A Kollagén Szedés Veszélyei: mellékhatások és ellenjavallatok

Mint minden kívűlről bevitt étrendkiegészítő pótlás alatt, a kollagén szedés esetében is mellékhatások jelentkezhetnek. Ezen kívűl van néhány eset amikor a kollagén bevitel kimondottan elővigyázatosságot igényel. Melyek ezek a nemkívánatos hatások és kiknek nem javallt a kollagén szedés az alábbiakban kiderül.

A Kollagén Szedés Potenciális Kockázatai és Mellékhatásai

A sokak által szépségápolási és egészségmegőrzési célokra szedett kollagén, bár számos pozitív hatással bír, nem teljesen veszélytelen. Ahogy az általában szokott lenni, az éremnek itt is van egy másik oldala.

Vannak olyan esetek, amikor a kollagén fogyasztása mellékhatásokat okozhat. Ezek közül a leggyakrabban előfordulók a gyomorproblémák, az allergiás reakciók és a kellemetlen bőrtünetek. A túlzott kollagén bevitel miatt lehet, hogy megbomlik az egyensúly a szervezetben, ezáltal különféle tünetek jelentkezhetnek.

A gyomorproblémák közé tartozik a puffadás, a székrekedés és általános gyomor-diszkomfort is. Allergiás reakció esetén pedig bőrkiütést, nehézlégzést és szívritmus-zavarokat figyelhetünk meg.

Bár elég ritkán, de előfordul, hogy az emberi szervezet túlzottan reagál a kollagén bevitelre, és bőrtünetek formájában jelzi ezt. Itt elsősorban a bőrpírról, viszketésről, az ekcémáról, a bőrkeményedésről és a pattanásosodásról van szó.

A kollagén szedés elkezdése előtt mindig fontos szakorvossal konzultálni, és szükség esetén allergiatesztet végeztetni. Ügyeljünk a megfelelő adagolásra, és ha bármilyen mellékhatást észlelünk, azonnal szüntessük be a kollagén szedését és forduljunk orvoshoz.

Kiknek Kellene Kerülni a Kollagén Szedését?

Némely személyeknek különösen óvatosnak kell lenniük a kollagén kiegészítők használatával szemben. Az alábbi helyzetek esetében érdemes ellátogatni és szakemberrel tanácskozni, mielőtt belevágnának a kollagén kúrába.

Szem előtt kell tartani, hogy a kollagén kiegészítők szedése nem javasolt allergiás reakciókra hajlamos egyéneknél. Ha valaki allergiás a halra, a marhahúsra, a csirkére vagy bármely más kollagénforrásra, akkor nagy valószínűséggel el kell kerülnie ezeket a kiegészítőket. Az allergiás reakciók súlyosak lehetnek, beleértve a fulladást is, ezért kérjen tanácsot orvosától, ha bármilyen allergiában szenved.

A vesekőben szenvedők számára is óvatosság ajánlott, mivel a kollagén kiegészítők növelhetik a kalciumszintet a szervezetben, ami hozzájárulhat a vesekő kialakulásához. Emellett, ha májbetegségben szenved, mindenképpen forduljon szakemberhez, mivel a kollagén kiegészítők befolyásolhatják a máj működését.

Egy másik csoport, akiknek óvatosan kellene bánniuk a kollagén bevitelével, azok az immunhiányos betegségben szenvedő személyek. A kollagén ugyanis tartalmazhat egy Neu5Gc nevű anyagot.

A Neu5Gc egy olyan molekula, amit az emberi szervezet nem tud természetesen előállítani, de megtalálható bizonyos húsokban és tejtermékekben. A kollagén kiegészítők is gyakran tartalmaznak Neu5Gc molekulát, mivel ezek többnyire marha- és halbőr alapúak.

De miért is veszélyes ez az immunhiányos személyek számára? Az emberi immunrendszer gyakran idegennek érzékeli a Neu5Gc-t, és immunreakciót indíthat ellene, ami jelentős gyulladást okozhat. És míg az egészséges immunrendszer képes kezelni ezt a gyulladást, az immunhiányos betegek szervezete sokkal nehezebben küzd meg ezzel a terheléssel. Így a Neu5Gc jelenléte a kollagén kiegészítőkben növelheti a gyulladásos reakciók és a betegségek kialakulásának kockázatát immunhiányos személyeknél.

A Kollagén Szedése: Szükséges Vizsgálatok és Ellenőrzések

Amennyiben kollagén szedés előtt állunk, annyit érdemes tudni, hogy ez nem csak egy egyszerű étrend-kiegészítő, hanem egy fehérje, ami a bőr, haj, körmök, szövetek és ízületek egészségéért felelős. Első lépésben érdemes egészségügyi szakemberrel tanácskozni, mielőtt elkezdenénk a kollagén szedését, különösen, ha krónikus betegséggel küzdünk, vagy állandó gyógyszeres kezelés alatt állunk.

Az egészségügyi állapot javítása érdekében lehet, hogy meg kell vizsgálni az alapvető fehérjebevitel szintjét is. Miután ezt megerősítették, indulhat a kollagén kiegészítők szedése. Továbbá, rendszeresen figyeljük az egészségi állapot változását és igazoljunk vissza orvosunknak, hogy milyen haladást észlelünk.

Figyelembe kell venni, hogy a kollagén szedése során előfordulhatnak mellékhatások. Ha bármilyen negatív változást észlelünk, mint például gyomorproblémák, allergiás reakciók, kiütések, vagy a bőrön jelentkező változások, azonnal hagyjuk abba a kollagént, és forduljunk orvoshoz.

A Szakértők Tanácsai a Kollagén Szedéséről

A közelmúlt kutatásai – mint például a Collagen peptides improve recovery following eccentric exercise in resistance-trained males tanulmány – rámutatnak, hogy a kollagén szedése javíthatja a fizikai teljesítményt és csökkentheti a sérülések kockázatát. Azonban ezek az eredmények csak a tanulmányban résztvevők eseteiben voltak érvényesek, és nem általánosíthatók minden egyénre.

Éppen ezért, amire biztosan szükség van, az egyensúlyozott étrend, amely elegendő mennyiségű fehérjét biztosít a testünk számára. A kollagén egyfajta fehérje, így az ételek, mint a csirke, a marha, a hal és a tojás, természetes kollagén források lehetnek a szervezet számára. Az egészséges változatos étrend alatt a test megkapja az összes szükséges kollagént.

Források

  1. Effects of Collagen Peptides on Recovery Following Eccentric Exercise in Resistance-Trained Males-A Pilot Study
  2. Collagen Peptides – Uses, Side Effects, and More
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.