Pericarditis

« Back to Glossary Index

Mi a pericarditis?

A pericarditis a szívburok gyulladása, amely a szív külső felszínét borító vékony, kétrétegű, folyadékkal teli zsák. Általában hirtelen alakul ki, és hetektől akár több hónapig is eltarthat.

Mi okozza?

A szívburokgyulladás elsődleges okát gyakran nehéz meghatározni. Sok esetben vírusfertőzés okozza. Egyéb okok lehetnek vírusok és baktériumok okozta fertőzések, szívroham, nyílt szívműtét, baleset vagy sugárkezelés következtében a szív vagy a mellkas sérülése, gyulladásos betegségek, például reumatoid artritisz vagy lupusz, valamint bizonyos gyógyszerek, például vérhígítók vagy görcsoldók.

Típusai ?

A szívburokgyulladásnak több típusa van, köztük a hirtelen kialakuló akut szívburokgyulladás, a krónikus szívburokgyulladás, amely a kezdeti akut roham után három hónapig vagy tovább tart, a szűkítő szívburokgyulladás, amely egy súlyos forma, amikor a szívburok gyulladt rétegei megmerevednek, hegszövetet képeznek, megvastagodnak és összetapadnak. Vannak más típusok is, mint a fertőző pericarditis, az idiopátiás pericarditis, a traumás pericarditis, az urémiás pericarditis és a rosszindulatú pericarditis.

Hogyan kezelhető?

A szívburokgyulladás kezelése az okától és a tünetek súlyosságától függ. Az enyhe esetek maguktól is megszűnhetnek. A súlyos eseteket gyógyszeres vagy műtéti kezeléssel lehet kezelni. Gyakran írnak fel a gyulladás és a duzzanat csökkentésére szolgáló gyógyszereket. Ezek közé tartoznak a fájdalomcsillapítók, mint az aszpirin vagy az ibuprofen, a kolhicin, a kortikoszteroidok, mint a prednizon. A szívburokgyulladással kapcsolatos eljárások közé tartozik a perikardiocentézis, amikor katétert (kis csövet) vagy steril tűt használnak a felesleges folyadék levezetésére. Konstruktív perikarditisz esetén perikardiektómiát lehet végezni, amikor a teljes szívburok eltávolításra kerül.

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.