Rheumatoid arthritis

« Back to Glossary Index

Mi a reumatoid artritisz?

A reumatoid artritisz (RA) krónikus gyulladásos betegség, amely elsősorban az ízületeket érinti. Akkor lép fel, amikor az immunrendszer tévesen a saját testszöveteinket támadja meg, fájdalmas duzzanatot okozva, amely végül csontritkulást és ízületi deformitást eredményezhet.

Mi okozza?

A RA pontos oka ismeretlen. Úgy gondolják, hogy genetikai és környezeti tényezők kombinációjával jár együtt.

Milyen és hány típusa van?

Felnőtteknél a RA-nak két fő típusa van: a szeropozitív és a szeronegatív, amelyek az anticiklikus citrullinált peptidek (anti-CCP-k) vagy az anti-citrullinált fehérje antitestek (ACPA-k)  jelenléte vagy hiánya alapján alakulnak ki a vérben. Az RA egy másik típusa, amely csak gyermekeket érint, a fiatalkori RA.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

A diagnózis magában foglalja a fizikális vizsgálatot több vizsgálattal kombinálva. A fizikális vizsgálat során orvosa megvizsgálja, hogy az ízületek mennyire duzzadtak, nem vörösek vagy melegek. Vérvizsgálatokat végezhetnek a reumatoid faktor és az anti-CCP antitestek kimutatására. Az olyan képalkotó vizsgálatok, mint a röntgen, az MRI és az ultrahang segíthetnek nyomon követni az RA időbeli előrehaladását az ízületeiben.

Hogyan kezeljük?

Az RA kezelése gyógyszerek, életmódbeli változtatások és súlyos esetekben műtét kombinációjából áll. A gyógyszerek közé tartoznak a betegségmódosító reumaellenes gyógyszerek (DMARD), a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) és a kortikoszteroidok. A fizikoterápia is segíthet az ízületi mozgás javításában. Egyes esetekben sebészeti beavatkozásokra, például synovectomiára (az érintett ízületi hártya eltávolítására), ínjavító műtétre vagy ízületpótló műtétre lehet szükség.

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.