A Sikeres Ekcéma Kezelés kulcsa: Tippek és Tanácsok a Tünetek Csillapítására

A sikeres ekcéma kezelés kulcsa a hosszútávú kezelési terv követése és a bőrápolási szokások tartós változtatása. Bár az ekcéma tünetei néha elviselhetetlennek tűnhetnek, a megfelelő kezeléssel és türelemmel sokat javíthatunk a bőrünk állapotán. Lássuk, hogyan.

Az ekcéma tünetei

Elsősorban azt érdemes megtudni, hogy az ekcéma gyulladásos bőrbetegség, melyet az alábbi tünetek jellemeznek :

  • száraz, érzékeny bőr
  • vörös, viszkető foltok
  • duzzanat, hólyagok képződése
  • a hólyagok megrepedése miatt nedvedzés, levezés
  • pörkképződés.

Amikor ekcéma alakul ki a szervezetben, egy sor immunológiai reakció indul be. A szervezet, észlelve valamilyen irritáló anyagot, túlreagál és természetes védekező mechanizmusai sarkallására gyulladásos választ indít. Az immunrendszer antitesteket termel, amelyek a bőrön lévő sejteket megtámadják. Ez a támadás egy gyulladásos reakciót indít el, aminek során a bőr vörössé, szárazzá és viszketővé válik. Az ekcéma tüneteinek szerkezete a bőrsejtek közötti kapcsolatok megváltozásának, valamint a bőr sejtjeinek károsodásának következménye. Amikor ezek a sejtek károsodnak, a bőr elveszíti hidratáló képességét, szárazzá és pikkelyessé válik, ami további viszketést és irritációt okoz.

Sajnos az ekcémás reakció ördögi kört is beindíthat. A folyamatos viszketés következtében a bőr további sérüléseket szenvedhet, amelyek növelhetik az ekcéma súlyosságát. Ezért fontos, hogy ennek a folyamatnak a megértése mellett odafigyeljünk a megfelelő kezelésre és az irritáló anyagok kerülésére, hogy minimalizáljuk az ekcéma kialakulásának esélyét.

Ekcéma vagy allergia: mi a különbség?

Fontos megérteni, hogy az ekcéma és az allergia két különböző állapot. Mindkettő bőrreakciót okozhat, de a tüneteik és a keletkezésük mechanizmusai eltérőek.

Az ekcéma krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely kiütéseket okoz a bőrön, gyakran viszketéssel párosulva. A tünetek komplexek és változatosak lehetnek, beleértve a bőrpírt, a szárazságot és a repedéseket is. Az ekcéma lehet veleszületett, gyakran hosszú távú állapot, amely időszakosan romlik és javul, olykor a tünetek fellángolása jellemzi, máskor visszahúzodó, tünetmentes.

Mostanában egyre több az eset, amikor az ekcémát összekeverik az allergiás reakcióval, mert mindkettő esetében a bőr kiütéseket mutat. Azonban az allergia egy specifikus immunválasz, amelynek során a szervezet védekező rendszere olyan anyagokra reagál, amelyeket az emberi szervezet általában ártalmatlannak tart, például a pollen, az állati szőr vagy az ételek. Az allergiás reakció által okozott bőrkiütések az allergénnel való érintkezés után nagyon rövid időn belűl, gyorsan jelentkeznek, általában a kiütés területe piros, duzzadt és viszket. Az adott allergénnel való kontaktus megszünése a tünetek enyhülésével jár.

Ezzel szemben ekcéma esetén, a bőrtünetek pár nap elteltével- 2-5 nap – jelennek meg és a kiváltó tényezővel való érintkezés vagy adott élelmiszer kiiktatáas után a tünetek még rosszabbodhatnak, a bőr duzzadáas mellett hólyagocskák jelennek meg, melyek esetenként kifakadnak és több nap vagy akár egy hét is szükséges a heves reakció lefolyásához. A hólyagosodást pörkképződés követi, majd a tünetek enyhülése.

Ezért a bőrkiütéseket okozó ekcéma és allergia, bár hasonló tüneteket mutatnak, valójában eltérő mechanizmusok és kezelési módszerek szerint működnek.

Érdemes tudni, hogy az ekcéma kezelése nem csupán a tünetek csillapítását foglalja magában, hanem a kiváltó okok kezelését is. Amennyiben ugyanis a kiváltó tényezőket nem kezeljük, az ekcéma visszatérhet. Ezért olyan fontos, hogy megismerjük saját bőrünk igényeit és annak érzékenységét.

Az ekcéma elleni háború első és legfontosabb lépése tehát, hogy megtanuljuk, milyen tényezők váltják ki nálunk a tüneteket, majd ezeket a tényezőket kerülni kell. Ide tartozhatnak bizonyos ételek, anyagok, illatszerek, vagy akár a stressz is. Az ekcéma ugyanis gyakran rosszabbodik stresszes időszakokban.

Az Ekcéma Okai: Mitől Alakul ki?

Sokan kérdezik, hogy miért alakul ki az ekcéma? A válasz erre a kérdésre nem egyszerű, hiszen számos tényező játszik közre ebben. A betegség legtöbbször öröklődik, tehát ha a családban előfordult már ekcéma, nagyobb az esély a kialakulására.

De az örökletes hajlamon túlmenően, számos külső és belső tényező befolyásolja a betegség kialakulását és lefolyását. Az ekcémás bőr rendkívül érzékeny, ezért minden, ami irritálja a bőrt, ronthatja a betegség állapotát. Ide tartoznak a különböző kemikáliák, melyeket a háztartásban vagy a munkahelyen találhatunk, a különböző anyagok, amelyekkel a bőrünk érintkezik, vagy a kozmetikumok, amelyeket a bőrre kenünk.

A belső tényezők között jelen vannak az immunrendszeri zavarok, a stressz, a hormonális változások, vagy akár az évszakok változása is. A hideg, száraz levegő ugyanis fokozhatja a bőr szárazságát és ezáltal az ekcéma tüneteit.

Az ekcéma mögött gyakran allergia is meghúzódhat, bár ez nem mindig van így.

Az ekcéma okai közé sorolhatók tehát az alábbi faktorok, és azok a tényezők amelyek az arra érzékeny személyeknél ekcémás reakciót válthatnak ki, vagy felerősíthetik az alaptüneteket:

  • öröklődő hajlam
  • belső tényezők: feldolgozott, tartósítószert, mesterséges színezééket vagy adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztáas, stressz, hormonváltozások
  • külső tényezők, amelyek ekcémás reakciót válthatnak ki az arra érzékeny : mesterséges színezéket tartalmazó ruházat viselése, szintetikus bőrápolási szerek használata, hideg-meleg hatások, szél és időjárásváltozások, tisztítószerek használata,

Összességében elmondható, hogy az ekcéma komplex betegség, melynek oka és tünetei egyénenként különbözhetnek. Azonban a közös az, hogy az ekcémás bőr állandó ápolást és gondoskodást igényel, valamint olyan környezetet, amely minimálisra csökkenti az irritációt és a gyulladást.

Az Ekcéma Fajtái

Az ekcéma gyakran használt általános kifejezés, amely a bőr gyulladásos (bőrgyulladás=dermatitis) állapotait takarja. Azonban fontos tudni, hogy nem egy azonosított betegségről, hanem közös tünetegyüttest mutató különböző bőrbetegségekről van szó. Különböző típusai léteznek, amelyek a tünetek, az érintett bőrterületek és az okok szerint különböznek egymástól.

Atópiás dermatitis: A leggyakoribb ekcéma típus. Jellemzően gyermekkorban kezdődik, és felnőttkorig is fennmaradhat. Az atópiás dermatitiszben szenvedők bőre rendkívül száraz és érzékeny, a betegség kiütésekkel és viszketéssel jár. Az erős viszketés következtében gyakran előfordul alvászavar és koncentrációs nehézség is.

Kontakt dermatitis: A kontakt dermatitisz akkor alakul ki, amikor a bőr irritáló vagy allergén anyaggal érintkezik. Az ekcéma ezen formája gyakran hólyagok megjelenésével, égő érzéssel és viszketéssel jár.

Seborrheás dermatitis: Ezt a típust jellemzi a vörös, pikkelyes kiütések megjelenése a bőrben, különösen a fejbőrön, az arcon és a mellkasban. A seborrheás dermatitisz gyakori a csecsemőknél és a serdülőkben és felnőttekben, különösen azokban, akik olajos bőrrel rendelkeznek.

Diszhidrotikus ekcéma: Ez a típus a kézfejen és a lábfejen jelentkező hólyagok formájában nyilvánul meg, melyek érzékenyek, viszketnek és gyakran fájdalmasak. A hólyagok olykor összenyílnak, pörköt képezve a bőrön.

Kis segíthet, milyen orvoshoz forduljunk ekcémás tünetek esetén?

Amennyiben az ekcéma kezelése otthon nem hoz eredményeket, vagy a tünetek intenzívek és elviselhetetlenek, mindenképpen bőrgyógyászhoz javasolt fordulni. A szakorvos képes lesz a leghatékonyabb kezelési módokat javasolni, attól függően, hogy milyen típusú ekcémával állunk szemben.

A bőrgyógyász által felírt gyógyszerek mellett, nagyon fontos az alapos és rendszeres bőrápolás is. Száraz bőrre ajánlott speciális hidratáló krémek használata reggel és este, valamint tisztálkodáskor is óvatosan kell bánni saját bőrünkkel. Kerülni kell az erős illatú, szárító szappanok használatát, helyettük válasszunk inkább kímélő, parfümmentes termékeket.

Az ekcéma kezelésében a kitartás is rendkívül fontos. A tüneteknek hosszú időn keresztül kell enyhülniük, tehát nem szabad feladni, amíg a bőrünk el nem éri az ideális állapotot.

Az Ekcéma Kezelése: Gyakorlati Útmutató

Az ekcéma jelenlegi álláspont szerint ugyan nem gyógyítható, azonban nem fertőző és sokat tehetünk a tüneteke enyhítése, visszaszorítása érdekében. Elsődleges fontosságú megérteni, hogy az ekcéma kezelésének célja nem csak a tünetek csökkentése, hanem a bőr védelme és hidratálása is. Ehhez számos külsőleges és belsőleges terápiát érdemes meggondolni, attól függően, hogy milyen súlyos az állapot.

Külsőleges terápiák

A leggyakrabban alkalmazott külsőleges kezelési formák közé tartozik a hidratálókrémet és a rövid távon és csak indokolt esetben kortikoszteroidokat tartalmazó kenőcsök használata, amelyek segíthetnek a bőrgyulladás csökkentésében, a viszketés enyhítésében és a bőr hidratálásában. Fontos, hogy mindig a bőrállapotának megfelelő terméket válasszuk, és a termékeket rendszeresen használjuk, még akkor is, ha a tünetek javulnak. Kövessük a bőrgyógyász tanácsát a legmegfelelőbb termék kiválasztásában és használatában.

Belsőleges terápiák

A belsőleges kezelések (szájon át)  közé tartoznak az antihisztaminok, amelyek segíthetnek a viszketés csökkentésében, és az immunmodulátorok, amelyek képesek szabályozni az immunrendszer túlzott reakcióját, ami az ekcéma kiváltó oka lehet.

Az úgynevezett biológiai gyógyszerek alkalmazása (bőr alá vagy intravénásan) napjaink legcélzottabb terápiás módszereit képezik, genetikailag módosított, labóratoriumban tenyésztett élő szövetekből vagy sejtekből származó fehérjéket tartalmaznak. Hatáselvük azon alapszik, hogy kimondottan azokat az immunrendszer által termelt fehérjék (interleukineket) hatását képesek megakadályozni, amelyek a gyulladásos állapot fenntartói és az atópiás dermatitisz tüneteiért – viszkető, vörös foltok- felelősek nagymértékben.

A Dupilumab hatóanyag közepesen súlyos és súlyos atópiás dermatitisz (atópiás ekcéma) kezelésére engedélyezett, akár 6 hónapos kortól 12 életévet betöltött gyerekek körében is kiegészítő kezelésként vagy önmagában. A tralokinumab hatóanyag mérsékelt vagy súlyos atópiás dermatitiszben szenvedők  számára jóváhagyott szer, 18 év fölött.

A fennt említett gyógyszereket csak orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni, és a betegség súlyossága, a beteg egyedi állapota és a korábban algalmazott kezelések hatékonysága alapján javasolja az orvos.

Bőrbarát Hatóanyagok: A Legjobbak az Ekcéma Kezelésében

Az ekcémás bőr kezelésében a hidratálókrémek használata kiemelten fontos, hiszen segítenek helyreállítani a bőr természetes védőrétegét, csökkentik a bőrirritációt és elősegítik a gyógyulást. Az alábbiakban olyan bőrbarát hatóanyagokat ismertetünk, melyeket hidratáló krémekben találhatsz és jól beváltak az ekcéma kezelésében.

Glicerin: Ez a vegyület intenzíven hidratáló hatása révén segít megőrizni a bőr rugalmasságát és véd a kiszáradástól. A glicerol összetevőjeként számos ekcéma elleni terméknek ideális választás a száraz és érzékeny bőr ápolására.

Ceramidok: A természetes ceramidok a bőr építőelemei, melyek hiányában a bőrbarrier sérülése és ekcéma alakulhat ki. Szintetikus ceramidokat tartalmazó krémekkel pótolhatóak az elveszett lipidek, javítva ezzel a bőr nedvességtartalmát és rugalmasságát.

Hialuronsav: A hialuronsav nagy mennyiségű víz kötésére képes, így segít a bőrnek a hidratáltság megtartásában. Bőrnyugtató hatása mellett, segíti az apró hámlások, sebek és repedések gyógyulását is.

Kamilla: A kamilla-olaj gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatásáról ismert, és gyakran használják az ekcéma kezelésére. A kamilla kivonatokkal dúsított krémek segíthetnek csillapítani az ekcéma tüneteit és elősegíthetik a bőr gyógyulását.

Korpa-kivonatok: A zab- és rizskorpa kivonatokban található antioxidánsok és gyulladásgátló vegyületek segítenek csökkenteni a bőrirritációt és a viszketést, míg a természetes olajok és lipidek hidratálóan hatnak.

Dexpanthenol: Ismert még a B5-vitamin előanyagaként, a Dexpanthenol kiváló segítőtárs lehet az ekcéma kezelésében. Hozzájárul a bőr természetes regenerációs folyamataihoz, ráadásul intenzíven hidratál, ezáltal csillapítva a száraz, pikkelyes bőr okozta viszketést. De nem csak a tüneteket kezeli: a Dexpanthenol serkenti a bőr saját védekező rendszerét is, ami segít elkerülni az újabb ekcémás kitöréseket, és elősegíti az egészséges bőr állapotának helyreállítását.

Ezekkel a bőrbarát hatóanyagokkal gazdagított hidratálókrémekkel nagyban segíthetünk a bőrnek abban, hogy helyreálljon és megszűnjön az ekcéma okozta diszkomfort érzet. Mindig arra törekedjünk, hogy olyan terméket válasszunk, ami illatanyag- és színezékmentes, mert ezek irritálhatják a bőrt.

Az Élet Ekcémával: Hogyan Kezeljük a Mindennapokban?

Egy alapvető kezelési technika a bőr hidratálása. Ez segíthet megelőzni a száraz és viszkető bőrt, ami súlyosbíthatja az ekcémát. Próbáljunk meg rendszeresen hidratálót használni, különösen zuhanyzás vagy fürdés után. Keressünk olyan hidratálót, amely kifejezetten ekcéma kezelésére készült, és nem tartalmaz illatanyagokat vagy egyéb irritáló anyagokat.

Ha az ekcéma kezelése a hétköznapi rutin részévé válik, ajánlatos kerülni azokat a dolgokat is, amelyek ki tudják váltani a tüneteket. Lehet, hogy olyan dolgokról van szó, mint a szappanok és tisztítószerek, nehéz fizikai munka, hideg időjárás, vagy a stressz. Minél jobban megismerjük ezeket az okozó tényezőket, annál könnyebb lesz elkerülni őket vagy kezelni a tüneteket, ha kialakulnak.

Továbbá az ekcéma pszichés hatásai is jelentősek lehetnek, így azok kezelése is fontos része a mindennapi életben való kezelésnek. A stressz szinten tartása, vagy a szakember által irányított terápia mind-mind segíthetnek enyhíteni az ekcéma által okozott szorongást és depressziót.

Az Ekcéma és az Ételintolerancia: Van Összefüggés?

Sok esetben az élelmiszerek okozhatják vagy ronthatják az ekcémát. Az élelmiszerintolerancia és az ekcéma között kapcsolat áll fenn.

Az ételintolerancia olyan negatív reakció, amely akkor történik, amikor a szervezet nehezen emészti meg vagy reagál valamilyen ételre. Az ekcéma esetében gyakorta tejtermékek, tojás, szója, glutén, diófélék és a halak okozhatnak problémát. Nem mindenkinél jelennek meg azonban ezek a tünetek. Ezért fontos odafigyelni és észrevenni, hogy mely ételek okoznak reakciót.

Úgy gondolnánk, hogy az élelmiszerintolerancia gyors reakciót okoz, de nem mindig van ez így. Néha a tünetek csak órákkal, vagy akár napokkal azután jelennek meg, hogy a problémás élelmiszert elfogyasztottuk. Tény, hogy ez nagyon megnehezíti a problémás ételek beazonosítását.

Mi a megoldás? A legbiztosabb módszer a kizáró diéta. Ez a módszer azonban csak orvos felügyelete mellett, biztonságosan végezhető. Ezen kívül léteznek vérvizsgálatok is, amelyek segítségével az orvosok képesek azonosítani az ételintoleranciát.

Az ekcéma és az élelmiszerintolerancia közötti kapcsolat tudománya továbbra is aktívan kutatott terület, mindenki számára más és más megoldásokat kínál.  A helyes kezeléssel és a megfelelő diétával a megoldás nem olyan távoli, mint azt gondolnánk.

Hogyan Segíthet az Alternatív Terápia az Ekcéma Kezelésében?

A hagyományos kezelések mellett az alternatív terápiák is hatékonyan segíthetnek a tünetek csökkentésében. Ezek a módszerek gyakran kiegészítik az orvosi kezelést, és sok esetben enyhítik az ekcéma okozta kellemetlenségeket.

Akupunktúra

Az akupunktúra egy ősi kínai gyógymód, mely az úgynevezett “életerő” harmonizálására irányul a testen futó meridiánokon, vagy energiaútvonalakon keresztül. Mivel az ekcéma gyakran stresszhez köthető, az akupunktúra hatékony stresszoldó lehet, és enyhítheti az ekcémás tüneteket.

Reflexológia

A reflexológia az a gyakorlat, amely a lábak, a kezek és a fül reflexzónáit igyekszik stimulálni a test működésének szabályozására. Az ekcéma kezelésére használva a reflexológia elősegíti a belső szervek megfelelő működését és növeli az általános jól-létet.

Probiotikumok és prebiotikumok

A probiotikumok és prebiotikumok étrendi kiegészítők, melyek pozitív hatással vannak a bélflórára. Mivel az ekcéma összefüggésben állhat a bélflóra rendellenességeivel, ezek a kiegészítők segíthetnek az ekcéma tüneteinek csökkentésében.

Fényterápia ekcéma ellen

A fényterápia, más néven fototerápia, az ekcéma egyik lehetséges kezelési módja. A kezelés során a bőrt ultraviola (UV) fény éri, ami pozitív hatással van az ekcémás tünetekre. Ezt a módszert gyakran használják súlyosabb ekcémával küzdő betegek esetében, akiknél a hagyományos külsőleges és belsőleges terápiák nem hoztak kellő eredményt.

Az UV fény hatására a gyulladáscsökkentő molekulák száma a bőrben megnövekszik, ami csökkenti az ekcéma tüneteit, beleértve a bőrpírt, viszketést és a gyulladást. A fényterápia tehát közvetlenül befolyásolja a bőr állapotát és segít enyhíteni az ekcéma súlyosságát.

Megjegyzendő azonban, hogy a fényterápiát mindig szakembernek kell végeznie – nem javasolt otthoni használatra – és előfordulhat, hogy mellékhatásai vannak, mint például bőrpír, viszketés vagy ritkább esetben a bőrrák kialakulásának kockázata. Ezért mindig konzultáljunk orvosunkkal a kezelés megkezdése előtt, hogy biztosan a legjobb döntést hozzuk meg az ekcéma kezelésében.

Ekcéma Gyermekkorban és Felnőttkorban: mire figyeljünk?

Az ekcéma kezelése gyakran különbséget mutat a beteg életkora szerint, mivel a bőr életkorral változó igényei befolyásolják a legjobb kezelési módszereket.

Az ekcéma kezelése gyermekkorban különösen óvatos megközelítést igényel. Előfordulhat, hogy a bőrgyógyász belsőleges gyógyszereket is felír, de ez ritka, a legfontosabb lépés a mindennapi bőrápolás: a rendszeres hidratálás, a kíméletes fürdők és testápolók használata.

Figyelni kell arra is, hogy mit eszik a gyermek, mivel bizonyos ételek – például tejtermékek, tojás, szója, mogyoró, búza – ki tudják váltani az ekcéma tüneteit. Ezért, ha gyanítható, hogy a gyermekednek ételallergiája van, vessük alá allergia tesztnek.

Felnőtteknél az ekcéma kezelésére nagyon hatékonyak lehetnek az orvos által felírt gyógyszerek, amelyek célzottan az ekcéma tüneteit enyhítik. Ezenkívül felnőtteknél is alapvető a mindennapi bőrápolás: a hidratálás, a szappanmentes tisztítók használata, az allergén-mentes testápolók alkalmazása.

Mindemellett, függetlenül az életkortól, az ekcéma kezelése során fontos a stressz csökkentése is, mivel a stressz súlyosbíthatja az ekcéma tüneteit. A jóga, a meditáció, a mélylégzés technikái mind segítenek a stressz csökkentésében.

Az Ekcéma és az Alvászavarok: Mit tehetünk ellene?

Sokan esetében az ekcéma alvászavarokat is kivált . A viszkető és irritált bőr miatt nehéz az elalvás, vagy gyakori az éjszakai ébredések száma. Íme néhány tipp arra, hogy hogyan kezelhetők ezek a problémák.

Az első és legfontosabb lépés a viszketés csökkentése. Erre a megfelelő, hidratáló tulajdonságokkal rendelkező krémek, ápolók és bőrbarát szerek alkalmazása lehet nagyon hatásos. Éjszakára azokat a területeket, amelyekre jellemző a viszketés, célszerű bekenni ezekkel a szerekkel, hogy csökkenteni tudjuk az irritációt és ne zavarja meg az alvásunk.

Egy másik hasznos megoldás lehet egy kellemes fürdő lefekvés előtt. A langyos, nem túl meleg víz szintén segíthet enyhíteni a viszketést, valamint a bőr hidratálását növelő, például zablisztes vagy kolloidális zabot tartalmazó fürdőszerek is hasznosak lehetnek. A fürdés után azonnal alkalmazzunk hidratálót, törekedjünk a nedvességet a bőrünkben tartani.

Szintén fontos tehát éjszakára nyugtató, kellemes környezetet biztosítani. Kerüljük a túl meleg hálószobát, mert az megnövelheti a viszketést, és hagyjunk beáramló friss levegőt, hogy ne legyen túlságosan száraz a levegő.

Az aggodalom és a stressz szintén hozzájárulhat az alvászavarokhoz és az ekcéma súlyosbodásához. Ezért érdemes lehet kipróbálni a relaxációs technikákat, mint például a légzési gyakorlatokat, a jóga, a meditáció, vagy akár a szakember által vezetett relaxációs terápiát amit az elalvások előtt is tanácsos megismételni.

Fontos, hogy konzultáljunk orvosunkkal vagy dermatológussal az okok feltárása és a megfelelő kezelési terv kialakítása érdekében.

Források

  1. Eczema
  2. Available Eczema Treatments
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.