Hiatus hernia rekeszsérv

« Back to Glossary Index

Mi az a Hiatus Hernia Rekeszsérv?

A hiatussérv olyan állapot, amikor a gyomor felső része a rekeszizom nyílásán keresztül kidudorodik.

Mi okozza?

A Hiatus Hernia pontos oka nem ismert. Akkor fordul elő, amikor a gyengült izomszövetek lehetővé teszik, hogy a gyomor kidudorodjon és átnyomja a rekeszizmot. Kockázati tényezők lehetnek az öregedés, a legyengült rekeszizom, a nagy hiatusnyílás, a terhesség, az elhízás, a súlyos köhögés vagy a székrekedés miatti erőlködés a székletürítés során.

Milyen és hány típusa van?

A hiatussérvnek általában két típusa van: a csúszó hiatussérv és a rögzített, vagy paraoesophagealis sérv. A csúszó sérvek gyakoribbak, és akkor fordulnak elő, amikor a gyomor és a nyelőcső a hiatuson keresztül csúszik be és ki a mellkasból. A paraoesophagealis sérvek ritkábbak, és akkor fordulnak elő, amikor a gyomor egy része a rekeszizom fölé sérveződik.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

A hiatussérvet gyakran a gyomorégés vagy a mellkasi vagy felső hasi fájdalom okának megállapítására szolgáló vizsgálat vagy eljárás során fedezik fel. Ezek a vizsgálatok vagy eljárások közé tartozik a felső emésztőrendszer röntgenfelvétele, felső endoszkópia, nyelőcsőmanometria.

Hogyan kezelhető?

A legtöbb Hiatus Hernia-ban szenvedő ember nem tapasztal semmilyen jelet vagy tünetet, és nem szorul kezelésre. Ha jeleket és tüneteket tapasztal, például visszatérő gyomorégést és savas refluxot, akkor gyógyszeres kezelésre vagy műtétre lehet szükség. A gyógyszerek közé tartoznak a gyomorsavat semlegesítő savlekötők, a savtermelést csökkentő gyógyszerek amelyek meggyógyítják a nyelőcsövet.

 

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.