Szívinfarktus

« Back to Glossary Index

Mi az a szívinfarktus?

A szívinfarktus vagy szívroham, akkor következik be, amikor a szívizom egy részébe oxigént szállító véráramlás hirtelen elakad. A szív nem kap elég oxigént, és ha a véráramlás nem áll helyre gyorsan, a szívizom elkezd elhalni.

Mi okozza?

A szívroham akkor következik be, amikor egy vagy több koszorúér elzáródik. Idővel a koszorúér különböző anyagok, köztük koleszterin felhalmozódása miatt szűkülhet be (érelmeszesedés). Ezt az állapotot nevezzük koszorúér-betegségnek.

Milyen és hány típusa van?

A szívrohamnak három fő típusa van: ST-szegmensemelkedéses szívinfarktus (STEMI), nem ST-szegmensemelkedéses szívinfarktus (NSTEMI) és koszorúérgörcs vagy instabil angina pectoris.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

A diagnózis magában foglalja a kivizsgálásokat a kiváltó ok azonosítására és más, hasonló tünetekkel járó szívbetegségek kizárására. Ezek a vizsgálatok közé tartozik az elektrokardiogram (EKG vagy EKG), vérvizsgálat bizonyos enzimek kimutatására, amelyek a szív károsodása esetén a vérbe szivárognak, mellkasröntgen, echokardiogram, CT-vizsgálat és mágneses rezonanciás képalkotás (MRI).

Hogyan kezelhető?

A kezelés a súlyosságtól függ. A fő cél a szív további károsodásának megelőzése és a véráramlás gyors helyreállítása. Ez számos gyógyszeres és műtéti kezeléssel érhető el, mint például aszpirin, nitroglicerin, trombolítikumok,  valamint olyan eljárásokkal, mint a koronária angioplasztika és stentelés, koronária bypass graft behelyezés.

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.