K-vitamin

« Back to Glossary Index

Mi a K-vitamin ?

A K-vitamin egy zsírban oldódó tápanyag, amely aktiválja a véralvadásban, a csontok egészségében és a szív egészségében szerepet játszó fehérjéket1. A véralvadási faktorok alacsony szintjének kezelésére és megelőzésére, egyes véralvadásgátlók hatásának visszafordítására és egyéb betegségek kezelésére használják1. A K-vitamin előnyei közé tartozik a csontok, a kognitív funkciók és a szív egészségének támogatása. A szervezetnek szüksége van a K-vitaminra a protrombin, egy fehérje és véralvadási faktor előállításához, amely fontos a véralvadásban és a csontanyagcserében.

Milyen formái vannak?

A K-vitamin két fő formában létezik:

K1-vitamin (filokinon): Ez a gyakoribb típus főként növényi élelmiszerekben, különösen a zöld leveles zöldségekben, mint a spenót és a kelkáposzta34 található meg.
K2-vitamin (menakinon): Ez a kevésbé gyakori típus egyes állati eredetű élelmiszerekben és erjesztett termékekben található. A szervezetünk bélbaktériumai is termelik ezt a típust. A K2-vitamin további alcsoportokra oszlik, amelyeket MK4-től MK135-ig neveznek el.

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.