Pozitív terhességi teszt: Útmutató a Terhességi Tesztekhez

A “pozitív terhességi teszt” megállapítása alapvető fontosságú a leendő anyák számára, akik mondhatjuk hajósokként lebegnek az ismeretlen vizeken. A pozitív eredmény hírnöke lehet a következő, felejthetetlen kalandnak, és eszközül szolgálhat a terhességi időszak megfelelő kezelésének megkezdéséhez. Azonban fontos tudni, hogy a teszt mennyire megbízható, és hogyan kell helyesen használni azt a legpontosabb eredmények eléréséhez.

A bizonytalanság és a hamis remények eloszlatása érdekében számos terhességi teszt érhető el mai napig a piacon, melyek eltérő módszereket és technológiákat alkalmaznak a terhesség korai megállapítására.

Rendkívül fontos tudnivaló:  Nincs két olyan terhességi teszt, melyek egyformák, és az eredmények is különbözhetnek mind a tesztek között, mind ugyanazon teszt esetében. Ezen tényezők között szerepel a hCG hormon koncentrációja, a menstruációs ciklus jellemzői, illetve a terhesség korábbi jellegzetességei.

“Egy terhességi teszt eredménye nem elég ahhoz, hogy teljes bizonyossággal tudjuk, hogy terhesek vagyunk vagy sem. Mindig forduljunk orvoshoz a további vizsgálatokért és megerősítésért.

A terhességi tesztek típusai

A terhességi teszteket nagyjából két fő kategóriába sorolhatjuk, ha vérmintából történik a kimutatás, terhességi vértesztről ha pedig vizeletmintából, akkor terhességi vizelettesztről beszélünk . Mindegyik teszt a terhességi hormon, a humán chorion gonadotropin (hCG) szintjét méri.

A terhességi teszt működési elve

A terhességi tesztek, bár különböző formákat ölthetnek, egy alapvető biokémiai elvre épülnek. Így függetlenül attól, hogy melyik tesztet választja, az alapmechanizmus röviden ugyanaz lesz. Ez a biokémiai alap pedig a humán chorio-gonadotropin nevű hormon, más néven hCG, jelenlétének az ellenőrzése. A hCG egy olyan hormon, amely a terhesség korai szakaszában kezd el termelődni a szervezetben, ezért a megbízható terhességi tesztek ezt vizsgálják.

A vizelettel működő terhességi tesztek, amelyek a leggyakoribbak, olyan úgynevezett immunokémiai tesztek, amelyek kimutatják a hCG-t a vizeletben. A teszteket úgy tervezték, hogy az immunreakció – azaz az ellenanyag és az antigén között létrejövő kötés – kimutassa a hCG hormon jelenlétét.

A vérrel végzett terhességi tesztek ugyanezen az alapon működnek, de itt a kötést nem vizeletben, hanem vérmintában vizsgálják. Ebből kifolyólag a vértesztek érzékenyebbnek számítanak, mivel a vérmintában levő hCG szint már korábban kimutatható, mint a vizeletben. Ezen túlmenően, a vértesztek képesek a hCG hormon koncentrációjának a pontos mérésére is, amely információ szükséges lehet az orvosi diagnózis és terhességi időszak meghatározása szempontjából.

Mikor mutatja ki a terhességi teszt a terhességet?

A terhességi tesztek  mélyen összekapcsolódik a terhességgel járó fiziológiai változásokkal.  A hCG hormon csak akkor válik kimutathatóvá, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhnyálkahártyába, ami általában a fogamzást követően 8-10 nappal történik meg.

Természetesen az érzékenység mértéke és a teszt típusa hatással lehet a teszt hatékonyságára. A véralapú tesztek érzékenyebbek, mint a vizelettel végzett tesztek, és ezek általában már a fogamzást követően 7-12 napon belül kimutathatják a pozitív terhességi teszt eredményét. A vizelet-alapú tesztek mindennapi használatra vannak tervezve, és a legtöbb ilyen teszt a fogamzás utáni két hét elteltével lesz megbízható.

Mikor és hogyan végezzük a terhességi tesztet?

A hagyományos terhességi teszt megfelelő időben történő alkalmazása kritikus a pontos eredmény érdekében. Egyrészt, az elvégzendő teszt eredménye függ a nő menstruációs ciklusától. A legtöbb esetben, a menstruáció késése után néhány nap elteltével javasolt a teszt elvégzése. Általában a tesztek a terhesség 5. napjától kezdődően felismerhetik a hCG szint emelkedését a vizeletben.

Másrészt,  az is számít hogy a teszt elvégzését a nap melyik szakaszában végezzük. A legmagasabb hCG szint általában a reggeli első vizeletben található, ezért a tesztet reggel, felkelés után célszerű elvégezni. Azonban fontos megjegyezni, hogy a különböző terhességi tesztek eltérő érzékenységgel rendelkeznek a hCG koncentrációjával szemben, így a nap folyamán bármikor használhatóak lehetnek.

Vizelettel működő terhességi teszt

A teszt elvégzése rendkívül egyszerű. A vizelettel végzett tesztek esetében a tesztcsíkot pár másodperc erejéig közvetlenül a vizeletbe kell helyezni, vagy vizeletmintát kell gyűjteni és a tesztkazetta megfelelő részébe csepegtetni. Az eredmény pár percen belűl látható lesz.

A megfelelő teszteléshez kövessük mindig az adott teszt csomagjának utasításait.  Általánosságban elmondható, hogy a tesztelés az alábbi lépésekből tevődik össze:

 1. Tároljuk a tesztet száraz, hűvös helyen, közvetlen napfénytől és hőtől védve.
 2. Ne használjuk a tesztet a lejárati dátum után.
 3. Felkelés után gyűjtsünk mintát az első vizelet középső sugarából egy tiszta és száraz edényben.
 4. Vegyük elő a tesztet a csomagolásból közvetlenül a használat előtt.
 5. Mártózzuk bele a tesztet a vizeletbe az utasítások szerint, általában néhány másodpercig.
 6. Helyezzük a tesztet egy sima felületre és várjuk ki a megadott időt az eredmények megjelenése előtt.
 7. Ne értelmezzük az eredményeket az utasításban megadott időn túl, mert ez hamis eredményt mutathat.

Terhességi vérteszt

A véralapú teszteket egészségügyi szakembernek kell elvégeznie, aki vért vesz a pácienstől, majd laboratóriumi elemzést végez. Az eredmények megjelenése változó, 2 órát vagy akár 2 napot vesz igénybe.

Ezután az eredményeket értelmezni kell. A legtöbb teszt sávokat vagy jeleket használ az eredmények megjelenítésére. Általában az “igen” vagy “nem” formájában mutat előválaszt. Egyes tesztek digitális kimenetet is kínálnak, amely konkrét eredményeket, például “terhes” vagy “nem terhes” eredményt szöveges formában jeleníti meg.

A terhességi teszt eredményének értelmezése

Minden terhességi teszt, legyen az vizelet- vagy véralapú, eredményt mutat, viszont a teszteredmények megbízhatósága nagyban függ attól, hogy a tesztet hogyan és mikor végezték.

Gyakori, hogy a vizelettel végzett pozitív terhességi teszt eredményének kiértékelése egyszerű. A pozitív terhességi teszt eredmény egyértelműen kijelződik, attól függően, hogy melyik típust használja az ember. A leggyakrabban használt otthoni terhességi teszteknél gyakran két vonal jelenik meg a vizsgálati ablakban: egy kontroll csík és egy tesztcsík. A kontroll csík mindig megjelenik, azt mutatva, hogy a teszt működik. Másrészt, a tesztcsík csak akkor jelenik meg, ha a vizeletben hCG-t van jelen, ami a terhesség korai jele. Ha a tesztcsík látható, azt jelenti pozitív terhességi teszt van kezünkben, függetlenül attól, hogy a vonal milyen halvány.

Pozitív terhességi teszt eredmény esetén az alábbihoz hasonló képet láthatunk:

Pozitív terhességi teszt
forrás:elements.envato.com

Pozitív terhességi tesztre utal az is, ha a második tesztcsík halványabb színű, de látható (valószínű korai terhesség jele, amikor alacsony a hCG szint):

Pozitív terhességi teszt
forrás:elements.envato.com

A negatív eredmények értelmezése nem mindig egyértelmű. Az értelmezéshez fontos az időzítés. Ha a tesztet túl korán végzzük el, a negatív eredmény nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a terhesség nem áll fennt. A terhesség első hetében még nagyon kevés a HCG hormon mennyisége a szervezetben, így a teszt nem képes ezt észlelni.

Ezért, terhesség pozitív tüneteket sugalló állapot esetén ha mégis negatív eredményt kapnánk, érdemes a következő lépésekkel folytatni:

 1. Várjunk néhány napot, és ismételjük meg a tesztet. Ez elegendő időt ad a hCG szint növekedésére, ha a terhesség jelen van.
 2. Ha továbbra is negatív a teszt, és nincs menstruáció, keressük fel egy orvost. Lehetséges, hogy nőgyógyászati vagy endokrin probléma áll a háttérben.

Negatív terhességi teszt eredmény esetében csak egy, a kontroll csík látható:

Negatív terhességi teszt
forrás:elements.envato.com

Ritkábban, de fennáll továbbá a hamis pozitív terhességi teszt eredmények lehetősége is. Ez akkor történhet, ha a tesztet nem megfelelően használják, vagy ha a nő nemrégiben volt terhes (például vetélés vagy abortusz után), és még mindig magas a szervezet HCG szintje.

Melyik a Megbízható Terhességi Teszt?

Számos vizelettel működő terhességi teszt elérhető a gyógyszertárban, melyek különböző érzékenységi indexekkel rendelkeznek. A terhességi tesztek érzékenységi indexe jelenti azt a legkisebb hCG szintet, amelyet a teszt képes még pontosan kimutatni. Az érzékenységi index nagyban befolyásolja a teszt megbízhatóságát és pontosságát. Minél alacsonyabb ez az érték, annál korábban képes a teszt kimutatni a terhességet, ugyanis a hCG hormon mennyisége már a fogantatást követően megemelkedik a női szervezetben, majd a terhesség előrehaladtával tovább növekszik.

Az átlagos érzékenységi index értékei 20-25 mIU/ml között mozognak a legtöbb elérhető tesztnél. A korai terhességi tesztek, amelyek már a hCG minimális mennyiségét is képesek kimutatni, ennél alacsonyabb, 10-15 mIU/ml érzékenységi indexszel rendelkeznek. Fontos megjegyezni, hogy a teszt érzékenysége nem mindig garantálja a 100%-os pontosságot, különösen a terhesség nagyon korai szakaszában, amikor a hCG szint még alacsony lehet.

A tesztek között az ún. korai terhességi tesztek, amelyek már nagyon korai szakaszban, akár a menstruáció kimaradását megelőzően is képesek kimutatni a hCG hormon jelenlétét, a legérzékenyebbek. Azonban a legtöbb szakértő szerint a legmegbízhatóbb eredményeket a kombinált tesztek nyújtják, amelyek a vizelettel végzett tesztet és a vérből végzett HCG tesztet kombinálják. Ez utóbbi, hátránya hogy drágább és csak orvosi rendelőben elérhető, előnye hogy precízebb.

Típusai:

 • a kvalitatív vérteszt a hCG jelenlétét ellenőrzi, míg
 • a kvantitatív (mennyiségi) vérteszt, nagyon pontos, még a legkisebb hCG szintek kimutatására is alkalmas.

Mi a teendő pozitív terhességi teszt eredmény esetén?

A pozitív terhességi teszt eredmény mindenképpen fontos mérföldkövet jelent. Függetlenül attól, hogy ez a hír várt vagy váratlan, az eredmény komoly érzelmi reakciókat válthat ki. Milyen lépések javasoltak egy ilyen eredmény után?

Először is, a terhességi tesztek – bár nagyon megbízhatónak számítanak – nem hibátlanok. Éppen ezért, ha pozitív eredményt kapunk, javasolt egy másik teszt elvégzése néhány nap múlva, hogy bizonyosak legyünk az eredmény hitelességében.

Amennyiben a második, harmadik teszt is megerősíti a terhességet, fontos haladéktalanul orvosi konzultációt kérni. A szakemberrel történő konzultáció értékes lehetőséget biztosít arra, hogy részletes tájékoztatást kapjunk a várható változásokról, ellenőrizni a terhesség állapotát, valamint tisztázni esetleges kérdéseinket.

A terhesség felügyeletével a nőgyógyász orvos foglalkozik, alapos kivizsgálás után tájékoztat a várható terhesség lefolyásáról, a  szükséges vizsgálatok elvégzéséről, a terhesség biztonságos kihordását szolgáló jótanácsokról.

Források

 1. Pregnancy Test
 2. https://www.webmd.com/baby/pregnancy-tests
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.