Szemölcs eltávolítás: a vírusos szemölcs jellemzői, megelőzése, kezelése

Ez a cikk alapos ismereteket nyújt a vírusos szemölcs eltávolítás és kezelési lehetőségeiről, ami intenzív kutatások tárgyát képezi világszerte. A szemölcs pontos leírását, jellegzetességeit vizsgáljuk meg, rávilágítunk a terjedésének meghatározó tényezőire, valamint tájékoztatást nyújtunk a megelőzés és kezelés lehetséges módjairól, beleértve a külsőleges és belsőleges terápiás módszereket.

Mi is az a vírusos szemölcs?

A vírusos szemölcs (úgynevezett papilloma) a humán papilloma vírus (HPV) által okozott jóindulatú bőr- és nyálkahártya elváltozás. A HPV több mint 100 altípusa ismert, melyek közül számos szemölcsöt okoz . A vírus apró sérülésen keresztül jut be a bőrbe, majd a bőr sejtjeiben szaporodva hosszú idő alatt sejtburjánzást indít el, ennek leggyakoribb fomája a szemölcs. 

A vírus sokáig tünetmentesen is jelen lehet a szervezetben, és gyengült immunrendszer esetén aktivizálódhat. A szemölcs formája, nagysága és színe igen változó lehet: lehet lapos, dudoros, karfiolszerű, színe pedig halványtól a sötétbarnáig terjedhet. A szemölcs fájdalommentes, nem okoz problémát de esetenként viszkető zavaró, kellemetlen lehet, néhány esetben a szervezet magától is legyőzi (kb.3 hónap- 2 év elteltével magától gyógyul). Súlyosabb esetben, rákos elváltozás gyanúja esetén vagy ha a nemi szervek felszínén alakulnak ki, akkor a papilloma kezelése megkérdőjelezhetetlen.

Fontos tudni, hogy a vírusos szemölcsök nemcsak esztétikai kellemetlenséget okoznak, hanem a szervezetben tartós fertőzést is fenntartanak, ezért fontos a papillomák kezelése és az újabb fertőzések megelőzése.

A papilloma vírusos szemölcs jellegzetességei

A papilloma vírusos szemölcsök jellegzetességei igen változatosak lehetnek, amelyek a vírus típusától és a fertőzés helyétől függnek. A szemölcsök leggyakrabban a bőrön, a nyálkahártyákon, beleértve a száj, az orr, a húgycső, az anus, a hüvely, a méhnyálkahártya területén jelennek meg, de érinthetik a gége, a légcső, a tüdő és az emésztőrendszer belső felületét is.

A szemölcsök klinikai képe nem specifikus, mert a vírusfajták sokféleségéből adódóan gyakran különböző formájú és méretű növekedések jelennek meg. Változatosságuk a pikkelyes, sütőtök alakú, borsószem nagyságú szemölcsöktől, a lapos, színükben alig különböző, de érdes felületű növedékekig, vagy az óriás karfiolszerű, illetve a vékony száron lógó, hosszúkás kinövésekig terjedhet.

A szemölcsök időben változhatnak, bizonyos tünetek hosszabb ideig fennállhatnak, míg mások gyorsan eltűnhetnek. Vannak fájdalmatlan vagy fájdalmas szemölcsök, egyesek viszketést, nyomást okoznak, vagy a bőrszín változásával járnak.

A diagnózis legtöbbször fizikális vizsgálattal történik, de bizonyos esetekben további vizsgálatokra, például biopsziára vagy a vírus genetikai anyagának (DNS-ének) kimutatására van szükség. Az orvosi vizsgálatnak a szemölcsök pontos helyét, számát, alakját és méretét kell megállapítania, továbbá receptorvizsgálatokkal ki kell zárni  a rosszindulatú bőrelváltozásokat.

Hogyan terjed a papilloma vírus?

A papilloma vírus terjedése javarészt közvetlen bőr- és nyálkahártyakontaktus révén történik. A vírus szerkezete ellenálló, így könnyedén elterjed a nedves környezetben is, mint például a közös fürdőhelyek, öltözők vagy uszoda helységekben.

A papilloma vírusnak számos típusa ismert, és mindegyik más-más területen képes megtelepedni a testben. Például a lábujjak között vagy a talpon megjelenő szemölcsöket gyakran a HPV-1 típus okozza, míg a nemi szervi szemölcsökért HPV-6 és 11 felelős. Valamint, van olyan törzs is, amely a légutakat, a géget és a hangszalagokat támadja meg.

Kétféle módon terjed a papilloma vírus:

Bőr-bőr érintkezés útján

Ez az egyik leggyakoribb terjesztési út. A papilloma vírus a bőr felületén keresztül hatol be, amikor fizikai kontaktus történik az érintett területtel. Ez az érintkezés lehetővé teszi, hogy a vírus bejusson a szervezetbe. Különösen hajlamosak erre azok, akik immunrendszerük gyengesége miatt vagy szexuális érintkezés során gyakran létesítenek bőr-bőr kontaktust.

Gyakran használt tárgyakon keresztül

A papilloma vírus túlélhet azokon a felületeken is, amelyeket gyakran használnak és megérintenek, mint például a mosdóban található törölközők vagy cipők. Emiatt nagyon fontos, hogy mindenki használjon saját személyes tárgyait és kerülje a közös használatú eszközök használatát.

A vírusos szemölcsök megelőzése

A vírusos szemölcsök megelőzésére nincsenek kifejezett megelőzési módszerek, mivel ezek az általános higiéniai és életmód szabályoknak való következetes betartásátől függnek. Általános alapelvként érdemes kerülni a közvetlen bőrkontaktust a fertőzött személyekkel, különösen azokkal, akiknek testén látható szemölcsök vannak. Hasonlóképpen, a közös használatú tárgyak használatát is kerülni kell. A jó egészségügyi szokások, mint például a rendszeres kézmosás, a személyes tisztasági cikkek, mint a törölközők és borotvák saját használata, továbbá a megfelelő személyes higiénia fenntartása is hozzájárulhat a papilloma vírus terjedésének megelőzéséhez.

A szemölcs kezelése – milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre?

A szemölcs kezelése egyénre szabott, és a beteg állapotától, a szemölcsök típusától, méretétől és helyétől, valamint a beteg egyéni reakciójától függ.  Különböző kezelési lehetőségek léteznek – egyrészük otthon is végezhető – ezekhez tartozik a külsőleg és belsőleg alkalmazható gyógyszeres kezelés vagy a krioterápia (fagyasztásos kezelés). Ezen felűl az orvos által végzett lézerterápia és a sebészeti szemölcs eltávolítás is megemlíthető a papilloma kezelés részeként.  A terápiák célja a szemölcsök méretének csökkentése, a tünetek enyhítése és a vírus terjedésének megakadályozása.

Szemölcs kezelése külsőleg

A külsőleg alkalmazható ecsetelők önkezelésként alkalmazhatók, ezek közül az első, legrégebbi és legáltalánosabban alkalmazott szer a szalicilsav tartalmú oldat. A szalicilsav gyengéden hámlasztja a szemölcsös bőrfelületet, elősegítve a vírus távozását. Ezt az oldatot naponta többször is felvihetjük a szemölcsre, de fontos, hogy a környező egészséges bőrfelületet kellőképpen védjük, kíméljük.

Ecsetelés esetében először tanácsos előkészíteni a szemölcsöt, ehhez az alábbi lépések szerint járjunk el:  

  • áztassa, puhítsa a szemölcs környékét meleg vízben 5-10 percig (a zuhanyozás megkönnyíti ezt)
  • dörzsölje át a szemölcsöt körömreszelővel, vagy habkővel
  • óvatosan juttassa a gélt vagy az ecsetelő oldatot a szemölcsre, ügyelve arra, hogy ne kerüljön a körülötte lévő egészséges bőrre. Ennek biztosítása érdekében a szemölcs körüli épséges bőrt zsíros krémmel (vazelinnel) lehet bekenni, vagy akár a szemölcs formájára vágott sebtapasszal védeni
  • hagyja megszáradni a gélt vagy a folyadékot, és fedje le a területet sebtapasszal

Az ecsetelő oldatot vagy gélt általában minden nap kell használni, és több hétig is eltarthat a kezelés.  Mindig kövessük a csomagoláson található utasításokat a szemölcskezelések használatára vonatkozóan, gyógyszerészi tanácsot is kérhetünk, ha kérdés merülne fel. A szalicilsavat és egyéb maró hatású ecsetelőket nem tanácsos az arc és a nyak környékén levő papilloma kezelése céljából alkalmazni, használatuk inkább a testrészen, kézen, lábon javallt.

podofilox 0,5% töménységű oldat (Condyline 0,5%) egy másik hatékony ecsetelő, mely megöli a szemölcsöket alkotó sejteket. Ezt az oldatot naponta kétszer, reggel és este kell a szemölcsre felvinni három napig, majd az alkalmazást követő négy napon szünetet tartani. A papilloma kezelése ilyen ciklusban maximum négy alkalommal ismételhető meg.

A fenti szerhez hasonló, a podofillin 10-25%-os oldat, a Podophyllum peltatum illetve a Podophyllum emodi gyógynövények alkoholos kivonata. Aktív összetevője, a podofillotoxin mely sejtszaporodásgátló hatású, nemi szervek tájékán kialakult szemölcsök (kondilómák) kezelésére hatékony.

A triklórecetsav oldat többféle töménységben (50%-80%-90%) kapható, hámlasztó, maró hatású szemölcsírtó. Főként a nemi szerveken megjelenő kondilómákra ajánlott. Adagolását, felhasználását könnyíti a triklórecetsav tartalmú gyógyszertárban beszerezhető stiftek használata.

További lehetőség  az imiquimod (Aldara 5% krém) hatóanyag, mely az immunrendszert stimulálja a vírus elleni harcra. Ezt a krémet általában heti háromszor, lefekvés előtt kell a szemölcsre felvinni, és felvitelt követően hagyni kell hatni a bőrfelszínen. Érdemes megjegyezni, hogy ennek a krémnek az alkalmazása során enyhe bőrirritáció léphet fel.

A papilloma kezelése gyógynövény kivonatot tartalmazó készítményekkel is eredményes lehet. A zöldtealevelek (Camellia sinensis) száraz kivonata részben tisztított frakciói a katekinek, és egyéb zöldtea komponensek különösen a genitáliák (nemi szervek) felszínén előforduló szemölcsök (úgynevezett kondilómák) helyi kezelésére alkalmas, egészséges immunrendszerrel rendelkező felnőtteknél. Ámbár a katekinek pontos hatásmechanizmusa nem ismert, erős antioxidáns jellegű vegyületek, hozzájárulnak a bőrtumorok elleni küzdelemhez, valamint az immunrendszer működésének a fokozásához.

A Veregen 10% kenőcs zöldteakivonatot tartalmaz,  a krémet naponta háromszor (reggel, délben és este) kell alkalmazni,  ameddig a szemölcsök eltűnnek, legfeljebb 16 hétig.

Szemölcs kezelése belsőleg

A papilloma vírusos szemölcsök belsőleges kezelésében a terápiás opciók között többféle hatóanyag említhető. Az immunrendszer erősítését célzó készítmények, mint például az Inozin-acedoben-dimepranol hatóanyag (Isoprinosine) , meglehetősen gyakran alkalmazott megoldást kínálnak a vírus elleni küzdelemben. Az Inozin stimulálja az immunrendszert, így segít a szervezet saját védekező rendszerének a vírus elleni harcában.

A készítmény 2 féle gyógyszerformában kapható, adagolása, ha az orvos másképpen nem rendeli a következő:

  • Isoprinosine 500 mg tabletta: felnőtteknek és gyermekeknek testtömeg-kilogrammonként 50 mg naponta (3-4 részletben elosztva ált.ban napi 6-8 tabletta), napi maximális adag 4 g
  • Isoprinosine szirup: felnőttek, idősek és gyermekek számára testtömeg-kilogrammonként 50 mg naponta  (3-4 részletben ált.ban 20 ml szirup)

A különféle antivirális gyógyszerek szintén gyakran alkalmazottak a vírusfertőzés kezelésében. Az Aciklovir például olyan hatóanyag, amely gátolja a vírus DNS-ének replikációját, és ezzel megakadályozza a vírus terjedését a szervezetben. Az antivirális, a szervezet immunválaszát stimuláló és a vírus genetikai anyagának szaporodását gátló hatásmechanizmusok révén ezek a gyógyszerek elősegítik a fertőzés gyorsabb leküzdését és a szemölcsök visszaszorulását.

A papilloma kezelése érdekében az orvosok különböző gyógyszerek alkalmazására is javaslatot tehetnek a sikeresség fokozására, amelyek között szerepelhetnek például a retinoidok, amelyek szabályozzák a sejtek növekedését és differenciálódását, és gátolják a vírus szaporodását.

Végül, de nem utolsósorban fontos megemlíteni a teljesítményfokozó gyógyszereket is, mint a L-carnitine és a B-vitaminok, amelyek növelhetik az immunrendszer hatékonyságát a vírus elleni küzdelemben, és elősegíthetik a szervezet gyorsabb felépülését.

A krioterápia (papilloma fagyasztás), mint a szemölcs eltávolítás módszere

A szemölcs eltávolítás a krioterápia segítségével is végbemehet. Sikerrel alkalmazott módszer, mely elvének középpontjában  a hőmérséklet szélsőséges csökkentése áll, az extrém hideg. Ebben az eljárásban folyékony nitrogén használatával lefagyasztják a szemölcöt, és ezzel elpusztítják. Az alacsony hőmérséklet hatására a szövetek megfagynak, és a sejtek – köztük a vírusfertőzött sejtek – elhalnak. Ezt követően a szervezet természetes immunreakciója beindul, aminek eredményeképpen a szemölcs eltűnik.

Szemölcs eltávolítás otthon

A gyógyszertárakban számos szemölcs eltávolítás szolgáló krioterápiás készítmény kapható, amelyeket otthoni használatra fejlesztettek ki. Ezek a termékek gyakran hasonlítanak az orvosi krioterápia elveire, de alacsonyabb hőmérsékletűek, így biztonságosabbak az otthoni használathoz. Ezek a készítmények permetek, aeroszolok, stiftek formájában érhetők el, és a használatuk egyszerű. Fontos azonban betartani a csomagoláson található utasításokat, mivel helytelen alkalmazás esetén bőrirritációt vagy akár sebeket is okozhatnak.

Fontos ! A fennt említett kezelési módszerek a vírusos szemölcsökre vonatkoznak, a lógó szemölcs eltávolítása otthon nem ajánlott, veszélyes és orvosi ellátást igényel. A közhasználatban elterjedt lógó szemölcs (verruca filiformis -hónaljban, szemhéjon megjelenő pici lógó bőrrész) vagy futószemölcs (fibroma pendulum- puha vagy dúrva tapintású kötőszövet búrjánzás) bőrgyógyászati kezelést igényel.

A vírusos szemölcs eltávolítása orvosi felügyelettel

A  vírusos szemölcs eltávolítás szakorvosi eljárás, melynek célja a bőrön lévő növedékek megszüntetése. A kezelést a vírusos szemölcsök mérete, helyzete, száma és a páciens egyéni igényei figyelembe vételével négy fő típusra oszthatjuk: lézeres kezelés, kémiai peeling, elektrokoaguláció és műtéti eltávolítás.

Szemölcs eltávolítás lézeres kezelésel

A lézeres kezelés egy minimálisan invazív módszer, melynél egy erős fényforrás segítségével égetik el a szemölcsök tetejét és magját, amivel megakadályozzák a vírus további szaporodását. A lézeres kezelést gyakran választják az arcon és a nyakon lévő szemölcsök gyors és hatékony eltávolítására, mivel ez a módszer minimális hegesedést hagy maga után.

Kémiai peeling és elektrokoaguláció

A kémiai peeling alatt olyan anyagot, gyakran szalicilsavat vagy tejsavat juttatnak a szemölcsre, ami lehámlaszt néhány felső bőrréteget. Az eljárás igen hatékony lehet, de több alkalommal is meg kell ismételni ahhoz, hogy a szemölcs teljesen eltűnjön.

Az elektrokoaguláció lényegében egy elektromos áram segítségével megsemmisíti a szemölcsöket, így akadályozva meg a vírus további terjedését. Ez a kezelés hatékony és gyors lehet, de néha fájdalommal jár, és a beavatkozás után néhány napig pihenést igényel.

Szemölcs eltávolítás műtéttel

A műtéti eltávolítás a leghatásosabb, de leginvazívabb eljárás a szemölcs eltávolítására. Itt a szakorvos késsel távolítja el a szemölcsöt, majd összevarrja a sebet. Mivel ez a beavatkozás helyi érzéstelenítést igényel, és a gyógyulás is több hétig tarthat, ezért általában csak a nagyobb, súlyosabb szemölcsök, vagy azoknál alkalmazzák, amelyek nem reagálnak a más módszerekre.

Az összes kezelési lehetőség előnyei és hátrányai is vannak, ezért fontos, hogy az eltávolítást végző szakorvos és a páciens együttműködve válassza ki a legmegfelelőbb kezelést. Fontos megemlíteni, hogy a kezelés ellenére a szemölcsök visszatérhetnek a jövőben, különösen, ha a páciens immunrendszere gyenge. Mindezek mellett a papilloma vírusos szemölcsök teljes eltávolítása hosszú folyamat lehet, és kitartást igényel a páciens részéről.

Milyen szövődményekhez vezethet a vírusos szemölcs?

A papilloma vírusos szemölcsök esetén előforduló szövődmények lehetnek fizikai vagy pszichológiai természetűek. Ezek a szövődmények nagyon eltérőek lehetnek, attól függően, hogy a szemölcsök a test melyik részén találhatóak.

A fizikai szövődmények közé tartozik a fájdalom és kellemetlenség, amely a szemölcs bármelyik típusánál előfordulhat. Ezen túlmenően a szemölcsök helyzete és mérete miatt az égési sérülések különösen gyakoriak a lábujjak között, míg a kézhátakon és lábakon lévő nagyobb szemölcsök szakadás hajlamosak lehetnek.

A pszichológiai szövődmények közé tartozhat a szorongás és az önbecsülés csökkenése is, különösen, ha a szemölcs szembetűnő helyen, például az arcon vagy a kézen van. Ez az esetleges kirekesztéstől való félelem megbélyegzéshez vezethet, amely hosszú távú stresszt és érzelmi nyomást jelenthet az érintett személy számára.

Fontos megjegyezni, hogy a szemölcsök önkezelése további szövődményekhez vezethet. Például a szemölcsök túlzott vakarása vagy szaggatása irritációt, fertőzést és a vírus továbbterjedését okozhatja a szomszédos szövetekbe.

A papilloma vírusos szemölcsök néha szubjektív panaszokat is okozhatnak, beleértve a nyelési nehézségeket, ha a szemölcsök a garatban vagy a légcsőben találhatóak, illetve az izom- és izületi fájdalom is előfordulhat, ha a szemölcsök mechanikusan irritálják a szöveteket.

Mindezek miatt érdemes komolyan venni a papilloma kezelését, és szakemberhez fordulni, ha bármilyen kétség merülne fel a kezelést illetően.

A papilloma vírusos szemölcsök és a HPV vakcina kapcsolata

A Human Papilloma Virus (HPV) elleni védőoltás jelentős mértékben képes csökkenteni a szemölcsök kialakulásának kockázatát. Tekintettel arra, hogy a papilloma vírus több tucat típusát ismerjük, a vakcina nem véd meg a fertőzés összes formája ellen, azonban a leggyakrabban előforduló, és a legveszélyesebb típusokra igenis hatásos.

A HPV vakcina és a papilloma vírusos szemölcsök közötti kapcsolat tudományosan bizonyított. Kutatások kimutatták, hogy a vakcina beadása után szignifikánsan csökkent a szemölcsök kialakulásának gyakorisága. További tanulmányok azt is alátámasztják, hogy a HPV vakcina hatékonyan védi az egyéneket a hónalj, a lábujjak, a tenyér és a talp szemölcsös elváltozásaitól.

Mindazonáltal, fontos megemlíteni, hogy bár a HPV vakcinázás csökkentheti a genitális szemölcsök kialakulásának és a méhnyakrák rizikóját, a vakcina nem szolgál a papilloma kezelésére, nem kezeli a már kialakult szemölcsöket. Továbbá, a vakcinázás nem helyettesíti a rendszeres szűrővizsgálatokat és a személyes higiénés szokások betartását amelyek kulcsszerepet játszanak a papilloma vírus elleni védekezésben.

Források

  1. HPV Infection
  2. Sinecathecins
  3. What is Condyloma Acuminatum
  4. Humán Papilloma Vírus Fertőzés
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.