Terhességi cukorbetegség

« Back to Glossary Index

Mi a terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegség olyan állapot, amikor a nőknél a terhesség alatt magas vércukorszint alakul ki. Sok nőnél jellemzően nem, vagy szinte elhanyagolható tünetekkel jár.

Mi okozza?

A terhességi cukorbetegséget különböző tényezők okozzák, többek között a terhesség alatti hormonális változások és hajlamosító tényező lehet a terhesség előtti túlsúly. A hormonális változások megnehezítik a szervezet számára a vércukor hatékony feldolgozását, némely elméletek szerint a szervezet inzulin termelő képessége csökken, ami megnövekedett vércukorszinthez vezet.

Milyen és hány típusa van?

A terhességi cukorbetegség a cukorbetegség egy speciális típusa, amely a terhesség alatt alakul ki. Nem sorolják különböző típusokba.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

A terhességi cukorbetegség diagnosztizálása a terhességi vizsgálatok részeként végzett szűrővizsgálatokat foglalja magában. A glükózszintet étkezés előtt és után vizsgálják. Ha a teszt magasabb cukorszintet mutat, a vizsgálatot gyakrabban megismétlik. A diagnózis felállításához a terheléses cukorvizsgálat, azaz az Orális Glükóz Tolerancia Teszt OGTT elvégzése szolgál.

Hogyan kell kezelni?

A terhességi cukorbetegség kezelése olyan életmódbeli változtatásokat foglal magában, mint az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás bevezetése. Gyógyszeres kezelésre csak akkor van szükség, ha a cukorszint diétával és testmozgással nem kontrollálható. A kezelés magában foglalhatja a napi vércukorszintmérést és az inzulininjekciókat is.

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.