Autoimmun betegség

« Back to Glossary Index

Mi az autoimmun betegség?

Az autoimmun betegség olyan állapot, amelyben az immunrendszer, amely általában az idegen betolakodók, például baktériumok és vírusok ellen küzd, tévedésből a szervezet saját egészséges szöveteit támadja meg,  azaz saját maga ellen harcol. Az autoimmun betegségeknek több mint 100 típusa létezik, amelyek szinte bármely testrészt vagy szervet érinthetnek.

Mi okozza?

Az autoimmun betegségek pontos oka ismeretlen.  Vélhetően a genetikai hajlam, másrészt a környezeti tényezők, például bizonyos vegyi anyagok és fertőzések kombinációja válthatja ki az autoimmun betegség kialakulását.

Milyen és hány típusa van?

Több mint 100 ismert autoimmun betegség létezik. Két fő kategóriába sorolhatók: szisztémás és szervspecifikus. A szisztémás autoimmun betegségek sokféle szövetet és szervet érintenek, mint például a reumatoid artritisz és a lupusz. A szervspecifikus autoimmun betegségek egy adott szervet vagy szövetet céloznak meg, mint például az 1-es típusú cukorbetegség és a Basedow-kór.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

Az autoimmun betegség diagnosztizálásához a tünetek, a fizikális vizsgálat és a vérvizsgálatok kombinációja szükséges. Az egyik leggyakoribb vérvizsgálat az antinukleáris antitest-teszt (ANA), amely utalhat autoimmun betegség jelenlétére, de nem erősíti meg, hogy melyikről van szó. További vizsgálatok végezhetők a vérben lévő specifikus autoantitestekre, fehérjékre és egyéb anyagokra, amelyek bizonyos autoimmun betegségekkel hozhatók összefüggésbe.

Hogyan kezelhető?

Az autoimmun betegségek kezelése általában a gyulladás és egyéb tünetek csökkentését jelenti. Ez magában foglalhat vény nélkül kapható terápiákat, például nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID), vényköteles gyógyszereket, életmódváltozást, és bizonyos esetekben immunszuppresszív terápiákat. A konkrét kezelés az autoimmun betegség típusától és súlyosságától függ.

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.