Hormonmentes fogamzásgátlók: típusok, előnyök és hátrányok

Több és több nő választja napjainkban a hormonmentes fogamzásgátlókat. Legyen szó egészségügyi, etikai, vagy személyes indokokról, a számos választási lehetőségnek köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb módszert, amely az egyéni szükségleteinek is megfelel. Tény, hogy a hormonális fogamzásgátlókban rejlő bizonytalanságok miatt sok nő jobban kedveli a hormonmentes megoldásokat. Melyek is ezek, az alábbiakban kiderül.

A hormonmentes fogamzásgátlók előnyei

A hormonmentes fogamzásgátlás lehetősége egyre népszerűbbé válik a nők körében, mivel nem jár a hormonális fogamzásgátlók kiváltotta mellékhatásokkal. Az ilyen típusú fogamzásgátlás több előnnyel is rendelkezik, amelyek hozzájárulnak a használatuk népszerűségéhez. Meg kell jegyezni, hogy mindegyik módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért fontos, hogy mindig konzultáljunk egészségügyi szakemberrel, mielőtt döntést hozunk.

Lássuk előbb az előnyöket:

 • Nincs hormonális mellékhatás: Mivel a hormonmentes fogamzásgátlás nem tartalmaz hormonokat, nincsenek mellékhatások, mint pl. a hangulatingadozás, a fejfájás vagy a fáradtság, amelyek gyakran előfordulnak a hormonális fogamzásgátlók használatával.
 • Természetes: A hormonmentes fogamzásgátlás lehetőségei természetesebbek, mivel nem befolyásolják közvetlenül a hormonrendszeredet.
 • Termékenységet nem befolyásolja: A hormonmentes fogamzásgátlás nem akadályozza a termékenységet , szemben a hormonális módszerekkel.
 • Egyszerű használat: Sok hormonmentes fogamzásgátlási módszer egyszerű és könnyen kezelhető, mint például a kondom vagy a méhen belüli eszköz.
 • Szoptatás alatt is biztonságos

Ezek az előnyök azonban nem jelentik azt, hogy a hormonmentes fogamzásgátlás mindenki számára a legjobb választás. Ez azért van, mert a hormonmentes fogamzásgátlás lehetőségeinek hatékonysága eltérő lehet, és nem biztosítanak teljes védelmet a szexuális úton terjedő fertőzések ellen. Emellett bizonyos állapotokkal küzdő nők számára a hormonális fogamzásgátlás lehet a legbiztonságosabb és legmegfelelőbb módszer.

Hormonmentes fogamzásgátlók típusai

A hormonmentes fogamzásgátlás választékában számos eljárás és eszköz áll rendelkezésre. Ezek között találhatunk olyanokat, melyeket az aktus előtt kell alkalmazni, és olyanokat is, melyek hosszabb távra biztosítanak védelmet. Az egyes eszközök közti választást számos tényező befolyásolja, mint például az egészségügyi állapot, a szexuális szokások, és az egyéni preferenciák. Lássuk, milyen alternatívák vannak!

A kondom

Hormonmentes fogamzásgátlás
forrás: elements.envato.com

A kondom talán a legismertebb hasznos eszköz a hormonmentes fogamzásgátlók terén, amely nem csak a terhességtől védi meg a használóját, de a szexuális úton terjedő fertőzések ellen is védelmet nyújt. Ezen formája a fogamzásgátlásnak az emberek széles köre számára elérhető, könnyen kezelhető és megfizethető lehetőség.

A férfi óvszer, ismertebb nevén kondom, egy vékony latexből vagy poliuretánból készült henger, amelyet a hímvesszőre helyeznek közösülés előtt, így megakadályozva a spermiumok bejutását a hüvelybe. Rendkívül hatékony védelmet nyújt mind a nem kívánt terhesség, mind a szexuális úton terjedő fertőzések ellen.

A női óvszer ennek a női megfelelője, egy vékony, erős műanyagból készült zsák, amelyet közvetlenül a közösülés előtt a hüvelybe helyeznek, megakadályozva így a spermiumok bejutását. Biztosítja a hatékony védelmet mind a nem kívánt terhesség, mind számos szexuális úton terjedő fertőzés ellen.

Diafragma és pesszárium

Diafragma és pesszárium a hormonmentes fogamzásgátlók régebbi típusaiként említhetők, használatával a méhszájat lehet lezárni, így a spermiumok nem juthatnak el a petesejtig. Fontos, hogy használatukhoz spermicid krém vagy zselé is szükséges.

A diafragma egy újrahasználható, hajlékony szilikonból készült kúp, melyet be kell helyezni a hüvelybe közvetlenül a szexuális aktus előtt, hogy lezárja a méhszájat. A helyes behelyezés minimális gyakorlást igényel: meg kell hajlítani a diafragmát, és úgy a hüvelybe vezetni, hogy a méhszájat lezárja.

A diafragmának számos előnye van. Először is, ha helyesen van használva, nagyon hatékony lehet a terhesség megelőzésében. Emellett, mivel használata csak aktus előtt szükséges, nem befolyásolja a női természetes hormonciklust. 

Azonban, mint minden fogamzásgátló módszernek, a diafragmának is vannak hátrányai. Például, nem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő fertőzések ellen. Ezenkívül, alkalmanként allergiás reakciót válthat ki, vagy diszkomfort érzést okozhat használata közben.

A pesszárium egy kis, rugalmas eszköz, amelyet a nő hüvelyébe helyezve, lezárja a méhnyakat, megakadályozva ezzel a spermák bejutását a méhbe. Különböző formájú és méretű pesszáriumok léteznek (kocka, kör), de a leggyakoribb típus a donut formájú modell. A pesszárium méretét újra kell próbálni testsúlyváltozás esetén (több mint 5 kg).

A pesszárium helyes használatához az eszközt spermicid krémmel vagy géllel együtt kell használni, amely további védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen. A pesszáriumot szexuális aktus előtt kell behelyezni, és legalább 6 óráig a hüvelyben kell hagyni azt követően.

A pesszárium előnyei közé tartozik, hogy nem tartalmaz hormonokat, ami azt jelenti, hogy kevésbé valószínű a hormonális mellékhatások előfordulása. Emellett, mivel csak szexuális aktus előtt kell használni, nem befolyásolja a nő természetes menstruációs ciklusát.

Ugyanakkor, a pesszárium nem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő fertőzések ellen és nem 100%-osan hatékony a terhesség megelőzésében. Ezenkívül, helytelen használat esetén diszkomfort érzést vagy hüvelyi irritációt okozhat. Ma már kevésbé népszerű fogamzásgátló eszköz.

Méhen belüli eszközök: A hosszú távú fogamzásgátlás lehetősége

Tanulmányok kimutatták, hogy a hormonmentes fogazmásgátók, mint méhen belüli eszközök (IUD – intrauterin device), pl. a réz T-spirál, rendkívül hatékonyak a nem kívánt terhességek megelőzésében. Ezek az eszközök akár 10 évig is használhatóak, így nagyszerű lehetőség azok számára, akik hosszú távú, de nem végleges fogamzásgátlást keresnek. Az alábbiakban bemutatjuk a réz T-spirál használatának előnyeit és módszereit.

A réz T-spirál felhelyezése

A réz T-spirál felhelyezése általában néhány percet vesz igénybe egy egészségügyi szakember által. Az eljárás kissé kényelmetlen lehet, de általában nem okoz jelentős fájdalmat. A felhelyezés után érdemes néhány napon keresztül pihenni és kerülni az erőteljes fizikai aktivitást.

Előnyök

 • Személyre szabhatóság: A hormonmentes fogamzásgátlás eszközei közül sokan védekezésként használhatók, amikor csak szükséges. Elkerülheted a hormonális változásokat, amelyek a tartósan alkalmazott módszerekkel járnak, így végül a saját természetes ciklusodban maradhatsz.
 • Kézben tartható a fizikai egészség: “Természetes” eszközök, mint például a méhen belüli eszköz (IUD), hosszú távú védelmet nyújthatnak anélkül, hogy hormonokat kellene hozzáadnod a szervezetedhez. Másik előnyük, hogy általában kevesebb mellékhatással járnak, mint a hormonális fogamzásgátlók.
 • A hormonmentes fogamzásgátlás biztonsága: Amikor inkább a nem hormonális módszereket részesítjük előnyben, fontos tudni, hogy sokan közülük nagyon hatékonyak és már évtizedek óta használatosak. Sok természetes fogamzásgátló módszer rendelkezik tudományosan igazolt eredményekkel is.

Spermicidek

Hormonmentes fogamzásgátlók

forrás: elements.envato.com

A Spermicidek, vagy magyarul spermaölők, a hormonmentes fogamzásgátlók olyan formája melyeknek a célja, hogy megakadályozzák a spermiumok bejutását a méhbe, így elkerülve a terhességet.

A Spermicidek különböző formákban érhetők el, beleértve hüvelyi krémeket, géleket, filmeket és kúpokat. Ezeket a legtöbb esetben közvetlenül az aktus előtt kell beilleszteni a hüvelybe, hogy hatásosak legyenek, és rendszerint pár óra elteltével már nem biztosítanak védelmet a terhesség ellen.

Miért jó választás?  A spermicidek előnyei közé tartozik, hogy általában könnyen hozzáférhetők, és nem igényelnek orvos által felírt receptet. Emellett sok nő számára kényelmes és egyszerű módot nyújtanak a fogamzásgátlásra, mivel nem igényelnek folyamatos használatot vagy előkészítést.

Ami az eredményességet illeti, a spermicidek nem olyan hatásosak, mint némelyik másik fogamzásgátló módszer. Ha önállóan használják őket (vagyis nem kombinálják más módszerekkel, mint például a kondom), akkor a nők mintegy 13-28 százaléka válik terhessé tíz nőből egy év alatt.

Meg kell jegyezni, hogy a spermicidek nem nyújtanak védelmet a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben, így ezek használatakor ajánlott további védelmi módszereket bevetni, például a kondom használatát.

Spermicidek használata

A spermicidek használata általában egyszerű folyamat. A legtöbb termékhez használati utasítás tartozik, amelyet azonban mindig gondosan el kell olvasni, mivel a különböző márkák között eltérések lehetnek a felhasználásban és az optimális hatékonyság érdekében be kell tartani az utasításokat.

Többnyire, a spermicideket közvetlenül a szexuális aktus előtt kell beilleszteni a hüvelybe. Néhány típusnál szükséges néhány perc várakozási idő az alkalmazás után, hogy a termék hatékonyan működjön. A legtöbb spermicid termék csak korlátozott ideig nyújt védelmet, többnyire egy órán belül újra kell alkalmazni őket.

Az alkalmazás korrekt módszere a termék típusától is függ. Például a hüvelyi filmeket be kell helyezni, majd hagyni, hogy a hüvely hőmérséklete feloldja őket, míg a géleket és krémeket speciális applikátorral kell bevezetni.

Vaginális gél

A vaginális gél egy másik változata a hormonmentes fogamzásgátlók lehetőségének. Célja, hogy a spermiumokat biokémiai módon blokkolja, megakadályozva ezzel, hogy elérjék a petéket. A vaginális géleket leggyakrabban spermicidekkel kombinálva alkalmazzák, melyek többlet védelmet biztosítanak a nemi  kapcsolat során.

A vaginális gél használata egyszerű. Az aktus előtt, de minden esetben maximum 60 perccel azelőtt alkalmazva, egy applikátor segítségével felhelyezhető a hüvelybe. Így a hüvelyben képes hatástalanítani a spermiumokat elegendő idővel, még mielőtt a pár szexuális aktushoz jutna.

Az ilyen típusú fogamzásgátló módszerek előnye azonnali hatásuk és egyszerű használatuk. A hüvelygél használata nem igényel orvosi beavatkozást vagy előzetes tanácsadást, tehát könnyen hozzáférhető módszerről van szó.

Fontos azonban megemlíteni néhány korlátot és potenciális kockázatot. A vaginális gél nem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő betegségek ellen, így időnként más módszerrel is érdemes védekezni. Továbbá, ennek a módszernek a sikerrátája általában alacsonyabb, mint a hormonális módszereké, különösen, ha nem az utasításoknak megfelelően használják.

“A fogamzásgátló módszer választása nagymértékben függ az egyéni igényektől és körülményektől. A vaginális gél akkor lehet a megfelelő választás, ha valaki előnyben részesíti a hormonmentes opciókat, és nem zavarja, hogy ezen a módon egy kicsit nagyobb a terhességi kockázat.”

A vaginális gélek használati útmutatója

A vaginális gélek használata során a következő lépéseket érdemes megfontolni:

 1. A termék kiválasztása: Sokféle vaginális gél létezik, szóval érdemes alaposan áttanulmányozni a kínálatot és kiválasztani azt, ami a leginkább megfelel az igényeknek.
 2. A használat elsajátítása: Az applikátor megfelelő használata gyakorlást igényel. Egyes gélek esetén érdemes a felhelyezést még a szexuális aktus előtti időpontban gyakorolni, hogy kényelmes és biztonságos legyen a használat.
 3. Szabályos használat: Ahhoz, hogy a gél maximálisan hatékony legyen, minden egyes szexuális aktus előtt alkalmazni kell.
 4. Figyelmeztetések és mellékhatások: Egyes nők érzékenyek lehetnek a vaginális gélek hatóanyagaira, és mellékhatásokat – például égő érzést, viszketést vagy irritációt – tapasztalhatnak. Ha ezeket a tünetek megjelennek, azonnal abba kell hagyni a termék használatát.

A természetes módszerek, mint például a hőmérőzés vagy a Billings-módszer, a menstruációs ciklus ismeretét használják fel. Ezek azonban nagyfokú figyelmet és szakértelmet igényelnek, biztonságosságuk megkérdőjelezhető.

Végül, de nem utolsósorban ott van a gyakorlati visszavonás, amely noha nem tekinthető teljesen biztonságos módszernek, szintén népszerű a hormonmentes fogamzásgátlók körében.

A választott módszer hatékonysága nagyban függ attól, hogy milyen szigorúan követjük a használati utasításokat, és hogy milyen körültekintően végezzzük el az esetleg szükséges egészségügyi kivizsgálásokat.

A hormonmentes fogamzásgátlók kockázatai és mellékhatásai

Miközben a hormonmentes fogamzásgátlás számos előnyt nyújt, nehéz lenne figyelmen kívül hagyni a potenciális hátrányokat is. Mint minden egészségügyi döntésnél, itt is fontos mérlegelni a kockázatokat és a mellékhatásokat.

Elsősorban erősebb menstruációs vérzés és fájdalom jelentkezhet. A hormonmentes fogamzásgátlás, mint például a réz tartalmú méhen belüli eszköz, gyakran erősebb és hosszabb időtartamú menstruációt eredményez, ami néha kellemetlen lehet.

Másodsorban, a méhen belüli szúró vagy húzó érzések meglehetősen gyakoriak a beültetést követően, bár ezek az érzések általában idővel csökkennek. Ha ezek az érzések tartósak vagy fokozódnak, feltétlenül fordulj orvoshoz.

A hormonmentes fogamzásgátlás további potenciális kockázata a fertőzés kockázata, amely, bár ritka, mégis komoly egészségügyi problémákat okozhat. Éppen ezért is fontos rendszeres orvosi ellenőrzést végezni.

Végül, a hormonmentes fogamzásgátlás nem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben, így mindenképp érdemes komplementer védekezési módszert alkalmazni, mint például óvszert.

Fontos tudni, hogy amennyiben a mellékhatások túlságosan súlyossá válnak, vagy a szervezet nem alkalmazkodik az új fogamzásgátláshoz, nyugodtan beszéljünk háziorvosunkkal, aki segíteni tud alternatív módszereket találni.

A hormonmentes fogamzásgátlók választása: Hogyan döntsünk?

Hormonmentes fogamzásgátlók
forrás: elements.envato.com

A hormonmentes fogamzásgátlás választása egyéni döntés, amelyben több tényezőt is mérlegelünk. Ezek közé tartozik az egészségügyi állapot, a családtervezési célok, a személyes preferenciák, a védekezési módszer hatékonysága és biztonságossága szempontjából. Vegyük sorra azokat a kérdéseket, amelyek megválaszolásával könnyebben eldönthetjük, hogy milyen módszer a legmegfelelőbb számunkra.

 1. Hogyan szeretnénk alakítani a családtervezésünket?
  Ha nem tervezünk közeli jövőben gyermeket, egy hosszú távú módszer, mint a réz T-spirál lehet a legjobb választás.
 2. Mennyire fontos számunkra a spontaneitás?
  Ha nem szeretnénk, hogy a védekezés megszakítsa a szexuális aktus spontaneitását, a méhen belüli eszközök ideálisak lehetnek.
 3. Van-e bármilyen egészségügyi állapotunk, amely befolyásolja a fogamzásgátló módszer választását?
  Egyes egészségügyi állapotok, mint a magas vérnyomás vagy a vérrögképződésre való hajlam, befolyásolhatják a választást. Ilyen esetekben fontos az orvossal való konzultáció.
 4. Milyen gyakran szeretnénk szexuális aktust?
  Ha rendszeresen szeretnénk szexuális aktust, akkor a hosszan tartó módszerek, mint a méhen belüli eszközök jobbak lehetnek. Ha viszont ritkábban vannak szexuális aktusaink, a szükség esetén használható módszerek, mint az óvszer lehetnek a legjobbak.

Végül fontos, hogy a fogamzásgátlásról nyíltan és őszintén beszélgessünk a partnerünkkel is. A védekezés közös felelősség, és a legjobb döntést akkor hozható meg, ha mindketten tisztában vagytok egymás igényeivel, kényelmi szintjével és egészségi állapotával.

A hormonmentes fogamzásgátlók ismereteinek elmélyítése

A döntés meghozatal előtt hasznos lehet bővebben is informálódni a különböző hormonmentes fogamzásgátló módszerek működéséről, hatékonyságáról, előnyeiről és hátrányairól. Az orvos, a szakképzett egészségügyi ellátók, illetve megbízható online források segíthetnek ebben.

Orvosi konzultáció fontossága

Kiemelten fontos, hogy orvossal konzultáljunk mielőtt döntést hoznánk a hormonmentes fogamzásgátlásról. Az orvos segít eldönteni, hogy melyik módszer lenne a legmegfelelőbb, figyelembe véve a jelenlegi egészségi állapototokat, a családtervezési célokat és más preferenciákat.

Összegzés

Összefoglalva, a hormonmentes fogamzásgátlók rengeteg előnnyel járnak. Megkönnyíthetik az életet azok számára, akik érzékenyek a hormonok változásaira, vagy egyszerűen csak szeretnének természetesebb módszert alkalmazni. Tekintettel a személyes igényekre és egészségügyi állapotra, mindenkinek célszerű alaposan megfontolni a döntést.

A hormonmentes fogamzásgátlók potenciális kockázatai között szerepelnek az erősebb menstruációs vérzés és fájdalom, a méhen belüli szúró vagy húzó érzések, valamint a fertőzés kockázata. Azonban érdemes hangsúlyozni, hogy a mellékhatások általában enyhék és idővel csökkennek.

Források

 1. Types of Nonhormonal Birth Control
 2. Which Method of Contraception Suits me ?
 3. Non-hormonal Birth Control Methods
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.