Terhesség vitamin: így hatnak a vitaminok a magzat fejlődésére

A megfelelő táplálkozás különösen fontos a terhesség ideje alatt, hiszen az anya testének nemcsak saját magát, de a fejlődő magzatot is el kell látnia a szükséges tápanyagokkal. A terhesség vitaminok  kiegészítik az étrend hiányosságait, és hozzájárulnak a magzat egészséges fejlődéséhez. A terhesség minden szakaszában más és más vitaminokra és ásványi anyagokra lehet szükség, ezért a különböző trimeszterekben szükséges táplálékkiegészítők is változnak. Ennek részleteit, valamint, hogy melyik táplálékkiegészítőkben találhatóak ezek meg, a következő fejezetekben foglaljuk össze.

Terhesség vitaminok az első trimeszterben  (1-12. hét)

A terhesség kezdetétől számított első 12 hét az az időszak, melyet első trimeszternek nevezünk. Ez a szakasz rendkívülien fontos, hisz a megtermékenyített petesejt a legnagyobb biológiai és fiziológiai változáson megy keresztül.  Ezen folyamat során az egyszerű egysejtű állapotából egy összetett sejtszerveződést követően a magzat fejlődésének legkülönbözőbb szakaszait megjárt embrióvá fejlődik.

Az első trimeszter alatt kialakulnak a magzat legfontosabb belső szervei és külső testrészei, beleértve az agyat, a szívet, a tüdőt, az ízületeket és a bőrt. Ezzel egyidejűleg ebben a szakaszban az anyai szervezet is jelentős változáson megy keresztül, amelynek célja a magzat egészséges környezetben történő fejlődésének biztosítása.

Lássuk, melyek azok a terhesség vitaminok vagy ásványok melyek támogatják a magzat egészséges fejlődését ebben a kezdeti trimeszterben.

Folsav (B-9 vitamin)

A folsav létfontosságú terhesség vitamin az első trimeszterben. Egyrészt fontos szerepet játszik a vörösvértestek termelődésében, másrészt amikor a baba a terhesség korai szakaszában fejlődik, a folsav segíti az idegcső kialakulását. Ez azért fontos, mert az idegcső alakítja ki a korai agyat és gerincet. 

A folsavat érdemes már a teherbeesés tervezési fázisában is megfelelőképpen adagolni, mert segít megelőzni a vérszegénységet valamint a baba agyának és gerincének néhány súlyos születési rendellenességét, mint pl. a nyitott gerinc (spina bifida), a velőcső tökéletlen záródása miatt kialakuló veleszületett rendellenességet.

Természetes forrásai között megtalálhatóak a leveles zöld zöldségek, narancslé, bab, mazsola és a dúsított gabonák.

Adagolása, amennyiben az orvos másképp nem rendeli: 400-800 mcg közötti mennyiség ajánlott naponta a terhes nők számára.

Folsav és folát (aktív metilfolát): mi a különbség a kettő között?

A folsav szintetikusan előállított vegyület, melyet a szervezet kémiai reakciók útján aktív foláttá tud alakítani és így hasznosítani.  Ehhez képest a folát egy természetes formájú B-vitamin, melyet a szervezet közvetlenül képes felvenni és felhasználni. A folát számos élelmiszerben megtalálható, sőt még a természetes anyatej is bizonyos mértékben tartalmazza.

Az új generációs folát (metilfolát) sok előnnyel rendelkezik a hagyományos folsavval szemben. Ennek lényege, hogy a szervezet sokkal könnyebben és hatékonyabban képes feldolgozni és beépíteni, mint a folsavat. A metilfolát kémiailag aktív formában van jelen a készítményekben, ami szervezetünk által közvetlenül hasznosítható, ezért nem igényli a hagyományos folsavhoz képest a nehezebb és időigényesebb anyagcsere folyamatokon alapuló feldolgozást. Ennek eredményeképpen több vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, ami különösen a terhesség alatt nagyon fontos. A metafolát előnyös lehet még a genetikai adottságok okozta rossz folsavfelhasználás esetén is. Ezért azok számára is ideális választás, akiknél problémájuk lehet a folsav hasznosításában.

Az aktív folátot számos terhességi multivitamin tartalmazza, különböző védjegyek alatt (Metafolin, Quatrefolic, ) amelyek közül némelyek kereskedelmi neve: Femibion, Elevit.

Ezek olyan táplálékkiegészítők, melyek kimondottan a terhesség alatt kifejtett előnyeik révén lettek népszerűek. Az aktív folátot gyakran használják ezekben a termékekben, mivel a hagyományos folsavval szemben azonnal hasznosul a szervezetben.

Vas

vas, fontos ásványi anyag segít a vér oxigénszállító képességének növelésében, ami létfontosságú a gyorsan növő magzat számára.

A terhesség első trimeszterében a szervezet vasigénye megnő, hiszen az anyai vérképzés intenzív folyamattá válik, amely a magzat fejlődésének zavartalan biztosítása céljából történik. A megnövekedett véráramlás lehetővé teszi a tápanyagok és az oxigén szabad áramlását a méhlepényen keresztül a magzatba. A vérszegénység megelőzése érdekében kiemelt jelentőségű a szervezet megfelelő vasellátottsága, hiszen a vashiány komoly egészségügyi problémákat okozhat mind az anya, mind a fejlődő magzat számára. A vas hiánya esetén a terhes nőknél fokozott a fáradékonyság, a szapora szívverés és a légszomj esélye. Ráadásul a vashiány következtében a szervezet kevesebb vörösvérsejtet képes termelni, ami az oxigénszállítás csökkenéséhez vezet, és ennek következtében az anya és a fejlődő magzat szervei sem kapnak elegendő oxigént. Ilyen esetekben táplálékkiegészítők segítségével pótolható a hiányzó mennyiség.

Természetes beviteli források : vörös húsok, a lencse, a szárított gyümölcsök, és a teljes kiőrlésű gabonafélék gazdag forrásai a vasnak.

Adagolás: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 30-60 mg elemi vas bevitelét ajánlja a várandós nők számára. Ez a dózis a vérkép függvényében egyénre szabott , a kezelőorvos által módosítható, növelhető.

A terhesség alatt bevitt vaspótlás gyakran okozhat gasztrointesztinális panaszokat, mint például székrekedést és hasi görcsöket. Az alábbi hasznos tanácsok segíthetnek a kellemetlen kísérő tünetek enyhítésében és megkönnyíthetik ezek kezelését:

  • bizonyos vasformák könnyebben felszívódnak az emésztőrendszerben, és kevésbé okoznak gyomor-bélrendszeri panaszokat: ilyen a polimaltóz vas-komplex, vas-biszglicinát, vagy vas-szulfát
  • a nyújtott hatású vas készítmények, egyenletes lassú kioldódást biztosítanak a szervezetben, kíméletesebb módon hatnak
  • a speciális technológiával bevont vaskapszula olyan (szukroszómiális) membránnal rendelkezik amely lehetővé teszi, hogy a vas sértetlenül áthaladjon a gyomron és a vékonybélben felszívódjon, mellőzve a fémes ízérzetet és a gyomorpanaszokat

Fontos megjegyezni, hogy:

  • a C-vitaminnal ellátott kombinációk növelik a vas felszívódásának a hatékonyságát
  • a savcsökkentők jelentős mértékben befolyásolhatják a vas felszívódását, ezért minimum 2 órával a savcsökkentő alkalmazása előtt vagy 4 óra elteltével adagoljuk a vasat

Kalcium

Az első trimesztertől kezdve ajánlott a kalciumbevitel, amely létfontosságú a magzat fejlődő csont- és fogazati rendszere számára,  valamint az ideg- és izomrendszerek normál működéséhez.  A terhesség során, különösen a második és harmadik trimeszter alatt, jelentősen megnövekszik a nők kalciumigénye. Minél előbb megkezdődik a megfelelő kalciumbevitel, annál jobban biztosítható a magzat optimális fejlődése.

Ez a fontos ásványi anyag tejtermékekben, brokkoliban, kelbimbóban, lazacban és tofu-ban található meg.

Az ajánlott napi beviteli érték terhes nők esetében 1000 mg. 

A terhesség alatt a kalcium szerves formáinak használata jelentős előnyökkel jár. Az egyik ilyen forma a kalcium-citrát, amely könnyen felszívódik a szervezetben, függetlenül a gyomorsavnak a jelenlététől. Egy másik szerves forma a kalcium-karbonát, amely nagy mennyiségű kalciumot szolgáltat és hozzásegítheti a várandós nőket a napi kalciumigényük biztosításához.

A kalcium szerves formáinak előnyei nem korlátozódnak csupán a jobb felszívódásra, hanem a terhesség alatt fellépő egyéb körülményekre is. Ezekre példa a magasabb vérnyomás vagy a preeklampsziás tünetek (a terhesség 20.ik hetében fellépő komplikáció), amelyek előfordulhatnak a terhesség alatt. A kalcium-glicinát és a kalcium-laktát  elősegítik a kalcium biológiai hozzáférhetőségét, és úgy tűnik, hogy segíthetnek szabályozni a vérnyomást és csökkenteni a preeklampsziás tünetek kockázatát.

Tehát a kalcium szerves formáinak bevitele kiemelt jelentőséggel bír a terhesség alatt.

Magnézium

A magnézium létfontosságú ásványi anyag, amely kulcsszerepet játszik a terhesség alatt, mivel számos fiziológiai folyamatban vesz részt – többek között az idegrendszer megfelelő működésében,csontok egészségében, valamint az energiatermelésben és az izmok munkájában. Mivel a magnézium raktározása a szervezetben korlátozott, külső forrásból, vagyis táplálék vagy táplálékkiegészítő formájában szükséges biztosítani a megfelelő mennyiséget.

A terhesség első trimeszterében a nő teste megnövekedett tápanyagszükséglettel szembesül, és ebben az időszakban a magnézium bevitel hatása a baba idegrendszerének fejlődésére kiemelten fontos; azonban a szükséges mennyiség biztosítása érdekében egész terhesség alatt javasolt a magnézium bevétele, és nem csak az első trimeszterben.

A második és harmadik trimeszterben a magnézium bevitelének szintén fontos szerepe van: segíti az anya fizikai jóllétét és a baba fejlődését, megakadályozza a koraszülést, csökkenti a terhességi cukorbetegség és komplikációk kockázatát, és elősegíti az egészséges csontok kialakulását a babában.

Különösen az utolsó trimeszterben a magzat növekedésének gyors üteme miatt a nőknek még nagyobb szükségük van magnéziumra, ezért fontos, hogy gondoskodjanak a megfelelő bevitelről. A magnézium bevitelének módja a táplálékfogyasztás vagy a táplálékkiegészítők figyelembe vételével történik az egyéni szükségletekhez igazodva és követve az orvos ajánlásait.

Napi ajánlott dózis 350-360 mg mennyiség bevitele.

Elsősorban a magnézium-citrát és a magnézium-glicinát javasolt terhesség alatt, mivel ezek a formák pontosan úgy hasznosulnak, ahogyan a szervezet igényli. A magnézium-citrát az egyik legtisztább, legjobban felszívódó forma, számos pozitív élettani hatással bír, többek között hozzájárul a normál izomműködéshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A magnézium-glicinát ugyanakkor az egyik legkönnyebben emészthető formája, segít a normál izom- és idegrendszeri működés fenntartásában és javítja az alvás minőségét, valamint segítheti az ödémák és hajhullás megelőzését.

Jód

A terhesség időszakában kiemelkedően fontos a jód bevitel. A jód szükségszerűen beépül a pajzsmirigy hormonjaiba, melyek létfontosságúak a növekedéshez, a szív, az izmok és az agy megfelelő működéséhez. Tehát anya és magzat számára egyaránt létfontosságú a jódbevitel.

A jódbevitel ajánlott mennyisége a terhesség kezdetétől folyamatosan növekszik, és ezt a fokozott igényt érdemes kiegészítő formában biztosítani. A legtöbb országban, beleértve Magyarországot is, ajánlott a terhesség egész ideje alatt, a szoptatási időszakban, valamint a teherbeesést megelőzően is jód tartalmú kiegészítők szedése.

Az ideális bevitel a terhesség egész időszakában 250 µg/nap, azonban a jód túlzott bevitelétől is óvakodni kell, mivel a 600 µg/nap feletti mennyiségek már toxikusak lehetnek.

Sajnos, a magyar népesség nagy részénél nem megfelelő a jódellátottság, ezért különösen fontos, hogy a terhes nők figyeljenek a megfelelő mennyiségű jód bevitelelre, melyet érdemes dietetikussal vagy orvossal egyeztetni.

A második trimeszterben szükséges tápanyagok

A második trimeszter jelentős betegségek és rendellenességek megelőzésében is fontos játszó terhesség vitaminok és ásványi anyagok szükségességét jellemzi. A fentebb említett vitamin bevitel mellé előnyös, ha a mikrotápanyag készletet az alábbiakkal egészítjük ki.

A második trimeszter, mely a terhesség 13. és 27. hete között zajlik, a magzat különösen intenzív fejlődési időszakává válik. Ebben az időszakban a magzat mind a fizikai, mind az idegrendszeri fejlődése lényegesen felgyorsul, ami kiemelten fontossá tesz néhány alapvető tápanyag megfelelő bevételét.

D-vitamin

A D-vitamin fontos szerepet játszik a terhesség alatt, hiszen kulcsszereplő az immunrendszer támogatásában, valamint a kalcium és a foszfor metabolizmusában, melyek nélkülözhetetlenek a magzat egészséges csontfejlődéséhez. Ez a terhesség vitamin hiánya nem csak a csecsemő csontjainak fejlődését befolyásolhatja negatívan, de az anyai egészségre nézve is kockázati tényező, például növeli a preeclampsiával járó veszélyt. A napfénynek kitett bőr normális körülmények között termel elegendő D-vitamint, azonban a napfényhiányos helyeken élő, illetve a téli hónapokban szülő nőknél szükséges lehet a D-vitamin pótlása.

Az ajánlott D-vitamin bevitel terhes nők számára naponta 600 nemzetközi egység (NE), mely mennyiség kiemelten fontos a terhesség második és harmadik trimeszterében, az anya és a fejlődő magzat erős csontozatának kialakulásához. Fontos azonban megjegyezni, hogy a megfelelő D-vitamin szint elérése érdekében nem szabad túllépni a 4000 NE/nap beviteli korlátot, mert ez már mérgező lehet. Amennyiben valaki bizonytalan az adagolást illetően, mindenképpen konzultáljon orvosaval.

Természetes D-vitamin források: a zsíros halak, mint például a lazac és a makréla, amelyek számottevő mennyiségű D-vitamint tartalmaznak, emellett a tojássárgája és bizonyos gombafajták is.

A terhesség alatt a D-vitamin egyik leginkább hasznosuló formája a D3-vitamin, amelyet kalciferol néven is ismerünk. Szervezetünk a D3-vitamin olajos kapszulaformáját képes a leghatékonyabban felvenni és hasznosítani.

Omega-3 zsírsavak (DHA és EPA)

A második trimeszterben különösen az Omega-3 zsírsavak bevitele válik fontossá a DHA (dokozahexaénsav) és EPA (eikozapentaénsav)  formájában.

Ezek a tápanyagok kritikusak a magzat agyának, szemének és idegrendszerének fejlődésében. A DHA segít a neuronok membránjainak fejlődésében és a hatékonyabb idegi kommunikációban, míg az EPA elengedhetetlen a sejtosztódás és a DNS szintézis folyamatában. Számos tanulmány mutatott rá arra, hogy az Omega-3 zsírsavak megfelelő bevitelén múlik a csecsemők idegrendszeri fejlődésének minősége.

Fontos megjegyezni, hogy a szükséges Omega-3 zsírsavakat a szervezet nem képes előállítani, így a lehető legmagasabb szintű bevitel elérése érdekében ajánlott a táplálék-kiegészítők használata. Ezért a terhes nőknek ennek a fontos tápanyagnak fogyasztását célszerű túlnyomórészt hal- (lazac, a makréla és a hering,) és tenger gyümölcseiből, lenmagból és a chia magból valamint a speciálisan erre a célra készült táplálék-kiegészítőkből biztosítaniuk.

Kövessük figyelemmel azonban és csak minőségi Omega-3 zsírsavakat tartalmazó halolaj készítményeket válasszunk, mivel némelyekben sajnos  ijesztően magasak lehet a higany tartalom,  ami kimondottan ártalmas a szervezetre  nézve.

A terhesség alatt naponta 200-300 mg EPA és DHA beviteli érték ajánlott.

A- vitamin

Az A-vitamin fontos szerepet játszik a terhesség alatt,  különösen a látás és az immunrendszer fejlődését segíti. A megfelelő A-vitamin szint szükséges a szív, tüdő, vesék, csontok és a központi idegrendszer megfelelő fejlődéséhez is.

A terhesség második trimeszterében a szervezetnek növekvő szüksége van A-vitaminra. A természetes A-vitamin források közé tartozik a sárgarépa, a spenót, a mangó, a papaya, és a tojás sárgája.

A terhesség alatt ajánlott A-vitamin bevitele változó lehet a terhesség egyes szakaszaiban. A bevitel már az első trimeszterben is elkezdődhet a napi A-vitamin bevitel ajánlott mennyisége 770 mikrogramm, a második és harmadik trimeszterben pedig elérheti a 770-1100 körüli mikrogrammot. Figyelembe véve a túladagolás veszélyét, az A-vitamin bevitelét kizárólag orvosi felügyelet mellett és a szükséges mennyiségben szabad végezni, ugyanis a túlzott bevitel teratogénnek bizonyulhat, esetlegesen károsíthatja a magzatot. Kivételt képez ez alól a multivitaminba ágyazott A-vitamin mennyisége.

Az utolsó trimeszter terhesség vitaminjai

A harmadik trimeszterben, ami a terhesség 28. hetétől kezdődik és a szülésig tart, a magzat szervei, köztük a tüdő és az agy, az utolsó simításokat végzik, kialakítva a születés utáni élethez szükséges funkcióikat. Ebben az időszakban a legfontosabb terhesség vitaminok mellett a magzat nagyobb mennyiségű kalciumot, vasat és D-vitamint igényel, amelyek a csontok, fogak és idegsejtek fejlődését, valamint a vérszegénység megelőzését támogatják. Továbbá, ebben a trimeszterben a magzat tömegének jelentős növekedéséhez nagyobb mennyiségű fehérjére és kalóriára is szükség van.

A gyógyszertárban a terhesség vitaminok olyan multivitamin készítmények formájában kaphatók, amelyek egyéb esszenciális anyagokat (Lutein, omega) vitaminokat (pl. B-vitaminokat, E vitamint) és ásványi anyagokat (pl. mangán, réz, cink, szelén) is tartalmaznak. A terhesség vitaminok abban különböznek az általános multivitaminoktól, hogy összetételük a várandósok szükségleteihez igazodik. Némelyikük trimeszterenkénti időközökre osztva kívánja könnyíteni és segíteni a terhesség vitaminok megfelelő mennyiségben  történő adagolását a megfelelő időben.

A terhesség vitaminok a terhesség minden szakaszában, beleértve az előkészítő (tervezés) szakaszában is alkalmazhatók, az anya egészsége érdekében, valamint annak érdekében, hogy a fejlődő magzat a legoptimálisabb körülmények között nőhessen.

Források

  1. Vitamins, supplements and nutrition in pregnancy
  2. The Effects of Vitamin D Supplement on Prevention of Recurrence of Preeclampsia in Pregnant Women
  3. Get the Calcium You Need During Pregnancy
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.