Allergének: Melyek a leggyakoribb és legerősebb fajtái?

Rengeteg olyan allergén van, amely különböző típusú súlyosságú reakciókhoz vezethet. Ebben a cikkben a leggyakoribb és legerősebb allergéneket vizsgáljuk meg.

Hogyan működik az allergia? 

Az allergia  a szervezet immunrendszere által adott heves válaszreakció ártalmatlan anyagokkal szemben. Ha az adott anyaggal érintkezik, az immunrendszer veszélyt lát benne, és hisztamint szabadít fel, ami  allergiás tüneteket okoz. Ezt nevezzük allergiás reakciónak. A kiváltó anyagot pedig allergénnek. 

 A folyamatban részt vesznek a szervezet antitestjei az immunoglobulin E (IgE) típus, ezek kötődnek az  allergénhez és aktiválják a hízósejteket, majd hisztaminokat szabadítanak fel, amelyek  tüsszögést, viszketést és gyulladást okoznak. 

Mi a keresztallergia ? 

A keresztallergia az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága következtében alakul ki. Ez azt jelenti, hogy valaki még akkor is allergiás reakciót mutathat, ha kerüli azokat az anyagokat (allergéneket), amelyekre tudja, hogy allergiás. Ha valaki például allergiás a földimogyoróra, akkor reagálhat a szójára, a borsóra, a lencsére vagy a babra is, amelyek ugyanabba a biológiai családba (hüvelyesek) tartozó élelmiszerek és emiatt nagyon hasonlóak. 

Keresztreakciók gyakran fordulnak elő bizonyos pollenek és élelmiszerek között. A legjobban dokumentált keresztreaktivitás az alma és a nyírfa pollenje között fordul elő. Azonban nem minden alma allergiás személy egyben nyírfa allergiás is.Nem szabad feltételezni a keresztreaktivitást, és fontos élelmiszereket nem szabad kiiktatni az étrendből megfelelő vizsgálatok és klinikai diagnózis nélkül.

Allergiás keresztreakció léphet fel bizonyos gyümölcsök vagy zöldségek és a latex (az úgynevezett latex-élelmiszer szindróma), illetve a szénanáthát okozó pollenek között is.

Keresztallergiák néhány példája: 

  • Diófélék:szezámmag, búza, rozs, mák
  • Földimogyoró:dió
  • Fűpollen: paradicsom, bab, borsó, rozs, búza, szentjánoskenyér, szója
  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye,paradicsom, uborka stb. 
  • Fekete üröm: kömény, paprika, sárgarépa, paradicsom, petrezselyem, kapor, árticsóka, kamilla, majoránna, oregáno, zeller, napraforgó stb. 
  • Latex:gesztenye, banán, avokádó, spenót

A leggyakoribb, legerősebb allergének 

A pollen az egyik legerősebb allergén. A fák, füvek és gyomok pollenjei különösen  tavasszal és ősszel jelentenek veszélyforrást. A pollenallergiában szenvedők többnyire kivörösödött szemmel, torokkaparással, szénanáthával küzdenek. Lényeges fontos a pollennaptár figyelése, mely segít előrejelezni az éppen virágzó növények időszakát: 

  • Parlagfű: aug. elejétől október végéig
  • Útifű: májustól szeptember végéig
  • Pázsitfűfélék: április közepétől október végéig
  • Üröm: július közepétől október végéig szórja pollenjét.

Gyakori allergének sorába tartozik az ágyneműben, szőnyegekben és kárpitokban megbúvó poratka, a háziállat szőr és a nedves  helyeken termelődő  penészspórák. Ezek allergiás reakciókat válthatnak ki az érzékeny embereknél. 

A házi kedvencek közül gyakran a macskák és kutyák szőrszálai, korpája indítja el az allergiát. A penészspórák szintén rizikófaktorok. 

Ezek az allergének a beltérben és a szabadban egyaránt megtalálhatók, és hatásuk az egyén  genetikájától és érzékenységétől függően változhat. 

A rovarcsípések, bizonyos élelmiszerek, a latex anyag, fémes anyagok, tetoválás és a gyógyszerek is okozhatnak allergiát.

Az ételallergia súlyos lehet. A leggyakoribb allergia források a diófélék, a kagylók, a tejtermékek és a  glutén. Míg egyesek csak enyhe reakciókkal járhatnak, mások életveszélyesek lehetnek.  Fontos, hogy ismerjük az érzékenységünket és kerüljük a kiváltó okokat. 

Az alábbi felsorolás az allergiás tüneteket összegzi a kiváltó allergének szerint : 

1.Diófélék

A dió allergia tünetei, egyénenként nagyon eltérőek lehetnek. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak: 

  • Bőrreakciók, például csalánkiütés vagy ekcéma. Ezek röviddel a diófélék fogyasztása  vagy megérintése után jelentkezhetnek. 
  • Légzőszervi panaszok, mint a sípoló légzés, mellkasi szorító érzés, súlyos esetben  akár anafilaxia is. 
  • Gyomor-bélrendszeri problémák, például hányinger, hányás, hasi fájdalom és hasmenés.
  • Orrdugulás, tüsszögés és szemviszketés

Emellett egyeseknél az arc vagy a végtagok duzzanata, az úgynevezett angioödéma is  jelentkezhet, amelyet azonnal kezelni kell.

 2.Földimogyoró

A mogyoróallergia különböző hatásokat okozhat, az enyhétől a súlyosig. A  tünetek között szerepelhet viszketés, duzzanat, csalánkiütés és légzési nehézség. Ezenkívül az érintettek gyomor-bélrendszeri  problémákat, például hasmenést vagy hányingert tapasztalhatnak. 

Súlyos esetekben légzési nehézséget és szorító érzést okozhat a mellkasban. Ez a légutak  beszűkülése miatt következik be, és életveszélyes lehet. Az anafilaxia a legsúlyosabb reakció, és  azonnali orvosi ellátást igényel. Az anafilaxia tünetei közé tartozik a vérnyomásesés, a szédülés,  a szapora pulzus és az eszméletvesztés. 

3.Vegyi anyagok

A vegyi anyagok esetében is a tünetek egyénenként változnak. A leggyakoribb tünetek a következők lehetnek: 

  • Köhögés és zihálás
  • Bőrirritáció, például bőrpír, viszketés vagy kiütések
  • Orrdugulás
  • Szemirritáció, például szemvörösség, viszketés vagy könnyező szemek. 
  • Gyomor-bélrendszeri problémák – hányinger, hányás vagy hasmenés.
  • Súlyos esetekben anafilaxiás sokk 

A kémiai allergia bármely életkorban kialakulhat. 

4.Szója

A szójaallergia mindenféle reakciót okozhat. Íme a  legfontosabbak, amelyekre érdemes odafigyelni: 

  • Bőrreakciók: a bőr csalánkiütés, viszketés vagy duzzanat a szójatermékek fogyasztása  után. 
  • Légzőszervi problémák: légzési nehézségek: Zihálás, légzési nehézség vagy légszomj. 
  • Emésztési problémák: hányinger, hányás, hasmenés vagy gyomorgörcsök. 
  • Anafilaxia: a torok és a nyelv duzzanata, alacsony vérnyomás és  eszméletvesztés
  • Asztma súlyosbodása: A tünetek fokozódása szójával való érintkezés esetén
  • Keresztreaktivitás: ha valaki allergiás más hüvelyesekre, például földimogyoróra vagy  zöldborsóra, lehet, hogy a szójára is allergiás lesz

Tanulmányok szerint a gyerekek 0,4%-ának van dokumentált szójaallergiája.

 5. A tej

A tejallergia gyakori tünetei a  gyomorgörcsök, puffadás, hasmenés és hányinger. Bőrkiütések, csalánkiütés és nehézlégzés is előfordulhat. 

A Journal of Allergy and Clinical  Immunology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a csecsemők közel 2-3%-a  tehéntej allergiás. 

6. A tojás 

A tojás súlyos allergiás reakciókat okozhat az embereknél. Vizsgáljuk meg részletesen a  tüneteket: 

  • Duzzanat: A tojásevés az arc, az ajkak, a nyelv és a torok duzzanatához vezethet
  • Emésztési problémák: Gyomorfájdalom, hányinger, hányás vagy hasmenés  jelentkezhet tojásfogyasztás után
  • Bőrreakciók: A tojás érintkezés vagy lenyelés esetén csalánkiütést, ekcémát,  viszketést vagy bőrpírt okozhat. 
  •  Légzőszervi problémák: A tojásallergia tünete lehet a zihálás, a köhögés, a torlódás  vagy a légszomj. 

Az NIAID (Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Intézete) tanulmányai szerint az öt év alatti gyermekek körülbelül 2%-a allergiás a  tojásra. 

7. A búza 

A búza allergia tünetei a következők lehetnek: 

  • Emésztési tünetek: puffadás, hányinger és hasmenés
  • BőrreakcióK : csalánkiütés és az ekcéma
  • Légzőszervi problémák. zihálás és az orrduguláS 

 Fontos tudni, hogy  a búzaallergia nem azonos a cöliákiával, amely a glutén által kiváltott autoimmun betegség

Vannak, akik idővel kinövik a búzaallergiát, de addig mindenképpen kerülni kell a búzát és  minden búzát tartalmazó élelmiszert. Olvassuk el gondosan az élelmiszerek címkéit, és legyünk  tisztában a búza rejtett forrásaival.

A búzaliszt helyettesítése alternatív lisztekkel, például rizsliszttel vagy mandulaliszttel oldható meg. A  zab és a quinoa nagyszerű rostban gazdag források és kiegészítői a konyha recepteknek. 

8.Halak 

A halallergia számos tünetet okozhat. Ezek közé tartoznak: 

  • Bőrreakciók: viszketés, duzzanat
  • Emésztőrendszeri: hasi diszkomfort, hányás, hasmenés
  • Légzési nehézség

Keresztreaktivitás más tenger gyümölcseivel, például kagylókkal is lehetséges. A halallergia  kezeléséhez elengedhetetlen mindenféle hal és tengeri termék teljes kerülése.

Érdekes megjegyezni, hogy egyesek, akik allergiásak az uszonyos halakra, elviselik a kagylót,  és fordítva. 

9. Gyógyszerek

 Elmondható, hogy egyes hatóanyagok azonban nagyobb mértékben képesek reakciót kiváltani, mint mások. A leggyakrabban allergizáló gyógyszerek/ gyógyszercsoportok a következők: 

    • Antibiotikumok: penicillin, ampicillin, amoxicillin, tetraciklin
    • Antikonvulzív szerek: pl. Carbamazepin, Lamotrigin
    • Barbiturátok: pl. amobarbitál, fenobarbitál
  • Kemoterápiában alkamazott szerek
  • Inzulin
  • Nem szteroid gyulladáscsökkentők: aszpirin, ibuprofén naproxén
  • HIV elleni szerek: abacavir, nevirapin stb. 

Nagyobb a valószínűsége, hogy allergiás reakció alakuljon ki ha: 

  • Injekció formájában adagolják a gyógyszert 
  • Gyakori a gyógyszerszedés
  • Bőrhöz dörzsölik a gyógyszer anyagot. 

A Mellékhatások és bizonyos esetkben az Allergiás Tünetek súlyosságáról a gyógyszer betegtájékoztató mindig pontos leírást nyújt, az enyhe formától az életveszélyes állapotig terjedhetnek és egyénenként eltérnek.

Leggyakrabban a bőrtünetek szembetűnőek: csalánkiütés, bőrvörösödés, bőrkiütés, viszketés. Ezenkívűl pl. az amoxicillin okozta érgyulladás a bőrön vagy a test egyéb részein vörös vagy bíborszínű kitüremkedő foltok formájában jelentkezik. 

Rossz általános közérzet: láz, izületi fájdalmak, nyirokcsomó duzzanat a nyak, lágyék, hónalj környékén. 

A duzzanat is allergiáról árulkodó jel lehet, nyelv-  torokduzzanat vagy az arc és ajak vizenyős duzzanata légzési nehézséget okozhat. 

Gyomor-bélrendszeri panaszok, mint a hányinger, hányás, hasmenés és puffadás is előfordulhat.

A zihálás, nehézlégzés, szédülés, ájulás, gyors szívverés, zavartság megjelenése már komolyabb allergiás reakció jelei, a súlyos vérnyomás esés és eszméletvesztés pedig a legsúlyosabb anafilaxiás sokk állapot, amely orvosi beavatkozást igényel. 

Bármely gyógyszer okozhat mellékhatásokat és/vagy allergiás reakciót. A pontos diagnózishoz azonban orvosi kivizsgálás szükséges. Önmagunknak nehéz lehet eldönteni, hogy egy adott gyógyszer szedése után jelentkező tünetek valójában mellékhatásos reakciók vagy allergia jelei mivel sokszor a tünetek nagyon hasonlóak. A bőrtünetek vagy pl.kiütések lehetnek egy adott fertőzés, vagy betegség velejárói, megjelenhetnek gyógyszeres kölcsönhatás következtében is, ha egy újonnan kapott kezelést kezd el valaki a már meglévő gyógyszerei mellett. 

A lényeg, hogy kerüljük az öndiagnózist. Amennyiben gyanús tüneteket észlelünk, jelezzük orvosunknak. A kivizsgálás első lépéseként, az orvos kutató munkát végez a beteg kór állapotáról, kikérdezi őt a tünetekről, ezeknek súlyosságáról, megjelenéséről, tudomást szerez a szedett gyógyszereiről. Ő képes hitelessé tenni a gyógyszerallergia gyanúját. 

A pontos ellenőrzés pedig a limfocita-transzformációs teszt segítségével igazolható. Ez az eddigi legmodernebb eljárás, amely lehetővé teszi a gyógyszerallergia vizsgálatot. Alapja, hogy a gyógyszer allergia során aktivizálódott fehérvérsejtek, azaz limfociták reakcióképességét méri mesterséges  körülmények között. 

 Előnye , hogy az adott gyógyszert teszteli, a hatóanyag és segédanyagokkal együtt, tehát az is kiszűrhető ha valaki éppen egy gyógyszerkészítmény segédanyagára allergiás. 

Egyes intézményekben még mindig javasolják, de a (ritka) súlyos mellékhatások veszélye miatt egyre kevésbé használják a bőrtesztet mint igazoló módszert. Ilyenkor az ápoló a gyanús hatóanyagból egy kis mennyiséget juttatott a megkarcolt bőr felületére. A gyakran piros, viszkető felpúposodott dudor pozitív bőrreakciót jelentett és gyógyszerallergia fennállását mutatta ki. 

Az allergia jövője 

Sajnos, a felmérések azt mutatják, hogy az allergiások száma egyre nő. A szennyező anyagok és az életmódbeli változások miatt egyre több ember szenved tőlük.

A kutatók felfedezték, hogy az éghajlatváltozás is nagymértékben hozzájárul az allergia terjesztéséhez. A melegebb hőmérséklet és a  magasabb szén-dioxid-szint elősegítheti, hogy bizonyos növények allergén polleneket  termeljenek. 

A technológia és a genetikai kutatás megoldást kínálhat. A genetikai tesztek megmutatják, hogy az egyének mennyire vannak  kitéve az allergia kialakulás kockázatának. Ez az információ segíthet az idejében meghozott óvintézkedések elindításában és a személyre szabott kezelési tervek  kidolgozásában. 

Az életmódbeli döntések is befolyásolhatják az allergiát. Az étrend, a mindennapi stressz, a  környezetszennyezés és a túlzott tisztítószerek használata csak néhány olyan tényező, amely magasabb  allergia szinthez vezethet. 

Végül fontos megjegyezni, hogy az allergiák földrajzilag eltérőek lehetnek. Például a  mogyoróallergia ritkább az ázsiai országokban, ahol a mogyorót már fiatal korban fogyasztják. 

Gyakori kérdések

Melyek a leggyakoribb allergének? 

A leggyakoribb allergének közé tartoznak a pollenek, a poratka, a háziállatok korpája,  a penészspórák, a rovarcsípések és bizonyos élelmiszerek, mint a földimogyoró, a diófélék, a  tojás, a tej, a szója, a búza és a kagylók. 

Honnan tudom, hogy allergiás vagyok? 

Ha olyan tüneteket tapasztal, mint tüsszögés, viszketés, orrfolyás, könnyező szem,  csalánkiütés vagy légzési nehézség, miután egy bizonyos anyaggal érintkezik, akkor  valószínűleg allergiás az adott allergénre. 

Egyes allergének erősebbek, mint mások? 

Igen, egyes allergének hajlamosak erősebb allergiás reakciókat kiváltani, mint mások.  A mogyoró és a kagyló például köztudottan erősen allergén, és az érzékeny egyéneknél súlyos  allergiás reakciókat válthat ki. 

Kialakulhat-e allergia az élet későbbi szakaszában? 

 Igen! Az allergia bármely életkorban megjelenhet. Az allergéneknek való kitettség  vagy az immunrendszerben bekövetkező változások lehetnek az okok. 

Kialakulhat allergia egy olyan allergénre, amely korábban nem érintett? 

 Igen, bármely életkorban kialakulhat allergia új anyagokra. Előfordulhat, hogy Ön  korábban mindenféle reakció nélkül érintkezett egy allergénnel, de később az immunrendszere  fenyegetésként ismeri fel, és allergiás reakciót vált ki az érintkezéskor. 

Megelőzhető-e az allergia? 

 Nem mindig, de az allergéneknek való kitettség csökkentése és a környezet tisztán  tartása segíthet. Az allergiaszezon megelőzésére hasznos lépéseket tehetünk.

 

Források

Cross-reactivity between aeroallergens and food allergens, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4482820/

Common Allergens, https://www.foodallergy.org/living-food-allergies/food-allergy-essentials/common-allergens

https://www.healthline.com/nutrition/common-food-allergies

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.