Lupus erythematosus

« Back to Glossary Index

Mi a Lupus erythematosus?

A lupus erythematosus egy krónikus autoimmun betegség. Ebben az állapotban a szervezet immunrendszere tévesen saját szöveteit és szerveit támadja meg, gyulladást okozva, amely a szervezet különböző rendszereit, például a bőrt, az ízületeket, a veséket, a vérsejteket, az agyat, a szívet és a tüdőt érintheti.

Mi okozza?

A Lupus erythematosus pontos oka ismeretlen. Úgy gondolják azonban, hogy genetikai és környezeti tényezők kombinációjából ered. Bizonyos kiváltó okok, például a napfénynek való kitettség, fertőzések, bizonyos gyógyszerek, sőt még az érzelmi stressz is hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

Milyen és hány típusa van?

A Lupus erythematosusnak négy fő típusa létezik:

Szisztémás lupus erythematosus (SLE): Ez a leggyakoribb típus, és a test minden részét érintheti.
Cutan Lupus Erythematosus (CLE): Ez a típus csak a bőrt érinti.
Gyógyszer által kiváltott lupus erythematosus (DILE): Ez egy rövid távú forma, amelyet bizonyos vényköteles gyógyszerek okoznak.
Neonatális lupus erythematosus (NLE): Ez a ritka forma az újszülötteket érinti5.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

A Lupus erythematosus diagnosztizálása kihívást jelenthet a változó tünetek miatt. A diagnózis felállításához vér- és vizeletvizsgálatok, fizikális vizsgálati leletek, és néha a bőrből vagy a veséből vett biopsziák kombinációja szükséges. Az antinukleáris antitestek (ANA) jelenléte a vérvizsgálatban gyakran a lupuszra utal.

Hogyan kezeljük?

Bár a Lupus erythematosus nem gyógyítható, a kezelések segíthetnek a tünetek enyhítésében. A kezelési lehetőségek közé tartoznak a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a malária elleni gyógyszerek fáradtság, ízületi fájdalom, bőrkiütések és a lupusz okozta tüdőgyulladás esetén. A kortikoszteroidokat a szervezetben lévő gyulladás csökkentésére használják. Súlyos esetekben immunszuppresszánsok is alkalmazhatók.  A kezelési terveket a beteg tünetei és szükségletei alapján egyénre szabják.

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.