Az étrend és a hüvelygomba kialakulása közötti kapcsolat

Hüvelyi gombás fertőzése van, és szeretné megelőzni? Tudta azt, hogy az étrend és a hüvelygomba kialakulása összefügg ? Ebben a blogban az étrend és az élesztőgombás fertőzések közötti kapcsolatról írunk. Vegyük szemügyre, milyen ételek javasoltak és melyeket tanácsos elkerülni a hüvelygomba kezelésében. Meglepő tény, hogy az étrendünk mennyire képes befolyásolni az egészségünket.

Hogyan befolyásolja az étrend a hüvelygomba kialakulását?

Menjünk csak vissza kicsit az időben! Már Hippokratész, az ókori görög orvos megfigyelte az étrend egészségre gyakorolt hatását. Úgy vélte, hogy a testnedvek egyensúly hiánya, aránytalan eloszlása áll az egyes betegségek hátterében. Nincs ez másképp a hüvelygomba kialakulása (hüvelyváladék megváltozása) esetében sem. Az ő felfogása nem volt olyan fejlett, mint manapság. De az étrend hatásának felismerése előrelépés volt.

A hüvelygomba kialakulása nem ritka eset. Gyakoriságát tekintve, elmondható, hogy kb. a nők 75%-a élete során fertőzést tapasztal, ebből kb. 45%-a visszatérő hüvelygombával küzdd.

A cukor az egészséges hüvelyi ökoszisztéma ellensége. A túlzott mértékben fogyasztott cukros élelmiszerek hatása, előbb utóbb a vércukorszintünkben is megmutatkozik. A felesleges cukor a vérünkbe kerül, ahonnan átáramlik a testünk minden részéhez, a hüvelybe is. A candida albicans egy olyan élesztőgomba ami természetes módon megtalálható a hüvely normál élőflórájában (hüvelyváladékban). A baj akkor kezdődik, ha a magas bevitelű szénhidrátot a Candida faj a túlzott mértékű elszaporodására használja fel és fertőzést okoz, ami a vaginitisz, hüvelyi candidiázis vagy vulvovaginális candidiázis néven ismert.

A rostban gazdag ételek, például zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és sovány fehérjék fogyasztása segíthet az egyensúly fenntartásában. A probiotikumokban gazdag élelmiszerek, mint a joghurt, a kefir, a savanyú káposzta és a kimchi szintén előnyösek. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, mint a bogyós gyümölcsök, a spenót és a diófélék, segíthetnek az immunrendszer erősítésében és a gyulladások csökkentésében.

Kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket, az alkoholt, a koffeint és a túlzott mennyiségű tejterméket. A The Journal of Reproductive Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint az alacsony cukortartalmú étrend csökkentheti a visszatérő élesztőgomba-fertőzések előfordulását. Mindez azt bizonyítja, hogy a cukor fogyasztás nem javasolt, egészségünket tekintve előnyösebb ha a zöldségekben lelünk ízvilágot.

Milyen étrendi szokásokkal csökkenthető a hüvelygomba kialakulása?

Ha gondosan odafigyelünk az étrendünk kialakítására már sokat tehetünk az ellen, hogy elkerüljük a hüvelyi élesztőgombás fertőzést. Íme néhány hasznos tipp:

 • probiotikumok fogyasztása, természetes úton például joghurt és kefir formájában, ami által biztosított a jótékony baktériumok egészséges egyensúlya a hüvelyben is 
 • válassszunk teljes kiőrlésű gabona élelmiszereket a finomított szénhidrátokkal szemben a több rost és tápanyag érdekében
 • fokhagyma: A fokhagyma antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Fogyasztása csökkentheti az élesztőgombás fertőzések kockázatát.
 • fogyasszunk sok vizet, a megfelelő hidratáltság révén a szervezetből könnyebben ürülnek a méreganyagok is
 • a C-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása, mint a citrusfélék és a paprika, segítik az immunrendszert a fertőzések elleni küzdelemben
 • mondjunk nemet a cukornak és a feldolgozott élelmiszereknek – esetleg válasszunk helyettük természetes édesítőszereket, például mézet vagy steviát.

Mit kell elkerülni, hogy megakadályozzuk a hüvelygomba kialakulásást

A hüvelyi élesztőgombás fertőzések kivédéséhez tisztában kell lennünk a táplálkozás jellegének a felállításával. Bizonyos élelmiszerek és szokások kerülésével csökkenthető ennek a kellemetlen állapot kialakulásának a kockázata.

 1. Kezdjük azzal, hogy tartsuk távol magunktól az édes ételeket és italokat. Az élesztőgomba a cukron élősködik, ezért a bevitel korlátozása segít elhárítani a túlzott növekedést a hüvely területén. A feldolgozott élelmiszerek – amelyek általában tele vannak feldolgozott cukrokkal – visszaszorítása is segíthet az egészséges egyensúly fenntartásában.
 2. Az alkoholfogyasztást korlátozni kell, vagy egyáltalán nem szabad fogyasztani. Az alkohol cukrot tartalmaz, és megzavarja a szervezet szokásos baktériumegyensúlyát. Ez az egyensúlyhiány olyan légkört alakíthat ki, amely ideális az élesztőgombák növekedéséhez.
 3. A tejtermékek, mint a tej és a sajt, elősegíthetik az élesztőgombák növekedését. A visszatérő élesztőgombás fertőzések esetén, próbáljuk meg csökkenteni ezeket az élelmiszereket.
 4. Továbbá fontos, hogy óvatosan bánjunk az antibiotikumokkal. Bár ezeket a gyógyszereket különböző fertőzések kezelésére használják, ezek is felboríthatják a baktériumok egyensúlyát a szervezetben, mivel a kártékony baktériumok mellet a jótékony baktériumokat is kiölik. Ha ez az egyensúly megváltozik, esélyessé válik a hüvelygomba kialakulása.
 5. Válasszunk laza, szellős ruházatot. Kerüljük a szűk, műanyagszálas fazonokat mivel az ilyen típusú ruhák magukhoz vonzzák a meleget és a nedvességet a hüvelyi terület körül, így kiváló élőhelyet biztosítanak az élesztőgombáknak. Válasszunk laza pamut alsóneműt és légáteresztő anyagokat, ami az egészséges hüvelyi környezetetnek kedvez.
 6. Elengedhetetlen a jó higiénia gyakorlása, a hüvelyi terület tisztán és szárazon tartása. Tartózkodjunk az illatosított termékek vagy tusfürdők használatától, mivel ezek megzavarhatják a természetes pH-egyensúlyt. Ehelyett használjunk kíméletes szappant és vizet a napi tisztálkodási rutin során.

TIPP: Kerüljük a cukros vagy feldolgozott élelmiszereket, mivel ezek felboríthatják a baktériumok egyensúlyát és növelhetik a fertőzés kockázatát. Válasszunk inkább a természetes, tápláló ételeket.

A cukor szerepe a hüvelyi élesztőgomba fertőzésben

A szénhidrátok, mint fő energiaforrás, hatással vannak a hüvelyi élesztőgombás fertőzésekre. A túl sok szénhidrátban lévő cukor élesztőgombák elszaporodását okozhatja. Ezért a magas szénhidráttartalmú ételek, mint a kenyér, tészta, rizs és édességek helyett válasszon összetett szénhidrátokat, mint a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek és hüvelyesek, amelyek nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak anélkül, hogy az élesztőt táplálná.

Emellett nem minden szénhidrát egyforma. A finomított gabonafélék és a cukros italok nagyobb hatással vannak az élesztőgomba növekedésére, mint a teljes értékű élelmiszerek.

Érdekes tény, hogy tanulmányok összefüggést mutattak ki a többszörösen feldolgozott szénhidrátok fogyasztása és az élesztőgombás fertőzések kialakulásának magasabb kockázata között (forrás: American Journal of Clinical Nutrition).

A cukornak jelentős kapcsolata van a hüvelyi élesztőgombás fertőzésekkel. Íme 4 pont, amit érdemes tudni:

 • Az élesztőgomba szereti a cukrot, így túlzott fogyasztása a Candida, az élesztőgombás fertőzések hátterében álló gomba túlzott elszaporodását okozhatja.
 • A magas cukorszint megnehezíti a szervezet számára a fertőzések elleni védekezést, mert gyengíti az immunrendszert.
 • A túl sok cukor megbontja a hüvely baktérium- és élesztőgomba egyensúlyát, ami az élesztőgomba elszaporodásához és fertőzéshez vezet.
 • A cukor gyulladást okoz a szervezetben, ami irritációt okoz a hüvely területén – ez pedig táptalaja az élesztőgombáknak.

Egyértelmű, hogy a cukor nem az egyetlen oka az élesztőgomba-fertőzéseknek, de fontos tényező. E fertőzések elkerülése vagy kezelése érdekében a cukorbevitelt csökkenteni kell. Az alacsony cukortartalmú étrend segít helyreállítani a szervezet természetes egyensúlyát, és elősegíti a hüvely jobb egészségét.

Összefoglalás

Az étrendnek nagy szerepe van a hüvelyi élesztőgombás fertőzések megelőzésében és kezelésében. Bizonyos élelmiszerek ronthatják a tüneteket, míg mások segíthetnek. Az okos étrendi döntések meghozatala segítheti a gyógyulási folyamatot.

Kerülendő élelmiszerek: finomított cukros ételek (sütemények, keksz, cukorkák, édességek) és italok, fehér kenyér, tésztafélék (finomított szénhidrátok), alkohol és koffein.

Gombaellenes tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek: fokhagyma (allicint tartalmaz), joghurt, kefir (elősegíti az egészséges baktériumok fejlődését).

A diéta fontos, de nem elég a hüvelygomba kialakulása ellen- a tünetek fennállása esetén orvoshoz kell fordulni.

Vegyük figyelembe, hogy az étrend csak az egyik hajlamosító tényező az élesztőgomba-fertőzések kialakulásában. A hormonális változások, a legyengült immunrendszer, a stressz vagy, bizonyos gyógyszerek (pl.az antibiotikum-használat) és a cukorbetegség szintén hozzájárul a gombásodás megjelenéséhez. Ha tartós vagy visszatérő tünetei vannak, keressen fel egy egészségügyi szakembert diagnózis és kezelés céljából.

Gyakran ismételt kérdések

Mi a kapcsolat az étrend és a hüvelygomba kialakulása között?

Az elfogyasztott ételek hatással lehetnek az élesztőgombák növekedésére a szervezetben, beleértve a hüvelyt is. A magas cukor- és szénhidrát tartalmú étrend hozzájárulhat az élesztőgomba túlszaporodásához, míg a probiotikumokat tartalmazó kiegyensúlyozott étrend segíthet az egészséges egyensúly fenntartásában.

Milyen ételeket kell kerülni a hüvelyi élesztőgombás fertőzések megelőzése érdekében?

A magas cukortartalmú élelmiszerek, például a cukros italok, cukorkák és pékáruk kerülése segíthet csökkenteni az élesztőgombás fertőzések kockázatát. Emellett a finomított szénhidrátok, például a fehér kenyér és a tésztafélék fogyasztásának korlátozása is előnyös lehet.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek segíthetnek megelőzni a hüvelyi élesztőgombás fertőzéseket?

Igen, bizonyos élelmiszerek segíthetnek megelőzni a hüvelyi élesztőgombás fertőzéseket. Az olyan probiotikumokban gazdag élelmiszerek, mint az élő kultúrákat tartalmazó joghurt, a kefir és a savanyú káposzta elősegíthetik a jótékony baktériumok növekedését a szervezetben, és támogathatják az egészséges hüvelyi környezetet.

Az áfonyalé fogyasztása hatásos lehet a hüvelygomba kialakulása ellen?

Bár az áfonyalé általánosan ismert a húgyúti fertőzések megelőzésében nyújtott előnyeiről, nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy segít megelőzni a hüvelyi élesztőgombás fertőzéseket. A bőséges folyadékfogyasztással történő hidratáltság megőrzése azonban támogathatja a hüvely általános egészségét, a méreganyagok kiürülését a szervezetből.

A rossz étrend ronthatja a meglévő hüvelyi élesztőgomba-fertőzést?

Igen, a cukorban és szénhidrátokban gazdag, rossz étrend ronthatja a meglévő hüvelyi élesztőgombás fertőzést. Az élesztőgomba cukros környezetben virágzik, ezért a cukros és feldolgozott élelmiszerek visszaszorítása a fertőzés ideje alatt segíthet a tünetek enyhítésében és a gyógyulás elősegítésében.

Vannak olyan étrend-kiegészítők, amelyek segíthetnek a hüvelyi élesztőgomba-fertőzések megelőzésében vagy kezelésében?

Egyes kutatások szerint a Lactobacillus-tartalmú probiotikus kiegészítők szedése vagy a fokhagyma fogyasztása segíthet a hüvelyi élesztőgombás fertőzések megelőzésében vagy kezelésében. A legjobb azonban mindig konzultálni egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen táplálékkiegészítőt elkezdenénk.

Források

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7980094/

https://www.health.com/condition/yeast-infection/does-sugar-cause-yeast-infections

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6481700/

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.