A Kollagén Hatása: Fajtái, Fontossága és Hogyan Használhatjuk a Mindennapi Egészségért

Gondoljuk csak végig mily szerteágazó a kollagén hatása: a kollagén a bőrünk rugalmasságát, a csontjaink szilárdságát, az izmaink erejét, a hajunk fényét és még sok minden mást biztosít. De hogyan is működik pontosan?

Mi a kollagén?

A kollagén a leggyakrabban előforduló fehérje az emlősöknél,  a szervezetünkben lévő fehérjék mintegy harmadát a kollagén adja. A kollagénre épül a bőrünk, izmaink, csontjaink, inaink és szalagaink, emellett megtalálható számos más kötőszövetben is. A szervekben, vérkeringésünkben, sőt a bélrendszerünkben is jelen van.

 A kollagén szerkezete

A kollagén olyan szupramolekuláris alkotta egységekből áll, melyek a test sejtjei között található anyagban (extracelluláris mátrixban) helyezkednek el. Ezek segítik a sejtek megfelelő szerveződését és alakját a szövetekben. A sejtekkel való kapcsolatuk révén irányítják a sejtek szaporodását, fejlődését és mozgását is.

A kollagén család az élő szervezetekben 28 különböző kollagén típust foglal magában, és mindegyiket sajátos római számmal különböztetünk meg. Ezek közös tulajdonsága, hogy szerkezetük egymásba fonódó, hármas hélix alakú rostokból áll.  Ebben a spirálszerkezetben három fontos aminosav vesz részt: a prolin, a glicin és a hidroxiprolin. Néhány ezek közül – például az I. típusú kollagén – majdnem teljesen (96%) ebből a hélix szerkezetből épül fel, míg másoknak csak kis részét (kevesebb, mint 10%), mint például a XII. típusú kollagén, alkotja ez a forma. A kollagén család változatosságát sok tényező befolyásolja, többek között az eltérő α-lánc kialakulások, az egyes kollagén fajtákra jellemző  molekuláris izoformák és nagyobb szerkezetek, valamint a genetikai információk (promóterek és splicing) változatos felhasználáas.

A kollagén egy bonyolult szerkezet, amely több altípusra bontható, aszerint, hogy milyen alakja és funkciója van – vannak például kollagén rostokat felépítő fibrillumok, filamentumok és horgonyzó fibrillumok. Továbbá különbség van a kollagének között attól függően, hogy mely testrészünkben találhatóak: a porcban lévő kollagén más, mint a bőrünkben vagy a szaruhártyánkban lévő kollagén.

Nem csak a kollagének típusa számít, hanem az is, hogy milyen egyéb fehérjékkel és proteoglikánokkal vannak összekapcsolva. Ezek az összeköttetések lehetővé teszik, hogy a kollagén minél hatékonyabban működjön a testünkben. A fibrillogenezis, vagyis a kollagénszálak képződése nagyon bonyolult folyamat, amit még mindig kutatnak a tudósok. Ez a folyamat számos helyen lezajlik a sejtjeinkben, és bizonyos szerveinkben, mint például az inainkban, különösen aktív.

A kollagén fajtái

A fibrilláris kollagén, az a fajta kollagén, ami a gerincesek testében fordul elő legnagyobb mennyiségben. Ez a kollagén fontos szerepet tölt be a szerveink felépítésében, mert hozzájárul például a bőrünk és az ízületeink erősségéhez. Vannak olyan kollagén típusok is, amelyek csak nagyon kevés mennyiségben vannak jelen a szervezetünkben, de mégis nagyon fontosak. Ilyen például a IX. és a VII. kollagén, amik az ízületi porcunk és a bőrünk egészségéhez járulnak hozzá.

Emellett, a kollagénnek számtalan fajtája  különböző funkciókat lát el a szervezetben. A XIII. típusú kollagén, segít szabályozni a csontképződést, alkalmazkodva a csontok által elszenvedett mechanikai stresszhez. A XVII. típusú kollagén egy külső sejtszerkezet, a hemidesmoszóma egyik alapvető összetevője, míg a XXIII. típusú kollagénnek összefüggése lehet a prosztatarák kiújulásával és metasztázisával.

De nem csak ilyen, a test egészét érintő funkcióik vannak: a kollagén XIII, XVII és XXV fajtái speciális neuronokban is megtalálhatóak, a XXVIII-as fajta pedig túlnyomórészt neuronális szövetekben található meg. Itt a kollagén IV. típusú fajtája is megjelenik, kulcsszerepet játszva az idegrostok és izomrostok közötti kapcsolatban. A XIX. típusú kollagén szükséges a neuronális kapcsolatok, a szinapszisok kialakulásához az agy egy területén, a hippokampuszban.

Külön érdekesség, hogy több kollagénfajta, mint például a IV, VI, XVIII és XXV, fokozottan jelen van az Alzheimer-kóros betegek agyában, ahol kölcsönhatásba lépnek az amiloid béta peptid nevű, a betegség kialakulásáért felelős molekulával. Egyébként a XXV. típusú kollagén génjénekés az Alzheimer-kór kialakulásának összefüggését is kimutatták. Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a kollagén VI fajtája valamilyen védelmet nyújt a neurális sejteknek az amiloid béta peptid okozta károsodással szemben.

Ha a szervezetünkben túl sok a kollagén, akkor ez a felesleg a testünk sejtjei között, az úgynevezett extracelluláris mátrixban halmozódik fel. Ezt a folyamatot fibrózisnak hívják, és ezáltal változik meg a sejtek növekedése, differenciálódása és mozgása.

De a kollagének nem csak a szervek felépítésében játszanak szerepet. Különböző receptorokon keresztül kommunikálnak a sejtjeinkkel, és ezáltal szabályozzák azok működését. Tehát a kollagén nem csak egy “szép fibrillum”, hanem fontos része a szervezetünk működésének.

A Kollagén Hatása a Szervezetre

A kollagén proteinnek egyik legfontosabb szerepe, hogy támogatja a szövetek rugalmasságát és erejét. A kollagén molekulák gyűrűszerű struktúrája lehetővé teszi, hogy legértékesebb adottságainkat megőrizzük, mint például a bőrünk simaságát és rugalmasságát. Mikor bőrünk fonalaiba befűződik a kollagén, a hidratált állapotát tartja fenn, megőrzi fiatalos megjelenését. Ugyanez a hatás kiterjed a körmünkre és hajunkra. A kollagén nem csak erősíti őket, de ragyogóbbá és egészségesebbé teszi őket.

Emellett a kollagén kulcsfontosságú építőelem az izmok számára is. A hétköznapi tevékenységek, mint az emelés, hajlítás, és sportolás, izmainkat és ízületeinket teszik próbára. A kollagén erősíti az izmokat, növeli teherbíró képességüket, és elősegíti a gyors regenerációt.

A kollagén hiánya sokféle problémát okozhat, többek között ízületi fájdalmat, gyenge körmöket, kopott hajat és ráncos bőrt. Épp ezért nagyon fontos, hogy az étrendünkben megfelelő mennyiségben jelen legyen a kollagén, illetve hogy szükség esetén kollagén kiegészítőket is használjunk.

A Kollagén Bevitelének Hatása az Immunrendszerre

A kollagén segíthet a szervezetnek abban, hogy hatékonyabban küzdjön meg a fertőzésekkel. Ez azért van, mert a kollagén elősegíti a gyulladáscsökkentő fehérjék termelődését, amelyek segítenek megakadályozni a fertőzések kialakulását és terjedését.

A kollagén természetes antioxidáns hatásairól is ismert, amelyek segíthetnek eltávolítani a szervezetben felgyülemlett káros anyagokat. Ezáltal a kollagén a sejtek optimális működését is elősegítheti.

Hogyan Segíthet a Kollagén a Mozgásszervi Betegségekben?

Nézzük meg közelebbről, hogyan segíthet a kollagén a csontok és az izületek egészségében.

Az izületekben található porc kollagénből és proteoglikánokból áll, amelyek biztosítják az izületek rugalmasságát és ellenállnak a súrlódásnak. Az idő előrehaladtával és az életmód, a táplálkozás, az öröklött tényezők hatására a szervezeten belüli kollagénszint csökken, ami a porc anyagának vesztését és az ízületi fájdalmak megjelenését eredményezheti.

A kollagén bevitelének növelésével azonban jelentősen segíthetünk ezen a folyamaton. Számos kutatás mutat rá, hogy a kollagén, különösen a II. típusú kollagén, elősegítheti a porc egészségét és javíthatja az ízületi mobilitást, a térdizületi artrózisok állapotát.

Ámbár, a kollagén étrend-kiegészítőkkel készült randomizált, kontrollált vizsgálatok még hiányosak, néhány ilyen vizsgálat, amelyet elvégeztek, azt mutatta, hogy a kollagénpeptidek hatékonyak lehetnek a fájdalom enyhítésében a térdízületi gyulladásban szenvedők körében.

A Kollagén Különböző Típusai és Jellemzőik

Bár sok különböző típusú kollagén létezik, a leggyakoribb Típus az I., II., és III., amik a testben található teljes kollagén mennyiségének akár 80-90%-át is kiteszik.

Az I.Típusú kollagén a legelterjedtebb a testünkben. Ez a típus tartja össze bőrünk szerkezetét, támogatja a sebek gyógyulását és az érrendszer egészségét. A haj, a köröm, a bőr, a csontok, a szalagok és az ínszalagok is gazdagok ebben a kollagénben.

A II. Típusú kollagén elsősorban a porcokban található. Segítséget nyújthat az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésében, és létfontosságú az egészséges ízületek és izomtónus szempontjából.

III .Típus kollagén a Típus I-hez hasonlóan a bőr, a haj és a köröm egészségét segíti, valamint fontos szerepet játszik a szívműködésben is. A hízócsontok, a szervek és az artériák szintén gazdagok ebben a kollagénben.

A kollagén egyéb típusai közé tartozik a IV. Típus, ami kulcsszerepet játszik az agyunkban, és az V. Típus, ami segít a hajnövekedésben és a placentaképződésben a terhesség során.

Milyen Ételekben Található Meg a Kollagén?

forrás:canva.com (A kollagén természetes forrásai)

A szervezetünk természetes úton is hozzájuttathatjuk ehhez a létfontosságú fehérjéhez. Íme a legfőbb beviteli források:

 • Az első helyen a csontleves áll, amely igazi kollagén bombának számít. A csontleves elkészítése során a csontokban és a húsban lévő kollagén feloldódik, így könnyen felszívódik a szervezetben.
 • A másik nagyszerű forrása a kollagénnek a tengeri halak és tenger gyümölcseinek fogyasztása, mint a lazac, tonhal, kagyló és rák. Ezek az élelmiszerek különösen gazdagok kollagénben, és kiemelkedő aminosav tartalmuk miatt is érdemes őket rendszeresen fogyasztani.
 • Hasonlóan fontos a kollagén szempontjából a baromfihús, főleg a csirke és pulyka. Főként a bőrükben és csontjaikban van nagyobb mennyiségű kollagén.

A vörös húsok, így a marha- és disznóhús is jó források, de érdemes kiegyensúlyozottan fogyasztani őket, mivel ezek magasabb zsír és koleszterin tartalma is ismert.

Figyelem! A növényi élelmiszerek nem tartalmaznak kollagént, de megtalálhatóak bennük azok az aminosavak, vitaminok és ásványi anyagok, amelyek segítenek a szervezetnek a saját kollagénének előállításában. Például a piros zöldségek, mint a paradicsom, paprika és a cékla, vagy a nagy C-vitamin tartalmú gyümölcsök, mint a citrusfélék és az eper segítenek a kollagén termelésében.

Miért van Szükségünk a Mindennapi Kollagén Bevitelre?

Egyszerűen fogalmazva, a kollagén nemcsak a külsőnk hanem a belső rendünk fenntartásáért is igencsak szükséges. Ez az anyag elsődleges felelőse a bőr rugalmasságának, az inak és szalagok erősségének, az ízületek hajlékonyságának és az izomsejtek regenerációjának. A kollagén hiányát olyan  tünetek teszik érzékelhetővé, mint a fáradtság, a száraz bőr, a hajhullás,  vagy az ízületi fájdalom. Ezek a tünetek mindd megelőzhetők a mindennapi kollagénbevitellel.

De vajon miért lehet fontos a mindennapi kollagén bevitel? Figyelembe kell vennünk azt, hogy a szervezetünk természetes kollagén termelő képessége, csökken az életkor előrehaladtával. Ez lefordítva azt jelenti, hogy ahogy öregszünk, kevesebb és kevesebb kollagént termelünk, ami látható és érezhető változásokat okoz a testben. Ezért mondható, hogy a kollagén pótlása segít megőrizni a bőr egészségét, lassítja az öregedési folyamatokat, és enyhíti az ízületi problémákat.

Azt is érdemes tudni, hogy mindennapi kollagén bevitel nemcsak a bőr egészségét és a mozgásszervi rendszer funkcióját támogatja, hanem véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, elősegíti az emésztési folyamatokat, növeli az energia szintet, és javítja a hangulatot is.

A mindennapi kollagén bevitelt tehát nem csak a külsőnk, de az általános egészségünk megőrzése is megköveteli.

A Kollagén beviteli formái

A kollagén alapformájában a sajátos komplex szerkezete miatt a szervezet számára hasznosíthatatlan. Az étrendkiegészítőkben található kollagének zöme tulajdonképpen a kollagén aminosavakra bontott kisebb részleteit tartalmazzák. A hidrolizált kollagén és az UC-II kollagén, két, a tudomány által létrehozott kollagén forma. Ezeket kifejezetten azért hozták létre, hogy egyszerűbben és hatékonyabban juthasson a szervezetbe a kollagén, az emberi szervezet legfontosabb strukturális fehérjéje.

Mit Jelent a Kollagén Hidrolizálása és Miért Fontos Ez?

A kollagén hidrolizáláas alatt a kollagént nagy hőnek, savas környezetnek vetik alá,  vagy enzimek hatására történő lebontását követően kisebb, könnyen emészthető kollagén peptidekké. Ez azt jelenti, hogy a hidrolizált kollagén “előemésztett”, tehát a szervezet könnyebben és gyorsabban tudja felszívni, mint az eredeti, nagymolekulájú változatot.

De miért fontos ez? Nos, azért, mert a hidrolizált kollagén előnyei között szerepel, hogy hozzájárul az ízületek egészségének megőrzéséhez, segít a bőr hidratáltságának fenntartásában, valamint az öregedési folyamatok lassításában is szerepet játszik. A kollagén hidrolizálása tehát nem csupán az emésztőrendszerünknek tesz jót, hanem az egész szervezetünk jólétéhez nélkülözhetetlen.

Ennek ellenére fontos megemlíteni, hogy a kollagén hidrolizálása nem mindig jelenti azt, hogy egy termék ténylegesen hatással lesz az egészségére. A hidrolizált kollagén forrása és minősége ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb. Valamint, biztosítani kell a megfelelő adagolást és gyakoriságot is a kívánt eredmények elérése érdekében.

Összefoglalva elmondható, hogy a kollagén hidrolizálása fontos lépése annak, hogy a szervezetünk maximálisan fel tudja használni a kollagén előnyeit. Azonban, a helyes kollagén bevitel mellett az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott étrend is kulcsfontosságú a hosszú távú egészséged és jóléted szempontjából.

Melyek a Kollagén peptid források?

A kollagén peptidek forrása lehet állati eredetű, például bőr vagy csont, de növényi eredetű peptidek is léteznek. Az állati eredetű kollagén peptidek, mint például a halakból származóak, gyakran nagyobb mennyiségben tartalmaznak különböző aminosavakat, beleértve a glicint és a prolint, amelyek fontosak a bőr, a haj és a körmök egészségének fenntartásában. A növényi eredetű kollagén peptidek, bár nem olyan gazdagok aminosavakban, számos más mikrotápanyagot tartalmazhatnak, és jó lehetőséget jelentenek a vegetáriánusok számára.

A GAL  Sertéskollagén 100% kollagén peptidet tartalmaz, segíti a bőr fiatalos rugalmasságának megőrzését és az ízületek megfelelő működését, hajlékonyságát.

Natív, denaturálatlan kollagén

A denaturálatlan kollagén, más néven UC-II kollagén, egy speciális kollagéntípus, amelyet elsősorban porcokból nyernek ki. A denaturálatlan kollagén nagy előnye, hogy molekuláris szerkezete – a hármas hélix- változatlan marad a feldolgozás során, így képes megőrizni természetes biológiai aktivitását. Ez rendkívül fontos, hiszen így a kollagén molekulái szervezetben való felhasználását és beépítését hatékonyan segíti elő.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a UC-II kollagén több előnnyel is rendelkezik a hidrolizált kollagénnel szemben. Például a UC-II kollagén alacsonyabb adagban is hatékony a mozgásszervi rendszer egészségének javításában, beleértve az ízületi fájdalom csökkentését és a mozgékonyság növelését. A UC-II kollagén hatékonyan csökkenti az ízületi gyulladást, javítja az ízületek rugalmasságát és enyhíti az osteoarthritis tüneteit.

Mindemellett a UC-II kollagén segíthet a szervezetnek saját kollagénképző képességét fokozni, így hozzájárul a hosszú távú egészséges bőr, haj és köröm megőrzéséhez. A denaturálatlan kollagén erősíti a kötőszövetet, ez által szerepet játszik az izmok és inak egészségében is, így lehetővé téve számunkra, hogy aktívak maradjunk, és élvezhessük az életet!

Milyen Formában Fogyasszuk a Kollagént?

Lehetőségünk van választani több alternatíva közül, attól függően, hogy melyik a számunkra legmegfelelőbb változat.

Kollagén por, kapszula vagy kollagén ital- melyiket válasszuk?

Jelen kutatások szerint, még nem készült elegendő mennyiségű vizsgálat arra nézve, hogy egymáshoz viszonyítva a kollagén szilárd formában történő bevitele vagy a folyékony forma fogyasztása tudna hatékonyabb eredményeket nyújtani.  Általánosságban elmondható, hogy a folyékony kollagének, mint a kollagén ital felszívódáas és emészthetősége könnyebb és gyorsabb a szervezet számára, viszont mennyiségileg adagonként 5-10 grammnyi kollagén bevitelét biztosítják.

A kollagén por szedése, illetve a tabletták vagy kapszulák választása során a kollagén tartalom ált.ban magasabb, 10-20 gramm közé tehető. Adagolásuk kényelmes és egyszerű módját képezik annak, hogy a napi kollagénbevitelt biztosítsák. Ezek általában könnyen lenyelhetők és könnyedén hozzáadhatók a napi vitamin rutinhoz. Figyeljünk arra, hogy a termék minőségi legyen és gazdag kollagénforrásból származzon, például marhából vagy tengeri halakból.

Ha valaki inkább folyékony vagy por formát választana a számára nehézkes tabletta bevétel miatt, a kollagén por vagy kollagén ital formát választhatja. A kollagén por könnyen hozzáadható smoothie-khoz, shake-ekhez, vagy akár a reggeli kávéhoz is. A kollagén italok már előre keverve kaphatók, amelyeket közvetlenül fogyaszthatunk.

Az alábbi ábra a kollagén beviteli formáinak előnyeit és hátrányait foglalja össze:

kollagén hatása

A Kollagén Szedésének Szabályai és Ajánlásai

Az első, és talán legfontosabb szempont a kollagén szedését illetően: a minőség. Válasszunk mindig magas minőségű, természetes forrásból származó kollagén kiegészítőt. Például, ha lehetséges, kerüljük a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó termékeket, mert ezek akadályozhatják a kollagén felszívódását.

A hidrolizált kollagén jó választás lehet, mivel ez a fajta kollagén könnyebben felszívódik a szervezetben. Ehhez képest, úgy vélik, a natív kollagént – eredeti, kémiai úton nem módosított kollagén forma- tartalmazó étrendkiegészítők bevitele még hatásosabbm mert serkenti a szervezetet a saját kollagén termelésére.

A kollagén bevétel időzítése is fontos. Ajánlott, hogy reggel, éhgyomorra szedjük a kollagént, mert ekkor a legkevésbé terhelt a gyomor és így képes a maximális felszívódásra. Természetesen a legjobb, ha a napi adagot elosztjuk, például két kisebb adagra, hogy a szervezet egyenletesebben jusson hozzá a kollagén forráshoz.

A kollagén adagolása

Másik fontos szempont, az adagolás. A kollagén bevitelét a szervezet rendszerint jól tolerálja, de a túlzott adagolás elkerülése érdekében érdemes követni a gyártó ajánlásait. Az egyéni szükségletek és az életkor is meghatározhatják, hogy mennyi kollagénre van szüksége az embernek.

Bár az egyéni igények változhatnak, a szakértők általában 10-20 g kollagén peptid bevitelt ajánlanak naponta az optimális egészségügyi hatások eléréséhez. Az ajánlottnál nagyobb adag is elfogyasztható, ám fontos, hogy mindig konzultáljunk egészségügyi szakemberekkel az adagolásról és a személyes igényeinkről.

A kollagén mellékhatásai

Bár a kollagén nagyszámú pozitív hatással rendelkezik a szervezetre, fontos tudni, hogy néhány lehetséges mellékhatása is van. Mint minden táplálékkiegészítővel, a kollagénnel kapcsolatban is ajánlott orvossal konzultálni, különösen, ha egészségügyi problémákkal küzd, vagy más gyógyszereket szed.

A kollagén lehetséges mellékhatásai:

 •  gyomorban előforduló problémák: bizonyos esetekben a kollagén fogyasztása emésztési zavarokat okozhat, mint puffadást, hányingert és gyomorégést.
 • a bőr allergiás reakciója: viszkető, piros bőrt és kiütések megjelenése

A mellékhatások elkerülése érdekében mindig  az utasítások szerint  szedjük a kollagént és beszéljünk egészségügyi szakemberrel, a kollagén kiegészítő szedése előtt.

Kollagén és gyógyszer kölcsönhatások

Bizonyos kísérletek arra utalnak, hogy a kollagén által bevitt magas fehérjetartalmú étrend  befolyásolhatja egy adott vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatását:

 • Propranolol: A Clinical Pharmacology & Therapeutics című folyóiratban 1986-ban megjelent tanulmány szerint a magas fehérjetartalmú étkezés hatására csökkent a propranolol gyógyszer hatékonysága. Ilyen alapon, a hidrolizált kollagén tehát növelheti a bradikardia és a hipotenzió kockázatát, ha propranolollal együtt szedik.
 • Antikoagulánsok: A kollagén kiegészítők hatással lehetnek a véralvadási szerekre, beleértve a warfarint is. Ennek eredményeként a vér túlzottan hígulhat, ami veszélyeztetheti az egészséget.
 • Immunmoduláló gyógyszerek: Azoknál a személyeknél, akiknek immunrendszerét gyógyszerek gyengítik, például transzplantáción átesőknél, nem ajánlott a kollagén szedése, mert az potenciálisan aktiválhatja az immunrendszert.

Fontos! Egyes típusú kollagén termékek tartalmaznak egy különleges sziálsavas fehérjetípust, amit Neu5Gc-nek hívnak. Az emberi szervezet nem termeli ezt a fehérjét, viszont néhány állat természetesen előállítja, így állati eredetű kollagén-kiegészítőkbe bekerülhet. Ezért, ha immunhiányos vagy, fontos tudnod, hogy a Neu5Gc felhalmozódhat a szervezetedben, és immunreakciót válthat ki. Előfordulhat, hogy a szervezet idegen anyagként ismeri fel ezt a fehérjetípust, ami gyulladáshoz, és az immunrendszer további gyengüléséhez vezethet.  Immunhiányos személyek esetében igyekezzünk olyan kollagént választani, amely kimutathatóan Neu5Gc mentes, vagy kerülni kell ezt az összetevőt tartalmazó termékeket. 

Összefoglalásként pedig azt is érdemes megjegyezni, hogy mivel a kollagén alapja gyakran hal, marha vagy csirke, a halra, marhára vagy baromfira allergiás személyeknél allergiás reakciót válthat ki.

Hogyan növeljük a kollagén termelésünk?

Az alábbi vitaminok és ásványi anyagok támogatják a kollagén termelést a szervezetben:

 • A C-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges kollagéntermelés szempontjából. A testnek C-vitaminra van szüksége a kollagén szintetizálása során, elősegíti a prolin és a lizin aminosavak képződését, amelyek kulcsszerepet játszanak a kollagén képződésében.
 • Cink: A cink hatalmas szerepet játszik abban, hogy a testünk elég kollagént termeljen. Az aminosavak, melyekből a kollagén felépül, cinket igényelnek a képzésükhöz, és a cink hozzájárul a sejtek kollagén alapú struktúráinak támogatásához.
 • Réz: A réz mind a kollagén mind az elasztin termelésben közvetlen szerepet játszik. Ez a nyomelem segít előállítani és stabilizálni a kollagént, elősegítve ezzel a bőr rugalmasságát és egészségét.
 • Mangán: A mangán egy elengedhetetlen tápanyag, mely kulcsszerepet játszik a kollagén termelődésében és a sejtek antioxidáns védelmében. Az antioxidánsok segítenek blokkolni a szabad gyököket, melyek a kollagén rostokat bonthatják és korai öregedést okozhatnak.
 • Vas: A vas is kulcsszerepet játszhat a kollagén termelésben, ugyanis segít a szervezetnek a C-vitamint hasznosítani, amely – mint említettük – esszenciális a kollagén szintézisében.
 • A-vitamin: Az A-vitamin közvetlenül nem résztvevő a kollagén termelésben, azonban hozzájárul a bőr egészségének megőrzéséhez és a kollagén lebomlásának megakadályozásához. Alapvető vitamin a bőr szerkezetének megőrzése szempontjából.

Források

 1. The Collagen Family
 2. Collagen
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.