A 10 leggyakoribb terhességi tünet – Hogyan tudhatod meg, hogy terhes vagy?

Ha terhes vagy vagy szeretnél az lenni, fontos megérteni melyek lehetnek a terhességi tünet korai jelei. A következőkben áttekintjük, mire figyelj, milyen változásokat keress és hogyan tudod igazolni lehetséges terhességed állapotát. A terhesség ideje alatt a test számos változáson megy keresztül, ezek közül néhány a korai terhesség jelzőjeként szolgál.

A terhesség első jelei nem mindig egyértelműek, és minden nő más és más. Ezért fontos, hogy ismerd a tested és figyeld a változásokat.

Melyek a leggyakoribb terhességi tünetek az első hetekben?

Terhesség alatt vagy annak tervezése során a nők számtalan kérdéssel és kihívással szembesülhetnek. Az alábbiakban összefoglaljuk, milyen jelekre és tünetekre kell figyelni ebben az időszakban, hogy kellőképpen fel legyenek készülve a terhesség első jeleire.

A terhességet sokféle módon lehet igazolni, létezik azonban néhány kulcsfontosságú tünet mely gyakran utalhat a terhességre. Ezek a jelek közé sorolható: a menstruációs ciklus változása, fájdalom és feszülés érzet a mellekben, a gyakori vizelés. Az alábbiakban sorra vesszük ezeket a korai és a terhesség során fellépő egyéb tüneteket.

A menstruáció elmaradása mikor és hogyan történik?

Az egyik legjellegzetesebb terhességi tünet a rendszeres menstruációs ciklus kimaradása vagy változása. Ha a menstruáció szokatlanul elmarad, vagy a vérzés jellege eltér a megszokottól, érdemes terhességi tesztet végezni vagy orvossal konzultálni.

A petesejt beágyazódása után bekövetkező hormonális változások között szerepel az LH és FSH szint változása is a szervezetben. Az LH (luteinizáló hormon) és az FSH (follikulusstimuláló hormon) két olyan hormon, amelyek alapvető szerepet játszanak a menstruációs ciklus és a teherbeesés szabályozásában. Beágyazódás után, amikor a terhesség megkezdődik, az LH szintje jelentősen csökken, míg az FSH szintje viszonylag stabil marad. Az FSH szintje azért marad stabil, mert nem szükséges további tüszők fejlődésének ösztönzése a peteérés után, mivel a terhesség alatt nem történik további peteérés.

A humán chorion gonadotropin (hCG), vagyis a terhességi hormon, szerepe kulcsfontosságú a terhesség korai szakaszában. A petesejt beágyazódása után, amely a peteérés utáni 6-12. napon történik, kezdődik a hCG termelődése. Ezt a hormont a beágyazódott petesejt termeli, segítve ezzel a megtermékenyített petesejt túlélését és fejlődését. A hCG szintje az első trimeszterben a legmagasabb, különösen a terhesség első 8-11 hetében, amikor megduplázódik minden 2-3 naponta, majd csökken a második trimeszterre.

A hCG fő szerepe, hogy ösztönzi a sárgatest (a petefészekben kialakuló ideiglenes mirigy, mely a peteérés után keletkezik) progeszteron termelését. A progeszteron hormon olyan kedvező feltételeket biztosít a méhen belűl a megtermékenyített petesejtnek amire szüksége van a hatékony beágyazódáshoz és a fejlődéséhez. Amennyiben alacsony a hCG szint a terhesség korai szakaszában, az vetélésre vagy más komplikációkra utalhat. Azonban ha túl magas, ez a női testben lévő több petesejtre, vagy például egy Down-szindrómás babára utalhat. Fontos megjegyezni, hogy a hCG szintje egyénenként változó, ezért kizárólag orvosi vizsgálat igazolhatja a terhesség meglétét vagy különböző rendellenességeket.

A mellfeszülés és érzékenység mint terhességi tünet

Sok nő számára a terhesség első jelei között a mellfeszülés és érzékenység is szerepelhet. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek menstruáció előtt is előfordulhatnak, így nem teljesen egyértelműek. A terhesség során azonban ezek a tünetek intenzívebbé válhatnak, és tovább tarthatnak, mint a normális menstruációs ciklus során.

A terhes nő mellének és mellbimbójának érzékenysége változó lehet, a szokásosnál többet feszülhetnek vagy nőhetnek. A nők gyakran arról számolnak be, hogy a melleik nehezebbnek és teltebbnek érződnek, és a mellbimbók színe sötétebbé változik. Ezek a változások a terhesség korai szakaszában jelentkezhetnek, hogy felkészítsék a szervezetet a szoptatásra.

Figyelem: Mindig javasolt orvosi tanácsot kérni, amikor új vagy váratlan tüneteket észlelünk. Míg a mellfeszülés és érzékenység gyakran a terhesség jele, fontos kizárni más lehetséges okokat is, mint például fertőzéseket vagy gyulladásokat.

A gyakori vizelési ingerek miért jelentkezik a terhesség alatt, és mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Az említett hormonok hatására (hCG és progeszteron) a vesék több folyadékot szűrnek ki, ami miatt növekszik a hólyagba áramló vizelet mennyisége és így gyakoribb vizelési inger jelentkezik.

A terhesség előrehaladtával a méh megnövekedett súlya tovább növeli a nyomást a hólyagon, ami szintén hozzájárul a gyakoribb vizelési ingerhez.

Fontos azonban odafigyelni, hogy a gyakori vizelés fokozódik-e az idő előrehaladtával, vagy kíséri-e más tünet, mint például égő érzés a vizelés során, ami akár húgyúti fertőzésre is utalhat. Amennyiben ilyen tünetekkel találkozik, vagy a gyakori vizelési inger akadályozza a mindennapi életvitelt, érdemes orvoshoz fordulni.

Mit tehetünk a gyakori vizelési inger által okozott kellemetlenségek enyhítésére?

Több módszer is létezik, ami segíthet a gyakori vizelési kényszert enyhíteni. Ilyen például, ha olyan időpontokban fogyasztunk folyadékot, amely minimális zavaró hatással bír a napi tevékenységekre. Az esti órákban például érdemes csökkenteni a bevitelt, hogy a pihenőidő alatt minimalizáljuk a kellemetlenségeket. Javasolt a kávé, tea, alkohol és szénsavas italok kerülése, mivel ezek növelhetik a vesék működését, ezzel tovább fokozva a gyakori vizelési ingert. Emellett hasznos lehet a rendszeres vizeletürítés, még akkor is, ha nincs különösebb inger a vizelésre, ezáltal csökkenthető a hólyagban felgyülemlett folyadék mennyisége és a feszülést okozó érzés.

Mikor forduljon orvoshoz a gyakori vizelés miatt?

Amennyiben a gyakori vizelés tünetei tartósan fennállnak, különösen, ha más tünetek is társulnak hozzájuk, mint például vér a vizeletben, vizeléskor égő érzés, alsó hasi fájdalom, láz vagy hányinger, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert mindez húgyúti fertőzés jele lehet. Ezenkívül, ha a gyakori vizelési inger zavarja a napi életvitelt, vagy éjszaka gyakran felébreszti az alvás közepén, szintén érdemes szakemberhez fordulni. Bizonyos esetekben a gyakori vizelés más betegségek, mint például cukorbetegség, vesebetegség, vagy idegrendszeri betegség tünete is lehet, ezért fontos, hogy amennyiben súlyosbodó tünetek jelentkeznek, konzultáljunk az orvossal..

A hányinger és hányás miért jelentkezik ez a terhesség korai szakaszában?

A terhesség korai szakaszában gyakori jelenség a hányinger és a hányás, amelyet gyakran ‘reggeli rosszuléteknek’ neveznek. Azonban ez a kifejezés kissé megtévesztő, mivel a tünetek nap bármelyik szakában előfordulhatnak. Ezt a kellemetlen érzést a terhesség hormonjainak növekedése váltja ki, különösképpen a humán choriongonadotropin (hCG) és az ösztrogén szintjének emelkedése.

Ezek a hormonok megnövelik a gyomorsav termelést, ami irritálhatja a gyomor bevonatát, és hozzájárulhat a hányinger és a hányás érzetéhez. Ezenkívül a hCG hatással van az emésztőrendszer működésére, lelassítva azt, ami szintén hajlamosíthat a hányinger és hányásra.

Függetlenül attól, hogy a kellemetlen tünetek melyik ok miatt jelentkeznek, érdemes ismerni néhány praktikus módszert a hányinger és hányás kezelésére:

 • Kerülni kell a zsíros, fűszeres és nehéz ételeket, mivel ezek hajlamosak tovább irritálni a gyomrot.
 • Fontos a megfelelő hidratálás, folyadékfogyasztás, különösen ha a hányás gyakori.
 • Több kisebb étkezés beiktatása egy nagyobb helyett, mivel az étkezések közötti hosszabb idő is szintén okozhat rosszullétet.
 • A gyömbér alapú ételek vagy italok, segíthetnek enyhíteni a hányinger érzését
 • Szánni kell időt a pihenésre és relaxációra. Az elfoglaltság és a stressz nagyobb valószínűséggel vált ki hányingert

Fejfájás és hátfájdalmak?

A terhesség első heteiben a fejfájás gyakran előforduló tünet, ami a hormonok szintjének emelkedésével, a vérmennyiség növekedésével és a test átmeneti keringési változásaival függ össze. A fájdalom többnyire enyhe, de előfordulhatnak intenzívebb epizódok is, különösen, azoknál akik korábban is hajlamosak voltak a fejfájásra. Hosszú távon azonban a fejfájás súlyossága általában csökken az első trimeszter után, amint az alkalmazkodó szervezet stabilizálja a keringését és a hormonháztartását.

A hátfájás főleg a terhesség középső és utolsó fázisában jelenik meg, amikor a méh megnövekedett térfogata és súlya nyomást gyakorol a gerincre és a medencére. A terhességi hormonok ezen kívül ellazítják az ízületeket és a szalagok kötőszöveteit, tovább növelve a hátfájdalom kockázatát. Az izommegerőltetés és a testtartás változásai is szerepet játszhatnak. A hátfájás általában a szülés után enyhül vagy teljesen megszűnik, amint a test visszatér a terhesség előtti állapotához.

Miért jelentkezik a szokatlan szagérzékelés?

A terhesség esetén gyakran tapasztalt tünet a szokatlanul erős szagérzékelés. Lehetséges, hogy bizonyos illatok megérzése felerősödik és különösen érzékenyekké teszi a várandósokat, ami miatt akár émelygést is tapasztalhatnak. Emelett,  az is valószínű, hogy olyan illatokat is érzékelhetnek, melyeket korábban nem. Mindezt tetőzheti a fokozott émelygés és hányás, ami még inkább negatív reakciókat válthat ki a szagok iránt.

Most pedig részletesen megvizsgáljuk ezt a jelenséget, és bemutatjuk, milyen intézkedéseket tehetnek meg a várandós nők ennek kezelése céljából.

Az a jó hír, hogy vannak hasznos stratégiák a szokatlan szagérzékelés kezelésére. A legegyszerűbb megoldás elkerülni a nemkívánatos szagokat, tiszta és friss levegőn tartózkodni, vagy szagsemlegesítőket használni. Az alábbiakban találunk néhány tippet ezen változások kezelésére és megelőzésére:

 1. A zavaró szagforrás kerülése: Ha valaminek a  szaga émelygést okoz, érdemes azt elkerülni vagy eltávolítani. Ez lehet parfüm, főzési szag, vagy akár a szemétszaggal történő találkozáskor is megfelelő szellőzést biztosítani.
 2. Citrus illatok: bizonyos citrus illatok, mint a narancs vagy citrom, segítenek enyhíteni a rossz szagok miatti émelygést.
 3. Légszűrők: A légszűrők segíthetnek megszabadulni a nem kívánt szagoktól, jobb levegőminőséget biztosítva, ami enyhítheti az émelygést.
 4. Gyömbéres ételek és italok:  A gyömbérnek jól dokumentált hányingercsökkentő hatása van, és gyakran alkalmazzák rosszullétre hajlamos embereknél, beleértve a terhes nőket is.

A terhesség előrehaladásával, a szagérzékenység enyhülhet vagy megszűnhet.

Miért érzed magad fáradtnak a terhesség korai szakaszában és mit tehetünk ellene?

A terhesség megerőltetheti a női szervezetet fizikailag és érzelmileg is. Egyik gyakori tünete a korai terhességnek a kimerültség és fáradékonyság, melyet a növekvő progeszteron női hormon szintek idéznek elő. A progeszteron hormon emelkedett szintje általában lelassítja az anyagcserét, ami hozzájárul a fáradtságérzethez.

Az első trimeszterhez közeledve a terhes nőknek több alvásra lehet szükségük. Az állandó fáradtság érzetét tovább súlyosbíthatja az émelygés és a hányinger, amelyek gyakran előfordulnak a korai terhesség idején. Az anya testének energiaigényei növekednek, ahogy az felelős a magzat életképességéért, fejlődéséért és növekedéséért.

A pihenés és a jó alvás kulcsszerepet játszik a fáradtság enyhítésében. Szükséges lehet némi változtatás a napi rutinban, például a délutáni szundítás beiktatása. Fontos továbbá a kiegyensúlyozott táplálkozás, mert bizonyos tápanyagok, mint a vas és a B-vitaminok, segítenek az energia szintjének fenntartásában. Az enyhe, rendszeres testmozgás is segíthet a közérzet javításában és az energiaszint növelésében.

Amennyiben a fáradtság olyan mértékűvé válik, hogy megakadályozza a napi teendők végzését, vagy hosszabb ideig tart, mint a terhesség első trimesztere, érdemes orvosi segítséget kérni. Ezt különösen akkor ajánlott, ha a fáradtság más, aggasztó tünetekkel párosul, mint például szédülés, légszomj vagy gyors szívverés.

Hogyan befolyásolja a terhesség az étvágyadat?

A terhesség alatt a szervezet kiemelt energiaszükséglete miatt gyakran jelentkeznek étvágy-változások. Számos tényező, többek között a hormonváltozások, a fáradtság, a gyomorégés és a stressz is befolyásolhatja a terhes nő étvágyát. Az étvágy növekedése és a különféle ételek iránti vágy vagy éppen ételutasítás jellemző lehet ebben az időszakban.

Fontos azonban, hogy a túlzott étvágy és súlynövekedés is kockázatos lehet mind az anya, mind a születendő gyermek számára, mivel ezek túlsúlyhoz, terhességi cukorbetegséghez és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethetnek. Ezért fontos az egészséges, kiegyensúlyozott étrend és a mérsékelt fizikai aktivitás helyes arányának fenntartása a terhesség alatt.

A terhesség alatti étvágycsökkenés ugyancsak előfordulhat, különösen a terhesség első három hónapjában, mely gyakran a reggeli rosszullétekkel vagy hányingerrel és hányással párosul. Ebben az esetben a nőknek érdemes könnyű, gyakori étkezést be iktatniuk, vagy könnyen emészthető, alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztaniuk.

Az étvágy megváltozása önmagában nem elegendő a terhesség bizonyítására, mert más okok, például stressz, gyógyszerek vagy bizonyos egészségi állapotok is befolyásolhatják az étvágyat. Mindenesetre, ha az étvágy változásai hosszú távon fennmaradnak, vagy kényelmetlenséget okoznak, ajánlott orvoshoz fordulni.

Miért változik a testhőmérsékleted a terhesség során?

A terhesség mögött álló hormonális változások gyakran a nők alap testhőmérsékletét is növelik.

Fontos megjegyezni, hogy amíg ez a hőmérséklet-emelkedés enyhe és általában nem okoz egészségügyi problémákat, a terhesség alatt mindig figyelemmel kell kísérni a testhőmérsékletet.

Nyilvánvaló, hogy az emelkedett testhőmérséklet önmagában nem elegendő megerősítés a terhesség diagnosztizálására, ugyanis más betegségek, például a húgyúti fertőzések is növelhetik a hőmérsékletet. Az orvos megerősítést adhat a terhességre húgyúti fertőzés hiányában, amennyiben az említett tünetek mellett kimutatható a szervezetben emelkedett hCG hormon szint.

A terhes nők gyakran tapasztalnak hőhullámokat és izzadást is, melyek a hormonok emelkedett szintje által okozott hőmérséklet-emelkedésnek tudhatók be. Ezt gyakran zavarónak találják, de ezek a tünetek általában a terhesség első trimeszterében a legmarkánsabbak, majd a terhesség előrehaladtával enyhülnek.

Szakértői tanács: Amennyiben a testhőmérséklet hosszantartóan 38°C felett marad, vagy a kismamának lázas állapota van, azonnal forduljon orvoshoz, mivel ezek a jelek fertőzésre, vagy más, a terhességet veszélyeztető problémára utalhatnak.

Miért jellemző a hangulatváltozás és érzelmi labilitás?

Sok leendő anya egyszerre csak arra lehet figyelmes, hogy hangulati ingadozásokkal és az érzelmi labilitással küzd. Ezen változások a terhesség korai jelei lehetnek. A terhesség hormonváltozásokkal jár, amelyek hatással vannak az érzelmekre és a hangulatra. Ezt követően bővebben beszélünk róluk.

A terhesség elején fokozódó hormontermelés, különösen az ösztrogén és a progeszteron, egyfajta érzelmi hullámvasútra röpítik a kismamákat. Jelentősen megnőhet az érzékenység, és akár a legapróbb dolgokon is könnyekig meghatódhatnak. Íme, néhány gyakori példa, amelyekkel találkozhatnak:

 • Ingadozó hangulat: Az egyik pillanatban teljesen boldog és lelkes vagy, a következőben viszont mély szomorúság vagy idegesség keríthet hatalmába.
 • Szorongás: Aggodalommal tölthet el a babád jövője, az anyaság kihívásai, vagy akár a szülés fájdalma iránti félelem is.
 • Rövid türelem: A hormonális változások miatt türelmetlenebbé válhatsz a szokottnál, és könnyebben elveszítheted a türelmedet.

Az érzelmi hullámvasút a terhesség egészében jelen lehet, de különösen jellemző a kezdeti időszakban és a harmadik trimeszterben. A végén azonban minden érzelmi kihívás ellenére az öröm, amit a kisbabád levegővételét jelenti, minden nehézséget ellensúlyoz.

Források

Human Chorionic Gonadotropin, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532950/

https://www.webmd.com/baby/pregnancy-am-i-pregnant

https://www.healthline.com/health/pregnancy/early-symptoms-timeline

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.