A hát és mellkasi fájdalom 5 leggyakoribb oka, megelőzési módok és diagnosztizálás

A hát és mellkasi fájdalom viszonylag gyakran fellépő panaszok, olykor megfélemlítő tünetek, ezért  megjelenésükkor érdemes figyelemmel és komolysággal reagálnunk. A háttérben meghúzodó okok mielőbbi kiderítésével megtudhatjuk komoly problémával vagy könnyen orvosolható panasszal állunk-e szemben.

Előfordulása

A felnőttek 56%-a azaz több, mint minden második ember tapasztal hátfájást minden hónapban, nők és férfiakat egyaránt érintő panasz.

A mellkasi fájdalom gyakran jelentkező panasz, az összlakosság 20-40 % közötti arányát érinti.

Típusok 

Időtartamát tekintve a hátfájás többféle lehet

 • Akut (7-10 nap),
 • Szubakut (>3 hónap)
 • Krónikus (<3 hónap)

A mellkasi fájdalom többnyire akut fájdalomként jelentkezik.

A bal oldali mellkasi fájdalom megjelenése esetén a szív elhelyezkedése miatt, többnyire szív eredetű okok gyaníthatók, míg a jobb oldali mellkasi fájdalom egyéb szervek és szervrendszerek megbetegedései miatt alakulhatnak ki (pl.mozgásszervi, tüdőrendszeri, pszichés alapú).

Melyek a leggyakoribb okok?

A mellkasban életfontosságú zsigeri szervek foglalnak helyet ezért a mellkasi fájdalomnak számos oka lehet, az érintett szerv működésbeli rendellenességétől függően. A leggyakoribb esetek hátterében szív eredetű probléma jelentkezhet.

1. A szív eredetű mellkasi fájdalom okai

Íme az öt leggyakoribb kórkép mely mellkasi fájdalommal jár, esetenként kisugárzó hátfájással is társul.

a) Angina

A szív oxigén igénye és a kínálat közötti egyensúly megbomlása miatt alakul ki. A szívizom tápláló vérellátását a szívet körülvevő koszorúerek biztosítják. Ha a koszorúerekben plakk miatt szűkület keletkezik, romlik a keringés, oxigén hiányos állapot alakul ki, ilyen esetben jellemző módon a beteg a mellkasi fájdalmat tenyérrel jelzi.

b) Szívinfarktus

Az angina súlyos kimenetele, amikor a fájdalom tovább fokozódik, érelzáródás miatt a szívizom oxigenizációja elégtelenné válik. Hirtelen elzáródás a szívizom károsodását okozza, ezért fontos azonnal orvoshoz fordulni.

Általános tünetek angina és infarktus esetén

 • szorító, nyomó, égő, préselő, szúró fájdalom a mellkasban
 • bal oldali szív körüli fájdalom
 • a fájdalom kisugárzik (általában a bal vállba, karba,tenyérbe)
 • fájdalom a hátba, nyakba, állkapocsba, olykor a hasba
 • nehéz légzés, légszomj
 • szédülés
 • izzadás,hideg verejték, sápadt bőr
 • hányinger, hányás
 • mozgásra fokozódik a fájdalom
 • pihenésre enyhül a fájdalom
 • halálfélelem

Az anginát szívinfarktustól megkülönböztető tényező :

 • pár percen belűl spontán, pihenéssel vagy nyelv alá helyezett gyógyszer bevételével enyhülés tapasztalható.

c) Pericarditis

Szívburokgyulladás, a legjellemzőbb tünete az éles mellkasi fájdalom, mely fekvő helyzetben erősödik, űlő és előre dőlt helyzetben enyhül, légzés és köhögés esetén változik.

d) Kardiomiopátia (szívkoszorúérbetegség)

Ebben az esetben nem jut elegendő oxigénben dús vér a szívhez, elégtelenné válik a szív munkája. Legjellemzőbb tünete a mellkasi fájdalom.

e) Aorta disszekció

A szívet ellátó főverőér belső rétegeinek a sérülése, ilyenkor vér áramlik a rétegek közé és azokat szétválasztja. Erős mellkasi fájdalom, háti, hasi heves fájdalom és vérnyomáskiugrás jellemzi.

i) Megelőzés

Kedvező koleszterinszint fenntartása a megfelelő étrend és szabadtéri mozgás által, a vérnyomás normális szinteken való tartása és ellenőrzése, dohányzás, alkohol fogyasztás kerülése.

ii) Diagnosztika

Kardiológiai vizsgálat, EKG, terheléses EKG, szívultrahang, coronarographya

2. Tüdő eredetű hát és mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalmat a tüdő érintettsége és megbetegedése is okozhatja, mint például:

a) Mellhártyagyulladás

A mellhártya egyik lemeze a mellkas belső részét borítja, a másik a tüdőt. Ha kórosan sok folyadék gyülemlik fel a pleurális térben a mellhártya gyulladását idézheti elő, ami mellkasi fájdalommal társul.

b) Tüdőembólia

Ha a vérkeringés által ejuttatott embolus elzárja a tüdő fő vagy mellék artériáit, súlyos állapot lép fel, mellkasi fájdalom, fokozott nyomás a jobb szívfélre, nehézlégzés fulladás, szívdobogásérzés jelentkezhet.

c) Tüdőgyulladás

A tüdő heveny gyulladásos betegsége melynek számos oka van (baktérium, vírus, gomba, parazita). Hirtelen fellépő jellegzetes tünetei a magas láz, izzadás, köhögés, rossz közérzet, gyengeség, nagyon erős oldalszúrás, késszúrásszerű fájdalom, mely köhögésre és mély belégzésre fokozódik.

Ebben az esetben a hátfájás okai tüdő megbetegedése váltja ki, a tüdőgyulladás gyakran járhat hátba kisugárzó fájdalommal.

d) Pneumothorax (légmell)

A mellhártya megbetegedése, a mellhártyaüregben uralkodó kedvezőtlen nyomásviszonyok, a kóros levegőgyülem kiterjedése és a kiváltó okok alapján többféle változata ismert. Megjelenésekor először hirtelen, többnyire nyugalmi állapotban fellépő, éles, szúró, késszúrásszerű mellkasi fájdalom, nehézlégzés és esetleg köpet nélküli, száraz köhögés jelentkezik. A fájdalom kisugározhat az azonos oldali vállba, karba, a mellkasba, hasba.

e) Asztma

Bizonyos esetekben az asztma egyes embereknél hátfájást okoz. Krónikus gyulladásos betegség, a légutak fokozott hiperreaktivitása és szűkülete miatt a gyakori  nehézlégzés, köhögés és hiperventilláció megterhelheti a gerincet tartó izmokat, és hátfájáshoz vezethet. Asztmás roham esetében mellkasi nyomásérzés súlyosbítja az állapotot.

Mozgásszervi eredetű okok

A hát felső részén és bordák körül található izmok munkája által vagyunk képesek különböző fizikai aktivitásokat teljesíteni, mint pl. dobás, emelés, evezés, körkörös és fel alá merülő mozgások gyakorlása. A nem megfelelő testtartás illetve a túlságosan nehéz súlyok emelése megerőltetéshez vezethet,  ilyenkor történik meg hogy a mellkas és hát izmai egyszerre feszülnek meg, túlterhelődnek.

1. Izom húzódás, szalaghúzódás vagy izomgörcs

következtében az izmok és inak gyulladása tartós mellkasi fájdalmat okozhat, mely esetenként kisugározhat a hát felső részei irányába. A hosszantartó jelentős mértékű súlyterhelés idővel fokozza a gerincsérv kialakulását ami nyaki és háti szakaszon is jelentős fájdalmat okozhat.

Gerinc eredetű mellkasi fájdalom okozója a helytelen testtartás miatti gerincferdülés, a gerinc rendellenes görbülete, amely jelentős hátfájdalmat okoz és esetenként a fájdalom centrálisan lokalizálódik.

a) Megelőzés

Ha a hátfájás oka a helytelen testtartás vagy izomfeszülés, az egyik legfontosabb teendő, az izmok erősítése, rugalmassá tétele. Jó eredményeket nyújt ebben a  gyógytorna, fizikoterápia, jóga, vízi sportok, thai chi vagy egyéb alternatív gyógymódok választása.

b) Diagnózis

Fizikális vizsgálat, röntgenfelvétel.

Gasztrointesztinális eredetű okok

A hát és mellkasi fájdalom mögött belgyógyászati problémák is állhatnak, ezek közül a leggyakoribbak az alábbiak

1. Gyomorfekély

A gyomornyálkahártya sérülés előrehaladott fázisában, amikor a fekély már a gyomorfal épségét is bántalmazza, éles, nehezen csillapítható   fájdalom jelentkezik amely kisugárzik a mellkas és a hát régióiba.

2. Gastrooesophagealis reflux, azaz Gerd

Gyakori, hogy a reflux okozza a bal oldali mellkasi fájdalmat. A gasztroeszofagiális refluxban a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe. A  betegség fő tünete a gyomorégés, szájüreg savanyú íze, de ugyanakkor egy égő érzetet kelt a mellkasban és fájdalmat idéz a hát közép tájékában.

3. Nyelőcső és gyomorszáji betegségek

A nyelőcső izmainak gőrcsös ősszehúzódása során a táplálék továbbjutása a gyomor felé nehézkessé válik, egyrészt mert hiányzik a ritmikus perisztaltika, másrészt a nyelőcső alsó záróizomzatának nyílása is gátolt. Fájdalmas izomgörcsöket és mellkasi fájdalmat is okozhat.

4. Hasnyálmirigy

Ámbár nem a mellkasban helyezkedik el, mégis mellkasi fájdalmat idézhet elő a hasnyálmirigy gyulladása. Ilyenkor kísérő tünet a jellegzetes övszerű hasi fájdalom, ennek kisugárzása pedig hátfájdalmat is okozhat.

5. Rekeszsérv (hiatus hernia)

Hasonló tünetekkel jár mint a Gerd, az égő érzés a mellkasban a szegycsont mögött fekvés és előre hajolt állapotban fokozódik, esetleg nyelési nehézséggel is párosul.

Egyéb belső szervek gyulladása mint például a lép, epehólyag, epekövesség esetén gyomortáji görcsös fájdalom lép fel amely a jobb lapocka alá sugározhat, akár mellkasi fájdalmat idézhet .

a) Megelőzés

A gyomorégés és fekély kialakulásának csökkentésében fontos a diéta, azok az ételek és italok elkerülése illetve minimálisra való csökkentése amelyek fokozzák ezeknek a reakcióknak a  megjelenését, mint pl. a fűszeres, zsíros és magas zsírtartalmú ételek, alkohol, koffeintartalmú és savas jellegű italok fogyasztása.

b) Diagnosztizálás

A gyomor bélrendszer felső részének endoszkópos tükrözése, nyelőcső-, gyomor- kontrasztanyagos röntgenvizsgálata , nyelőcső manometria, mellkasi röntgen, hasi ultrahang.

Pánikroham, depresszió és szorongás

A hosszantartó szorongás és a pánikbetegségigen gyakran produkál olyan tüneteket, mint például a mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, zavartság, amelyek sugallhatják a szívbetegség gyanúját is. A pánik szindróma miatti mellkasi fájdalom létrejöhet szív-érrendszeri mechanizmusok miatt, ezektől függetlenül vagy a kettő kombinációjában is. Az alábbi összegzés a pánik miatti illetve a szívprobléma során kialakuló tünetek különbségeit tartalmazza.

1. Pánik

 • előzménye egy nagyobb fokú idegesség, stressz átélése
 • jellemzően éles mellkasi fájdalom
 • hirtelen kezdődik, kb. 10 percet tart
 • gyakran inaktív állapotban . Ritka esetekben 10-ből 1 esetben ezzel ellentétesen, lassan, fokozatosan alakul ki.
 • jobb oldali lokalizáció

2. Szívprobléma

 • jellemzően szorító, nyomó mellkasi fájdalom
 • lassan alakul ki a panasz és egyre fokozódik
 • aktív állapotban jelentkezik
 • bal oldali érintettség jellemzi
 • sugárzó fájdalom, más testrészekre is

3. Diagnosztizálás

Pszichiáteri szakvélemény kikérése szükséges.

4. Megelőzés, kezelés

Ha már tisztázott hogy a hangulatzavar pontosan melyik típusa áll fenn, pszichoterápia és/vagy gyógyszeres kezelés (nyugtatók, szorongásoldók, antidepresszívek ) adása segíthet az állapot javításában.

Gyógyszerészi tanácsok a hát és mellkasi fájdalom enyhítésében

A szív vagy tüdő eredetű mellkasi fájdalom kezelése a szakorvos feladata, amennyiben nem ilyen jellegű okok állnak a fájdalom hátterében, a fájdalmat okozó érintett szerv vagy terület tüneti kezelését szolgálják egyes patikai készítmények. 

Ilyen pl. a gyomor béltraktus eredetű fekélyes, reflux okozta mellkasi fájdalom, melynek részletesebb leírása a Mi az a reflux című cikkben olvasható. 

 Az ágyéki gerinc elváltozásaiból vagy csigolya betegségekből eredő hátfájdalom kezelésére vény nélkül kapható gyógyszertári készítmények több formában rendelkezésünkre állnak. Ezek a készítmények a rövid ideje fennálló panaszok enyhítését segíthetik. 

Első lépésben ajánlottak a helyileg alkalmazható fájdalomcsillapító és/vagy gyulladáscsökkentő hatású  kenőcsök, krémek, gélek, gyógyszeres tapaszok, hideg/meleg gélpárnák, pakolások. Első sorban érdemes a gyógynövény tartalmú krémekkel próbálkozni, ha ezek nem bizonyulnak hatásosnak, akkor a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók ajánlottak. 

Hatékony gyógynövények a hátfájdalom, izomfájdalom csillapításában: rozmaring, árnika, ördögkarom (ördögcsáklya), fekete nadálytő.  

A gyógynövény tartalmú készítmények jellemzői: 

 • fájdalomcsillapítás, 
 • gyulladáscsökkentés 
 • perifériás keringés javítása, 
 • esetleges duzzanatok csökkentése , 
 • a mobilitás növelése, 
 • regeneráció gyorsítása.  

hát és mellkasi fájdalom kezelése

Hatásfokozás céljából egyes készítményekben a gyógynövények mellett más hatóanyagok is jelen vannak, mint a kámfor, mentol, cineol, vagy paprika kivonat (melegség érzetet kelt), melyek többnyire a helyi keringés javítását segítik elő. 

hát és mellkasi fájdalom vérkeringést javítók

Másod lépésben a külsőlegesen használt szerek mellé társíthatók szájon át bevehető tabletták, kapszulák, végső soron pedig orvos által felírt erős hatású fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő injekciók. 

Néhány példa ismert nem szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagok hátfájdalom kezelésében: 

 • ibuprofén
 • diklofenák
 • ketoprofén
 • piroxicam
 • indometacin.

 A hatóanyagok a hatástartam– 6 óránál rövidebb, vagy akár 10 óránál hosszabb- és hatáserősség – erős, közepesen erős és gyenge -jellegében különböznek az alábbi szemléltető ábrák szerint: 

hát és mellkasi fájdalom nem szteroid gyulladáscsökkentők hatástartama

hát és mellkasi fájdalom csökkentő szerek hatáserősségei

A nem szteroid gyulladáscsökkentők kezelési ideje 5-7 nap, bevételük étkezés után ajánlott 6-8 óránként  napi 2-3 alkalommal, az egyéni érzékenységek figyelembe vétele mellett (gyomor nyálkahártyát sérthetik, fekélyeseknek, vesebetegeknek, szívbetegeknek, irritábilis bél szindrómásoknak, cukorbetegeknek nem ajánlott, fényérzékenységet okozhatnak).xyy 

hát és mellkasi fájdalom kezelési lehetőségei

A fájdalom csillapítása mellett, az orvos izomlazító hatású gyógyszert javasolhat, de mellékhatásaik miatt ezek csak indokolt esetben ajánlottak.   

Erős, fokozódó, tartósan elhúzódó – több mint 5 nap – panaszok esetén orvosi diagnózis és kezelés kikérése szükséges (CT, MR).  

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.