Terhesség alatt szedhető gyógyszerek és gyógynövények – Mi a biztonságos és mi a tilos?

A terhesség alatt az anyai egészség a magzat fejlődésének egyik legfontosabb tényezője. A terhesség alatt szedhető gyógyszerek és kezelések használata mind az anya, mind a fejlődő magzat szempontjából kritikus jelentőségű lehet. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen gyógyszereket használhatnak a kismamák, mely kezelések vehetők igénybe biztonságosan, és melyek azok, amelyeket el kell kerülniük a terhesség alatt.

Még egy ártalmatlannak tűnő gyógyszer vagy kezelés is veszélyes lehet a terhesség alatt, ha nem megfelelően használják. Minden gyógyszer bevétele előtt konzultáljon az orvosával.

A terhesség alatt szedhető gyógyszerek és kezelések kockázatai

A túl gyakori és ellenőrizetlen gyógyszerszedés komoly kockázatot jelenthet a terhesség alatt. Egyes gyógyszerek és kezelések ugyanis befolyásolják a magzat fejlődését, növelhetik a fejlődési rendellenességek, koraszülések és vetélés kockázatát is. Példa erre a hosszan tartó, nagy dózisú retinoid tartalmú gyógyszerek szedése, mint az isotretinoin és az acitretin melyek használata közismerten bőrproblémák kezelésére szolgál, de megfelelő óvintézkedés nélkül a magzat fejlődési rendellenességeit idézhetik elő.

Bizonyos vényköteles gyógyszerek, például a szteroidok, egyes antidepresszánsok és epilepszia elleni gyógyszerek (pl. nátrium-valproát) szintén fokozhatják a komplikációk kockázatát. Bizonyos bőrbetegségek és mieloma kezelésében Thalidomid , illetve a  Warfarin nevezetű véralvadásgátló gyógyszer sem indokolt a terhesség ideje alatt.

Még a közönséges, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők közül sem ajánlott bármit indokolatlanul beszedni. Ide sorolható az összes nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer is, az acetilszalicilsav (Aszpirin), ibuprofén, naproxén, diklofenák és egyéb hasonló hatóanyagok.

Alapbetegségekben (pl. asztma, depresszió, cukorbetegség) szenvedő terhes nők esetében az orvos utasításait kell követni és az egyénre szabott kezelést folytatni.

Ezenkívűl, az alkohol és a nikotin is ismert teratogén hatóanyagok, jelentős strukturális és funkcionális rendellenességeket okozva a magzatban.

Ráadásul nem csak a gyógyszerek, hanem a radiológiai vizsgálatok, mint például a CT és az MR is kockázatot jelenthetnek, mivel ezek nagy energiájú sugárzással dolgoznak, amely károsíthatja a fejlődő magzatot. Szintén nem ajánlott a terhesség alatt a kemoterápia vagy sugárterápia, mivel ezek a kezelések súlyosan károsítják a gyorsan osztódó sejteket, beleértve a magzat sejtjeit is. A kezelések zsugorodást, koraszülést vagy vetélést okozhatnak.

Terhesség alatt szedhető fájdalomcsillapító? Milyen gyógyszerek tekinthetők biztonságosnak?

A terhesség különböző kihívásokkal járó időszak. Számos gyógyszer, mely elsőre ártalmatlannak tűnik, valójában veszélyeztetheti a magzat fejlődését. Létezik azonban pár olyan gyógyszer és kezelés, mely terhesség alatt szedhető és biztonságosnak tekinthető.

 1. Fájdalomcsillapítás gyógyszere

Terhesség alatt szedhető fájdalomcsillapító hatóanyag, a Paracetamol: egyik leggyakrabban használt fájdalomcsillapító, mely segít kezelni a kellemetlenségeket, terhesség alatt szedhető gyógyszer fejfájásra, fogfájásra. Paracetamol szedése rövid ideig, alacsony dózisban általában biztonságosnak tekinthető a terhesség alatt.

2. A terhességi reflux gyógyszerei

A terhességi reflux, azaz a gyomorsav visszacsorgása, az egyik leggyakoribb panasz a várandósság ideje alatt. A tünetek enyhítésére többféle gyógyszert vehetnek igénybe az anyukák. A terhesség alatt szedhető biztonságos savlekötő közé tartozik a mechanikai védelmi elven ható alginát , illetve a kalcium karbonát és magnézium karbonát. 

Az alginát egy olyan anyag, amely képes a gyomor felszínén egy habos gélréteget képezni, ezáltal mechanikai akadályt képez a savas gyomortartalom visszacsorgása ellen. Ez az úgynevezett “lebegő gél” megakadályozza a gyomorsav visszacsorgását a nyelőcsőbe, így csökkentve a reflux tüneteit. Az alginát nem szívódik fel a szervezetben, ezért nem befolyásolja sem a kismamát, sem a fejlődő magzatot.

Ezeket a savlekötőket szuszpenzió vagy rágótabletta formájában kaphatjuk meg gyógyszertárakban, a fájdalmas epizódok csökkentésére alkalmazhatók a felhasználási utasítás szerint.

Amennyiben a reflux tünetek nem enyhülnek vagy súlyosbodnak akkor az úgynevezett antacidok mint a ranitidine, és az omeprazol kerülhet felírásra az orvos által. A ranitidine és az omeprazole a savtermelést blokkolja. Ezek a szerek általában biztonságosak a terhesség alatt, de mindig az orvos elbírálása és az előny – kockázat figyelembe vétele mellett használhatók, mivel a terhesség minden szakaszában a várandós nő és a magzat biztonsága a legfontosabb szempont.

3. Terhesség alatt szedhető vitaminok

Terhesség vitaminok: A teherbeesést segítő vagy a terhesség ideje alatt szedett vitaminok, mint például a folsav, vas és jód, létfontosságúak a magzat egészséges fejlődéséhez. Az ilyen tényezők hiánya komoly fejlődési rendellenességekhez vezethet. A legtöbb prenatális vitamin biztonságos terhesség alatt, de érdemes konzultálni a kezelőorvossal szedésük előtt.

4. Bakteriális fertőzések gyógyszerei

A bakteriális fertőzések kezelésére antibiotikumok hatnak: a terhesség alatt szedhető néhány általánosan alkalmazott antibiotikum,  mint például a penicillinek, cefalosporinok és eritromicin, általában biztonságosak terhesség alatt.

Fontos kimondani, hogy ezek a gyógyszerek általában biztonságosnak tekinthetők, de minden egyes eset egyedülálló, és a személyes egészségügyi előzmények is fontos szerepet játszanak. Mindig vegye figyelembe az orvosi tanácsot, és ha kétségei vannak, minden esetben kérjen szakértői segítséget.

Terhesség alatt szedhető gyógyszerek megfázásra, fejfájásra – közönséges megbetegedésekre

A terhesség alatti állapotok kezelésében fontos a visszafogottság, hiszen sok gyógyszernek még mindig ismeretlen a magzatra gyakorolt hosszú távú hatása. A közönséges megbetegedéseket, mint a megfázás vagy a fejfájás, előnyösen kell kezelni olyan biztonságos módszerekkel, mint a pihenés és a folyadékbevitel. Egyes szabadon beszerezhető terhesség alatt szedhető gyógyszernek, mint pl. paracetamolnak köszönhetően a megfelelő dózisban biztonságosan enyhíthetők a fennálló panaszok.

A C-vitamin csodálatos  tulajdonságokkal rendelkezik, melyek különösen értékessé teszik a terhesség ideje alatt. Mint antioxidáns, erősíti az immunrendszert, segít a szervezetnek a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben, amelyek különösen fontosak a terhesség ideje alatt, amikor az anya immunrendszere alacsonyabb aktivitással bír annak érdekében, hogy ne utasítsa el a fejlődő magzatot.

A C-vitamin szedésének számos módja van ebben az érzékeny időszakban. Az ajánlott napi bevitel – melyet az orvos vagy egy egészségügyi szakember határozhat meg – legtöbbször természetes forrásokból, például zöldségekből és gyümölcsökből szerzett, de a szükség esetén étrend-kiegészítő formájában is ajánlott.

Torokfájás, torokgyulladás esetében a helyileg alkalmazott szerek tekinthetők biztonságosnak, ezek nem kerülnek a véráramba, csupán a fájdalom helyén, a nyálkahártyához tapadva fejtik ki hatásukat.

Az alábbiak a terhesség alatt szedhető gyógyszerek torokfájásra:

 • torokfertőtlenítők: benzidamin tartalmú spray vagy torokcukorka (Tantum verde), Phlogosol oldat
 • fertőtlenítő és fájdalomcsillapító szopogató tabletta, lozenge tabletta: pl.Mebucain, Neo-angin, Strepsils

A makacs köhögés csillapításához  sok orvos nem ajánl, vagy tartózkódva ajánl hatóanyagot a nem elegendő mennyiségű rendelkezésre álló adat miatt.. Terhesség alatt szedhető gyógyszerek köhögésre:

 • száraz köhögés csillapítása: dextrometorfan tartalmú szirup (pl.Robitussin Antitussicum) a terhesség második és harmadik trimeszterében orvosi tanácsra szedhető
 • váladékképződéssel járó nedves köhögésre köptető: Elix.thymi comp.oldalt

A terhesség alatt szedhető antibiotikumok alkalmazása komplex kérdés, és a kezelõorvosnak mérlegelnie kell a potenciális előnyöket és kockázatokat. Bizonyos antibiotikumok, mint az amoxicillin és az eritromicin, általában biztonságosnak tekinthetők a terhesség alatt, de mások, például a tetraciklinek, potenciálisan károsak lehetnek.

A terhesség alatt gyakran fellépő húgyúti fertőzések kezelésében elsősorban azok a biztonságosnak minősülő antibiotikumok használhatóak, melyek nem járnak mellékhatásokkal, és nem károsítják a magzatot. Az ilyen típusú fertőzések kezelésére gyakran használtak a cefalosporinok, valamint az amoxicillin klavulánsav kombinációja, melyeket a terhesség alatt az orvosi felügyelet mellett általában biztonságosan lehet alkalmazni.

A krónikus betegségek, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás, különösen kihívást jelentenek a terhesség alatt. Ezeket a betegségeket gondosan kell kezelni, hogy minimalizálják a magzatra gyakorolt káros hatásokat, ugyanakkor biztosítják az anya egészségét. A gyógyszeres terápia mellett a diéta és az életmód változásai is kulcsfontosságúak lehetnek.

A mentális egészségi problémák, mint a depresszió és a szorongás, komoly kihívást jelenthetnek a terhesség alatt. A terhesség alatt szedhető bizonyos antidepresszánsok, mint a fluoxetin és a citalopram, általában biztonságosnak tekinthetők, de orvoshoz kell fordulni a leghatékonyabb és legbiztonságosabb kezelési terv kidolgozásához.

Természetes módszerek a terhesség alatti kellemetlen tünetek kezelésére

A terhesség alatt számos természetes módszer is alkalmazható a különböző kellemetlen tünetek, mint például a hányinger, a fejfájás vagy a székrekedés enyhítésére. Az alábbi módszerek azért előnyösek, mert minimálisra csökkentik a magzatra gyakorolt káros hatások kockázatát.

Testmozgás és pihenés

Fontos, hogy a terhesség alatt a testmozgást és a pihenést megfelelő egyensúlyban tartsuk. A rendszeres, mérsékelt intenzitású testmozgás, mint például a séta, az úszás vagy a jóga, segít megelőzni a székrekedést, csökkenti a hát- és derékfájást, javítja az alvás minőségét, és hozzájárul a jobb közérzethez. Ugyanakkor a megfelelő pihenés és alvás is nélkülözhetetlen, különösen a terhesség első és utolsó harmadában, amikor a testnek extra energiára van szüksége a magzat fejlődésének támogatásához.

Életmód és táplálkozás

Az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott étrend szintén hozzájárul a terhesség alatti kellemetlen tünetek enyhítéséhez. Az alkohol, a nikotin és a koffein elkerülése, valamint a megfelelő folyadékbevitel és a rendszeres, kis adagokban történő étkezés segíthet csökkenteni a hányingert és a székrekedést. Továbbá, az olyan tápanyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztása, mint a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a fehérjék és az omega-3 zsírsavak, segít támogatni a magzat egészséges fejlődését.

Komplementer terápiák

A különböző komplementer terápiák, mint például az akupunktúra, a masszázs, vagy a gyógyító gyógynövények használata, szintén hasznosak lehetnek a terhesség alatti kellemetlen tünetek enyhítésére. Ezek a módszerek gyakran a hagyományos orvoslás mellett alkalmazhatók, de fontos, hogy ezt mindig orvossal vagy szakképzett egészségügyi szakértővel beszéljük meg.

Terhesség alatt szedhető Gyógynövények és teák

Az orvosi vélemények gyakran eltérnek a terhesség alatt szedhető gyógynövények és teák témájában. Számos gyógynövény és tea alkalmas lehet a terhesség alatt fellépő tünetek ellen, mint például a hányinger, székrekedés, vagy a fáradtság enyhítésére. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy ámbár a természet adta gyógynövények veszélytelennek tűnhetnek, fontos az elővigyázatosság, mivel néhány gyógynövény tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek vetélést, koraszülést, méhösszehúzódásokat okoz vagy negatívan befolyásolhatja a magzat fejlődését. Kevés kutatás történt a gyógynövények terhességre vagy a magzatra gyakorolt potenciális hatásainak bemérése terén.

Íme néhány a terhesség alatt szedhető és biztonságosnak tekintett gyógynövény:

 • A vörös málnalevél (Rubus idaeus) vasban gazdag gyógynövény, kedvező és támogató hatásai a terhesség egészére kiterjednek: a növeli a méh tónusát, fokozza a tejtermelést, csökkenti a hányingert  és enyhíti a szülési fájdalmakat. Egyes tanulmányok még arról is beszámoltak, hogy a vörös málnalevél terhesség alatti használata csökkentheti a komplikációkat és a szülés közbeni beavatkozások alkalmazását.  Napi biztonságos adagja: 1,5- 5 g naponta  tea vagy infúzió formájában
 • A kamilla (Matricaria Recutita) időnkénti alkalmazása biztonságos választás lehet, mivel csökkentheti a stresszt, a puffadást és elősegítheti az alvást. Biztonságos adagja:1-5 g között naponta szárított kamillából készített tea formájában.
 • gyömbér (Zingiber officinalis) gyakran használható a reggeli rosszullét és a hányinger kezelésére. Biztonságos adagja: legfeljebb 1 g szárított gyömbér használata naponta
 • A kasvirág (Echinacea spp.) teája, csökkenti és megelőzheti a megfázásos és húgyúti fertőzésekkel járó megbetegedéseket. Biztonságos adagja:5-20 ml tinktúra naponta
 • tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) levet széles körben alkalmazzák húgyúti fertőzések kezelésére Biztonságos adagja:kb. 2 csészényi folyadék naponta
 • A megfelelő dózis betartása mellett a borsmenta tea szintén hasznos lehet a rosszullét és a szédülés csökkentésér

A teák fogyasztása a nap egészében több részletre felosztva ajánlott, szobahőmérsékleten tárolva és fogyasztva.

Különösen fontos, hogy mindig konzultáljon egészségügyi szalemberrel vagy gyógynövény szakértővel mielőtt bármilyen gyógynövényt szedne terhesség alatt, mivel a gyógynövények nem megfelelő használata komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Források

 1. Herbs and Pregnancy
 2. Herbal Medicine Use during Pregnancy: Benefits and Untoward Effects
 3. Medicines to Avoid when Pregnant
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.