Oszteoporózis

« Back to Glossary Index

Mi az oszteoporózis?

Az oszteoporózis vagy más néven csontritkulás olyan egészségügyi állapot, amely gyengíti a csontokat, törékennyé és törésveszélyessé teszi azokat. Lassan, több év alatt alakul ki, és gyakran csak akkor diagnosztizálják, amikor egy esés vagy hirtelen ütközés következtében egy csont eltörik.

Mi okozza?

Az oszteoporózisnak több oka van. A leggyakoribb okok közé tartozhat a mozgáshiány, az alultápláltság, a kemoterápiás gyógyszerek, a kalciumszegény étrend, a túlzott alkoholfogyasztás, a reumás ízületi gyulladás okozta krónikus gyulladás, a pajzsmirigy túlműködés, férfiaknál az alacsony tesztoszteronszint, valamint a családban öröklődő genetikai rendellenességek.

Milyen és hány típusa van?

A csontritkulásnak négy különböző típusa létezik:

Csontritkulás: A csontok elvékonyodása, amely még nem elég súlyos ahhoz, hogy csontritkulásnak lehessen tekinteni.
Elsődleges csontritkulás: Az öregedéssel együtt jelentkezik, és két altípusa van: I. típus (posztmenopauzális csontritkulás) és II. típus (szenilis csontritkulás).
Másodlagos csontritkulás: Más egészségi állapot vagy orvosi kezelés okozza.
A csontritkulás ritka típusai: Terhességhez társul, vagy gyermekeknél fordul elő.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

A diagnózis felállítása magában foglalja a fizikális vizsgálatot, a családi kórtörténetet és az egyéb okozó körülmények értékelését. A csont ásványi sűrűségének mérésére leggyakrabban alkalmazott vizsgálat a kettős energiájú röntgenabszorpció (DXA). Ez egy gyors, fájdalommentes és nem invazív vizsgálat.

Hogyan kezeljük?

A kezelés célja a csontvesztés lassítása vagy megállítása, valamint a csontsűrűség javítása. A gyógyszerek segítenek a csontsűrűség javításában. Ezek közé tartozik az Alendronát, az Ibandronát, a Zoledronsav (biszfoszfonátok), a Denosumab (hormonterápia), a Raloxifen (hormonterápia), a tesztoszteron (hormonterápia), a D-vitamin, a kalcium-kiegészítők. Az egészséges életmód is segíthet a csontritkulás megelőzésében.

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.