Ezeket tegyük a hüvelygomba ellen

A női intim fertőzések kb. 20-25%-a gombás fertőzés, a női gondok egyik legkeservesebb kísérője. Van megoldás a hüvelygomba ellen, hogyan előzzük meg vagy hogyan kezeljük, az alábbiakban kiderül.

Mit jelent a hüvelygomba?

A hüvelygomba  a nők hüvelyében jelentkező Candida nevű gomba által okozott fertőzés. Ez a gomba általában az egészséges hüvelyben is megtalálható kis mennyiségben, azonban bizonyos körülmények között – mint például antibiotikumok szedése, hormonális változások vagy gyenge immunrendszer –  túlzottan elszaporodhat, és kellemetlen tüneteket okozhat.

Mik a hüvelygomba tünetei? 

A hüvelygomba fertőzés különféle tünetekkel járhat, ezek közül a leggyakoribbak:

 • erős viszketés
 • égő érzés
 • erős irritáció
 • sűrű, túrós fehér kellemetlen, szaggal nem járó hüvelyi folyás
 • enyhén duzzadt szeméremajkak
 • akár fájdalom, a szexuális együttlét során.

Fontos megjegyezni, hogy a tünetek megélése szubjektív jelleget hordoz. Minden nő tapasztalhat tüneteket, ezeknek a súlyossága is változhat. Vannak olyanok, akik csak enyhe tüneteket tapasztalnak, míg másoknál a tünetek súlyosabbak lehetnek. Az is lehet, hogy vannak olyan nők, akik egyáltalán nem tapasztalnak tüneteket, mégis hordozzák a gombát.

Milyen orvoshoz kell fordulni hüvelygomba fertőzéssel?

Ha valaki  hüvelygombára utaló tüneteket tapasztal magán, fontos, hogy mielőbb nőgyógyász orvoshoz forduljon. Ő fogja elvégezni a megfelelő vizsgálatokat és diagnosztizálni a betegséget. A hüvelygomba elleni kezelés általában gombaellenes krémek vagy kúpok formájában történik, amelyeket be kell helyezni a hüvelybe. Ezek a kezelések segítenek megszabadulni a gombától és enyhíteni a tüneteket.

Mikor forduljunk orvoshos hüvelygombával?

A hüvelygomba tüneteinek a megjelenésekor fontos tudni, mikor kell orvoshoz fordulni.

 1. Először is, első alkalommal, azaz ha először jelentkeznek a hüvelygomba tünetei, és nem vagyunk biztosak benne, hogy mi okozza, orvoshoz kell fordulni. Az orvos tudja megállapítani a pontos diagnózist és kizárni más, súlyosabb betegségeket.
 2. Másodszor, ha a hüvelygomba tünetei nem múlnak el vagy súlyosabbá válnak az otthoni kezelés ellenére, ajánlott orvoshoz fordulni. Az orvos segíthet más, hatékonyabb hüvelygomba elleni kezelési lehetőségeket ajánlani vagy további vizsgálatokat végezni a probléma gyökerének meghatározására.
 3. Azoknak a nőknek, akik terhesek vagy szoptatnak, minden esetben orvoshoz kell fordulniuk a hüvelygomba elleni kezelés kikéréséhez. Az orvos tanácsára olyan biztonságos és hatékony kezelést kapnak, amely nem árt a kismama vagy a csecsemő egészségének.
 4. A gyakori visszatérő hüvelygomba esetében is ajánlott orvoshoz fordulni. Ha a tünetek rendszeresen visszatérnek, ez lehet jele egy alapvető egészségügyi problémának, amit meg kell vizsgálni és kezelni kell.
 5. Szélsőséges esetben, ha vérzés vagy súlyos fájdalom lép fel, haladéktalanul orvosi ellátás szükséges. Ezek a tünetek arra utalhatnak, hogy más, komolyabb probléma áll fenn.

Hüvelygomba gyógyszeres kezelési lehetőségei

A gyógyulás érdekében fontos a megfelelő kezelés kiválasztása, mely a fertőzés okát szüntetheti meg. A Hüvelygomba elleni kezelés általában egyszerű és hatékony, és segít enyhíteni a kellemetlen tüneteket. A gomba ellenes gyógyszeres hatóanyagok, az úgynevezett antimikotikumok csoportjába tartoznak.

A hüvelygomba kezelésére számos gyógyszerforma áll rendelkezésre:

 1. Krémek: A hüvelygomba kezelésére leggyakrabban használt gyógyszerek a személyre szabott krémek. Ezeket általában vény nélkül kapható gombaellenes krémek vagy kenőcsök formájában lehet beszerezni a gyógyszertárakban.
 2. Gombaellenes kúpok: Egy másik hatékony lehetőség a hüvelygomba elleni küzdelemben a gombaellenes kúpok használata. Ezeket a kúpokat a hüvelybe kell helyezni, és ott oldódva fejtik ki hatásukat a hüvelygomba ellen.
 3. Orális gombaellenes gyógyszerek: Súlyosabb esetekben, vagy ha a hüvelygomba ismétlődő vagy visszatérő problémát okoz, az orvos előírhat orális gombaellenes gyógyszereket. Ezek a gyógyszerek tabletták vagy kapszulák formájában érhetők el, és általában egy vagy több hétig szedendők.

Otthoni gyógymódok a hüvelygomba ellen

 Otthoni gyógymódok is segíthetnek a hüvelygomba ellen, például probiotikumok használata vagy a higiéniai szokások betartása.

A fertőzéstől való megszabaduláshoz és a tünetek enyhítéséhez választhatunk számos módszert. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket csak enyhe vagy kezdeti tünetek esetén ajánlott alkalmazni. Ha a tünetek súlyosak vagy tartósak, mindenképpen konzultáljunk orvossal. Az alábbi otthoni gyógymódok segíthetnek a hüvelygomba elleni tünetek leküzdésében:

 1. Probiotikumok: A hüvely normál pH-értékének helyreállításához segíthetnek a hüvelyben természetesen előforduló baktériumok. Használhatunk probiotikumokat tartalmazó kiegészítőket vagy hüvelyi kúpokat a baktériumok egyensúlyának fenntartására.
 2. Tea faolaj: A tea faolajnak természetes antibiotikus és gombaellenes tulajdonságai vannak. Hígítsunk fel néhány csepp teafaolajat vízzel, majd használjuk hüvelyi öblítésre. Ügyeljünk arra, hogy a keverék megfelelően hígított legyen, mert túl koncentrált oldat irritációt okozhat.
 3. Fokhagyma: népi hagyomány szerint, a fokhagymának is vannak gombaellenes tulajdonságai. Készítsünk fokhagymás pasztát, majd vigyük fel a hüvelybe. Alternatívaként használhatunk fokhagymás kapszulát, de hatékonyabb a hüvelybe helyezett fokhagyma.
 4. Joghurt: A természetes, cukormentes joghurt hüvelybe helyezése enyhítheti a viszketést és égést. A joghurtban található élőflóra fogyasztása is segíthet a hüvely természetes egyensúlyának helyreállításában.

Fontos megjegyezni, hogy az otthoni gyógymódok csak tüneti enyhítést nyújtanak, és nem helyettesítik az orvosi kezelést. Ha a tünetek nem enyhülnek vagy romlanak, mindenképpen kérjük ki orvosunk véleményét.

Hajlamosító tényezők a hüvelygomba kialakulásában

A Hüvelygomba gyakrabban fordul elő olyan nőknél, akik nemrégiben antibiotikumos kezelésben részesültek vagy terhesség alatt állnak. Ezenkívül azok, akik gyakran használnak intim higiéniai termékeket vagy cukorbetegségben szenvednek, hajlamosabbak lehetnek a hüvelygombára.

Hogyan lehet a hüvelygombát megelőzni?

Fontos lépés a hüvelygomba elleni küzdelemben, a megelőzés. Ennek alapja az egészséges étrend, a megfelelő higiénia, az alapos kézmosás és intim területek tisztántartása által. Lehetőleg válasszunk légáteresztő alsóneműt és kerüljük a túlzott cukorbevitelt, mivel a cukorforrás kedvező teret nyújt a gombának, segíti a táplálkozását.

Lássuk ezeket lépésekben:

 1.  Az intim területet szárazon tartása: A hüvelygomba kialakulásának gyakran a meleg és nedves környezet kedvez. Ezért fontos, az intim terület szárazon tartása. Jó módszer erre, az intim terület zuhanyzás vagy fürdés után szárazra törlése, a pamut alsónemű viselése, ami segít a levegő áramlásának fenntartásában.
 2. A túlzott cukor fogyasztásának a kerülése: A hüvelygomba táplálkozik a cukorral, ezért a túlzott cukorfogyasztás rendkívül kedvező környezetet teremthet számára. Kerülni kell a túl sok édes étel és üdítő fogyasztását, és helyette egészségesebb alternatívákat választani.
 3. Laza ruházat viselése: Szűk vagy műszálas anyagokból készült ruházat nem engedi, hogy a bőr lélegezzen, és nedvességet zárhat be. Ez kedvező környezetet teremt a hüvelygomba elszaporodásához. Válasszunk laza, pamut anyagú ruhákat, amelyek segítenek a bőr szellőzésében.
 4. Használjunk pH-semleges szappant: A hüvelygomba kialakulását elősegítheti az intim terület túl savas vagy túl lúgos kémhatása. Használjon pH-semleges szappant az intim higiéniához, ami segít fenntartani a megfelelő pH-értéket az intim területen.
 5. Kerüljük a túlzott antibiotikum-fogyasztást: Az antibiotikumok hasznosak a fertőzések kezelésében, de egyúttal megváltoztathatják a hüvely baktériumflóráját, és hajlamosabbá tehetik a hüvelygomba kialakulására. Vegyük figyelembe az antibiotikumok szedésének kockázatát, és csak orvosi utasításra vegyük be őket.
 6. Az intim területet tisztán tartása: az intim terület rendszeres tisztítása fontos, de kíméletes módon történjen. Kerüljük az irritáló illatanyagokat vagy agresszív tisztítószereket. Használjunk langyos vizet és enyhe, pH-semleges tisztítószert az intim terület tisztítására.

Ha a tünetek hosszabb ideig fennállnak vagy súlyosbodnak, mindenképpen forduljunk orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.