Angina

« Back to Glossary Index

Mi az angina?

Az angina pectoris egyfajta mellkasi diszkomfortérzés (szorító mellkasi érzés), amelyet a szívizom (myocardium) érrendszerén (koszorúereken) keresztül történő rossz véráramlás okoz.

Mi okozza?

Az anginát a szívizomzat korlátozott vérellátása okozza. A szív oxigén igénye és a kínálat közötti megbomlott egyensúly miatt alakul ki. Ez egy szívbetegség tünete, nem pedig maga a betegség. A leggyakoribb ok a koszorúér-betegség, amely általában az érelmeszesedés következménye, vagyis olyan állapot, amikor plakkok rakódnak le az artériákban.

Milyen és hány típusa van?

Az anginának három fő típusa van:

  • Stabil angina: Akkor fordul elő, amikor a szivet a szokásosnál nehezebb fizikai munka vagy terhelés éri, rövid ideig tart és általában pihenés vagy gyógyszer hatására megszűnik. A tünetek megjósolhatóak, előre jelezhetőek.
  • Instabil angina: Általában súlyosabb és kevésbé kiszámítható, mint a stabil angina. A fájdalom általában intenzívebb, és nyugalomban is jelentkezhet.
  • Változó (prinzmetal) angina: Az anginának egy ritka formája, amely nyugalomban és gyakran ciklusosan jelentkezik.

Hogyan diagnosztizálható?

A diagnózis felállítása több vizsgálatot foglal magában, többek között elektrokardiogramot (EKG vagy EKG), vérvizsgálatot, terheléses vizsgálatot, echokardiogramot, nukleáris terheléses vizsgálatot, szív computeres tomográfiát (CT), szív mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálatot (MRI) és koszorúér-angiográfiát.

Hogyan kezelhető?

A kezelés az angina pectoris súlyosságától és típusától függ. Magában foglalhat életmódbeli változtatásokat, gyógyszeres kezelést, mint például aszpirin, nitroglicerin, béta-blokkolók, sztatinok, kalciumcsatorna-blokkolók, és olyan orvosi eljárásokat, mint az angioplasztika és a stent behelyezése vagy a koszorúér-bypass-graft.

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.