K-vitamin szerepe az érelmeszesedés és oszteoporózis kezelésében

Számos tudományos kutatás bizonyítja, hogy a K vitaminnak életfontosságú szerepe van a véralvadásban, azonban egyre több vizsgálat hívja fel a figyelmet arra, hogy jótékony hatású a szív és érrendszeri betegségek, érelmeszesedés megelőzésében, valamint a kalcium és d- vitamin anyagcsere szabályozás által kiemelkedő szerepet tölt be a csonterősítés folyamatában

A K-vitaminról

Zsírban oldódó vitamin, több fajtája ismert, ezek közül a k1 vitamin (fillokinon) megtalálható a természetben a zöld növényekben , a k2 vitamin (menakinon) a vitamin biológiailag legaktívabb formája, részben a bélrendszer egészséges flórája állítja elő.

A többi változat kevésbé ismert k3, k4 és k5 szintetikusan előállított vitaminszerű hatással rendelkező vegyületek.

Melyek a K-vitamin források?

k vitamin források

K1 vitamint termelő növények : kelbimbó, spenót, káposztafélék, saláta, hüvelyesek, brokkoli, karfiol

K2 vitamint tartalmazó források:  hőkezelt szója, sajtok

K-vitamin tartalmú állati eredetű élelmiszerek és belsőségek : csirkehús (k2 vitamin), marhahús (k2 vitamin), lazac(k2 vitamin),  tojás és máj (k1+k2 vitamin)

Fontos megjegyezni, hogy mivel zsírban oldódó forma, a felszívódását nagymértékben segítheti a zsíros ételekkel  való együttes fogyasztás.

Mennyi az optimális K-vitamin bevitel?

Kiegyensúlyozott és változatos étrend betartásával fedezhető a napi szükséglet, adagját tekintve nincs konkrét ajánlás, de általánosan elmondható hogy testsúlykilogrammonként 1 mikrogramm K-vitamin fedezi a szükséges bevitelt.

K-vitamin ajánlott dózisok korhatár függvényében:

  • csecsemőknek: 2 mcg /nap
  • gyerekeknek: 30-75 mcg /nap
  • felnőtteknek: 70-100 mcg /nap

K-vitamin fehérjékhez való kötődése: mit kell tudni ?

A k1 és k2 vitaminok az úgynevezett Gla– glutaminsavat tartalmazó fehérjéket aktiválják. Ahhoz hogy ezek a fehérjék biológiailag aktívak lehessenek és hatni tudjanak egy kémiai reakcióra –  karboxilációra –  van szükségük, ez a folyamat pedig K vitamin függő. Gla fehérjéből sokfajta létezik, de legtöbbjüket a májban található K1 vitamin aktiválja, mint például a II, V, IX és X-es alvadási faktorok, antitrombotikus protein C, S, és Z alkotórészei.

Vannak olyan k2 függő Gla fehérjék, amelyek meghatározó szerepet töltenek be a fogak,a  csont és izületi rendszer anyagcseréjében, az épséges artériák falainak fenntartásában, a sejtek növekedési fázisaiban.

Ezek közül a legfontosabbak :

  • mátrix Gla protein – megakadályozza a kalcium hidroxiapatit kristályok formájában való kicsapódását, ezáltal meszesedésgátló
  • Csont Gla protein (oszteokalcin) – a fogzománc képződését, a csontok mineralizációját segíti
  • Gla -Gas-6 fehérje – tumorellenes és érelmeszesedés gátló hatású

A K-vitamin fontossága oszteoporózisban

A K vitamin fontossága oszteoporózisban

A K-vitamint a csontritkulás kezelésében vizsgálták, mivel a vitamin nélkülözhetetlen az oszteokalcin aktiválásához és működéséhez, ez a csontfehérje a sérülés helyén (például töréseknél) a mineralizáció alapja.

Számos nemrégiben közzétett tanulmány azt mutatja, hogy a nem karboxilált oszteokalcin magas szérumszintje alacsonyabb csontsűrűség értékekkel jár együtt. Így, a K-vitamin adagolás kulcsfontosságú szerepére utal a csontok egészségének fenntartásában.

K2-vitamin: társított adagolás, jótékony hatás

K2 vitamin társított adagolás, jótékony hatás

Köztudott, hogy a csontok erősítésében fontos szerepe van a D vitaminnak, mivel serkenti a csontmátrix képződését és a csont érését. A parathormonnal együtt szabályozza a kalcium anyagcseréjét és elősegíti a kalcium felszívódását a bélből és a vesetubulusokból. A k2 vitaminnak köszönhetően pedig a kalciumot eljuttatja a csontokba, így erősíteni tudja a csontozat és a csontváz szerkezetét.

Egy randomizált, placebo-kontrollált vizsgálatban két éven keresztül vizsgálták a k-vitamin adagolását (200 μg/nap dózisban, ami az étrendben 50 g zöld leveles zöldségből lenne elérhető) kalcium (1000 mg) és D-vitamin (10 μg) kiegészítése mellett. Azoknál a vizsgált személyeknél, akik a K-vitamin és D-vitamin plusz kalcium kombinációját szedték, jelentős növekedést mutattak a csontsűrűség és a csont ásványianyag tartalmában.

A k1 és k2 vitamin folyamatos pótlása hosszú távon támogatja a csontozat megfelelő szilárdságát, rugalmasságát, csökkenti a korral járó csontgyengülést, részt vesz a csontritkulás megelőzésében.

Jótékony hatás szív és érrendszeri bántalmak esetén

Jótékony hatás szív és érrendszeri bántalmak esetén

Az érelmeszesedés a koszorúér-betegség egyik kockázati tényezője, mivel csökkenti az aorta és az artériák rugalmasságát. A K2-vitamin megakadályozza a koleszterin felhalmozódását az erek falában, és megakadályozza az elzáródást, csökkentve az érelmeszesedés valószínűségét, sőt, a már bekövetkezett meszesedést is visszafordíthatja. Jelentős szerepe van a szív és érrendszer védelmében és a szívbetegségek hosszú távú visszaszorításában.

K-vitamin hiánytünetek

K vitamin hiány ritkán alakul ki, de mégis az elmúlt időszakban a jelentős mértékben megváltozott étrendi szokások, az alultápláltság, felszívódási zavarok, diszbiózisok, májbetegségek, epehiány vagy bizonyos gyógyszerek (antibiotikumok, koleszterinszint csökkentők) szedése által csökkenhet a normális vitamin szint.

Hiányának egyik legjellemzőbb tünete a vérzés, akár testen belül akár testen kívül, a lassú véralvadási idő, illetve az alacsony prothrombinaktivitás.

Közelmúltbeli tanulmányok rámutattak arra, hogy mind az oszteoporózis mind az érelmeszesedés K2 vitamin hiányára vezethető vissza. A véralvadásban kulcsfontosságú szerepet játszó K1 vitaminnak nincs ezen kórfolyamatokra hatással, viszont a k1 és k2 vitaminokat egyaránt gátló orális antikoagulánsok szedése megnöveli a csonttörések kialakulását, az erek és a porcok meszesedésének mértékét.

K-vitamin mesterséges adagolás

Injekció (Konakion 2mg/0,2ml) : mivel a koraszülöttek és újszülöttek bélrendszere még fejletlen és nem kielégítő K-vitamin készlettel rendelkeznek, emiatt náluk veszélyeztetett vérzési állapot léphet fel, ennek megakadályozása céljából K-vitamin pótlást kapnak már a születés napjától, állapottól függően orálisan vagy vénásan.

K vitamin mesterséges adagolás

Felnőttek számára a legtöbb multivitamin tartalmú készítményben megtalálható, ilyen esetben a napi ajánlott dózis kevesebb mint 75%-ban.

Léteznek azonban előnyös és nagyobb mennyiségben jelen lévő K-vitamin tartalmú kombinációk, amelyekhez kimondottan véralvadás, csonterősítés és szív- érrendszeri problémák esetén érdemes nyúlni.

Fontos, hogy amennyiben lehet olyan terméket válasszunk amely biztonságos, környezetkímélő és természetesen egészséges. Ilyenek a bio minősítéssel ellátott készítmények, amelyek szigorúbb szabályozásoknak kell megfeleljenek származásuk, gyártásuk és kezelésük tekintetében is.

A Gál termékek k1 és k2 vitamin tartalmának felszívódása és hasznosulása bio és RSPO- fenntartható gazdaságból származó – minősítés garantálja. A hatóanyagok pálma- és kókuszolajban oldott formában találhatók, kimondottan a szervezet számára hatásos transz izomér szerkezetben. Adagolásuk szájba vagy ételhez keverve csepp formájában ajánlott.

Összefoglaló táblázat a nagyobb mennyiségű K1 és K2 vitamin pótló készítményekről:

Termék neve K vitamin mennyiség/adag  Társított vitamin Készítmény formája
GAL K1-vitamin 1000 mcg Cseppek
GAL K2+D3 500 mcg Cseppek
GAL K2+D3 Forte 1000 mcg D3 (4000 NE) Cseppek
GAL K-komplex 500 mcg D3 (4000 NE) Cseppek
GAL K-komplex forte 1000 mcg Cseppek
BioCo K2-vitamin természetes formában 50 mcg Tabletta
BioCo K2 forte 120 mcg Tabletta
Termékekben található K-vitaminok mennyisége adagonként

Egy másik fontos szempont, hogy ellenőrzött termékek legyenek, megfelelve a jogszabályi előírásoknak.

Az alábbi táblázat a forgalomban lévő magyarországi étrend-kiegészítő gyártók és forgalmazók egyesületének “MÉKISZ Tanúsított Minőség” védjeggyel ellátott termékeit tartalmazza.

Ezen készítmények minősége és megbízhatósága az azonos vagy hasonló termékek kínálatában lényegesen jobban garantált.

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.