Légmell

« Back to Glossary Index

Mi a légmell?

A légmell, más néven pneumothorax, akkor fordul elő, amikor levegő szivárog a tüdő és a mellkasfal közötti térbe. Ez a légnyomás megakadályozza, hogy a tüdő normálisan kitáguljon, és így részben vagy teljesen összeesik.

Mi okozza?

A pneumothoraxot okozhatja tompa vagy behatoló mellkasi sérülés, bizonyos orvosi eljárások, vagy a tüdő alapbetegségéből eredő károsodás. Spontán módon, nyilvánvaló ok nélkül is kialakulhat.

Milyen és hány típusa van?

A légmell több típusa létezik:

Elsődleges spontán pneumothorax: Minden ismert ok nélkül fordul elő olyan embereknél, akiknek nincs mögöttes tüdőbetegségük.
Másodlagos spontán pneumothorax: Olyan embereknél fordul elő, akiknek tüdőbetegségük van, például krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), tuberkulózis vagy cisztás fibrózis.
Traumával összefüggő pneumothorax: A mellkast ért traumás sérülés következtében alakul ki.
Iatrogén pneumothorax: Egy orvosi eljárás, például tüdőbiopszia vagy mechanikus lélegeztetés szövődménye.
Katameniális pneumothorax: A pneumothorax egy ritka típusa, amely endometriózisban szenvedő menstruálóknál fordul elő.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

A pneumothoraxot általában mellkasi röntgenfelvétel segítségével diagnosztizálják. Bizonyos esetekben számítógépes tomográfiára (CT) vagy ultrahangos képalkotásra lehet szükség a részletesebb képalkotás érdekében.

Hogyan kell kezelni?

A kezelés célja a tüdőre nehezedő nyomás enyhítése és a tüdő újbóli kitágulásának lehetővé tétele. A tüdő összeomlásának súlyosságától és néha az Ön általános egészségi állapotától függően a kezelési lehetőségek közé tartozhat a megfigyelés, a tűs aspiráció, a mellkasi cső behelyezése, a nem sebészeti javítás vagy a műtét. A levegő visszaszívódásának és a tüdő kitágulásának felgyorsítása érdekében kiegészítő oxigénterápiát kaphat.

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.