az esetekben is meghatározó szerepe lehet a probiotikumoknak a gyógyulási folyamatban.

Hasmenés esetén a probiotikumok elősegíthetik az emésztési rendszer normális működésének helyreállítását, csökkenthetik a tünetek súlyosságát és a betegség idejét. Az antibiotikum-kezelések alatt pedig vissza állíthatják a bélflórát, amit az antibiotikumok gyakran megzavarnak.

Ezen felül a Clostridium difficile fertőzésben (gyakori fertőzés, mely főleg a kórházi és egészségügyi intézményekben töltött idő alatt kapható el vagy a távozás után jelentkezik), ami nyákos-véres hasmenéssel járó komoly bélbetegség, a probiotikumok alkalmazása a gyógyszeres kezelés mellett szintén segíthet.  Az eddigi kutatások eredményei azt mutatják, hogy a leginkább vizsgált Saccharomyces boulardii és egyes Lactobacillus probiotikum törzsek megakadályozhatják ezt a kórokozót a szaporodásban, végső soron pedig helyreállítják a beteg bélflóra egészségét és egyensúlyát.

Az Enterol orvosi vény nélkül kiadható gyógyszer, a Saccharomyces boulardii élesztőgomba törzsét tartalmazza, mellyel több száz tudományos kísérletet végeztek a hatékonyság és biztonságosság kimutatása végett. Legfontosabb jellegzetességek:

 • az Enterol biológiai eredetű hasmenéscsökkentő szer
 • előnye, hogy mivel gomba, az antibiotikumok nem hatnak rá, nem pusztítják el, ezért az antibiotikumos kezelések alatt az antibiotikummal akár egyidőben is adagolható
 • a legutóbbi kutatások a csecsemőkorban való alkalmazás biztonságosságát is bizonyítják, így már nem csak felnőttek és gyermekek részére, hanem csecsemőkorban is adható
 • a bélnyálkahártyára tápláló hatást fejt ki, emésztőenzimek aktivitását fokozza
 • kedvező immunológiai változást okoz a bélnedvben

Az Enterol  javallatai a gyógyszerbetegtájékoztató szerint az alábbiak:

 • akut hasmenés kiegészítő kezelése
 • antibiotikum-kúra melletti kiegészítő kezelés
 • megelőzésképpen utazással összefüggő hasmenés esetében
 • kiegészítő kezelés irritábilis-bélszindróma esetén

Enterol adagolása: a termék négy féle kiszerelésben kapható, az Enterol Neo 250 mg por és oldószer forma a kisebb korosztály adagolását könnyíti, az Enterol 250 mg por vagy kapszula és az Enterol 500 mg por a felnőttek részére ajánlott. Az ajánlott napi adag 1-2 alkalommal 250 mg.

Enterol ellenjavallata: károsodott/legyengült immunrendszeri állapotokban nem javasolt, elővigyázatossággal adható HIV fertőzés vagy kemoterápia és sugárkezelés esetében.

Probiotikum szedése időskoruak esetében

Az idősebb korosztály gyakran tapasztal emésztési problémákat, mint például a székrekedés, melynek hátterében sokszor a bélflóra egyensúlyának felborulása áll. Ilyen esetben a probiotikumok nagy segítséget nyújthatnak. A probiotikumokban található egészséges baktériumok elősegítik a bélrendszer egészséges működését, ezáltal csökkentve a székrekedés gyakoriságát. Az idősebb korosztály számára kifejezetten fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű probiotikumok bevitele, hiszen az öregedéssel a test természetes módon veszít a bélflórája diverzitásából (sokszínűségéből), ami számos emésztési probléma forrása lehet.

Az egészséges bélflórához kiegyensúlyozott diéta tartozik, gazdag rostokban és fermentált élelmiszerekben, mint amilyen a joghurt vagy a kefir. Ha azonban ez az étrend nem kivitelezhető, vagy további támogatásra van szükség, jól jöhet a probiotikum kiegészítők szedése. Az időskorúak esetében különösen fontos, hogy ügyeljenek a megfelelő hidratáltságra és a változatos, egészséges étrendre a probiotikum szedése mellett, hogy a probiotikumok maximális, kedvező hatását elérhessék.

Összegzés

Bár a probiotikumok jelentősen hozzájárulhatnak a bélrendszer egészségéhez, fontos tudni, hogy nem minden probiotikum egyenlő. Különböző baktériumtörzsekre lehet szükség a különböző egészségi problémák kezelésére. Ezért mindig konzultáljunk orvosunkkal vagy a gyógyszerésszel a probiotikumok szedése előtt.

Források

 1. Evidence of Lactobacillus reuteri to reduce colic in breastfed babies: Systematic review and meta-analysis
 2. Probiotics in Clostridium difficile Infection
 3. Enterol betegtájékoztató
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.