Asztma

« Back to Glossary Index

Mi az Asztma ?

Az asztma a légutak krónikus gyulladásos betegsége . A gyulladás a betegeknél a légutak beszűkülését ,visszatérő sípoló légzést, fulladást mellkasi feszülést és fulladást okoz.

Mi okozza?

Az asztma pontos oka ismeretlen, de feltételezhetően genetikai,  környezeti tényezők és endogén (belső) tényezők kombinációja okozza. Bizonyos tényezőkről ismert, hogy kiváltják az asztmás tüneteket, például az olyan allergének, mint a poratka, az állati szőr, a pollen, a penészgombák, a cigarettafüst, a kémiai szennyező anyagok és a dohányzás.

Milyen és hány típusa van?

Az asztma több típusba sorolható a tünetek oka és súlyossága alapján. Néhány gyakori típus: allergiás asztma, nem allergiás asztma, köhögés-variáns asztma, éjszakai asztma, terhelés okozta hörgőszűkület, foglalkozási asztma, elhízott asztma, gyógyszeres kezelés okozta asztma.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

Az asztma diagnosztizálható fizikális vizsgálat és tüdőfunkciós vizsgálatok segítségével. Ezek a vizsgálatok magukban foglalhatják a spirometriát, a csúcsáramlási tesztet, vérgáz-analízist, bronchusprovokációs próbát, képalkotó vizsgálatokat, például mellkasröntgent vagy CT-vizsgálatot. Allergiavizsgálatokat bőrpróbával vagy vérvizsgálattal is el lehet végezni.

Hogyan kezelhető?

Az asztma kezelhető gyógyszerekkel, például inhalációs kortikoszteroidokkal, hörgőtágítókkal, leukotriénmódosítókkal, immunmodulátorokkal. A kezelés magában foglalhat allergiagyógyszereket vagy az allergéneknek való kitettség csökkentését is. A légzőgyakorlatok és a gyógynövényes gyógymódok szintén segíthetnek az asztmás tünetek javításában.

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.