Allergiaszezon: 6 hasznos lépés a megelőzésben

Az allergiaszezon kihívásokkal teli időszak lehet. Ezért érdemes tudni, mikor kezdődik, és  hogyan készülhetünk fel ellene. Az alábbi cikkben sorra vesszük azokat a hasznos lépéseket amelyek enyhíthetik a szezonnal járó szenvedést.

Allergiaszezon: mit jelent és mikor kezdődik?

Az allergiaszezon általában akkor kezdődik, amikor a növények polleneket bocsátanak ki.  Ez reakciókat vált ki az érzékeny egyénekben. Az allergiaszezon kezdete a tartózkodási helytől és az időjárástól függ. Tavasszal a fák (például a tölgy, a nyírfa  vagy a juhar)  pollenallergiája, nyáron a  fűpollen allergia, ősszel a parlagfű allergének, télen pedig a beltéri allergiák, például a  poratka, penészspórák veszélyeztetik az erre érzékeny egyéneket..

Hogyan készüljünk fel az allergiaszezonra?

Jó, ha időben felkészülünk és szem előtt tartjuk azokat a szempontokat amelyek segíthetnek könnyebben átélni az allergiaszezont. Kezdjük akár az alábbi három egyszerű lépéssel:

Törekedjünk allergénmentes életteret teremteni:

 1. Ennek része a rendszeres porszívózás, a poratkák kiiktatása végett ajánlott az ágynemű mosása forró vízben legalább heti egy alkalommal, Hepa légtisztító használata, ami segít megszabadítani a portól, a pollenektől és  más allergénektől.
 2. Előnyös megoldás lehet a hipoallergén párnák és matrachuzatok beszerzése is. Tartsuk a beltéri páratartalmat 30-50% között, hogy elkerüljük a penészesedést. Szükség esetén használjunk párátlanítókat vagy légkondicionáló berendezést.
 3. Szabaduljunk meg a szőnyegektől, ehelyett válasszuk a könnyen tisztítható padlóburkolatot, rendezzük olyan módon a bútorzatot, hogy csökkenteni tudjuk a por felhalmozódásnak teret adó sarkokat, helységeket.

Ellenőrizzük a gyógyszerkészletet:

 1. Tárazzunk be megfelelőképpen allergia elleni gyógyszerekkel, hogy ne érjen váratlanul a tünetek megjelenése. Mára már a tünetek súlyosságától függően többféle készítmény és hatóanyag áll rendelkezésre. Ezek közül sokféle recept nélkül is kapható, de a súlyosabb tünetek enyhítésére szolgáló erősebb szereket az orvos írja fel.
 2. Ha tehetjük, keressük meg és kérjük a gyógyszer felírását orvosunktól még az allergiaszezon érkezése előtt, hogy legyen készenlétben allergia elleni gyógyszer (tabletta, szemcsepp, orrspray, inhalációs szuszpenzió) otthonunkban.
 3. Az  alábbi gyógyszercsoportok és gyógyszerformák segíthetnek a kellemetlen tünetek enyhítésében:
  • Antihisztaminok: gátolják a hisztamin hatásait, enyhítik a tüsszögést, orrfolyást, viszketést. Hosszú távon is szedhetők, de más gyógyszerekkel való együttes szedésük óvatosságot igényel, ilyen esetben kérjük ki gyógyszerészünk, orvosunk véleményét
  • Érösszehúzók: enyhítik az orrdugulást és az orrmelléküregekben levő nyomást. Az orrspray-eklkalmazása max.3-5 napig javasolt, ellenben megszokáshoz vezethetnek és kiszárítják az orrnyálkahártyát
  • Orr tünetekre ható kortikoszteroidok: erősebb hatású szerek, csökkentik a gyulladást az orrjáratokban, enyhítik az orrdugulást, tüsszögést és viszketést
  • Szem tünetekre ható szerek: gyors enyhülést biztosítanak és csökkentik az irritációt, égő érzést, viszketést, szemvörösödést
  • Leukotrién-módosítók:  megakadályozzák a hízósejtekből és eozinofil sejtekből történő leukotrién felszabadulást, vagy blokkolják a leukotrién receptorait, ezáltal megakadályozzák a hörgőszűkületet, a nyálka kiválasztást és az ödémát. Segítenek enyhíteni a sípoló légzést és a köhögést.
  • Masztocita sejt stabilizáló szerek: a masztociták sok hisztamint tárolnak, a rájuk ható szerek megakadályozzák a degranulációt, azaz a fölös hisztamin mennyiség felszabadulását

Tartsuk szemmel a pollenszintet:

 1. Figyeljük és ellenőrizzük a helyi pollen-előrejelzéseket, hogy tudjuk, mikor van a legmagasabb rizikó a támadó allergénekkel szemben. Ha magas, lehetőség szerint maradjunk otthonunkban, zárt ablakokkal, mellőzve a szellőztetést. A napszemüveg vagy az arcmaszk használata csökkenti az allergénekkel való érintkezést a szabadban eltöltött idő alatt.
 2. A pollennaptár – amennyiben nem lép fel szokatlan időjárási tolódás, változás – az év hónapjait követve pontosan mutatja, hogy mikor melyik növény éli virágzását és szórja pollenjét, innen tájékozódhatunk a minket veszélyeztető allergénnel szemben.

Allergiabarát termékek választása:

A kozmetikumok, ágyneműk és tisztítószerek között ma már lehetőség nyílik hipoallergén cikk megválasztására. Általában a hipoallergén címkével ellátott kozmetikumokat az érzékenységet szem előtt tartva állították össze, ami gyakran azt jelenti, hogy az összetevők gondos kiválasztása és tesztelése során különös figyelmet fordítottak arra, hogy az allergiás reakció mértékét csökkentsék.

Vásárláskor ellenőrizzük a termékleírás hozzávalóit, kerülendő, kimondottan allergizáló hatású vegyületek az alábbiak:

 • Illatosítók: farnesol, isoeugenol, lyral, geraniol, citral, citronellol, coumarin, cinnamyl alkohol, cinnamaldehyde
 • Testápolási termékek adalékanyagai: acrylatok, epoxy resin, lanolin alkohol,cocamide DEA
 • Tartósítószerek: formaldehyde,diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin, paraben mixek, sodium metabisulfit, ethylhexylglycerin, MCI/ MI, stb.
 • UV-szűrők: Benzophenone 3 , Benzophenone  4
 • Bőrfehérítő : hidroquinone
 • Fémek: nikkel szulfát, kobalt származékok, króm
 • stb.

Támogató közösségi csoportokhoz való csatlakozás:

Az allergiával megküzdők száma rohamosan növekedik, az ilyen társas csoportoknak a megkeresése felerősíti a közösségi érzést és támogatást, tapasztalati tanácsokat, bevált tippek megosztását szolgálhatja

Kutassuk az oktatási anyagokat (könyvek, weboldalak, podcastok):

Tartsuk szem előtt a folyamatos felfedezéseket, kutatási eredményeket az allergia témában, amelyek a megelőzés, kezelést korszerűsíthetik, folyamatosan jobbá teszik

Ezek az apró szokások bevetése nagy változást hozhat a kellemetlen tünetekkel szemben.

Gyakori kérdések

Mikor kezdődik az allergiaszezon? 

Ez attól függően változik, hogy hol élünk. Általánosságban  azonban a tavaszi allergiák általában február végén vagy március elején kezdődnek, és  májusig tarthatnak. A nyári allergiák gyakran május végén vagy június elején kezdődnek, és  augusztus végéig tarthatnak. Az őszi allergia augusztus végétől kezdődik.

Melyek az allergia gyakori tünetei? 

Tüsszögés, viszketés (orr, szem, torok), könnyező szemek, orrfolyás vagy orrdugulás,  köhögés, sípoló légzés, fáradtság, és bőrreakciók, például csalánkiütés vagy ekcéma.

Meddig tart az allergiaszezon? 

Ez a helytől -és a jelen lévő allergénektől függ. Néhány héttől néhány hónapig tarthat, de  egyes allergiák, mint például a poratka, egész évben okozhatnak tüneteket.

Hogyan lehet felkészülni az allergiaszezonra? 

Figyeljük a pollenszintet a környéken, tartsuk zárva az ablakokat a pollenben gazdag  napokon, használjunk légtisztítót, tisztítsuk rendszeresen az ágyneműt, viseljünk  napszemüveget vagy arcmaszkot, és forduljunk egészségügyi szakemberhez  gyógyszeres kezelés vagy immunterápia céljából.

Megelőzhető-e az allergia? 

Nem teljesen, de csökkenthetjük a reakciók gyakoriságát és súlyosságát. Minimalizáljuk  az allergéneknek való kitettséget és  kövessünk egészséges életmódot az immunrendszer erősítése érdekében.

Mikor kell orvosi segítséget kérni az allergia miatt? 

Ha a vény nélkül kapható gyógyszerek nem nyújtanak megfelelő enyhülést az allergiás  tünetekre, vagy ha a tünetek jelentősen súlyosbodnak, tanácsos orvosi segítséget kérni. Az allergológus szakorvos segít pontosan diagnosztizálni az allergiát, és megfelelő kezelést vagy gyógyszereket tud ajánlani.

Minden egyén másképp éli meg az allergiát. A kiváltó okok ismerete és a kezeléséhez  szükséges lépések megtétele javíthatja az életminőséget az allergiaszezonban.

Források

Common allergens present in personal care products, https://scmsjournal.com/wp-content/uploads/2018/11/v37i4-Chou-Mikhaylov-and-Strugar.pdf

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.