Ajakherpesz: hatékony módszerek a herpeszes sebek kezelésére

Az ajakherpesz kellemetlensége sokak számára ismerős, sőt van aki életében többször is megkűzd vele. Mikor kezdjük el a kezelést és hogyan akadályozhatjuk meg a visszatérő esetek gyakoriságát, a cikkből kiderül.

Mi az ajakherpesz?

Az ajakherpesz a herpes simplex vírusfertőzés következménye. Rendszerint kisgyermekkorban találkozik a szervezet először a fertőzéssel, ilyenkor apró hólyagok alakulnak ki, amelyek gyorsan felszakadnak. Fogínygyulladás, szájüregi fájdalom kíséri és olykor láz. A gyógyulás kb. egy hetet vesz igénybe, a vírus azonban az idegdúcokban meghúzódva tovább él.

Felnőttkorban a legyengült immunrendszeri állapot, a stressz, hormonális változások, gyengeség, fogászati beavatkozások, szájsérülés, erős napsugárzás vagy hideg, a fertőzés kiújulásának ad lehetőséget, ami ajakherpesz formájában jelentkezik.

Az ajakherpesz kialakulása

Az ajakherpesz kialakulását először égő, kellemetlen bizsergő érzés, viszketés előzi meg. Kis idő múlva (pár óra, vagy 1-2 nap) hólyag képződik, és a kiütéseket vörösödés veszi körül. A hólyag felszakad, a benne tárolt folyadék távozik és a helyén seb keletkezik. A seb helyét ezután pörkösödés követi, megindul a gyógyulás fázisa.

Ha az ajak bereped vagy a sebes terület szennyeződik, könnyen felülfertőződhet baktériumokkal. Ennek megakadályozása miatt, a vakarást mindenképp kerülni kell.

A herpesz sebek ápolása

A herpes simplex fertőzést gyógyítani nem lehet,  ha már egyszer valaki megfertőződött akkor magában hordozza a vírust. Némelyeknél erősebb tünetek jelentkeznek, másoknál tünetmentes, így hordozóként észre sem veszik a szervezetben lappangó, meghúzódó vírust. Az ajakherpesz terápia a tünetek mérséklését szolgálja.

A kezelés akkor a leghatékonyabb, ha már a hólyagok megjelenése előtt elkezdődik. Ezért nagyon fontos, hogy az érezhető első jelekre- bizsergésre, viszkető érzésre – már reagáljunk.

A külsőleges kezelés lehetőségei

Az ajakherpesz helyileg, bőrre alkalmazott készítményeknek az összetétele többféle lehet, ezek közül megemlíthetjük az alábbiakat:

 1. Vírusellenes hatóanyagok: aciclovir, penciclovir
 2. Elektrolitok
 3. Gyógynövények
 4. Cink-oxid, cink-szulfát
 5. Egyéb gyógyszerek: pl. alfa-interferon, epervudin

Lássuk ezeket részletesebben.

Vírusellenes hatóanyagok

A vírusellenes kenőcsök gyorsítják a gyógyulást, ilyen pl. az aciclovir (Aciclovir, Herpesin, Telviran, Zovirax, stb. ) vagy a penciclovir (Vectavir) tartalmú készítmény. Az ajkak vagy az arc fertőzött területeit bőségesen és teljes terjedelmében be kell kenni, beleértve a hólyagok külső széleit is.

Aciclovir Adagolása gyermekek és felnőttek számára: napi 5 alkalommal (3-4) óránként, 4-5 napig.

Penciclovir adagolása 12 év felettiek és felnőttek számára: napi 8 alkalommal (2 óránként), 4 napig.

A durvább tünetekre és a hatékonyság növelése érdekében, az aciclovir-hidrokortizon (Zovirax Duo 50mg/g + 10 mg/g krém) kombinációs készítmény is rendelkezésünkre áll. A hidrokortizon enyhe hatású szteroid gyulladáscsökkentő, enyhíti a fájdalom, bőrpír, duzzanat, gyulladás tüneteit. Ez az összetett változat segít megelőzni a hólyagképződést és lerövidíti a már meglévő hólyagok gyógyulási idejét (kb.fél nap vagy 1 nappal). Vény nélkül kapható.

Adagolás 12 év felettiek és felnőttek számára:  a sebeket napi 5 alkalommal (3-4 óránként) kenegetni  legfeljebb 5 napig. 

Elektrolitok

Ha valakinél ellenjavallt, allergiás vagy nem tolerálja a vírusellenes hatóanyagokat akkor a  hipoallergén kenőcsalapanyagba ágyazott elektrolitokkal telített ajakherpesz gél (Livsane herpeszgél) választása jelenthet megoldást. Összetétele (nedvesség, ph érték, fertőzésgátlás) ideális környezetet teremt a bőr gyógyulása érdekében, a herpesz minden fázisában alkalmazható, klinikailag tesztelt, nem ismertek mellékhatásai. Vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Adagolása: napi 5 alkalommal a gyógyulásig.

Szintén orvostechnikai eszköz a tiszta ásványi szilíciumgélt tartalmazó (Silicea) ajakherpesz gél. Alkalmazása főleg a kezdeti fázisban indokolt, az  égető viszkető érzés csillapítására.

Gyógynövények

A rozmaring és kakukkfű gyógynövényes kivonatot tartalmazó készítmény (Richtofit ajakápoló) a teljes ajakherpesz ciklus alatt enyhíti a jelentkező tüneteket. Kiegészítő terápiaként is alkalmazható.

Adagolása gyermekek és felnőttek számára: napi 3-4 alkalommal, a gyógyulásig.

Ezenkívűl a teafaolaj vírusellenes és gyulladáscsökkentő, valamint az aloe vera gél nyugtató hatása is hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez.

Cink-oxid, cink-szulfát

A cink tartalmú készítmények adsztringens (összehúzó), hűsítő, szárító hatásuk révén enyhítik a viszketéses panaszokat. Segíti a hólyagok leszáradását. Gyógyszertári labóratóriumban kikeverhető krémek, a klinikai vizsgálatokban használt cink-szulfát hatásos koncentrációi 0,1 %, 0,25 %, 1% és 4% közötti erősségűek voltak.

Adagolás:  6 éves kortól használható, terhesek és szoptatósok esetében is. Napi 4-6 alkalommal kell felvinni az érintett bőrterületre ez esetben fontos, hogy ne kenjük el, csak a fájdalmas helyre vigyük fel.

Egyéb gyógyszerek

Az emberi fehérvérsejtek által termelt alfa-interferon tartalmú gél (Egiferon 50 000 NE) vírusellenes, sejtszaporodás gátló és a fertőzésekre adott immunválasz gátló tulajdonsággal rendelkezik. Az ajkak és a nemi szervek területén gátolja a hólyagképződést, csillapítja a viszketést és a fájdalmat.

Adagolása felnőtteknek: a sebeket napi 4-5 alkalommal vékonyan bekenni, legfeljebb 3-5 napig.

Az epervudin kémiai szerkezetét tekintve pirimidinvázas herpeszvírus elleni szer. Érdekessége, hogy magyar fejlesztésű hatóanyag Ötvös és munkatársai szintetizálták 1975-ben és 1988-ban került forgalomba Hevizos néven. Gátolja a herpesz vírus szaporodását.

Adagolása felnőtteknél: a bőrfelületet napi 3-5 alkalommal vékonyan bekenni, súlyosabb esetekben napi 4-5 alkalommal. A kezelés ideje 3-5 nap, ami az orvos javaslatára meghosszabbítható 6-12 napra.

Az áttetsző ajakherpesz tapaszok használata diszkrét megoldást jelent, védi és kipárnázza a sebeket a dörzsölés ellen. Első naptól alkalmazhatók, egy tapasz felhelyezése akár 12 órán át teljesíti a védő szerepét.  Folyamatosan, éjjel-nappal hordható a teljes gyógyulásig.

Belsőleges kezelés

A C-vitamin és a cink vírus ellenes hatása következtében segíti a gyógyulást, hozzájárul a legyengült immunrendszer erősítéséhez.

Súlyos, gyakori fellángolások esetében pedig a lizin és arginin esszenciális aminosavak bevitele javasolt a kialakulás megelőzése érdekében. Felmérések szerint, azoknál az egyéneknél akiknél gyakran visszatérő herpeszes elváltozások szerepeltek az L-lizin adagolás jelentősen csökkentette az ajakherpeszes esetek számát és mértékét. Ez a hatás, a mért szérum lizin szint nagyobb mint 165nmol/l koncentráció értéknél jelentkezett.

A lizin étrendkiegészítő kapszula vagy tabletta formájában kapható, a napi ajánlott dózis felnőtteknek 1500-3000 mg.

Orvosi vizsgálat alapján felírt, szájon át szedhető leghatékonyabb gyógyszerek az ajakherpesz kezelésében a  vírusellenes hatóanyagok: aciclovir, famciclovir vagy valaciclovir. Az adagolást az orvos szabja meg, a tünetek súlyossága függvényében.

A kombinált kezelés, a külsőleges szerek és a belsőleg adagolt gyógyszerek együttes alkalmazása még eredményesebbé tehetik az ajakherpesz gyógyítását.

Amennyiben a tünetek a külsöleges és/vagy belsőleges kezelések hatására nem enyhülnek 10 napon belűl vagy éppen súlyosbodnak orvoshoz kell fordulni.

Jó tanácsok a gyors gyógyulásért

 • A kenőcsök, krémek alkalmazását mindig tiszta újjal, vagy fültisztító pálca segítségével végezzük. A kenegetés befejezése után mossunk kezet. A fertőzött területet tartsuk tisztán
 • Mivel a hólyagban levő folyadék fertőző, ha már a hólyag vagy az érintett bőrterület kifekélyesedik ne érjünk az érintett területhez, hogy megelőzzük a fertőzés átterjedését más testrészekre , különösen a szemre (nemi területekre).
 • Igyekezzünk arra, hogy ne súroljuk, ne piszkáljuk ne vakarjuk a fertőzött területeket
 • Figyeljünk arra, hogy a vírus a fertőzött személlyel való közvetlen érintkezés vagy  személyes tárgyak, például törölköző vagy borotva megosztása révén terjed. Ne használjuk ezeket
 • Ne hagyjuk kiszáradni az ajkakat. Az egyszerű ajakbalzsamok (vazelin), vagy a szőlőzsír megakadályozzák az ajak berepedését, ezáltal csökken a tovaterjedés és felülfertőzödés veszélye
 • Az előidéző tényezők ellen védekezzünk, pl. erős napsugárzás esetén (nyaralás, síelés) használjunk napvédő készítményt, erős hideg ellen ajakápoló védő balzsamot
 • A gyógyulás fázisait segíti a megfelelő pihenés, alvás, helyes táplálkozás, a stressz faktorok mérséklése

Gyakori kérdések

1. Mi az a herpesz?

A herpesz

2. Mikor fertőz a herpesz?

Az ajakherpesz a kialakult hólyagban tárolt folyadékkal való érintkezés által képes a fertőzés szórására. Ezért a hólyagok felszakadásakor rendkívülien fontos a higiénés szabályok betartása.

3.Herpeszre mi a jó ? Mit használjunk a kezelésére?

A herpesz kezelésében fontos, hogy minél korábban elkezdjük a kezelést, már az első tünetek észlelésekor, mert annál hatékonyabb a gyógyulás és kíméletesebbek a tünetek . A külsőlegesen alkalmazott krémek, gélek csillapítják a viszkető égő érzést, a belsőlegesen szedett szerek segítik a sebgyógyulást.

4. Miért fontos a lizin herpeszes fellángolások esetében ?

A lizin a visszatérő herpeszes esetek megelőzésében fontos szerepet játszik. Esszenciális aminosav, ezért kívűlről kell a szervezetbe bevinnünk, mert önmaga nem képes az előállítására. A kutatások arra mutattak rá, hogy az L-lizin adagolás jelentős mértékben csökkentette az ajakherpesz fellángolások eseteit.

Források

Új heterociklust tartalmazó nukleozid analógok szintézise, Kicsák Máté, https://dea.lib.unideb.hu/server/api/core/bitstreams/6cedb0d5-baed-4be1-ba7f-1653974b88a6/content

Treatment and prevention of herpes labialis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2602638/

Lysine as a prophylactic agent in the treatment of recurrent herpes simplex labialis, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6438572/

Lysine for Management of Herpes Labialis, https://www.medscape.com/viewarticle/406943_5?form=fpf

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.