Szelén fehérjék: A legjobb szelén hasznosuló formák

Pajzsmirigybetegség, anyagcserezavar, legyengült immunrendszer mögött sokszor csökkent szelén szint is kimutatható. Ha már a szelénpótlás igénye igazolódik, felmerül a kérdés: mi lehet a legjobb szelén beviteli forma? Ebben a kérdésben segít eligazodni az alábbi cikk.

A szelén antioxidáns szerepe

A szelén nemfémes ásványi anyag, nyomelem és esszenciális mikrotápanyag. Az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a szelén iránt, mivel kimutatták, hogy döntő szerepet játszik az anyagcsere, immun-endokrin működés és a sejtek homeosztázisának a fenntartásában.

Ahhoz, hogy megértsük miképpen segíti a  szelén a pajzsmirigy egészséges működését, ismernünk kell a redox homeosztázis fontosságát. A redoxireakciók szevezetünk számára fontos reakciók, ilyenkor a molekulák oxidációja által hidrogén vagy oxigénnel alkotott vegyületek keletkeznek, ami általában nagy mennyiségű energia felszabadulással jár. A sejtek szintjén a redox homeosztázis azt jelenti, hogy a keletkezett reaktív oxigén és nitrogén gyökök mennyisége egyensúlyban áll az őket lebontó antioxidáns enzimek vagy kis molekulatömegű antioxidáns vegyületek között.

A reaktív oxigén gyökök oxidációs láncreakciókat indítanak el, sejtkárosító hatással rendelkeznek, működési zavarokat okoznak, a sejtek öregedését és végső soron a sejtek elhalását is okozhatják. Ha számuk rohamosan megnő vagy felgyülemlik, és nincs kellő antioxidáns a semlegesítéséhez fellép az oxidatív stressz állapota.

A redox homeosztázis és az oxidatív stressz szabadgyök-antioxidáns arány állapotát szemlélteti az alábbi ábra:

A legjobb szelén forma
Forrás: canva.com

A szelén hozzájárul a pajzsmirigy antioxidáns védelméhez azáltal, hogy eltávolítja a pajzsmirigyhormonok termelődése során keletkező reaktív szabadgyököket.

Viszont, ahhoz hogy a szelén ezt a feladatot megfelelőképpen teljesítse, nem mindegy hogyan szedjük a szelént, mivel nagy mértékben hozzájárul a bevitt szelén típusa. A felvett szelénből, a szervezetben szelenocisztein aminosav képződik és ez fog beépülni a fehérjékbe, amit szelenoproteineknek hívunk.

A Szelenoproteinek számos fontos hatással rendelkeznek, amelyek közé tartozik a redox-homeosztázis, az immunitás fenntartása, valamint a pajzsmirigyhormonok termelése és anyagcseréje. A pajzsmirigy működésében fontos szelenoprotein enzimek a glutation-peroxidáztioredoxin reduktáz és a jódtironin- dejodináz. Ezek az enzimek egy összetett védelmi rendszerben biztosítják a pajzsmirigy normális működését, védve a reaktív oxigén gyökök és a hidrogén-peroxid hatásától.

Kutatások kimutatták, hogy előnyösek pl. egyes autoimmun pajzsmirigy betegségekben (Basedow-kór), ugyanis lelassítják az autoimmun folyamatot. Ismert, hogy a pajzsmirigy szelénben nagy mennyiségben telített szervünk, ami nyomós okot ad a hipertireózissal (fokozott pajzsmirigyműködés) járó kórképek további kutatási lehetőségeinek.

Ennek azért van jelentősége, mert a jelenlegi hagyományos kezelések – pajzsmirigy ellenes gyógyszerek, radioaktív jód és műtét – a pajzsmirigyre hatnak, az autoimmun folyamatra nem. Az oxidatív stressz csökkentése mellett a szelénpótlásról kimutatták, hogy csökkenti a helper T-limfociták számát és stimulálja a szuppresszor T-limfocitákat, ami fékezi az immunválaszt. Ez a szelén bevitelen alapuló mechanizmus segíthet a T-limfociták szintjének normalizálásában.

A szelén bevitellel egyaránt növekedik a glutation-peroxidáz szintje is, amely enzimatikus funkciót lát el, a hidrogén-peroxid gyököt (H2O2) redukálja (H2O). A glutation-peroxidáz antioxidáns hatása más szövetekben is megtalálható, védik azokat a szöveteket ahol koncentrálódnak.

A legjobb szelén és beviteli formája

A szelén szerves formájaként a szelenometionin és szelenocisztein áll rendelkezésünkre. A szerves formáról ismert, hogy jobban felszívódik,  mert a bélrendszerben az aminosavak szállítási mechanizmusán keresztül szívódnak fel, ellentétben a szervetlen szelénnel, amely egyszerű diffúziós folyamat révén szívódik fel.

A szerves szelén a pótlás és kezelés szempontjából a legjobb szelén forrás, a legelőnyösebb tulajdonságokkal rendelkező formula. A szelenometionint tartalmazó készítményeknek a legmagasabb a szelén biohasznosulása. 

Egy másik fontos szempont a toxicitás mértéke. A szervetlen formában adagolt szelénnek magas a toxicitása, és nem tárolódik a szervezetben. A szervetlen fajok toxikusabbak a szervezet számára, mint a Szelén aminosavak.  A szelenittel vagy szelenáttal (szervetlen formák) való kiegészítés a szövetek Szelén szintjét toxikus szintre emelheti, ami szelenózist, súlyos túladagolást  eredményezhet.

A szelenometionin és a szelenocisztein, tulajdonképpen a metionin és cisztein esszenciális aminosavak származékai, csupán abban különböznek, hogy az alapszerkezetükben a kén helyére a szelén lépett be. A hőstabilitás és az eltarthatóság növelése érdekében ezeket a szelén tartalmú aminosav fehérjéket élesztőbe ágyazzák.

Az élesztős szelén elsősorban a Saccharomyces cerevisiae-ből származó szárított és nem életképes élesztő, amelyet főleg nádmelaszból és szervetlen szelén sókból álló táptalajon tenyésztenek. Ha az élesztőt szelénnel dúsított közegben tenyésztik, szelént vesz fel, és az erjedés során a szelén több szerves vegyületté alakítja át, amelyek közül a szelenometionin jellemzően a legfontosabb.

Az élesztős szelének a legnagyobb mennyiségben szelenometionint tartalmaznak, de emellett kis mennyiségben szelenociszteint is.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szelén tablettát

A megfelelő szelén tabletta kiválasztásakor több szempont is közrejátszhat.  Íme egy gyors útmutató, amely segíthet a legjobb döntés meghozatalában:

  1. Ellenőrizzük az ajánlott adagolást: a termék beszerzésénél fontos, hogy a megfelelő napi adagot tartalmazza.
  2. Gyógyszerforma: a szelén nemcsak tabletta hanem különböző formákban, például kapszulákban és rágótabletta formájában is kapható egyes termékekben. Válasszunk olyat, amelyik megfelel a táplálkozási igényeknek és preferenciáknak
  3. A szelén típusa: a legjobb szelén a szerves vegyületbe ágyazott szelén, ilyen formában tud a legjobban felszívódni a szervezetbe és hatást kiváltani
  4. Hozzáadott összetevők: egyes szelén tabletták extra vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Vizsgáljuk meg, hogy ezek az extrák megfelelnek-e az egyéni céloknak
  5. Megbízható márka: válasszunk egy ellenőrzött márkát a minőség és a megbízhatóság érdekében. Segíthetnek akár a vásárlói vélemények és tapasztalatok, de a legbiztosabb az egészségügyi szakemberek tanácsadása
  6. Termékkel végzett tesztelések in vivo/in vitro:  tisztaság, erősség és minőség szempontjából a termék megbízhatóság mértékét növeli, ha ezt laboratóriumban vagy élőlényeken végzett kísérletek is  alátámasztják
  7. Ár/ arány érték: egészségünket tekintve a biztonságos és minőségi terméket helyezzük előtérbe. A csábító olcsóbb lehetőségek, és néha nem a minőségre alapozott túlárazott termékek tengerében próbáljunk gondosan, okosan választani

Továbbá, mielőtt elkezdenénk a szelén-kiegészítők szedését, tájékozódjunk megfelelőképpen az adagolásról, mellékhatásokról és az esetleges gyógyszer kölcsönhatásokról, kikérve az egészségügyi szakember véleményét.

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a szelén tabletta és miért van jótékony hatása az egészségre?

A szelén tabletta olyan étrend-kiegészítő, amely szelént tartalmaz, egy olyan alapvető ásványi anyagot, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a különböző testi funkciókban. A szelén erős antioxidáns, és ismert arról, hogy támogatja az egészséges immunrendszert, a pajzsmirigy működését, és védelmet nyújt bizonyos krónikus betegségekkel szemben.

Mennyi szelént kell naponta bevinnem?

A felnőttek számára ajánlott napi szelén bevitel 55 mikrogramm (mcg). Ez a mennyiség azonban olyan tényezőktől függően változhat, mint az életkor, a nem és az általános egészségi állapot.

Melyek a piacon kapható legjobb szelén tabletták?

Bár számos jó hírű márka kínál szelén tablettát, a legjobb szelén tabletta az egyéni egészségügyi igényektől függ. Fontos szempont lehet a szerves formába ágyazott élesztős szelén.

Vannak-e mellékhatásai a szelén tablettáknak?

Az ajánlásnak megfelelően szedve a szelén tabletták általában biztonságosnak tekinthetők a legtöbb egyén számára. A szelén túlzott bevitele azonban szelenózishoz vezethet, ami olyan tüneteket okozhat, mint hajhullás, hányinger, bőrkiütések, sőt, akár neurológiai rendellenességek is. Fontos, hogy kövessük az ajánlott adagolást, és ha bármilyen mellékhatást jelentkezne, forduljunk egészségügyi szakemberhez.

Javíthatja-e a szelén tabletta a bőr egészségét?

A szeléntabletták antioxidáns tulajdonságaiknak köszönhetően hozzájárulhatnak a bőr jó egészségéhez. Segítenek megvédeni a bőrt az oxidatív stressztől, megelőzve a korai öregedést és fenntartva a fiatalos megjelenést. Mindezek mellett azonban elengedhetetlen egy jól összeállított bőrápolási rutin fenntartása és az egészséges életmód követése.

Szedhetek széntablettát, ha már meglévő betegségem van?

Ha valakinek már meglévő betegsége van, vagy bármilyen gyógyszert szed, elengedhetetlen, hogy konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen új étrend-kiegészítőt, beleértve a szelén tablettát is, elkezdene szedni. Ő fel tudja mérni a lehetséges kölcsönhatásokat, tanácsot tud adni a megfelelőségről, és meg tudja határozni a konkrét helyzetre vonatkozó biztonságos adagolást.

Források

The Use of Selenium  in the Treatment of Graves Hyperthyroidism, Jenna Moshaugen, https://commons.und.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1123&context=nurs-capstones

Advances in selenium supplementation: From selenium-enriched yeast to potential selenium-enriched insects, and selenium nanoparticles, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10362088/

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.