Sclerosis Multiplex

« Back to Glossary Index

Mi az a Sclerosis Multiplex?

A Sclerosis Multiplex krónikus autoimmun betegség. Ebben az állapotban a szervezet immunrendszere tévesen saját idegsejtjeit támadja meg, ami gyulladáshoz és az idegsejteket borító és védő myelinhüvely károsodásához vezet. Ez megzavarja az információáramlást az agyban, valamint az agy és a test között, és olyan tüneteket okoz, mint az izomgyengeség, a koordinációs zavarok és a fáradtság.

Mi okozza?

A szklerózis multiplex pontos oka ismeretlen.

Milyen és hány típusa van?

A szklerózis multiplexnek négy fő típusa létezik:

Klinikailag izolált szindróma (CIS): Ez az MS-szerű tünetek első epizódjára utal.
Relapszáló-kiújuló MS (RRMS): Ez az MS leggyakoribb típusa, amelyet a relapszusok és remissziók időszakai jellemeznek.
Szekunder progresszív MS (SPMS): Ez a típus RRMS-ként kezdődik, de idővel folyamatosan rosszabbodik.
Elsődlegesen progresszív MS (PPMS): Ez a típus a kezdetektől fogva progresszív, visszaesések és remissziók nélkül.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

A szklerózis multiplex diagnosztizálása kihívást jelenthet a változó tünetek miatt. A diagnózis a fizikális vizsgálati leletek és a vérvizsgálatok kombinációját foglalja magában. Az orvosok akkor gyanakodnak erre az állapotra, ha a lupusz, a szisztémás szklerózis és a polymyositis tünetei átfedik egymást. Vérvizsgálatot is végeznek, hogy ellenőrizzék egy specifikus antitest magas szintjét, amelyet összefüggésbe hoztak ezzel az állapottal.

Hogyan kezelhető?

Bár a szklerózis multiplexre nincs gyógymód, a kezelések segíthetnek a tünetek kezelésében. Az előírt gyógyszerek típusa a betegség súlyosságától és a tünetektől függ. A gyógyszerek közé tartozhatnak kortikoszteroidok, maláriaellenes gyógyszerek, kalciumcsatorna-blokkolók és egyéb immunszuppresszánsok. A tünetek ellenőrzésének egyéb módjai közé tartoznak a nem szteroid gyulladáscsökkentők, a kezek védelme a hidegtől, a dohányzás mellőzése és a stressz csökkentése.

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.