A megfelelő táplálkozás különösen fontos a terhesség ideje alatt, hiszen az anya testének nemcsak saját magát, de a fejlődő magzatot is el kell látnia a szükséges tápanyagokkal. A terhesség vitaminok kiegészítik az étrend hiányosságait, és hozzájárulnak a magzat egészséges fejlődéséhez. A terhesség minden szakaszában más és más vitaminokra és ásványi anyagokra lehet szükség, ezért a különböző trimeszterekben szükséges táplálékkiegészítők is változnak. Ennek részleteit, valamint, hogy melyik táplálékkiegészítőkben találhatóak ezek meg, a következő fejezetekben foglaljuk össze.
Terhesség vitaminok az első trimeszterben (1-12. hét)
A terhesség kezdetétől számított első 12 hét az az időszak, melyet első trimeszternek nevezünk. Ez a szakasz rendkívülien fontos, hisz a megtermékenyített petesejt a legnagyobb biológiai és fiziológiai változáson megy keresztül. Ezen folyamat során az egyszerű egysejtű állapotából egy összetett sejtszerveződést követően a magzat fejlődésének legkülönbözőbb szakaszait megjárt embrióvá fejlődik.
Az első trimeszter alatt kialakulnak a magzat legfontosabb belső szervei és külső testrészei, beleértve az agyat, a szívet, a tüdőt, az ízületeket és a bőrt. Ezzel egyidejűleg ebben a szakaszban az anyai szervezet is jelentős változáson megy keresztül, amelynek célja a magzat egészséges környezetben történő fejlődésének biztosítása.
Lássuk, melyek azok a terhesség vitaminok vagy ásványok melyek támogatják a magzat egészséges fejlődését ebben a kezdeti trimeszterben.
Folsav (B-9 vitamin)
A folsav létfontosságú terhesség vitamin az első trimeszterben. Egyrészt fontos szerepet játszik a vörösvértestek termelődésében, másrészt amikor a baba a terhesség korai szakaszában fejlődik, a folsav segíti az idegcső kialakulását. Ez azért fontos, mert az idegcső alakítja ki a korai agyat és gerincet.
A folsavat érdemes már a teherbeesés tervezési fázisában is megfelelőképpen adagolni, mert segít megelőzni a vérszegénységet valamint a baba agyának és gerincének néhány súlyos születési rendellenességét, mint pl. a nyitott gerinc (spina bifida), a velőcső tökéletlen záródása miatt kialakuló veleszületett rendellenességet.
Természetes forrásai között megtalálhatóak a leveles zöld zöldségek, narancslé, bab, mazsola és a dúsított gabonák.
Adagolása, amennyiben az orvos másképp nem rendeli: 400-800 mcg közötti mennyiség ajánlott naponta a terhes nők számára.
Folsav és folát (aktív metilfolát): mi a különbség a kettő között?
A folsav szintetikusan előállított vegyület, melyet a szervezet kémiai reakciók útján aktív foláttá tud alakítani és így hasznosítani. Ehhez képest a folát egy természetes formájú B-vitamin, melyet a szervezet közvetlenül képes felvenni és felhasználni. A folát számos élelmiszerben megtalálható, sőt még a természetes anyatej is bizonyos mértékben tartalmazza.
Az új generációs folát (metilfolát) sok előnnyel rendelkezik a hagyományos folsavval szemben. Ennek lényege, hogy a szervezet sokkal könnyebben és hatékonyabban képes feldolgozni és beépíteni, mint a folsavat. A metilfolát kémiailag aktív formában van jelen a készítményekben, ami szervezetünk által közvetlenül hasznosítható, ezért nem igényli a hagyományos folsavhoz képest a nehezebb és időigényesebb anyagcsere folyamatokon alapuló feldolgozást. Ennek eredményeképpen több vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, ami különösen a terhesség alatt nagyon fontos. A metafolát előnyös lehet még a genetikai adottságok okozta rossz folsavfelhasználás esetén is. Ezért azok számára is ideális választás, akiknél problémájuk lehet a folsav hasznosításában.
Az aktív folátot számos terhességi multivitamin tartalmazza, különböző védjegyek alatt (Metafolin, Quatrefolic, ) amelyek közül némelyek kereskedelmi neve: Femibion, Elevit.
Ezek olyan táplálékkiegészítők, melyek kimondottan a terhesség alatt kifejtett előnyeik révén lettek népszerűek. Az aktív folátot gyakran használják ezekben a termékekben, mivel a hagyományos folsavval szemben azonnal hasznosul a szervezetben.
Vas
A vas, fontos ásványi anyag segít a vér oxigénszállító képességének növelésében, ami létfontosságú a gyorsan növő magzat számára.
A terhesség első trimeszterében a szervezet vasigénye megnő, hiszen az anyai vérképzés intenzív folyamattá válik, amely a magzat fejlődésének zavartalan biztosítása céljából történik. A megnövekedett véráramlás lehetővé teszi a tápanyagok és az oxigén szabad áramlását a méhlepényen keresztül a magzatba. A vérszegénység megelőzése érdekében kiemelt jelentőségű a szervezet megfelelő vasellátottsága, hiszen a vashiány komoly egészségügyi problémákat okozhat mind az anya, mind a fejlődő magzat számára. A vas hiánya esetén a terhes nőknél fokozott a fáradékonyság, a szapora szívverés és a légszomj esélye. Ráadásul a vashiány következtében a szervezet kevesebb vörösvérsejtet képes termelni, ami az oxigénszállítás csökkenéséhez vezet, és ennek következtében az anya és a fejlődő magzat szervei sem kapnak elegendő oxigént. Ilyen esetekben táplálékkiegészítők segítségével pótolható a hiányzó mennyiség.
Természetes beviteli források : vörös húsok, a lencse, a szárított gyümölcsök, és a teljes kiőrlésű gabonafélék gazdag forrásai a vasnak.
Adagolás: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 30-60 mg elemi vas bevitelét ajánlja a várandós nők számára. Ez a dózis a vérkép függvényében egyénre szabott , a kezelőorvos által módosítható, növelhető.
A terhesség alatt bevitt vaspótlás gyakran okozhat gasztrointesztinális panaszokat, mint például székrekedést és hasi görcsöket. Az alábbi hasznos tanácsok segíthetnek a kellemetlen kísérő tünetek enyhítésében és megkönnyíthetik ezek kezelését:
- bizonyos vasformák könnyebben felszívódnak az emésztőrendszerben, és kevésbé okoznak gyomor-bélrendszeri panaszokat: ilyen a polimaltóz vas-komplex, vas-biszglicinát, vagy vas-szulfát
- a nyújtott hatású vas készítmények, egyenletes lassú kioldódást biztosítanak a szervezetben, kíméletesebb módon hatnak
- a speciális technológiával bevont vaskapszula olyan (szukroszómiális) membránnal rendelkezik amely lehetővé teszi, hogy a vas sértetlenül áthaladjon a gyomron és a vékonybélben felszívódjon, mellőzve a fémes ízérzetet és a gyomorpanaszokat
Fontos megjegyezni, hogy:
- a C-vitaminnal ellátott kombinációk növelik a vas felszívódásának a hatékonyságát
- a savcsökkentők jelentős mértékben befolyásolhatják a vas felszívódását, ezért minimum 2 órával a savcsökkentő alkalmazása előtt vagy 4 óra elteltével adagoljuk a vasat
Kalcium
Az első trimesztertől kezdve ajánlott a kalciumbevitel, amely létfontosságú a magzat fejlődő csont- és fogazati rendszere számára, valamint az ideg- és izomrendszerek normál működéséhez. A terhesség során, különösen a második és harmadik trimeszter alatt, jelentősen megnövekszik a nők kalciumigénye. Minél előbb megkezdődik a megfelelő kalciumbevitel, annál jobban biztosítható a magzat optimális fejlődése.
Ez a fontos ásványi anyag tejtermékekben, brokkoliban, kelbimbóban, lazacban és tofu-ban található meg.
Az ajánlott napi beviteli érték terhes nők esetében 1000 mg.
A terhesség alatt a kalcium szerves formáinak használata jelentős előnyökkel jár. Az egyik ilyen forma a kalcium-citrát, amely könnyen felszívódik a szervezetben, függetlenül a gyomorsavnak a jelenlététől. Egy másik szerves forma a kalcium-karbonát, amely nagy mennyiségű kalciumot szolgáltat és hozzásegítheti a várandós nőket a napi kalciumigényük biztosításához.
A kalcium szerves formáinak előnyei nem korlátozódnak csupán a jobb felszívódásra, hanem a terhesség alatt fellépő egyéb körülményekre is. Ezekre példa a magasabb vérnyomás vagy a preeklampsziás tünetek (a terhesség 20.ik hetében fellépő komplikáció), amelyek előfordulhatnak a terhesség alatt. A kalcium-glicinát és a kalcium-laktát elősegítik a kalcium biológiai hozzáférhetőségét, és úgy tűnik, hogy segíthetnek szabályozni a vérnyomást és csökkenteni a preeklampsziás tünetek kockázatát.
Tehát a kalcium szerves formáinak bevitele kiemelt jelentőséggel bír a terhesség alatt.
Magnézium
A magnézium létfontosságú ásványi anyag, amely kulcsszerepet játszik a terhesség alatt, mivel számos fiziológiai folyamatban vesz részt – többek között az idegrendszer megfelelő működésében, a csontok egészségében, valamint az energiatermelésben és az izmok munkájában. Mivel a magnézium raktározása a szervezetben korlátozott, külső forrásból, vagyis táplálék vagy táplálékkiegészítő formájában szükséges biztosítani a megfelelő mennyiséget.
A terhesség első trimeszterében a nő teste megnövekedett tápanyagszükséglettel szembesül, és ebben az időszakban a magnézium bevitel hatása a baba idegrendszerének fejlődésére kiemelten fontos; azonban a szükséges mennyiség biztosítása érdekében egész terhesség alatt javasolt a magnézium bevétele, és nem csak az első trimeszterben.
A második és harmadik trimeszterben a magnézium bevitelének szintén fontos szerepe van: segíti az anya fizikai jóllétét és a baba fejlődését, megakadályozza a koraszülést, csökkenti a terhességi cukorbetegség és komplikációk kockázatát, és elősegíti az egészséges csontok kialakulását a babában.
Különösen az utolsó trimeszterben a magzat növekedésének gyors üteme miatt a nőknek még nagyobb szükségük van magnéziumra, ezért fontos, hogy gondoskodjanak a megfelelő bevitelről. A magnézium bevitelének módja a táplálékfogyasztás vagy a táplálékkiegészítők figyelembe vételével történik az egyéni szükségletekhez igazodva és követve az orvos ajánlásait.
Napi ajánlott dózis 350-360 mg mennyiség bevitele.
Elsősorban a magnézium-citrát és a magnézium-glicinát javasolt terhesség alatt, mivel ezek a formák pontosan úgy hasznosulnak, ahogyan a szervezet igényli. A magnézium-citrát az egyik legtisztább, legjobban felszívódó forma, számos pozitív élettani hatással bír, többek között hozzájárul a normál izomműködéshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A magnézium-glicinát ugyanakkor az egyik legkönnyebben emészthető formája, segít a normál izom- és idegrendszeri működés fenntartásában és javítja az alvás minőségét, valamint segítheti az ödémák és hajhullás megelőzését.
Jód
A terhesség időszakában kiemelkedően fontos a jód bevitel. A jód szükségszerűen beépül a pajzsmirigy hormonjaiba, melyek létfontosságúak a növekedéshez, a szív, az izmok és az agy megfelelő működéséhez. Tehát anya és magzat számára egyaránt létfontosságú a jódbevitel.
A jódbevitel ajánlott mennyisége a terhesség kezdetétől folyamatosan növekszik, és ezt a fokozott igényt érdemes kiegészítő formában biztosítani. A legtöbb országban, beleértve Magyarországot is, ajánlott a terhesség egész ideje alatt, a szoptatási időszakban, valamint a teherbeesést megelőzően is jód tartalmú kiegészítők szedése.
Az ideális bevitel a terhesség egész időszakában 250 µg/nap, azonban a jód túlzott bevitelétől is óvakodni kell, mivel a 600 µg/nap feletti mennyiségek már toxikusak lehetnek.
Sajnos, a magyar népesség nagy részénél nem megfelelő a jódellátottság, ezért különösen fontos, hogy a terhes nők figyeljenek a megfelelő mennyiségű jód bevitelelre, melyet érdemes dietetikussal vagy orvossal egyeztetni.
A második trimeszterben szükséges tápanyagok
A második trimeszter jelentős betegségek és rendellenességek megelőzésében is fontos játszó terhesség vitaminok és ásványi anyagok szükségességét jellemzi. A fentebb említett vitamin bevitel mellé előnyös, ha a mikrotápanyag készletet az alábbiakkal egészítjük ki.
A második trimeszter, mely a terhesség 13. és 27. hete között zajlik, a magzat különösen intenzív fejlődési időszakává válik. Ebben az időszakban a magzat mind a fizikai, mind az idegrendszeri fejlődése lényegesen felgyorsul, ami kiemelten fontossá tesz néhány alapvető tápanyag megfelelő bevételét.
D-vitamin
A D-vitamin fontos szerepet játszik a terhesség alatt, hiszen kulcsszereplő az immunrendszer támogatásában, valamint a kalcium és a foszfor metabolizmusában, melyek nélkülözhetetlenek a magzat egészséges csontfejlődéséhez. Ez a terhesség vitamin hiánya nem csak a csecsemő csontjainak fejlődését befolyásolhatja negatívan, de az anyai egészségre nézve is kockázati tényező, például növeli a preeclampsiával járó veszélyt. A napfénynek kitett bőr normális körülmények között termel elegendő D-vitamint, azonban a napfényhiányos helyeken élő, illetve a téli hónapokban szülő nőknél szükséges lehet a D-vitamin pótlása.
Az ajánlott D-vitamin bevitel terhes nők számára naponta 600 nemzetközi egység (NE), mely mennyiség kiemelten fontos a terhesség második és harmadik trimeszterében, az anya és a fejlődő magzat erős csontozatának kialakulásához. Fontos azonban megjegyezni, hogy a megfelelő D-vitamin szint elérése érdekében nem szabad túllépni a 4000 NE/nap beviteli korlátot, mert ez már mérgező lehet. Amennyiben valaki bizonytalan az adagolást illetően, mindenképpen konzultáljon orvosaval.
Természetes D-vitamin források: a zsíros halak, mint például a lazac és a makréla, amelyek számottevő mennyiségű D-vitamint tartalmaznak, emellett a tojássárgája és bizonyos gombafajták is.
A terhesség alatt a D-vitamin egyik leginkább hasznosuló formája a D3-vitamin, amelyet kalciferol néven is ismerünk. Szervezetünk a D3-vitamin olajos kapszulaformáját képes a leghatékonyabban felvenni és hasznosítani.
Omega-3 zsírsavak (DHA és EPA)
A második trimeszterben különösen az Omega-3 zsírsavak bevitele válik fontossá a DHA (dokozahexaénsav) és EPA (eikozapentaénsav) formájában.
Ezek a tápanyagok kritikusak a magzat agyának, szemének és idegrendszerének fejlődésében. A DHA segít a neuronok membránjainak fejlődésében és a hatékonyabb idegi kommunikációban, míg az EPA elengedhetetlen a sejtosztódás és a DNS szintézis folyamatában. Számos tanulmány mutatott rá arra, hogy az Omega-3 zsírsavak megfelelő bevitelén múlik a csecsemők idegrendszeri fejlődésének minősége.
Fontos megjegyezni, hogy a szükséges Omega-3 zsírsavakat a szervezet nem képes előállítani, így a lehető legmagasabb szintű bevitel elérése érdekében ajánlott a táplálék-kiegészítők használata. Ezért a terhes nőknek ennek a fontos tápanyagnak fogyasztását célszerű túlnyomórészt hal- (lazac, a makréla és a hering,) és tenger gyümölcseiből, lenmagból és a chia magból valamint a speciálisan erre a célra készült táplálék-kiegészítőkből biztosítaniuk.
Kövessük figyelemmel azonban és csak minőségi Omega-3 zsírsavakat tartalmazó halolaj készítményeket válasszunk, mivel némelyekben sajnos ijesztően magasak lehet a higany tartalom, ami kimondottan ártalmas a szervezetre nézve.
A terhesség alatt naponta 200-300 mg EPA és DHA beviteli érték ajánlott.
A- vitamin
Az A-vitamin fontos szerepet játszik a terhesség alatt, különösen a látás és az immunrendszer fejlődését segíti. A megfelelő A-vitamin szint szükséges a szív, tüdő, vesék, csontok és a központi idegrendszer megfelelő fejlődéséhez is.
A terhesség második trimeszterében a szervezetnek növekvő szüksége van A-vitaminra. A természetes A-vitamin források közé tartozik a sárgarépa, a spenót, a mangó, a papaya, és a tojás sárgája.
A terhesség alatt ajánlott A-vitamin bevitele változó lehet a terhesség egyes szakaszaiban. A bevitel már az első trimeszterben is elkezdődhet a napi A-vitamin bevitel ajánlott mennyisége 770 mikrogramm, a második és harmadik trimeszterben pedig elérheti a 770-1100 körüli mikrogrammot. Figyelembe véve a túladagolás veszélyét, az A-vitamin bevitelét kizárólag orvosi felügyelet mellett és a szükséges mennyiségben szabad végezni, ugyanis a túlzott bevitel teratogénnek bizonyulhat, esetlegesen károsíthatja a magzatot. Kivételt képez ez alól a multivitaminba ágyazott A-vitamin mennyisége.
Az utolsó trimeszter terhesség vitaminjai
A harmadik trimeszterben, ami a terhesség 28. hetétől kezdődik és a szülésig tart, a magzat szervei, köztük a tüdő és az agy, az utolsó simításokat végzik, kialakítva a születés utáni élethez szükséges funkcióikat. Ebben az időszakban a legfontosabb terhesség vitaminok mellett a magzat nagyobb mennyiségű kalciumot, vasat és D-vitamint igényel, amelyek a csontok, fogak és idegsejtek fejlődését, valamint a vérszegénység megelőzését támogatják. Továbbá, ebben a trimeszterben a magzat tömegének jelentős növekedéséhez nagyobb mennyiségű fehérjére és kalóriára is szükség van.
A gyógyszertárban a terhesség vitaminok olyan multivitamin készítmények formájában kaphatók, amelyek egyéb esszenciális anyagokat (Lutein, omega) vitaminokat (pl. B-vitaminokat, E vitamint) és ásványi anyagokat (pl. mangán, réz, cink, szelén) is tartalmaznak. A terhesség vitaminok abban különböznek az általános multivitaminoktól, hogy összetételük a várandósok szükségleteihez igazodik. Némelyikük trimeszterenkénti időközökre osztva kívánja könnyíteni és segíteni a terhesség vitaminok megfelelő mennyiségben történő adagolását a megfelelő időben.
A terhesség vitaminok a terhesség minden szakaszában, beleértve az előkészítő (tervezés) szakaszában is alkalmazhatók, az anya egészsége érdekében, valamint annak érdekében, hogy a fejlődő magzat a legoptimálisabb körülmények között nőhessen.