Szülés utáni depresszió: hogyan bírkózzunk meg vele?

A cikkünk célja, hogy  megismertesse a szülés utáni depresszió kihívásait. Ez az állapot jelentős hatással lehet az édesanyákra és családjukra, számos tünetet okozhat, beleértve többek között a reményvesztettséget, a krónikus fáradtságot, és a gyakori sírásrohamokat. A szülés utáni depressziót gyakran összekeverik a szülés utáni hangulatingadozásokkal vagy “bébi-blues”-sal, de fontos tudni, hogy ez sokkal komolyabb állapot.

„A szülés utáni depresszió nem csak az anyát, de a családját is komolyan érintheti, és nem szabad figyelmen kívül hagyni.”

A szülés utáni depresszió okai

A szülés utáni depresszió, ismertebb nevén postpartum depresszió (PPD), egy olyan komplex mentális egészségi állapot, amely az anyák mintegy 10-20%-át sújtja a szülés után. A PPD mögött számos tényező állhat, biológiai, pszichológiai és szociális okok egyaránt.

A legnyilvánvalóbb biológiai ok a hormonális változások intenzív hullámzása, amit a szülés követ. A szülés után az anya testének hormonszintje drámai változáson megy keresztül, ami törékeny egyensúlyt hoz létre, amit a szervezet nem mindig tud stabilan kezelni. A progeszteron, ösztrogén és a pajzsmirigy hormonjai drasztikus változásokon mennek át, amelyek közvetlen hatást gyakorolhatnak az anya hangulatára és érzelmi állapotára.

Azonban nemcsak fizikai tényezők hajlamosíthatnak a PPD kialakulására. Pszichés okok, például korábbi mentális egészségügyi problémák – mint a depresszió vagy szorongás -, a stressz, alváshiány, vagy a szülés utáni trauma szintén fokozhatják a kockázatot.

Fontos megemlíteni, hogy a szociális környezet is jelentős szerepet játszik. Az anyáknak, akik rossz kapcsolatban vannak partnerükkel, vagy kevés támogatást kapnak családjuktól és barátaiktól, nagyobb valószínűséggel alakul ki szülés utáni depresszió. Hasonlóképpen, a gazdasági stressz, mint például a munka elvesztése vagy a pénzügyi nehézségek, szintén hozzájárulhatnak a szülés utáni depresszió kialakulásához.

A szülés utáni depresszió tünetei

A szülés utáni depresszió nagyon ravasz tud lenni. Előfordulhat, hogy rögvest a szülés utáni napokban jelentkezik, de talán hónapokkal később is kifejlődhet. Azért fontos felismerni a jelzéseit, mert minél előbb kezdődik a kezelés, annál hamarabb enyhülnek a tünetek és annál hamarabb térhet vissza az anya az élet örömeibe. Nézzük tehát, milyen jelekre kell figyelnünk:

 • Erős érzelmek: az intenzív érzelmek, mint a szomorúság, aggodalom, vagy értelmetlenség érzése, gyakran jelzik a szülés utáni depressziót.
 • Kiégés: folyamatosan fáradtság, levertség, még a pihenés ellenére is. Ez a kimerültség meghaladja a szülés utáni normális fáradtságot.
 • Érdektelenség: korábbi élvezetes tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése
 • Étvágytalanság: sokkal kevesebb étkezés mint a szokásos esetben.
 • Alvászavarok: éjjeli ébredések, nehézkes elalvás
 • Koncentrációs gondok: nehézkes a gondolkodás, vagy gyakoriak a döntéshelyzetek.
 • Önértékelés csökkenése: értéktelenség érzete, bűnös érzelmek, az anyát bukás élménye gyötri.

Fontos megérteni, hogy a fenti tünetek közül néhány normális is lehet a szülés utáni időszakban. Azonban, ha ezek a tünetek elhúzódnak, vagy olyan mértékűvé válnak, hogy megnehezítik a mindennapi életet, akkor szülés utáni depresszióról lehet szó. Nem szabad szégyellni vagy félni attól, hogy segítséget kérjünk. Emlékezzünk arra, hogy nem kell egyedül megküzdenünk, és hogy van segítség.

Mi a különbség a “baby blues” vagy szülési utáni depresszió között?

A “baby blues” és a szülés utáni depresszió közötti különbség a tünetek természetében és időtartamában mutatkozik meg. A “baby blues” gyakran a szülést követő néhány napon belül kezdődik, ám általában csak néhány napig, max. hétig tart. Az érzések hullámvasutja, a hangulatingadozások gyakoriak és gyakran előfordulnak sírásrohamok is. Fontos megérteni, hogy ez normális része a szülés utáni időszaknak, és általában nincs szükség orvosi beavatkozásra.

A szülés utáni depresszió ennél sokkal súlyosabb és hosszabb időszakot ölel fel. A szülést követő kb. négy héten belül kezdődik és legalább két hétig tart, de gyakran hosszabb ideig is elhúzódhat, akár 1-2 évig is. A szülés utáni depresszió tünetei közé tartozik a koncentrációs problémák, az étvágyváltozás, az álmatlanság, az érdeklődés elvesztése és a könnycsepp. Súlyos esetekben akár öngyilkossági gondolatok is előfordulhatnak.

Kezelési lehetőségek a szülés utáni depresszióra

Rendkívül fontos, hogy ha a szülés utáni depresszió tünetei jelentkeznek, szakemberhez forduljunk. Az alábbiakban néhány kezelési lehetőséget ismertetünk, de ezeket mindig szakember felügyelete mellett szabad csak alkalmazni. Mindig bízzuk a szakemberekre a döntést, amikor a legmegfelelőbb kezelési módszerről van szó.

 • Pszichoterápia: Egy tapasztalt pszichoterapeuta segíthet abban, hogy a szülés utáni depresszióval küzdő anyák javíthassák a stresszkezelő képességeiket, növeljék az önbecsülésüket, és javíthassák a közérzetüket. A pszichoterápia segítségével pozitív gondolkodásmódra lehet szert tenni, ami csökkentheti a depresszió tüneteit.
 • Terápia gyógyszeres támogatással: Az orvos által előírt antidepresszánsok képesek csökkenteni vagy akár teljesen megszüntetni a depresszió tüneteit. Ezeket a gyógyszereket mindig orvosi felügyelet alatt szabad csak szedni!
 • Csoportterápia: A csoportterápia során az anyák találkozhatnak másokkal, akik hasonló helyzetben vannak. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, és megtanulják, hogyan kezeljék a szülés utáni depressziót.

Alternatív módszerek a szülés utáni depresszió kezelésére

Az alábbi alternatív módszerek a kutatások szerint hatásosnak bizonyultak a szülés utáni depresszió kezelésében:

 • Light terápia: mint a neve is mutatja, ennek a terápiának az a célja, hogy növelje a napfénynek kitett időt, ezáltal csökkentse a depresszió tüneteit. Ez történhet természetes napfényben vagy speciális lámpák használatával.
 • Akupunktúra: bizonyos tanulmányok szerint az akupunktúra segíthet enyhíteni a szülés utáni depresszió tüneteit. Ez az eljárás magában foglalja apró, vékony tűk bőr alá történő bevezetését meghatározott pontokon az energiák egyensúlyának helyreállítása érdekében.
 • Relaxációs technikák: a meditáció, a jóga és a mélylégzéssel járó technikák mind segítenek a stressz csökkentésében, amely hozzájárulhat a szülés utáni depresszióhoz.
 • Masszázs: egyes kutatások kimutatták, hogy a masszázs segít csökkenteni a szorongást és javítja az általános hangulatot, különösen, ha a masszázs specifikusan a szülés utáni depresszió kezelésére irányul.
 • Aromaterápia: ámbár további kutatásra van szükség, néhány előzetes tanulmány jelzi, hogy az aromaterápia, különösen a citrus és a levendula illata segíthet csökkenteni a szorongást és javítani a hangulatot.

Mielőtt bármilyen alternatív kezelést alkalmaznánk, mindig konzultáljunk orvosunkkal. Bizonyos módszereknek lehetnek mellékhatásai, vagy interakcióba léphetnek a már szedett gyógyszerekkel.  Ezek a módszerek kiegészítőek, és nem helyettesítik a hagyományos orvosi kezelést.

Gyógyszeres terápia a szülés utáni depresszió ellen

A szülés utáni depresszió kezelése gyakran magában foglalja a gyógyszeres terápiát is. A gyógyszeres kezelés, mint a lehetőségek egyike, nagymértékben segíthet a tünetek enyhítésében és az általános jó közérzet visszaállításában. Hangsúlyoznunk szeretnénk, hogy a gyógyszerszedés döntése nem önállóan hozandó, hanem szakértői segítséggel, orvos javaslatával.

Antidepresszánsok

Széles körben alkalmazott gyógyszerek a szülés utáni depresszió kezelésére az antidepresszánsok. Ezek segítenek az agyban található vegyületek, úgymint a szerotonin és a norepinefrin egyensúlyának helyreállításában, amelyek befolyásolják hangulatunkat.

A gyógyszeres kezelés eseti jellege

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a gyógyszerek hatásossága személyenként változik. Lehet, hogy az első próbálkozás nem hozhatja meg a várt eredményt, de ez nem jelenti azt, hogy a gyógyszeres kezelés nem működik. Sok esetben az orvosoknak többféle gyógyszert és adagolást kell kipróbálniuk, míg megtalálják a legmegfelelőbb kezelést.

A gyógyszeres kezelés mellékhatásai

Mint minden gyógyszeres kezelés, az antidepresszánsoknak is lehetnek mellékhatásaik. Fontos, hogy a kezelést szorosan ellenőrizze a kezelőorvos, és az esetlegesen előforduló mellékhatásokról tájékoztassa őt. A mellékhatások közé tartozhat a szédülés, a fáradtság, a szájszárazság és a szorongás, de ezek általában az idő előrehaladtával csökkennek.

Életmódbeli változtatások a szülés utáni depresszió enyhítésére

Az életmódbeli változtatások jelentősen segíthetnek a szülés utáni depresszió kezelésében. Íme néhány egyszerű, de  nagyhatású lépés melyet bevethetünk:

 1. Az egyik legfontosabb változtatás, amit tehetünk, hogy beépítünk néhány relaxációs gyakorlatot a mindennapjainkba. Kifejezetten hasznosak lehetnek a meditáció, a jóga, a légzési gyakorlatok, illetve minden olyan tevékenység, amely segít lecsendesíteni az elménket és ellazítani a testünket. Ez nem csak a stressz csökkentésében segít, de a depresszió tüneteire is jótékony hatással van.
 2. Másodsorban, fontos, az elegendő alvás mennyisége. A pihentető alvás elengedhetetlen a testi-lelki egészség szempontjából, és hiánya súlyosbíthatja a depresszió tüneteit.
 3. A különböző művészeti tevékenységek, mint a rajzolás, festés, zenehallgatás vagy könyvolvasás, szintén nagyon hatékonyak lehetnek a depresszió kezelésében. Ezek a tevékenységek segítenek kifejezni az érzéseket és gondolatokat, amelyeket nehéz szavakba önteni, és emellett az alkotás öröme, a zene energetizáló hatása és a jó könyvben való elmerülés lehetőséget ad a valóság elől való ideiglenes “szökésre”, ami mind segíthet a depressziós tünetek enyhítésében.
 4. Végezetül, a testi-lelki épség egyensúlyát szolgálja az életstílus általános felülvizsgálata. Ehhez tartozik az egészséges étkezés, mozgás, szabadban töltött idő .

Hogyan lehet megelőzni a szülés utáni depressziót?

A szülés utáni depresszió megelőzése nem egyszerű, mivel nem állapítható meg előre, hogy pontosan ki hajlamos rá. Az alábbiakban néhány módszert javasolunk, ami segíthet a szülés utáni időszakot kiegyensúlyozottabbá tenni.

Tervezzük meg a szülést utáni időszakot: Az anya és az apa, vagy a partnerek együtt dolgozhatnak a szülést követő időszak tervezésén. Fontos, hogy a szülést követő napokban és hetekben legyen egy támogató hálózat. Meg lehet kérni a barátokat vagy a családtagokat, hogy segítsenek az otthoni teendőkben, ételkészítésben, vagy a baba ellátásában.

Alakítsunk ki rugalmas és realisztikus elvárásokat: Minden anya szeretne tökéletes lenni, de a csodálatos és kimerítő utazás, amelyet a szülés utáni időszak jelent, megköveteli a rugalmasságot. Nem szabad hagyni,  a tökéletesség hajszolása túlságosan megterhelje az anyukát. Minden anyának szüksége van időre, hogy hozzászokjon az új élethez. És ez természetes.

Szánjunk időt az önápolásra: Az önápolás kritikus fontosságú az egészség fenntartásában, még akkor is, ha úgy érezzük erre már nem lenne elég idő. Igyekezzünk minden nap önmagunkra is időt szánni .

Ne feledkezzünk meg a megfelelő pihenésről: A szülés utáni depresszió megelőzésének egy másik kulcseleme a pihenés. Az éjszakai etetések miatt pl., a teljes éjszakai alvás talán nem lehetséges, de igyekezzünk ezt napközben pótolni.

Etessünk egészségesen: A megfelelő tápanyagbevitel segíthet az energia szint fenntartásában és a hangulat javításában. Próbáljunk meg minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, magokat, teljes kiőrlésű terméket, és fehérjét tartalmazó ételt enni.

Keressünk társaságot: A barátokkal és családdal való időtöltés segíthet a szülés utáni depresszió megelőzésében. A csoportos tevékenységek, mint például a baba-mama torna, úszás, a beszélgetőcsoportok lehetőséget adhatnak a más anyukákkal való kapcsolatépítésre.

Kommunikáció a partnerrel: A szülés utáni időszak stresszes lehet mindkét partner számára. Beszéljünk nyíltan az érzésekről, aggodalmakról. A támogató és őszinte kommunikáció minden szülés utáni kihívást könnyebbé tehet.

Az apa szerepe a szülés utáni depresszió megelőzésében

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az apa hatalmas szereplő a szülés utáni depresszió megelőzésében. Mégpedig nem csak támogatóként, hanem aktív résztvevőként is. Miközben az anya a saját testi-lelki változásait éli meg, az apát is megviseli a helyzet, hisz ők is szembesülnek a változásokkal és kihívásokkal.

Az első és legfontosabb feladata az apának, hogy megértő és támogató partner legyen. Ez magában foglalhatja pl. a rutinszerű házimunkák atvételét, a baba etetését, pelenkázását, és az éjszakai felébredések átvállalását is. Bár ezek a feladatok hétköznapiak lehetnek, hatalmas segítséget jelentenek egy kimerült, hormonálisan változó anya számára.

Az apa figyelmes jelenléte és érzelmi támogatása is nagyon fontos. Nem ritka, hogy a friss anyák összezavarodnak, érzelmileg labilissá válnak, és kétségbe esnek, hiszen nagy túlterheltségnek vannak kitéve. Ilyenkor az apának ott kell lenniük a mellettük, megnyugtatni őket, és erősíteni őket abban, hogy nem állnak egyedül, mindent meg tudnak oldani együtt.

Az apák érzelmi támogatása, megerősítése és az áldozatkész közreműködésük a házimunkában és a baba gondozásában kulcsfontosságú a szülés utáni depresszió megelőzésében.

Ezen felül, ha az apa észreveszi, hogy a partnerének depressziós tünetei vannak, fontos, hogy azonnal segítsen neki szakemberhez fordulni. A depressziót nem szabad figyelmen kívül hagyni, azonnal cselekedni kell. A szakemberek segíteni tudnak az állapot felmérésben, a kezelési lehetőségek felvázolásában és tanácsokat tudnak adni a megelőzésben is.

Végül, de nem utolsó sorban az apának is gondoskodnia kell saját lelki egészségéről. A szülés utáni időszak nagyon feszült és nehéz lehet, ha az apa nem vigyáz magára és elhanyagolja saját lelki jólétét, azzal nem csak magának árt, hanem az egész családnak.

Az apa szerepe tehát komplex és nagyon fontos a szülés utáni depresszió megelőzésében. Nem csak támogató, de aktív résztvevő is kell, hogy legyen ebben az időszakban, mert a család egészsége és boldogsága közös felelősség.

Hogyan segíthet a család a szülés utáni depresszióban szenvedő anyának

A család támogatása rendkívül fontos a szülés utáni depresszióban szenvedő anyák számára. Az aktív érdeklődés és a nem ítélkező, megértő magatartás nemcsak segíthet az anyának jobban érezni magát, de hozzájárulhat a gyorsabb gyógyuláshoz is. Vessük össze, hogyan segíthetnek a családtagok a tünetek kezelésében.

1. Türelmes magatartás: Az anyáknak időre van szüksége, hogy megbarátkozzon új szerepével és az élettani változásokkal, amelyek a szülés után következnek be. Türelmesnek kell maradnunk, és ne sürgessük őket.

2. Kommunikáció: Igyekezzünk őszintén beszélgetni az anyával az érzelmeiről és próbáljunk megértőek lenni. Ne hagyjuk, hogy elszigetelődjön, támogassuk őt, hogy kifejezze, mit érez.

3. Támogatás a mindennapi feladatokban: Ebben az időszakban az anya gyakran érzi magát fáradtnak és leterheltnek. Jelentős segítséget jelenthet, ha átveszünk a ház körüli feladatok egy részétből vagy segíteni tudunk a baba gondozásában.

4. Biztatás a pszichológiai segítség igénybevételére: Ha úgy tűnik, hogy az anya érzelmi állapota nem javul, javasolhatjuk, hogy keressen segítséget egy szakértőtől. Lehet, hogy szüksége van pszichoterápiára vagy gyógyszeres kezelésre.

5. Gyakorlati támogatás: Az anya gyógyulása érdekében segítsünk neki széles körű támogatást nyújtani.

A szülés utáni depresszió megértése és kezelése néha valóban egy csapatmunkát igényel, amelynek alapja a türelem és megértés.

Források

 1. Depression in Pregnancy
 2. Perinatal Depression
 3. Depression during Pregnancy
 4. Depression in Pregnant Woman and Mothers: How it affects you and your child

 

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.