Demencia

« Back to Glossary Index

Mi a Demencia?

A demencia a memóriát és a gondolkodást érintő, a mindennapi életet akadályozó tünetcsoport. A kognitív funkciók – a gondolkodás, az emlékezés és az érvelés – olyan mértékű elvesztését jelenti, amely befolyásolja a személy mindennapi életét és tevékenységeit.

Mi okozza?

A demenciát az agy károsodása vagy megváltozása okozza. A demencia elsődleges oka az agysejtek károsodása. Ennek a károsodásnak az okai közé tartozik az előrehaladott életkor, a családi kórtörténet, az agyi erek károsodása, a fehérjerögök felhalmozódása az agyban, genetikai rendellenességek, mint például a Huntington-kór, mentális és neurológiai rendellenességek, mint például a Parkinson-kór és a depresszió, traumás agysérülés vagy ismétlődő agysérülés, mint például a bokszolóknál, magas lázat okozó fertőzések, anyagcserezavarok, mint például pajzsmirigyproblémák és cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek, vitaminhiány, nehézfémekkel vagy növényvédő szerekkel való mérgezés, alkoholfogyasztás, agydaganat vagy rák, az agy megnagyobbodott struktúrái.

Milyen és hány típusa van?

A demenciának többféle formája létezik. A leggyakoribb demenciatípusok az Alzheimer-kór, a frontotemporális demencia, a Lewy-testes demencia és az érrendszeri demencia. További típusok közé tartozik a Parkinson-kór demencia, a normál nyomású hidrokefalusz, a Wernicke-Korsakoff-szindróma, a vegyes demencia.

Hogyan diagnosztizálható?

A demencia diagnózisának célja legalább két olyan károsodott mentális funkció megtalálása, amely zavarja a mindennapi tevékenységeket. Az orvos több vizsgálatot is elrendelhet a diagnózis megerősítésére. E vizsgálatok közé tartozik a kórtörténet áttekintése, laboratóriumi vizsgálat (vér- és gerincfolyadék-vizsgálat fertőzések, táplálkozási hiányosságok és hormonális egyensúlyhiány kimutatására), pszichológiai vizsgálat (a demenciát okozó mentális egészségi állapotok megállapítására), kognitív és neuropszichológiai tesztek (a gondolkodás, a memória, az érvelés, az ítélőképesség értékelésére, nyelvi és figyelmi képességek), neurológiai vizsgálat (a vizuális érzékelés, a mozgás, a problémamegoldás, az érzékszervek, az egyensúly és a reflexek ellenőrzésére), CT-vizsgálat (az agyban lévő vérzés vagy daganat ellenőrzésére), mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) (részletes képet ad az agyi rendellenességekről), pozitronemissziós tomográfia (PET) (az agyi tevékenységek ellenőrzésére).

Hogyan kezelhető?

A demencia legtöbb típusa nem gyógyítható. A kezelések célja a tünetek és az állapot súlyosbodásának csökkentése. Az olyan gyógyszerek, mint a donepezil és a galantamin (kolinészteráz-gátlók) segítenek a memória és a kognitív funkciók javításában. A memantin (NMDA-receptor-antagonisták) a tanulás és a memória javítására szolgál. A riszperidon (antipszichotikumok) a szorongás, a depresszió és az izgatottság tüneteinek kezelésére szolgál. A foglalkozásterápia is hasznos lehet az otthoni környezet biztonságosabbá tételére és az állapottal való megbirkózás segítésére.

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.