Húgyúti fertőzés kezelése: okok, tünetek és megelőzés

A húgyúti fertőzés kezelése nemcsak azért kulcsfontosságú, mert megszabadít a fájdalomtól és a kellemetlenségektől, de azért is, hogy megelőzze a komplikációk kialakulását. Miért alakul ki, hogyan kezelhető és mit tehetünk a megelőzése érdeképen a cikkben kiderül.

Húgyúti Fertőzések: Milyen Okok Állhatnak Mögötte?

A húgyúti fertőzések gyakran a baktériumok számlájára írhatók, melyek a húgyutakba kerülve gyulladást okoznak. Ezek a kórokozók többnyire a bőrön találhatóak, vagy a székletben, és könnyen bekerülhetnek a húgyúti rendszerbe.

A húgyúti fertőzések közül a leggyakoribbak az alsóhúgyúti fertőzések, beleértve a hólyaghurutot és a húgycsőgyulladást. Ezeket a leggyakrabban az E. coli baktériumok okozzák, amelyek rendszerint a bélben élnek. Az alsó húgyúti fertőzéseket nagyjából kétszer annyi nőnél diagnosztizálják, mint férfinél, elsősorban azért, mert a nők húgycsöve rövidebb, így a baktériumok könnyebben jutnak fel a húgyhólyagig.

A húgyúti fertőzéseket az alábbi kórokozók okozhatják:

 • Escherichia coli
 • Proteus mirabilis
 • Klebsiella pneumoniae
 • Staphylococcus saprophyticus
 • Enterococcusok.

A húgyúti fertőzések kialakulásának egyéb veszélyeztető tényezői között megtalálhatók:

 •  a bőrön lévő irritáció vagy sérülés,
 • az immunrendszer gyengülése,
 • bizonyos egészségügyi állapotok, mint a cukorbetegség vagy a vesebetegség
 • A hajlamosító tényezők a fertőzés kialakulására: a katéter használata, terhesség, a húgyúti rendszerben lévő szűkületek vagy szerkezetbeli eltérések, a vizelet elfolyást akadályozó tényezők (daganatok), húgyúti kövesség
 • illetve a nem megfelelően betartott higiéniai szokások is.

Sajnos, a felelőtlen antibiotikumhasználat a húgyúti fertőzéseket okozó baktériumok gyógyszerekkel szembeni  ellenálló képességének növekedéséhez vezetett. A bakteriális ellenállás azt jelenti, hogy a baktériumok képesek túlélni az antibiotikumok hatását. Ráadásul, az ellenállás (antibiotikum rezisztencia) képes terjedni a baktériumok között, növelve ezzel a multirezisztens fertőzések gyakoriságát. 

A Húgyúti Fertőzések Tünetei

A húgyúti fertőzések gyakran lappangva jelntkeznek, először észrevétlenül. Majd a fertőzés előrehaladtával, különböző tünetek jelenthetnek meg, melyek komoly fájdalommal és kényelmetlenséggel járhatnak. Ezen tünetek követése és azok időben történő felismerése rendkívül fontos, hogy a kezelést mielőbb megkezdhessük.

A húgyúti fertőzések jellegzetes tünetei a következők:

 • vizelési fájdalom (csípő, égő,szúró érzet)
 • gyakori késztetés a vizelésre, még akkor is, ha a hólyag üres
 • gyakori vizeletürítés
 • véres vizelet

A húgyhólyag fertőzést gyakran kíséri a hasi fájdalom, a vizelet zavaros vagy szokatlan színű lehet, sőt rossz szagú is. Ezenkívül egyes esetekben láz és rossz közérzet is társulhat a húgyúti fertőzéshez.

Veszélyes tünet lehet, ha a fájdalom a hát alsó részén jelentkezik, ami a vesék fertőzésére utalhat. Ezt gyakran kísérheti magas láz, hányinger és hányás. Ezen állapotok mint pl.a vesemedence-gyulladás orvosi sürgősségnek számítanak, hisz a nem megfelelő kezelés hiányában a veseszövet károsodása miatt vesefunkció zavarához vezethet, ezért azonnal kérjünk orvosi segítséget.

Határozottan érdemes odafigyelni ezekre a tünetekre, hiszen időben történő felismerés megkönnyíti a kezelést és segít megelőzni a komplikációkat.

A Húgyúti Fertőzések Diagnosztizálása

A pontos diagnózis felállítása a húgyúti fertőzések esetén nagyon fontos, hiszen minél előbb kezeljük a fertőzést, annál hamarabb elkerülhetőek a súlyos szövődmények. Nem beszélve arról, hogy a gyors gyógyulás elősegíti a jobb életminőséget is.

Általában, első lépésként a tünetek felvezetése és a fizikális vizsgálat mellett vizeletmintát kérnek az orvosok. Ezzel tudják kimutatni a baktériumok jelenlétét, valamint a vizeletben lévő fehérvérsejt-szám emelkedését is, ami a fertőzés jele. Súlyosabb esetekben pedig ultrahangos vizsgálatra is szükség lehet a húgyúti rendszer állapotának gondos elemzésére.

Az ultrahangos vizsgálat nem fájdalmas és segítségével az orvos pontos képet kaphat a húgyúti rendszerről és a potenciális problémákról.

 Húgyúti Fertőzés kezelése – Hólyaghurut

húgyúti fertőzés kezelése
Húgyúti fertőzés – E.coli baktérium 3D illusztráció
forrás: elements.envato.com

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nők köréből minden második személy valamikor átél egy hólyaghurut (akut cystitis) nevű megbetegedést, melynek első számú okozója az E. coli baktérium . A fizikális vizsgálat és tipikus tünetek jelenléte igazolja a húgyúti fertőzés diagnózisát.  A vizeletstix segít megerősíteni a gyanút, de ha a tünetek egyértelműek, nem feltétlen szükséges használni. Vizelettenyésztést csak abban az esetben ajánlatos végezni, ha felmerül a pyelonephritis kockázata, ha a tünetek nem tipikusak, vagy ha a kezelés ellenére sem javul a beteg állapota.

A kezelésben elsődleges szerepe van a foszfomicinnak és a nitrofurantoinnak, mint hatóanyagoknak. A foszfomicinnel történő kezelés rövid, többnyire csak három napig tart, és segít az esetek nagy részében. A mai ajánlások szerint kerülni kell az aminopenicillinek és a fluoroki­nolonok használatát ez esetben! Az aminopenicillinek fokozzák az antibiotikum rezisztenciát, míg az utóbbi már nem engedélyezett. Alternatív megoldásként felmerülhetnek a cefalosporinok és a sulfametoxazol/trimetoprim kombináció, bár az utóbbi inkább a férfiak kezelésére ajánlott, mivel az ők esetükben a húgyúti fertőzés gyakran prosztatagyulladással társul . Az antibiotikumok fajtája függ a fertőzést okozó baktériumtól és az esetleges antibiotikum-rezisztenciától. Fájdalomcsillapítót is előírhat az orvos a panaszok enyhítésére.

Az akut cystitis otthoni kezelésének egy másik módja a bőséges folyadékfogyasztás, ami felgyorsítja a gyógyulást és segít elkerülni a fertőzéseket a jövőben. A meleg borogatások vagy a meleg fürdők is segíthetnek a fájdalom enyhítésében.

A gyógyulási folyamatot gyógynövényes ülőfürdő is segítheti, mely kiválóan alkalmas a hólyaghurut tüneteinek enyhítésére. Például a kamilla vagy a cickafark jól ismert a gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásáról, ezért a belőlük készült fürdővíz hatékony lehet.

Ugyanakkor, mivel a húgyúti fertőzések visszatérőek lehetnek, fontos, hogy proaktiv módon járjunk el a megelőzésük érdekében. Kerüljük a szappanokat, tusfürdőket és higiénikus szereket, amelyek irritálhatják a húgyutakat és növelhetik a fertőzés kockázatát. Bizonyosodjunk meg róla, hogy mindig hólyagot ürítsünk, amikor szükségét érezzük, és ne tartsuk vissza a vizeletet. A megfelelő higiénia és a bőséges folyadékbevitel szintén segíthetnek megelőzni az akut cystitis kialakulását.

Súlyos húgyúti fertőzés kezelése

A komplikált vesemedence-gyulladás (pyelonephritis) vagy súlyos húgyúti fertőzések kezelése már kórházi fekvőbeteg ellátást és infúzión keresztül (parenterális) adagolt antibiotikumos terápiát igényel. A vizeletminta tenyésztése során megtudható, mely antibiotikumra érzékeny éppen a kórokozó. Laborvizsgálatokat is végeznek, megnézik a vesefunkciókat, elektrolitok és gyulladás paramétereire szűrnek.

A veselaborértékek nagy jelzőértékeket hordoznak, amikor a húgyúti fertőzések súlyosságát vizsgáljuk. A vesefunkció laboratóriumi tesztjei közé tartoznak a vérszérum kreatinin és a karbamid nitrogén (BUN) szintek mérésének vizsgálata, amelyek indikátorai lehetnek a veseműködés zavarának.

Amikor a kreatininszintek megemelkednek, ez arra utalhat, hogy a vesék nem tudják megfelelően szűrni a hulladékanyagokat a véráramból. Ezen felül a BUN szintek szintén növekednek, amikor a vesefunkció romlik vagy ha valakinek súlyos húgyúti fertőzése áll fenn. A BUN-teszt a vérben lévő karbamid-nitrogén mennyiségét méri. A karbamid-nitrogén egy olyan salakanyag, amelyet a vesék távolítanak el a vérből.

Másik fontos mérőszám a glomerulus filtrációs ráta (GFR). Ez kiszámítja, hogy a vesék milyen gyorsan szűrik a vért. Alacsony GFR értékek súlyos húgyúti fertőzésekre utalhatnak, mert a vesék nem képesek megfelelően működni.

Vizeletben végzett laboratóriumi tesztek, mint az urobilinogén, fehérje, vérsejtek és nitrit tapasztalhatóak szintén súlyos húgyúti fertőzés indikátorai lehetnek, különösképpen akkor, ha dominánsan az alsó húgyúti traktusban, a hólyag vagy a vesékben találhatók.

Az uroszepszis a húgyúti fertőzések egy súlyos formája, amikor a fertőzés elterjed a véráramban és súlyos egész testre kiterjedő gyulladásos válaszreakciót vált ki. Ez a jelenség gyakran az alsó húgyúti traktus, például a húgyhólyag vagy a vese fertőzésének következményeként jön létre.

Az uroszepszis gyakran alakul ki akkor, ha a húgyúti fertőzést nem kezelik megfelelően vagy időben. A baktériumok, amelyek a húgyúti fertőzést okozzák, képesek elterjedni a véráramban és bejutni a szervezet más részeibe, így kiváltva a szepszist. Ilyenkor a szervezet reakciója nemcsak a fertőzésre irányul, hanem önmaga ellen is, ami akár többszervi elégtelenséghez is vezethet.

Annak érdekében, hogy megelőzzük az uroszepszis kialakulását, fontos, hogy minden húgyúti fertőzést időben és megfelelően kezeljünk. Minél hamarabb felismerjük a tüneteket, és minél korábban kezdődik el a kezelés, annál nagyobb a beteg gyógyulási esélye és annál kisebb a komplikációk kialakulásának kockázata.

Húgyúti Fertőzés Gyógynövényes kezelése

húgyúti fertőzés kezelése
forrás: elements.envato.com

A Belsőleg alkalmazott gyógynövények közül több is kifejezetten jótékony hatással lehet a nem komplikált húgyúti fertőzések tüneteire.  Az alábbi felsorolás a legismertebb gyógynövényeket ismerteti:

 • először is, a tőzegáfonya: tudományosan is bizonyított, hogy az áfonya segít megelőzni a baktériumok hólyaghoz való kötődését, így gyakori fogyasztása megelőzheti a fertőzést és csökkentheti annak tüneteit.
 • az édesgyökér antiinflammatorikus tulajdonságai miatt hatásos lehet a fájdalom és gyulladás csillapításában. Az édesgyökért azonban óvatosan kell alkalmazni, mert nagy dózisokban mellékhatásai lehetnek, mint például a magas vérnyomás.
 • a kukoricabajusz diuretikus hatású, segíti a vizeletürítést, ezáltal elősegítheti a baktériumok kiürülését a húgyutakból.
 • a borsmenta és a kamilla gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásaik miatt, segítenek enyhíteni a húgyúti fertőzések tüneteit.
 • az orvosi medveszőlő antibakteriális és gyulladásgátló hatású, ami segíthet a fertőzés gyors gyógyulásában.

A fennt felsorolt gyógynövények tea vagy kapszulázott formában elérhetők patikából, de a legjobb hatást pl. a tőzegáfonya friss formában való fogyasztáas biztosítja napi szinten maréknyi mennyiségben.

Enyhe húgyúti fertőzés, húgyúti gyulladás, felfázásból eredő hólyaghurutra létezik gyógynövény alapú gyógyszer is. Az  Urogin oldat a gyógynövények összetett gyógyító hatását nyújtja, hagyományos növényi gyógyszer, az orvosi medveszőlőlevél, közönséges párlófű, cickafark, csalánlevél, nyírfalevél és mezei zsurló kivonatait tartalmazza. Adagolása: 14 év felettiek és felnőttek esetében: napi 3×10 ml 2-3 dl folyadékban elkeverve (víz vagy tea) a tünetek megszünéséig, legfennebb 7 napig.

Azok, akik hormonális változással küzdenek (pl.változókor), az alacsony ösztrogén hormon szint miatt gyakran találkozhatnak a felfázás kellemetlen tüneteivel. A változókorban a szervezet hajlamosabb a húgyúti fertőzések kialakulására, több szempontból is:  az alacsony ösztrogén gyengítheti a húgyhólyag falát és a hólyag körüli izmokat, így azok kevésbé lesznek képesek a teljes ürítésre. Ezen túlmenően, az ösztrogén hiánya befolyásolhatja a húgyhólyagban található jó baktériumok számát is, amelyek segítenek a káros baktériumok elszaporodásának megakadályozásában. Ha ez a védekező mechanizmus gyengül, nagyobb eséllyel alakulnak ki húgyúti fertőzések.  Továbbá, az ösztrogén csökkenése szárazzá teheti a hüvelyi nyálkahártyát, ami szintén hozzájárul a bakteriális fertőzések kialakulásához, beleértve a húgyúti fertőzéseket is.

A Canephron bevont tabletta hagyományos növényi gyógyszer, az ezerjófű, lestyán és rozmaring hármas baktériumellenes hatását egyesíti és segít megküzdeni a változókorban megjelenő enyhe gyulladásos húgyúti fertőzésekkel szemben. Emellett, vizelethajtó és enyhe görcsoldó hatással is rendelkezik.  Adagolása 12 év felett: 3×2 tabletta naponta.

Fontos megjegyezni, hogy bár ezek a gyógynövények segíthetnek a tünetek enyhítésében, inkább kiegészítő kezelésként hasznosak, orvosi kezelés nélkül a húgyúti fertőzés továbbra is fennállhat és súlyosbodhat.

A Húgyúti Fertőzés Komplikációi: Mikor Forduljunk Orvoshoz?

Előfordulhat, hogy a húgyúti fertőzés tünetei nem szűnnek meg pár nap után, még az antibakteriális gyógyszerek hatására sem. Ezt súlyosbíthatja a láz, hányinger, hányás vagy a derékfájás, amely a vesék érintettségére utalhat. De miért alakulnak ki ezek a komplikációk? Nos, néha a baktériumok szaporodása túl gyorsan történik, vagy olyan kórokozók vannak jelen, amelyek ellenállnak a közönséges antibiotikumoknak. Ilyenkor nem kell halogatni az orvos megkeresését.

A véres vizelet, az ismétlődő fertőzések, vagy a rendszeres hólyagfájás szintén olyan jelek, amelyek orvosi beavatkozást igényelnek. Terhesség esetén, azonnal orvoshoz kell fordulni, ha húgyúti fertőzés tüneteit észleljük, még akkor is, ha azok enyhék. A terhes nők ugyanis hajlamosabbak a húgyúti fertőzések komplikációira, így például a vesefertőzésekre.

Ne feledjük, a húgyúti fertőzés komplikációi súlyosak lehetnek, akár vese károsodást is okozhatnak, ha nem kezelik őket eléggé gyorsan.

Gyermekek Húgyúti Fertőzése: Mit Kell Tudni?

A gyermekek is hajlamosak lehetnek a húgyúti fertőzésekre, különösen azok a lányok, akik 5 évnél fiatalabbak. Ezért különösen fontos megérteni, mire kell figyelni, hogy időben észrevegyük a problémát és megelőzzük a súlyosabb szövődményeket.

Figyeljük meg gyermekünk, és ha arra utaló jeleket látunk, mint pl. nehéz vizelés, vagy gyakori vizelés, beszéljünk a gyermekorvossal. Egyéb jelzőtünetek közé tartozik a láz és a hasi vagy hát alsó részén érzett fájdalom. A húgyúti fertőzések gyermekkorban is gyakran tünetmentesek lehetnek vagy csak enyhe tüneteket okoznak, ezért fontos a rendszeres egészségügyi ellenőrzés.

Másik fontos dolog, amit jelzőtünetként kell értelmezni, az a szokatlan vizelet szaga vagy színe. Ha a gyermek vizelete sötétebb, mint szokott, vagy erős, szokatlan szagú, ez is jelezhet húgyúti fertőzést.

A húgyúti fertőzések megelőzése érdekében fontos a személyes higiénia, döntő lehet például a gyermekek vécéhasználati szokásainak helyes kialakítása. Jó mód,arra ösztönözni őket, hogy gyakran és rendszeresen látogassanak el a WC-re, ne tartózkodjanak a vizeléstől, és ügyeljenek a higiéniai szabályok betartására, például alaposan mossanak kezet WC-használat után.

Megelőzés

Néhány egyszerű szokás kialakításával nagymértékben csökkenthetők a húgyúit fertőzések kialakulása. Kezdjük a legfontosabbal: az elegendő folyadék fogyasztása. A vizelés az egyik legfontosabb módja annak, hogy a szervezetünk megszabaduljon a baktériumoktól. Minél több vizet fogyasztunk, annál többször képződik vizelet, ami segít rendszeresen kiüríteni a húgyútakat.

Másodszor, ne tartsuk vissza a vizeletet. Engedjük ki a vizeletet amilyen gyakran csak lehet, különösen akkor, ha húgyhólyag-fájdalmat érzünk. A hosszan visszatartott vizelet ideális környezetet teremt a baktériumok számára, ami húgyúti fertőzéshez vezethet.

A higiénia is elengedhetetlen. A rendszeres, alapos, kíméletes tisztálkodás legalább naponta egyszer, és az alsónemű váltás segít megelőzni a baktériumok felhalmozódását a húgyútban.

A húgyúti fertőzés kezelésének fontossága

Nem kezelve, a húgyúit fertőzés könnyen terjedhet a vizelettel távozó baktériumok miatt, és a veséket is megtámadhatja, ami vesemedence-gyulladást okoz. Ez egy súlyos állapot, amely komoly egészségügyi problémákat, például veseelégtelenséget okozhat.

Ezenkívül, ha a húgyúti fertőzés nem kezelik megfelelően, a baktériumok ellenállóvá válhatnak a gyógyszerekre, ami azt jelenti, hogy a kezelés hatástalanná válhat. Ezért nagyon fontos, hogy mindig kövessük az orvos által előírt kezelési protokollt, és soha ne hagyjuk abba a gyógyszerek szedését anélkül, hogy orvoshoz fordulnánk

Összefoglalva, a húgyúti fertőzések kezelése létfontosságú az egészség megőrzése érdekében. Biztosítja, hogy a fertőzési tünetek gyorsan elmuljanak, elkerülhetővé teszi a komolyabb egészségügyi problémákat, és segít megakadályozni a baktériumok ellenállását a gyógyszerekkel szemben. Ne hagyjuk figyelmen kívül ezeket a jeleket, és mindig forduljunk orvoshoz, ha gyanús tüneteket észlelünk.

Források

 1. Cystitis-Diagnosis and Treatment
 2. Cystitis:What it is, Symptoms, Types, Treatment and Diagnosis
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.