Atrauman Ag kötszer: sebtisztítás és gyógyulás kíméletesen! Ezt tudja a modern sebfedő

Az Atrauman Ag egy ezüst tartalmú kötszer, mely különleges tulajdonságokkal rendelkezik.  Számos sérülés esetén alkalmazható, és hatékonyan segít a gyógyulási folyamatban. Ez a kötszer ezüst részecskéket tartalmaz, amelyek antimikrobiális hatással rendelkeznek, és segítenek megelőzni a fertőzéseket. Emellett az Atrauman Ag kötszer védelmet nyújt a sebek számára, elősegíti a sebgyógyulást és csökkenti a hegesedést. Az Atrauman Ag hatékony segédeszköz a sebek kezelésében és a gyorsabb gyógyulás elérésében.

Mi az Atrauman Ag ezüst tartalmú kötszer?

Az Atrauman Ag tulajdonképpen egy sebfedő háló, amelynek anyaga semleges kenőcsbe ágyazott elemi ezüsttel átitatott, ez teszi ugyanakkor impregnált kötszerré. Maga az impregnálás kedvező tulajdonságokat nyújt a kötszernek, megakadályozza a sebhez tapadást, lehetővé teszi a fájdalommentes kötéscserét. Ugyanakkor védi a seb széleit, és megelőzi a macerációt, ami egy gyakori kedvezőtlen sebkezelési probléma (a seb tartós nedvesség hatására történő felázása, ráncosodása).

A modern sebkezelés elve és előnye, hogy a sebek egy optimális nedvességi környezetben amelyet pl. a kötszer megteremt, hatékonyabb módon jobban , kevésbé hegesednek, szebben gyógyulnak.

Az Atrauman Ag kötszer fertőzött, vagy fertőzésnek induló nyílt sebek kezelésében nyújthat előnyös, hatékony megoldást az első néhány napban/ hétben. Ezt követően vagy zárt sebészeti incisiók (bemetszések), tiszta sebek esetében már nem szükséges ezüst tartalmú kötést alkalmazni.

Hogyan működik az Atrauman Ag mint sebkezelő kötszer?

Az Atrauman Ag kötszerek sebkezelő “ereje” az ezüstbevonatban rejlik. Az ezüst évszázadok óta (Kr.e 69) használatos a fertőzések kezelésére és megelőzésére, mivel antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Az Ag a latin “argentum” rövidítése, ami az ezüstöt jelenti.

Maga a fémezüst nem rendelkezik gyógyászati hatással, ellenben az ezüstion (Ag+) széles antimikrobiális tulajdonságának köszönhetően, hatékonyan elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és élesztőgombákat. Ezt a kórokozók elleni pusztító hatást, amit egyébként citotoxikus hatásnak is nevezünk, úgy éri el, hogy az Ag+ kötődik a DNS, RNS-hez és különböző fehérjékhez, majd több mechanizmusok keresztül sejthalálhoz vezet. A kötözőanyag képes felszívni a nedvességet, miközben megakadályozza a mikrobák behatolását a sebbe. Ez a kötszer légáteresztő, így megakadályozza a nedvesség és a baktériumok felhalmozódását, segítve a sebgyógyulást és csökkentve a fertőzés kockázatát. 

Nem tapad a sebbe. Ez nagyon fontos, mert a sebek kezelése során gyakran előfordul, hogy a kötszer összetapad a sebbel, ami fájdalmat okoz és nehezíti a kötszer cseréjét. Az Atrauman Ag megakadályozza ezt az összetapadást, így a kötszer könnyedén eltávolítható anélkül, hogy károsítaná a sebeket.

További előnyös tulajdonsága, hogy vízhatlan. Amellet, hogy a seb megfelelően szellőzik, védve van a külső környezet hatásaitól is.

Az Atrauman Ag segítségével a sebek tiszták és védettek maradnak, ami elősegíti a gyógyulást.

Milyen sérülésekhez alkalmazható az Atrauman Ag kötszer?

Az Atrauman Ag kötszer könnyen használható és eltávolítható a sebről. A hatóanyag hosszú ideig hatékonyan működik, segítve a sebgyógyulást és megelőzve a fertőzéseket.

Az Atrauman Ag kötszer széles körben alkalmazható, például krónikus sebek (ulcus cruris, diabéteszes lábfekélyek, decubitus) de ugyanakkor akut műtéti sebek, vágások, horzsolások illetve bizonyos égési sérülések (legfeljebb másodfokú akut égési sérülés) esetében is.

Aktív szerepet játszik a sebgyógyulásban és a fertőzések megelőzésében, és segít minimalizálni a hegesedést.

Fontos megjegyezni, hogy az Atrauman Ag-t csak szakember által javasolt módon szabad használni. Minden égési sérülés más és minden esetben személyre szabott kezelésre van szükség. Fontos, hogy az égési sérülést szakorvos értékelje és javaslatot adjon az Atrauman Ag alkalmazására a specifikus sérülési típus alapján.

Milyen előnyökkel jár az Atrauman Ag kötszer használata?

Az Atrauman Ag használata számos előnnyel jár a sebkezelés során. Az alábbi felsorolás ezeket tartalmazza:

  • Ezüst tartalom: Az Atrauman Ag kötszer nagy mennyiségben tartalmaz ezüstöt, ami antimikrobiális hatású. Az ezüst elpusztítja a baktériumokat és más káros mikroorganizmusokat, így csökkenti a fertőzés kockázatát a seben.
  • Sebgyógyulás támogatása: Az Atrauman Ag elősegíti és felgyorsítja a sebgyógyulás folyamatát.
  • Fájdalomcsillapítás: Az Atrauman Ag kötszer enyhíti a sebfájdalmat. Az ezüst antibakteriális hatása mellett csökkenti a gyulladást is, ami fájdalomcsillapító hatással jár.
  • Nem tapad a seben: Az Atrauman Ag kötszer nagy előnye, hogy nem tapad a sebhez. Ez különösen fontos a seb tisztítása és cseréje során, kíméletes a bőrhöz, minimalizálja a fájdalmat, kellemetlenséget és trauma mértékét.
  • Alacsony szövődmények kockázata: Az Atrauman Ag használata segít minimalizálni a sebkezelés során fellépő szövődmények kockázatát, például a fertőzést vagy a sebgyógyulás lassulását.
  • Könnyen hajtható, alakítható, szoros érintkezést biztosít a sebalappal
  • Nem tartalmaz vazelint vagy egyéb paraffinszármazékokat
  • Vízhatlan

Milyen mellékhatásai vannak az Atrauman Ag-nek?

Az Atrauman AG egy ezüst tartalmú kötszer, amelynek néhány mellékhatása lehet. Fontos tudni, hogy ezek a mellékhatások ritkán fordulnak elő, és általában enyhék és átmenetiek.

Az Atrauman AG használata során néhányan bőrpírt tapasztalhatnak a kötés helyén, ami általában rövid időn belül magától megszűnik, és nem jelent súlyos problémát.

Néhány esetben viszketést is tapasztalhatnak az emberek az Atrauman Ag használata után, bár ez az allergiás reakció nagyon ritka, és általában csak azoknál jelentkezik, akik allergiásak az ezüstre.

Nem mindenki reagál ugyanúgy az Atrauman Ag-re, és néhány ember érzékenyebb lehet az ezüstre. Ezért fontos, hogy ha bármilyen szokatlan tünetet vagy mellékhatást tapasztal az Atrauman Ag használata során, azonnal forduljon orvoshoz.

Fontos megjegyezni, hogy az Atrauman Ag-t csak a kezelőorvosa vagy egészségügyi szakembere ajánlására használja. Ne használja az Atrauman Ag-t, ha allergiás az ezüstre vagy más összetevőire.

Ha az orvosok ajánlása vagy felírása alapján használjuk az Atrauman Ag-t, és a megfelelő elővigyázatossági intézkedéseket betartjuk, akkor a mellékhatások előfordulásának a valószínűsége nagyon ritka.

Milyen kiszerelésben érhető el az Atrauman Ag kötszer?

Az Atrauman Ag kötszer háromféle kiszerelésben 5×5 cm és 10×10 cm-es és 10*20 cm-es nagyságú méretben érhető el. A csomagolás 10 db sebfedő hálót tartalmaz.

Hogyan Használjuk az Atrauman Ag kötszert?

1. Előkészítés Az Atrauman AG kötszer használata előtt alaposan mossuk meg és fertőtlenítsük a kezünket.
2. Tisztítás Tisztítsuk meg alaposan a sebet és a környező területet steril fiziológiás sóoldattal. Használhatunk steril vattapálcát vagy steril gézzel végezhetjük a tisztítást.
3. Atrauman Ag felhelyezése Vegyük ki a kötszert a csomagolásból a két védőfóliával együtt. Szükség esetén vágjuk ki a kötszert a seb méretének megfelelőre.

Húzzuk le az egyik védőfóliát, és a szabad oldalt helyezzük a sebre, majd vegyük le a másik védőfóliát is, csipesszel vagy kesztyűvel steril módon .

Ügyeljünk arra, hogy a kötszert egy rétegben helyezzük fel, ne hajtsuk ketté, teljesen fedje a sebet, és jól tapadjon a bőrhöz. Ne húzzuk túl szorosra, hogy ne akadályozza a vérkeringést.

4. Rögzítés Rögzítsük az Atrauman Ag kötszert egy másodlagos nedvszívó kötszerrel (pl. Zetuvit E) és kötésrögzítővel. Ügyeljünk arra, hogy a kötés ne szorítsa meg túlzottan a sebet, de ne is legyen túl laza.
5. Utógondozás Minden kötszer cserénél tisztítsuk meg alaposan a sebet és a környező területet steril fiziológiás sóoldattal, majd vigyük fel az új Atrauman Ag kötszert.

A kötszer felhelyezésében a 3-as alpont lépéseinek részletesebb megértéséhez szolgál az alábbi szemléltető ábra:

Az Atrauman Ag használatakor fontos, hogy alaposan kövessük a fenti lépéseket. A megfelelő előkészítés és tisztítás biztosítja a seb megfelelő gyógyulását, míg az Atrauman Ag kötszer megvédheti a sebet a fertőzésektől és segíthet az optimális gyógyulásban.

Milyen gyakran kell cserélni az Atrauman Ag ezüsttartalmú kötszert?

A kötéscsere gyakorisága a seb tisztaságától és a váladékozás mértékétől függ. Amennyiben az orvos másképp nem rendeli, vagy a seb nem mutat különösebb átázást az Atrauman Ag kötszert 3-4 naponta vagy hetente kell cserélni.

Meddig kell az Atrauman Ag kötést alkalmazni? 

Ha a sebfertőzés tünetei és jelei (mint pl. piros, duzzadt bőrfelület, vagy egyéb gyulladásra utaló jelek) már nem mutatkoznak és a seb szépen gyógyul, az Atrauman Ag kötszerrel való kezelést abba kell hagyni. 

Források

International Consensus: Appropiate use of silver dressings in wounds, https://woundsinternational.com/consensus-documents/international-consensus-appropriate-use-silver-dressings-wounds-english-en/

Murphy PS, Evans GR. Advances in wound healing: a review of current wound healing products, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22567251/

https://www.hartmann.info/hu-hu/products/sebkezel%C3%A9s/sebfed%C5%91-h%C3%A1l%C3%B3k/impregn%C3%A1lt-sebfed%C5%91-h%C3%A1l%C3%B3k/atrauman%C2%AE-ag#products

https://www.hartmann.info/hu-hu/products/sebkezel%C3%A9s/sebfed%C5%91-h%C3%A1l%C3%B3k/impregn%C3%A1lt-sebfed%C5%91-h%C3%A1l%C3%B3k/atrauman%C2%AE-ag#products

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.